Menu

Ανατίναξαν αρμενική εκκλησία στη Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Το πιο βάρβαρο κρούσμα βανδαλισμού και βεβήλωσης χριστιανικού ναού πραγματοποίησαν, στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι ισλαμιστές της Συρίας, ανατινάζοντας τη μεγάλη αρμενική εκκλησία της Ντέιρ αλ Ζορ, που κατασκευάστηκε στη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων που σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας του 1915.

Το σύνολο του ανεκτίμητης αξίας αρχειακού υλικού στον ναό, που περιελάμβανε έγγραφα από τα μέσα του 19ου αιώνα, τεράστιο όγκο υλικού για τη γενοκτονία των Αρμενίων, καθώς και εκτενές κενοτάφιο με οστά εκατοντάδων θυμάτων, πετάχθηκαν στον δρόμο, έξω από τον ναό.

Υποψίες για την Αγκυρα

Δράστες της ιεροσυλίας αυτής φαίνεται να είναι τα μέλη της οργάνωσης Τζαμπάτ αλ Νούσρα. Το γεγονός, όμως, ότι η «μετριοπαθής» Τζαμπάτ εξασφαλίζει τον οπλισμό της από την Τουρκία, κάνει τους Αρμενίους να υποπτεύονται την εμπλοκή της Αγκυρας στην καταστροφή του ναού. Ο ιερέας του ναού, πατέρας Αντράνικ Αϊβαζιάν, διηγήθηκε στον δημοσιογράφο του βρετανικού Independent, Ρόμπερτ Φισκ, πως στα τέλη Σεπτεμβρίου έλαβε μήνυμα από κύκλους ισλαμικής οργάνωσης, στο οποίο οι αντάρτες δεσμεύονταν να διαφυλάξουν το αρχείο του ναού, εφόσον ο πατέρας τούς αναγνώριζε ως νόμιμη εξουσία στην περιοχή. «Αρνήθηκα και αμέσως μετά εισέβαλαν στον ναό και κατέστρεψαν τα αρχεία και πέταξαν όλα τα λείψανα», θυμάται ο Αρμένιος ιερέας.

Δύο εβδομάδες αργότερα, ο πατέρας Αντράνικ έλαβε φωτογραφία από την Ντέιρ αλ Ζορ, η οποία έδειχνε ότι μόνο το κωδωνοστάσιο του ναού, χτσιμένου το 1843 και ανακαινισθέντος στα τέλη του 19ου αιώνα, είχε επιζήσει της μανίας των ισλαμιστών. Στην περιοχή της Ντέιρ αλ Ζορ, το τουρκικό οθωμανικό καθεστώς διατηρούσε στρατόπεδο εξόντωσης Αρμενίων αιχμαλώτων και εκτοπισθέντων. Κάθε χρόνο, χιλιάδες Αρμένιοι μεταβαίνουν στον ναό της Ντέιρ αλ Ζορ στις 24 Απριλίου, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας. Η εκατονταετηρίδα της γενοκτονίας, τον ερχόμενο Απρίλιο, επρόκειτο να αποτελέσει τελετή - σταθμό στην ιστορία της Ντέιρ αλ Ζορ.

Η Τουρκία από τη μεριά της αναμένεται να τηρήσει τη στάση που παγίως τηρεί, αρνούμενη επίμονα πως οι Αρμένιοι έπεσαν θύματα γενοκτονίας, αποδίδοντας αντίθετα τις σφαγές τους σε ανεξάρτητα στρατιωτικά τμήματα και στους φανατικούς τους διοικητές. Η ιστορική έρευνα, όμως, διαψεύδει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, με την έρευνα να αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι η σφαγή των Αρμενίων υπήρξε όντως γενοκτονία, κεντρικά οργανωμένη πολιτική εξόντωσης μιας συγκεκριμένης εθνότητας, με διαταγές από τη Μεγάλη Πύλη και τον ίδιο τον επικεφαλής της επαναστατικής κυβέρνησης των νεοτούρκων, Ενβέρ Πασά.

Παρά τις δεσμεύσεις των συριακών κυβερνητικών αρχών για ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων ναών της Ντέιρ αλ Ζορ, οι Αρμένιοι της Συρίας δεν έχουν πια την παραμικρή ελπίδα ότι θα μπορέσουν να τιμήσουν τους νεκρούς τους στον ναό της κωμόπολης.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρά φέρονται να είναι τα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου της Αρμενίας

Το Γερεβάν προειδοποίησε το Μπακού ότι «θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις» μετά το σημερινό συμβάν

Νεκρά φέρονται να είναι τα τρία μέλη του πληρώματος ενός ελικοπτέρου της μη αναγνωρισμένης διεθνώς, αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο που καταρρίφθηκε σήμερα από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Αρμενίας. Αυτό είναι το πιο σοβαρό συμβάν μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας μετά τον τερματισμό της μεταξύ τους σύρραξης το 1994 για την αμφιλεγόμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Την 12η Νοεμβρίου ένα μαχητικό ελικόπτερο Mi-24 προσπάθησε να επιτεθεί εναντίον θέσεων του στρατού του Αζερμπαϊτζάν κοντά στην περιοχή Άγκνταμ (στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ). Το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν», επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με το Μπακού, τα συντρίμμια του ελικοπτέρου έπεσαν στο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Την είδηση επιβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας της αποσχισθείσας περιοχής, ενώ πρόσθεσε ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε την ώρα που «πραγματοποιούσε μια εκπαιδευτική πτήση στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων».

Ο στρατός του Ναγκόρνο- Καραμπάχ διεξάγει από την Πέμπτη κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Αρμενία. Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν «συνεχίζουν να βάλλουν συνεχώς προς την κατεύθυνση της συντριβής με διάφορα όπλα μικρού διαμετρήματος», πρόσθεσε το υπουργείο αυτό.

Το επεισόδιο αυτό είναι πιθανό να οξύνει την ένταση γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μιας αμφισβητούμενης περιοχής η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Αρμένιοι. Οι συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, με τις δύο πλευρές να ρίχνει η μία την ευθύνη στην άλλη για αυτές τις επιθέσεις από τις οποίες πολλές δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Αύγουστο.

Εξάλλου το Γερεβάν προειδοποίησε το Μπακού ότι «θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις» μετά το σημερινό συμβάν. «Είναι μια κλιμάκωση χωρίς προηγούμενο και οι επιπτώσεις για το Αζερμπαϊτζάν θα είναι σοβαρές», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας Αρτσρούν Χοβανισιάν. «Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι το αρμένικο ελικόπτερο επιτέθηκε εναντίον θέσεών του. Αυτό δεν ισχύει. Η ανάλυση των συντριμμιών θα αποδείξει ότι το ελικόπτερο δεν μετέφερε κανένα όπλο», πρόσθεσε ο Χοβανισιάν.

 

 

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ένταση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας μετά την κατάρριψη ελικοπτέρου

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι σχέσεις μεταξύ της του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, μετά την κατάρριψη ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου που ανήκει στη μη αναγνωρισμένη διεθνώς, αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία φέρονται να είναι νεκρά, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Αρμενίας. «Την 12η Νοεμβρίου ένα μαχητικό ελικόπτερο Mi-24 προσπάθησε να επιτεθεί εναντίον θέσεων του στρατού του Αζερμπαϊτζάν κοντά στην περιοχή Άγκνταμ (στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ). Το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το υπουργείο Άμυνας της αποσχισθείσας περιοχής, σημειώνοντας ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε την ώρα που «πραγματοποιούσε μια εκπαιδευτική πτήση στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων».

Πρόκειται για το πιο σοβαρό περιστατικό μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας μετά τον τερματισμό της μεταξύ τους σύρραξης το 1994 για την διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και είναι πιθανό να κλιμακώσει την ένταση.

«Είναι μια κλιμάκωση χωρίς προηγούμενο και οι επιπτώσεις για το Αζερμπαϊτζάν θα είναι σοβαρές», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας Αρτσρούν Χοβανισιάν. «Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι το αρμένικο ελικόπτερο επιτέθηκε εναντίον θέσεών του. Αυτό δεν ισχύει. Η ανάλυση των συντριμμιών θα αποδείξει ότι το ελικόπτερο δεν μετέφερε κανένα όπλο», πρόσθεσε ο Χοβανισιάν.

Σημειώνεται ότι ο στρατός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ διεξάγει από την Πέμπτη κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Αρμενία.

 

 

Πηγή: antenna.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι