Menu

Δυνατό μήνυμα από το Σύνταγμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Γενοκτονιών (video-photo)

Με αναμμένα κεριά και σύνθημα «9 Δεκεμβρίου, όχι άλλες Γενοκτονίες» απόγονοι των χριστιανών της Ανατολής, οι πρόγονοι των οποίων ήταν θύματα γενοκτονίας, μαζεύτηκαν στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Γενοκτονιών, για να στείλουν το μήνυμα ότι το φως νικάει το σκοτάδι.

Η 9η Δεκεμβρίου έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων του εγκλήματος της Γενοκτονίας και πρόληψης του εγκλήματος αυτού.

«Η γενοκτονία δεν συμβαίνει απλά. Τις περισσότερες φορές είναι συστηματική, σχεδιασμένη, με ακριβείς στόχους και μπορεί να υλοποιηθεί και εκτός εμπόλεμων καταστάσεων», σημείωσε στο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Από το κέντρο της Αθήνας ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να συμβάλουμε και εμείς σε αυτό που αναγνώρισε ο ΟΗΕ». Από τις δηλώσεις του Γιώργου Βαρυθυμιάδη δεν θα μπορούσε να λείπει και η… περίπτωση του Νίκου Φίλη. «Άνθρωποι ανιστόρητοι που λένε διάφορα πράγματα γύρω από τη Γενοκτονία, ότι είναι συνωστισμός ή ότι είναι εθνοκάθαρση, είναι άνθρωποι που δεν ξέρουν πού πατούν και πού βρίσκονται. Και είναι σε μια διατεταγμένη υπηρεσία πιθανόν. Είναι αυτοί που εκπροσωπούν τους Γκρίζους Λύκους στην Ελλάδα», σημείωσε.

Το παρών στην ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας έδωσε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, Κυριάκος Μπατσάρας, ο οποίος έστειλε ένα μήνυμα συμφιλίωσης και ανθρωπιάς, και όχι τιμωρίας και εκδίκησης. «Η σημερινή μέρα να είναι αφορμή ώστε οι θύτες να αναγνωρίσουν το έγκλημα το οποίο διέπραξαν και έμπρακτα να δείξουν τη μεταμέλειά τους», εξήγησε.

Ο δρ Αντώνης Παυλίδης, πρόεδρος του Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών και πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, έκανε λόγο για το φως της ανθρωπότητας που είναι έτοιμο να νικήσει το σκοτάδι της βαρβαρότητας, ενώ ο Γιάννης Αθανασιάδης, πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Ελλάδας επισήμανε: «Κάθε χρόνο θα κάνουμε αυτή την εκδήλωση. Μονιασμένοι, όλοι οι λαοί που έχουν γενοκτονηθεί».

Πολλοί ήταν και οι νέοι άνθρωποι που κατέβηκαν στο Σύνταγμα για να τιμήσουν τα θύματα των γενοκτονιών. Ένας από αυτούς ο πρόεδρος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας Ράζμικ Ερτσενιάν. «Η Γενοκτονία δεν έχει να κάνει με το ποιος είσαι και πού είσαι. Έχει σημασία να σταματήσει κάτι που γίνεται ακόμα και σήμερα. Μόνο μαζί ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξανδρος Εφραιμίδης, πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ, συνόψισε με πολύ εύστοχο τρόπο τι σημαίνει η 9η Δεκεμβρίου: «Η δυναμική των Ποντίων, των Μικρασιατών, των Αρμενίων και των Ασσυρίων –παρόλο που έχουμε τις δικές μας ημέρες μνήμης– πρέπει τη συγκεκριμένη μέρα να γίνει συσπειρωμένη δύναμη όλων μας προς το στόχο που έχουμε ορίσει: να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα αυτά που ζήσαμε εμείς».

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι