Menu

CNN on the road Armenia

  • Κατηγορία VIDEOS

Armenia is located in the southern Caucasus and is the smallest of the former Soviet republics. It is bounded by Georgia on the north, Azerbaijan on the east, Iran on the south, and Turkey on the west. Contemporary Armenia is a fraction of the size of ancient Armenia. A land of rugged mountains and extinct volcanoes, its highest point is Mount Aragats, 13,435 ft (4,095 m).

One of the oldest nations in the word. Survived all the barbaric nations and still kicking!...

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενία και Κιργιστάν εντάσσονται στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έβαλε χτες την υπογραφή του στο νόμο που καθιστά την Αρμενία πλήρες μέλος Της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU) από τις 2 Ιανουαρίου 2015.

Με την ένταξη της Αρμενίας τα τρία εκατομμύρια των κατοίκων της θα προστεθούν στο καταναλωτικό κοινό των 170 εκατομμυρίων, από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν.

Η Αρμενία εντάσσεται πλέον στην τελωνιακή Ένωση της EEU και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρήσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου WTO.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Serzh Sarksyan είχε δηλώσει πρόσφατα ότι προτιμά η χώρα του να ενταχθεί την Ένωση των πρώην σοβιετικών συμμάχων του παρά τη Συμφωνία Ευρωπαϊκού Εμπορίου.

Επιπρόσθετα, οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Καζαχστάν, και της Λευκορωσίας, υπέγραψαν τη συνθήκη για την υποδοχή και του Κιργιστάν στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

Με την Αρμενία στην E.E.U ποιος κερδίζει;

Οι ειδικοί την Αρμενία, επισημαίνουν ότι η γεωγραφική θέση της ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν, την καθιστά σημαντικό εμπορικό σύνδεσμο ανάμεσα στις χώρες που αναπτύσσουν μεγάλες εμπορικές σχέσεις.

Επίσης αναμένεται να αυξηθεί η τροφοδοσία με εφόδια –όπως αρμενικά τρόφιμα.

Καθώς στη Ρωσία παρουσιάστηκαν σημαντικές ελλείψεις λόγω του δυτικού εμπάργκο.

Για την Αρμενία επίσης, σημαντικός παράγοντας θα είναι η εισαγωγή ρωσικών ενεργειακών προϊόντων. Με το φυσικό αέριο να εισάγεται σύμφωνα με τις παλιές τιμές χωρίς δασμούς καθώς και προϊόντα πετρελαίου φθηνότερα κατά 30%. Χώρια την αγορά ρωσικών όπλων σε προνομιακές τιμές.

 

Πηγή: zougla.gr

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πηγές: RT.com / RIA Novosti

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Τεράστιες οι αμυντικές δαπάνες

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν είναι δύο από τις 10 χώρες με τις υψηλότερες, αναλογικά, αμυντικές δαπάνες στον κόσμο, σύμφωνα με την σχετική έκθεση γερμανικού ερευνητικού φόρουμ.

Για την ακρίβεια η Αρμενία τοποθετείται τρίτη και το Αζερμπαϊτζάν 10ο στον σχετικό κατάλογο της έκθεσης. Το 2013 η Αρμενία δαπάνησε για την άμυνα 427 εκ. Δολάρια, ενώ το Αζερμπαϊτζάν 3,4 δισ. δολάρια.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαμάχη, από την εποχή της διάλυσης της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης για την κατοχή της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ωστόσο η οικονομική δυναμική των δύο χωρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.

Το Αζερμπαϊτζάν, χάρη στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που διαθέτει έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τις αμυντικές του δαπάνες, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Αντίθετα η Αρμενία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ο στρατιωτικός ανταγωνισμός με το Αζερμπαϊτζάν καθίσταται ολοένα και πιο δυσβάσταχτος.

Ωστόσο η Αρμενία υπολογίζει στην ενίσχυση της Ρωσίας, σε κάθε περίπτωση. Αντίθετα το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία.

Η Ρωσία όμως έχει ξεκαθαρίσει, προς κάθε κατεύθυνση, πως δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε κίνηση κατά της Αρμενίας, από όποιον ή όποιους και αν προέρχεται.

Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν πολλά, αιματηρά, επεισόδια στα σύνορα των δύο χωρών, με σημαντικότερο την κατάρριψη αρμενικού ελικοπτέρου από πυρά Αζέρων.

 



Πηγή: Hurriyet - OnAlert.gr
Μετάφραση-επιμέλεια: On Alert

Διαβάστε περισσότερα...

Αμάλ Κλούνεϊ: Από τα…Μάρμαρα στο πλευρό της Αρμενίας

Εναντίον Τούρκου πολιτικού που αποκάλεσε «διεθνές ψέμα» τη γενοκτονία

Είναι αναμφισβήτητα από τα πιο λαμπερά πρόσωπα της χρονιάς που φεύγει. Η Αμάλ Κλούνεϊ, διεθνούς φήμης δικηγόρος και ακτιβίστρια, θα εκπροσωπήσει την Αρμενία, μαζί με ομάδα συναδέλφων της, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον αρμενικό ιστότοπο Armenian Weekly, η λαμπερή Λιβανο-Βρετανή δικηγόρος, που άλλαξε το όνομά της μετά το γάμο της με το διάσημο ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ, θα αναλάβει την υπόθεση «Περιντσέκ εναντίον Ελβετίας» που θα εκδικαστεί στις 28 Ιανουαρίου.

Η υπόθεση αφορά σε δηλώσεις του αριστερού Τούρκου πολιτικού Ντογκού Περιντσέκ, ο οποίος καταδικάστηκε από ελβετικό δικαστήριο για την ομιλία του με τίτλο «Το διεθνές ψέμα» σχετικά με την αρμενική Γενοκτονία.

Ο Περιντσέκ, επικεφαλής του μικρού αριστερού «Τουρκικού Εργατικού Κόμματος», ταξίδεψε στην Ελβετία το 2005 για να υποστηρίξει την ανυπαρξία της αρμενικής Γενοκτονίας. Η Ελβετία, που έχει αναγνωρίσει την αρμενική Γενοκτονία, τον καταδίκασε γι’ αυτή την ομιλία. Ο Περιντσέκ προσέφυγε το 2008 στο ΕΔΔΑ εναντίον της χώρας.

Στο μεταξύ, όμως, ο Τούρκος πολιτικός καταδικάστηκε στις δίκες της Εργκενεκόν για συμμετοχή του στη συνωμοσία κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. 
Το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε πέρυσι ότι το ελβετικό κράτος παραβίασε το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης του Τούρκου πολιτικού, ο οποίος αποφυλακίστηκε κατά τις αθρόες απονομές χάριτος που αποφασίστηκαν από την τουρκική κυβέρνηση μετά το ξέσπασμα των σκανδάλων. Ο Περιντσέκ, που τώρα πια υποστηρίζει τον πρόεδρο Ερντογάν, βρέθηκε απέναντι με το ελβετικό κράτος πάλι τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Ελβετία αποφάσισε να εφεσιβάλει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στην υπόθεση αποφάσισε να συμμετάσχει και η Αρμενία με τον Τζέφρι Ρόμπερτσον, συγγραφέα του βιβλίου «Μια άβολη γενοκτονία», και τη δικηγόρο κ. Αμάλ Κλούνεϊ, που διαπρέπει ως μάχιμη υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταξύ των πολλών υποθέσεων που έχει αναλάβει στην καριέρα της η Αμάλ Κλούνεϊ συγκαταλέγεται η διεκδίκηση των ελληνικών Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η 36χρονη πανέμορφη Αμάλ επισκέφθηκε τον Οκτώβριο τη χώρα μας και συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και κυβερνητικούς παράγοντες για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει εναντίον του βρετανικού κράτους, αξιώνοντας την επιστροφή των Μαρμάρων.

Η διακεκριμένη δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια από τις προσωπικότητες διεθνούς κύρους που υποστηρίζει το ελληνικό ζήτημα και μάλλον σε εκείνη οφείλεται το ενδιαφέρον του Αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. 
 Στη δεύτερη πατρίδα της, τη Βρετανία, η νεαρή επιτυχημένη δικηγόρος βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα τόσο για τη δράση της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για το χολιγουντιανό γάμο της. Δεν είναι και λίγο το γεγονός ότι κάμφθηκε με τόση ευκολία η αντίσταση του πιο διάσημου εργένη του Χόλιγουντ και της έκανε πρόταση γάμου λίγο καιρό μετά τη γνωριμία τους! 
Γι’ αυτό, άλλωστε, η παρουσιάστρια του αμερικανικού δικτύου ABC, η γνωστή Μπάρμπαρα Γουόλτερς, την τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας με τους πιο Συναρπαστικούς Ανθρώπους του 2014. Η μελαχρινή υπέρκομψη Αμάλ άφησε πίσω της πολλά γνωστά ονόματα του Χόλιγουντ, όπως τη Σκάρλετ Γιόχανσον, την Τέιλορ Σουίφτ και άλλες γνωστές σταρ. Η Γουόλτερς συνέκρινε την Αμάλ με την κομψότητα της Τζάκι Ωνάση και της πριγκίπισσας Νταϊάνα. 
 



AΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

 
 
Πηγή: e-typos.com
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι