Menu

B. Μαχτεσιάν: Η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας μήνυμα κατά της ατιμωρησίας

Η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας ανά το παγκόσμιο θα στείλει ισχυρό μήνυμα προς την ανθρωπότητα ότι στο μέλλον τέτοιου είδους εγκλήματα δεν θα παραμένουν ατιμώρητα και ελάχιστη απόδειξη ότι το διεθνές δίκαιο και οι ανθρώπινες αξίες υπερισχύουν των όποιων συμφερόντων, δήλωσε ο Εκπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρτκές Μαχτεσιάν από το βήμα της Βουλής.

Εξέφρασε επίσης την ευχή το γενναίο παράδειγμα της Γερμανίας ν' ακολουθήσουν και άλλες χώρες καθώς και τις ευχαριστίες του αρμενικού λαού και της κοινότητας στην κυπριακή Βουλή, η οποία χαιρέτισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος αναγνώρισης της γενοκτονίας από την Κάτω Βουλή της Γερμανίας.

«Η γενοκτονία που διαπράχθηκε σε βάρος του αρμενικού λαού στις αρχές του 20ου αιώνα από τους Νεότουρκους και τους Οθωμανούς αποτελεί μια από τις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας και ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα που γνώρισε η ανθρωπότητα», ανέφερε ο κ. Μαχτεσιάν.

Έκτοτε, πρόσθεσε, «οι ένοχοι παραμένουν ατιμώρητοι. Η διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία, αρνείται πεισματικά ν' αναγνωρίσει το έγκλημα που διέπραξε σε βάρος 1,5 εκ. αθώων ανθρώπων».

Ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή την ατιμωρησία που καπηλεύτηκε ο Αδόλφος Χίτλερ για να ενθαρρύνει τους αξιωματικούς του να εξοντώσουν άφοβα τους Πολωνούς και ύστερα τους Εβραίους»

Για τους Αρμένιους, είπε ο κ. Μαχτεσιάν, «η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από την Τουρκία αποτελεί καθαρά θέμα αρχής και ηθικής ικανοποίησης».

Για το παγκόσμιο, πρόσθεσε, «η αναγνώριση της γενοκτονίας θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς την ανθρωπότητα ότι στο μέλλον τέτοιου είδους εγκλήματα δεν θα παραμένουν ατιμώρητα». «Θα αποτελέσει επίσης ελάχιστη απόδειξη ότι το διεθνές δίκαιο και οι ανθρώπινες αξίες υπερισχύουν των οικονομικών, πολιτικών και άλλων συμφερόντων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαχτεσιάν συνέχισε λέγοντας ότι μέχρι σήμερα 29 χώρες έχουν αναγνωρίσει την γενοκτονία.

Η Κύπρος, σημείωσε, ήταν το 1975 η 2η στον κόσμο και η 1η στην Ευρώπη που το έπραξε.

Στις 2 Ιουνίου 2016, έγινε ένα ακόμη τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, προσθέτοντας ότι «η Κάτω Βουλή της Γερμανίας σχεδόν ομόφωνα αναγνώρισε με σχετικό ψήφισμά της την αρμενική γενοκτονία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη του Γερμανικού Ράιχ στη γενοκτονία».

Εξέφρασε εκ μέρους της αρμενικής κοινότητας τις «θερμές μας ευχαριστίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία μετά από εισήγηση του συνάδελφου Γιώργου Περδίκη είχε την πρωτοβουλία να χαιρετίσει την υιοθέτηση από την Γερμανική Βουλή της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας».

«Ευχή και πίστη μας είναι ότι το γενναίο παράδειγμα της Γερμανίας θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες», ανέφερε ο Εκπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή.

 

 

Πηγή: foni-lemesos.com

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι