Menu

Θ. Μαλκίδης: Ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται

του Θεοφάνη Μαλκίδη
 
Η 11η Μαρτίου 2010 αποτελεί μία σημαντική ημέρα για τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Ασσύριους σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μία σπουδαία ημερομηνία για τα εκατομμύρια θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
 
Η απόφαση της ολομέλειας του Σουηδικού Κοινοβουλίου να αναγνωρίσει με ψήφους 131 υπέρ και 130 κατά, την Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων με την καθοριστική ψήφο της κουρδικής καταγωγής βουλευτού Gulan Αvci, αποτέλεσε μία μεγάλη επιτυχία, η οποία ήρθε σε μία δύσκολη περίοδο. Σε μία συγκυρία όπου το μόνο που λεγόταν και συνεχίζει να ακούγεται είναι αριθμοί. Στην ελληνική όμως παράδοση, υπάρχουν και οι λέξεις, που γίνονται σύμβολα, αγώνες, ταυτότητα. Αυτή όπου όπως λέει ο Νίκος Καζαντζάκης που κατέγραψε το δράμα των ξεριζωμένων Ελλήνων μετά τη Γενοκτονία, δίνει νόημα και μορφή σε μία άμορφη και άμυαλη απεραντοσύνη.
 
Η απόφαση της Σουηδικής Βουλής την 11 Μαρτίου 2010 ήρθε μετά την απόφαση του Μαΐου του 2009, ότι από κοινού Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι θα προωθήσουν το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας στη Σουηδική Βουλή. Είμαι περήφανος γιατί στην εκδήλωση εκείνη στη Στοκχόλμη μίλησα μαζί με τους συναγωνιστές Κώστα Φραγγίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Στοκχόλμης “Εύξεινος Πόντος”, Vahagn Avedian, μέλος της Αρμενικής εθνικής επιτροπής Σουηδίας και τον Sabri Atman εκπρόσωπο των Ασσυρίων. Εκεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου και του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας διανεμήθηκε το βιβλίο μου, στην αγγλική γλώσσα, για τη Γενοκτονία.
 
Είχε προηγηθεί η παρουσίαση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στη Στοκχόλμη και το αίτημα για την αναγνώριση, η πρωτοβουλία των βουλευτών του Αριστερού Κόμματος (Vänsterpartiet), Τάσου Σταφυλίδη, Hans Linde, και Fredrik Malm, ενώ στη συνέχεια υπήρξε πρωτοβουλία και του κόμματος των Πράσινων (Miljöpartiet), χωρίς όμως να περάσει από την Ολομέλεια. Λίγο αργότερα το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Σουηδίας, το Σοσιαλδημοκρατικό, κατά την ετήσια συνέλευση του, το Νοέμβριο του 2009, είχε αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ασσυρίων, των Ελλήνων και Αρμενίων.
 
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας πήγε προς ψήφιση στο Σουηδικό κοινοβούλιο και το αποτέλεσμα ήταν η επικράτηση της αλήθειας, έναντι της άρνησης και της προπαγάνδας.
 
Η αναγνώριση από τη Σουηδία έχει τεράστια αξία γνωρίζοντας τη θέση της  χώρας τόσο παγκόσμια όσο και ευρωπαϊκά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Η προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται και από ότι φαίνεται έχει και αποτέλεσμα. Ειδικά όταν προέρχεται από την δυναμική και έξω από συμφέροντα και λογικές Διασπορά και ανιδιοτελείς ανθρώπους. Ο αγώνας συνεχίζεται και παρότι έχει πολλά εμπόδια στο εσωτερικό και το εξωτερικό, θα είναι νικηφόρος!  
 
Ο Θ. Μαλκίδης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, η οποία το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
 
 
 
 
 
Πηγή: e-pontos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γενοκτονία Αρμενίων: Το Ευρωκοινοβούλιο αγνοεί την Τουρκία

Ηχηρό χαστούκι στην Τουρκία αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υιοθετήσει την ετήσια έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημοκρατίας, με την οποία καλούνται τα ευρωπαϊκά κράτη να προχωρήσουν προς την αναγνώριση της Αρμενικής γενοκτονίας του 1915, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από αυτήν.

Η Τουρκία αντέδρασε άμεσα, με το υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορεί την το Ευρωκοινοβούλιο για μονομερή θεώρηση της ιστορίας και «παραγνώριση των τουρκικών προσπαθειών για επίλυση του θέματος». Οι Τούρκοι αναφέρουν ακόμα πως η απόφαση στερείται νομικής βάσης και «δεν σχετίζεται με την ιστορική πραγματικότητα».

«Η δήλωση αυτή είναι απίστευτα προβληματική σε κάθε της σημείο και λυπόμαστε για αυτή. Είναι παράλογη και παράνομη. Είναι μια απόφαση που ελήφθη από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ιστορία, η οποία πλήττει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και δυσκολεύει την προσέγγιση Τουρκίας και Αρμενίας», αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση.

Όπως είναι γνωστό, το 1915, οι Τούρκοι έσφαξαν περισσότερους από 1,5 εκατ. Αρμένιους, κάτι που όμως εξακολουθεί να αρνείται, από τότε. Ο Ερντογάν μάλιστα είχε το θράσος να καλέσει στους φετινούς εορτασμούς για τη μάχη της Καλλίπολης (1915-16) τον Αρμένιο ομόλογό του, ο οποίος, φυσικά, απέρριψε την πρόσκληση, με οργή.

Το 1987 το Ευρωκοινοβούλιο είχε αναγνωρίσει την σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία. Από τότε, 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Παρά τις επαφές με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γενοκτονία, το παρόν θα δώσει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.



 

Πηγή: defence-point.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι