Menu

Συγκρούσεις Αρμενίων και Αζέρων κοντά στο Καραμπάχ

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε σήμερα την Αρμενία ότι εξαπέλυσε επίθεση σε θέσεις του κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένα θύλακα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο του Γερεβάν, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε τρεις αρμένιους και δύο αζέρους στρατιώτες.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι αρμένιοι στρατιώτες διέσχισαν τη διαχωριστική γραμμή και επιχείρησαν να επιτεθούν στις δυνάμεις των Αζέρων.

"Οι αρμενικές δυνάμεις επιχείρησαν να επιτεθούν σε θέσεις Αζέρων κοντά στο χωριό Τσαϊλί, στην περιοχή Τερτέρ στις 31 Αυγούστου", ανακοίνωσε το υπουργείο.

"Οι αζέροι στρατιώτες απέκρουσαν την επίθεση. Τρεις αρμένιοι στρατιώτες και δύο άνδρες των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζαν σκοτώθηκαν", προστίθεται.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων είναι συχνές στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινό έδαφος με κατεξοχήν αρμενικό πληθυσμό, το οποίο βρίσκεται εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν αλλά τελεί υπό τον έλεγχο της Αρμενίας μετά την ένοπλη σύρραξη των δύο χωρών στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η περιοχή κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Αζερμπαϊτζάν ύστερα από τον πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 35.000 ανθρώπους. Η ανεξαρτησία της δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

Το Αζερμπαϊτζάν που κατηγορεί την Αρμενία ότι μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις, έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα ανακαταλάβει με τη χρήση στρατιωτικής βίας τον έλεγχο της περιοχής.

Μια εκεχειρία υπογράφηκε το 1994 αλλά Μπακού και Γερεβάν δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το καθεστώς της περιοχής. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση για το διαφιλονικούμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο παραμένει αιτία έντασης στο νότιο Καύκασο, μια στρατηγική περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Ιράν, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Πηγή: Nooz.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι