Menu

Ενιαίο Μουσείο Γενοκτονιών ζητά από Μπουτάρη ο πρώην πρόεδρος ΠΟΠΣ

Την πρότασή του για τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτωμάτων επαναφέρει με επιστολή του προς το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και γγ. του Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά», Χαράλαμπος Αποστολίδης.

Αφορμή για την επαναδιατύπωση της πρότασης είναι η πρόθεση του Γ. Μπουτάρη να προχωρήσει ο Δήμος στην ανοικοδόμηση Μουσείου Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, για να αποτίσει φόρο τιμής στην πολυπληθή εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Στην επιστολή του ο Χ. Αποστολίδης υπενθυμίζει ότι από το 2008 είχε προτείνει τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτωμάτων και μάλιστα στα αχρησιμοποίητα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης και υπογραμμίζειότι σε ένα ενιαίο Μουσείο Γενοκτονιών «μπορούν να στεγαστούν Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι αλλά και σύγχρονα θύματα Γενοκτονιών όπως στους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, των Τούτσι στην Αφρική, των Κούρδων σήμερα στο Κομπάνι».

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

«Ανατολής και Μεσογείου… γωνία!» Μουσική συνάντηση με τον Χάικ Γιαζιτζιάν και την παρέα του

Το «Αλάτι της Γης», η αγαπημένη σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση, με την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, επιστρέφει μ’ έναν κύκλο 13 νέων επεισοδίων. Κύριος στόχος παραμένει πάντοτε το να καταγράφονται τα παραδοσιακά τραγούδια και οι χοροί, τα μουσικά όργανα και οι σημαντικότεροι δεξιοτέχνες, σε συνδυασμό με τα έθιμα, τη γαστρονομία και γενικότερα τον τοπικό πολιτισμό. Η εκπομπή είναι ανανεωμένη, τα γυρίσματα γίνονται εκτός πλατό και η κινηματογράφηση υιοθετεί κανόνες της σύγχρονης οπτικοακουστικής γλώσσας.

Ο εθνομουσικολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας, παρουσιάζει τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς,μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

Το «Αλάτι της Γης» την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 συναντά τον Χάικ Γιαζιτζιάν, εξαιρετικό δεξιοτέχνη στο ούτι.

Αρμένιος στην καταγωγή, γεννημένος στη Συρία, ζει στην Ελλάδα εδώ και 35 χρόνια. Αυτοδίδακτος στο ούτι, με δικό του προσωπικό ήχο και βαθειά αισθαντικότητα στη φωνή και το τραγούδι του, ο Χάικ Γιζιτζιάν αποτελεί μιαν από τις σημαντικότερες παρουσίες στο χώρο της «έθνικ» μουσικής όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στα πολλά φεστιβάλ σ’ όλο τον κόσμο όπου συμμετέχει.
Μαζί του ταξιδεύουμε στη μουσική μας «γειτονιά», στις συγγενικές μουσικές παραδόσεις της Ανατολής και της Μεσογείου! Ένα ταξίδι –όπως λέει κι ό ίδιος- χωρίς βίζες και διαβατήρια, πέρα από σύνορα, στεγανά και προκαταλήψεις, μέσα από μια κοινή μουσική κληρονομιά, με τραγούδια και σκοπούς από την Ελλάδα, την Αρμενία, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική.
Ένα ξεχωριστό Αλάτι της Γης, «Ανατολής και Μεσογείου …γωνία!», με τον Χάικ Γιαζιτζιάν και τους φίλους του, μιαν ομάδα από εξαιρετικούς δεξιοτέχνες μουσικούς συνοδοιπόρους μαζί του εδώ και χρόνια.
Συμμετέχουν οι: Χάικ Γιαζιτζιάν: ούτι-τραγούδι, Εύα Ξένου: τραγούδι, Μάρθα Μαυροειδή: τραγούδι-λάφτα, Χάρης Λαμπράκης: νέι, Γιώργος Κοντογιάννης: κρητική λύρα, Τάσος Πούλιος: κανονάκι, Γιάννης Κιριμκιρίδης: πλήκτρα, Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά, Νίκος Σιδηροκαστρίτης: τύμπανα, Γιάννης Αναστασάκης: ηλ. κιθάρα, Πέτρος Βαρθακούρης: κοντραμπάσο.
Χορεύουν μέλη του Αρμενικού Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Χαμασκαϊν».

Δείτε την εκπομπή στο παρακάτω σύνδεσμο: 

webtv.nerit.gr

 

 

Πηγή: nerit.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη Προέδρου Βουλής στην Αρμενία

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, αναχωρεί την Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 (ώρα 16.40), για την Αρμενία, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας, Galust Sahakyan.

Στα πλαίσια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής και η αντιπροσωπία θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Αρμενίας, Serzh Sargsyan και από τον Πρωθυπουργό της χώρας, Hovik Abrahamyan.
 
Θα έχουν δε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Edvard Nalbandyan και με Μέλη της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
Πέρα από τις πολιτικές επαφές τους, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Μαχτεσιάν και η συνοδεία τους θα έχουν συνάντηση με τον Καθόλικο Πάντων των Αρμενίων, Πατριάρχη Γκαρεγκίν Β’, στην έδρα του Πατριαρχείου, στο Ετσμιατζίν.
 
Ο κ. Ομήρου θα προσφωνήσει, εξάλλου, συνεδρία της Ολομέλειας της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας, ενώ θα παραχωρήσει και συνέντευξη τύπου από κοινού με τον Αρμένιο ομόλογό του.
 
Ο κ. Sahakyan θα παραθέσει, τέλος, επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Ομήρου.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής και η αντιπροσωπία θα επισκεφθούν επίσης το Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπου ο κ. Ομήρου θα καταθέσει στεφάνι.  Θα επισκεφθούν και άλλους χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
 
Τον Πρόεδρο της Βουλής πλαισιώνουν ο Εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή,  Βαρτκές Μαχτεσιάν, η Γενική Διευθύντρια της βουλής, Βασιλική Αναστασιάδου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής  Αντώνης Κουταλιανός και η Διευθύντρια Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων, κα Εύη Χατζηγιάννη.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής και η αντιπροσωπία επιστρέφουν στην Κύπρο την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 (ώρα 14.30).
 
 
 
Πηγή: ant1iwo.com
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι