Menu

Αποστολή εκτόνωσης της έντασης

Στενός συνεργάτης του Ερντογάν επικεφαλής στην επίσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί 24-25 Αυγούστου. Δεν είναι διατεθειμένοι για σοβαρό διάλογο οι Αμερικανοί, αν η Τουρκία δεν αποκηρύξει την πυρηνική πολιτική του Ιράν.

Στοχεύοντας στην αλλαγή της εικόνας της Τουρκίας που έχει αμαυρωθεί από την υποστήριξή της προς το Ιράν και τις προκλήσεις εναντίον του Ισραήλ, μεγαλύτερου συμμάχου των ΗΠΑ στον κόσμο, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αποστέλλει υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον, η οποία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις 24 και 25 Αυγούστου, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν διευθετηθεί σημαντικά ραντεβού.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά προς το παρόν αποκλείει κάθε πιθανότητα συνάντησης των μελών της αντιπροσωπείας με την υπουργό Χίλαρι Κλίντον ή τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγό Τζόουνς. Οι Τούρκοι έχουν, επίσης, ζητήσει από τη Δευτέρα να διευθετηθούν τηλεφωνικές συνομιλίες του κ. Ερντογάν και του κ. Νταβούτογλου με τον πρόεδρο Ομπάμα και την κ. Κλίντον, αντίστοιχα.

Μετά τη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την οποία αποφασίστηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν εμπιστεύεται πια την Αγκυρα, η αμερικανική πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να εισέλθει σε σοβαρό διάλογο εάν προηγουμένως δεν ανακοινώσει η Τουρκία επίσημα και δημόσια ότι διαφωνεί με την πυρηνική πολιτική του Ιράν. Οι Αμερικανοί ζητούν, επίσης, να τερματιστεί η αντιπαράθεση με το Τελ Αβίβ.

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο «άνθρωπος ειδικών αποστολών» της Αγκυρας, Φεριντούν Σινιρλίογλου. Ο στενός συνεργάτης του κ. Ερντογάν θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το ρήγμα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, για το οποίο οι Αμερικανοί κατηγορούν προσωπικά τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στον οποίο χρεώνουν φιλοδοξίες που συγκρούονται με τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Διπλωμάτης καριέρας, ο Σινιρλίογλου αναβαθμίστηκε πέρυσι σε υφυπουργό Εξωτερικών (ουσιαστικά σε «νούμερο 2» μετά τον Νταβούτογλου) και φέτος τον Απρίλιο προσπάθησε χωρίς επιτυχία να κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία προσέγγισης με την Αρμενία. Διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον θεωρεί την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας ως «αποστολή με προδιαγεγραμμένη την αποτυχία».

Το μήνυμα
Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Ανατολή ότι η τουρκική αντιπροσωπεία θα επιδοθεί σε εντατικό lobbying με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέλη του Κογκρέσου και εκπροσώπους κοινωνικών οργανώσεων στις ΗΠΑ. Θα προσπαθήσει να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι θέσεις της Τουρκίας «δεν διαφέρουν από εκείνες των ΗΠΑ σε περιφερειακά ζητήματα» και ότι «οι δύο χώρες συμμερίζονται τους ίδιους στόχους, έστω κι αν διαφωνούν στον τρόπο δράσης».

Εκτός από τις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις, η ατζέντα θα περιλαμβάνει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και την κατάσταση στο Ιράκ, όπου υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την αποχώρηση των μάχιμων αμερικανικών μονάδων.

Η τουρκική αντιπροσωπεία θα πιέσει και για τη μη αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και για την απόρριψη του αιτήματος αποζημίωσης στους συγγενείς των θυμάτων, που κατέθεσαν Αμερικανο-αρμένιοι δικηγόροι στα αμερικανικά δικαστήρια. Το θέμα της Γενοκτονίας θα επανέλθει στο προσκήνιο μετά τις βουλευτικές και γερουσιαστικές εκλογές του Νοεμβρίου υπό το φως και της στενής συνεργασίας που αναπτύσσουν το εβραϊκό και το αρμενικό λόμπι.

Μιχάλης Ιγνατίου

Πηγή: Ethnos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Σε κλοιό η Αγκυρα

Στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου κυριαρχεί το Εβραϊκό Λόμπι, οδηγείται η σύγκρουση της Τουρκίας με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και με δεδομένο ότι οι πωλήσεις αμερικανικού στρατιωτικού υλικού σε ξένες χώρες αποφασίζονται από τη Βουλή και τη Γερουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το Εβραϊκό Λόμπι συντάσσονται το Ελληνικό και το Αρμενικό, όπως και η σκληρή πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η οποία κυριαρχείται από έντονα αντιμουσουλμανικά αισθήματα. Πρόθεση όλων είναι «να νιώσει (η Αγκυρα) την οργή» του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η τουρκική στάση στο θέμα του Ιράν είναι «άκρως εχθρική» και αντιστρατεύεται τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, οι αξιωματούχοι του Εβραϊκού Λόμπι πιστεύουν -και είναι μία θέση που εκφράζουν δημόσια- ότι η Τουρκία ηγείται αντι-ισραηλινού μετώπου με τη συμμετοχή του Ιράν, της Συρίας και της οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Η μάχη στο Κογκρέσο θα δοθεί για τρεις παραγγελίες αμερικανικού πολεμικού υλικού που χρειάζονται απαραιτήτως οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν ειδικά τους Κούρδους αντάρτες του PKK.

Η Τουρκία ζήτησε έξι μη επανδρωμένα αεροπλάνα και δύο επανδρωμένα, τα γνωστά Reapers, όταν είχε αποφασίσει να συγκρουστεί με το Ισραήλ που ήταν ο βασικός τροφοδότης της και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές. Η Αγκυρα δεν ακύρωσε καμία συμφωνία προμήθειας υλικού, αλλά το Ισραήλ επέλεξε προς το παρόν τον δρόμο των καθυστερήσεων στην παράδοση. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προωθήσει το αίτημα στο Κογκρέσο, ακριβώς επειδή έχει λάβει επιστολές από πολιτικούς που επηρεάζονται από το Εβραϊκό Λόμπι που σε αυτή τη φάση συνεργάζεται με τους Ελληνοαμερικανούς και τους Αμερικανούς αρμενικής καταγωγής.

Οι Τούρκοι είχαν ζητήσει πέρυσι να αγοράσουν τρία Πάτριοτ αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το αμερικανικό Πεντάγωνο έστειλε το αίτημα στο Κογκρέσο το οποίο δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την τύχη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, «στο πλαίσιο της πίεσης (της Ουάσιγκτον) προς τον κ. Ερντογάν γίνονται σκέψεις παγώματος» και αυτού του αιτήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικούς μήνες το Κογκρέσο ενέκρινε την παράδοση δύο ελικοπτέρων Κόμπρα στην Τουρκία. Η παράδοση έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του επόμενου χρόνου. Ομως, ήδη μία ομάδα μελών του Κογκρέσου ενημέρωσε ότι θα καταθέσουν αίτημα για το πάγωμα και αυτής της πώλησης προς την Τουρκία με το επιχείρημα ότι η αμερικανική τεχνολογία μπορεί να καταλήξει στο Ιράν, στη Συρία και στη Χεζμπολάχ.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος δεν αποδέχεται ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποίησε τη λέξη τελεσίγραφο στην επίμαχη συνομιλία του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Μπιλ Μπάρτον δήλωσε ότι ο διάλογος με την Τουρκία για τα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες συνεχίζεται και δεν έκρυψε ότι τα προβλήματα αφορούν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Αγκυρα το Ιράν, που αποτελεί τον μεγάλο εχθρό της Αμερικής, και το Ισραήλ που αποτελεί τον μεγάλο φίλο της υπερδύναμης.

Αντιδράσεις
Εκνευρισμός στην Αγκυρα

Με αμηχανία και εκνευρισμό αντέδρασε (καθυστερημένα) η τουρκική πλευρά στο δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε σαφώς να το υποβαθμίσει δηλώνοντας στο δίκτυο Haber Turk ότι όλα βαίνουν καλώς τόσο στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις όσο και στις προσωπικές του επαφές με τον Ομπάμα. Ο Νταβούτογλου όμως, αντέδρασε «επιθετικά», υποστηρίζοντας ότι ΗΠΑ και Τουρκία είναι δύο «απολύτως ισότιμα (!) κυρίαρχα κράτη». «Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μπορεί να απευθύνει προειδοποιήσεις στην Τουρκία - ούτε ξένος ηγέτης που να συμπεριφέρεται έτσι στον Tούρκο πρωθυπουργό», δήλωσε.

Μιχάλης Ιγναντίου

Πηγή: Ethnos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Serj Tankian: Live report

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που στην ανακοίνωση της συναυλίας του Serj Tankian για τις 17 Αυγούστου κανόνισαν τις διακοπές τους ώστε να βρίσκονται στη Μαλακάσα, αυτοί που ήθελαν να πάνε αλλά δυστυχώς (γι αυτούς) προτίμησαν τις διακοπές και τέλος αυτοί που δεν είχαν ιδέα για το ποιος είναι ο Serj Tankian. Ντροπή και αίσχος στις δύο τελευταίες κατηγορίες ανθρώπων, οπότε ας μιλήσουμε εμείς που ήμασταν εκεί.
Ο Serj Tankian δεν είναι ένας απλός τραγουδιστής. Είναι ένας καλλιτέχνης που σπάει τα όρια της rock μουσικής και απευθύνεται σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους.

Λίγο μετά τις 19.30 και οι συνθήκες στο Terra Vibe είναι ιδανικές. Άνετο παρκάρισμα, λίγος κόσμος για τα δεδομένα του χώρου, αλλά αρκετός για την χρονική στιγμή στην καρδιά του Αυγούστου. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με νούμερα, τότε αυτοί που βρεθήκαμε στη Μαλακάσα πρέπει να ήμασταν σίγουρα πάνω από 3.500.

Με τη μπυρίτσα μας στο χέρι λοιπόν και αναμονή για το support της βραδιάς που δεν ήταν άλλοι από τους VIZA. Το γκρουπ που μανατζάρει ο ίδιος ο Serj Tankian και για κάποιο λόγο δεν είναι ακόμα καθόλου γνωστοί στην Ελλάδα. Και αυτό είναι παράξενο αν σκεφτεί κανείς τον ήχο του γκρουπ που μπλέκει το ροκ με τις ανατολίτικες επιρροές και ταιριάζει γάντι σε εμάς τους Έλληνες. Ο τραγουδιστής του γκρουπ Knoup Tomopoulos, έχει και αυτός ελληνικές ρίζες και μας έδωσε να το καταλάβουμε από τα άπταιστα ελληνικά του. Highlight της εμφάνισης τους τα τραγούδια που έπαιξαν από το τελευταίο album τους Made in Chernobyl.

Όσοι δεν τους έχετε ξανακούσει μπορείτε να τους τσεκάρετε εδώ.

Το φως του ήλιου μας έχει αποχαιρετήσει και η αναμονή για μία από τις μεγαλύτερες φωνές της τελευταίας εικοσαετίας έχει ξεκινήσει. Όσοι ήξεραν από πριν ότι ο Serj δεν επιλέγει τραγούδια των System Of a down για τις εμφανίσεις τους δεν απογοητεύτηκαν. Όσοι ανηφόρισαν στη Μαλακάσα με την ελπίδα να ακούσουν το Chop Suey και το Toxicity χωρίς να έχουν επαφή με τις σόλο δουλείες του ίσως να απογοητεύτηκαν.

Αν εξαιρέσουμε τα μικροπροβλήματα του ήχου, η εμφάνιση του Serj και της μπάντας του με την ονομασία The F.C.C. (μπορείτε να πάρετε μία γεύση από την πρώτη τους δουλειά εδώ) ήταν απλά μαγευτική. Με τη συνοδεία 8μελούς αθηναϊκής, παρακαλώ, ορχήστρας, έριξαν βάρος όπως ήταν αναμενόμενο στο Elect The dead του 2007, ενώ παρουσίασαν και αρκετά τραγούδια από το επερχόμενο Imperfect Harmonies που κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο.
Γνωστός για τις πολιτικές του τοποθετήσεις και για τη δράση του ως ακτιβιστής ο Serj Tankian έντυσε τα κενά ανάμεσα στα τραγούδια με “θανατηφόρα” λόγια για την οικονομική κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. «Πως τολμάνε να λένε στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία τι είδους Δημοκρατία πρέπει να έχει» ήταν μία από τις χαρακτηριστικότερες ατάκες του, που είναι άμεσες, κοφτές και δεν παίρνουν την προσοχή του ακροατή από τη μουσική αλλά δένουν μαζί της.


 
Γνωστός για τις πολιτικές του τοποθετήσεις και για τη δράση του ως ακτιβιστής ο Serj Tankian έντυσε τα κενά ανάμεσα στα τραγούδια με “θανατηφόρα” λόγια για την οικονομική κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. «Πως τολμάνε να λένε στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία τι είδους Δημοκρατία πρέπει να έχει» ήταν μία από τις χαρακτηριστικότερες ατάκες του, που είναι άμεσες, κοφτές και δεν παίρνουν την προσοχή του ακροατή από τη μουσική αλλά δένουν μαζί της.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε στον Serj Tankian είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ που απλά υπάρχει στη σημερινή μουσική σκηνή, με την ελπίδα ότι σε λίγο καιρό θα τον ξαναδούμε μαζί με τους System of a down, χωρίς όμως να αφήσει το προσωπικό του πρότζεκτ που έχει τόσα πολλά ακόμα να προσφέρει.
Πηγή: Sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι