Menu

Καταδίκη Τουρκίας για παρεμπόδιση αναφορών στη γενοκτονία των Αρμενίων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ομόφωνη απόφαση του, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης στην περίπτωση του Αλτούνγκ Τανέρ Ακμάν, καθηγητή της ιστορίας και εκδότη, ο οποίος σε κείμενά του χαρακτήρισε «γενοκτονία» τον αφανισμό των Αρμενίων στην Τουρκία το 1915.

Ο Τανέρ Ακμάν υποστήριξε στην προσφυγή του ότι, εξαιτίας των διώξεων και των απειλών ακόμη και για την ίδια του τη ζωή που δέχθηκε από τις τουρκικές αρχές αλλά και από εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας, ζούσε μόνιμα υπό μεγάλη πίεση και άγχος και εν τέλει αναγκάσθηκε να σταματήσει να γράφει τις ιστορικές του τοποθετήσεις για το Αρμενικό ζήτημα.

Στην καταδικαστική του απόφαση το ΕΔΑΔ αποδέχθηκε ότι οι απειλές που δέχονταν ο Ακμάν ήταν πραγματικές και συνιστούσαν κίνδυνο για την ζωή του και θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί σε όλες τις καταδικαστικές αποφάσεις που έχει εκδώσει κατά της Τουρκίας, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, σε περιπτώσεις δημοσιογράφων και συγγραφέων, που αναφέρονταν στα γραπτά τους στην γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 στην Τουρκία.

Ως τέτοιες αναφέρονται οι περιπτώσεις εξεχόντων, όπως χαρακτηρίζονται, δημοσιογράφων και συγγραφέων όπως ο Ελίφ Σαφάκ, ο Ορχάν Παμούκ και ο Χραντ Ντινκ.

Με την απόφαση του το Δικαστήριο επικρίνει, εκ νέου, την Τουρκία για το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει ως «γενοκτονία» τον αφανισμό των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 και δήλωσε ότι θ' αποφασίσει, σε μεταγενέστερο χρόνο, για το ύψος της χρηματικής αποζημίωσης που πρέπει να καταβληθεί στον Τανέρ Ακμάν, για την ηθική και υλική βλάβη που υπέστη εξαιτίας των διώξεων.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα...

"From Ararat to Zion" - Official trailer - «Արարատից Սիոն»

  • Κατηγορία VIDEOS
 
The film shows such striking scenes as the Holy Sepulcher by night, the colorful spectacles of Easter in Jerusalem, the Ceremony of Holy Light, Mount Sinai in Egypt, the Monasteries of the Judean Desert, the summit of Mount Ararat.

The documentary is woven together to make an impact at every level, through the exceptional narration of Aidan Quinn, the beautiful music of Lisa Gerrard, and the striking visuals and rich personal reflections.
Πηγή: youtube.com
Διαβάστε περισσότερα...

Forza.........Αρμενικάρα.......!!!!!!!!!

Η Αρμενική Αθηνών είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα που αγωνίζεται στο ερασιτεχνικό Αθηνών στην Γ΄κατηγορία,όμως με τις εμφανίσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής μάλλον θα είναι από τις ομάδες που θα ανέβουν κατηγορία.Σε 5 παιχνίδια που έχει δώσει  είναι αήττητη με μία μόνο ισοπαλία μέχρις στιγμής!

Οι παίκτες που φοράνε την φανέλα τις ομάδας δηλώνουν ότι είναι μια οικογένεια και να μην ξεχνάμε ότι δεν πληρώνονται απλά το κάνουν από αγάπη στο ποδόσφαιρο και βέβαια προς την ομάδα!Ένας από αυτούς είναι ο Δεληγιάννης Κώστας o 21 χρονών επιθετικός  που ενσωματώθηκε στην ομάδα στην αρχή τις σεζόν και έχει βοηθήσει πάρα πολύ την ομάδα εξάλλου μέχρι στιγμής έχει πετύχει 4 γκολ και μάλλον θα συνεχίσει να πετυχαίνει και άλλα.

ΙΣΤΟΡΊΑ ΣΥΛΛΌΓΟΥ

ΙΔΡΥΣΗ
Ο πρώτος πυρήνας της Ένωσης Αρμενίων Αθλητών – Χομενετμέν δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το Νοέμβριο του 1918. Αρμένιοι που είχαν καταφύγει στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, διωγμένοι από τις πατρογονικές εστίες τους μετά την αποτρόπαιη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915, ίδρυσαν το Χομενετμέν με σκοπό να ενώσουν και να εξυψώσουν το ηθικό των νέων που είχαν επιζήσει από την γενοκτονία. Έδρασε στην Πόλη και στις γύρω επαρχίες μέχρι το 1922, οπότε και ανέστειλε τη δράση της στην Τουρκία μετά τα συνταρακτικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής.

 

ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Αρμένιοι, από την ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και της Κιλικίας εκδιώχθηκαν και κατέφθασαν σε πολλές χώρες όπου δημιούργησαν νέους πυρήνες του Χομενετμέν, με πρώτο τους μέλημα τη φροντίδα των ορφανών αρμενοπαίδων, την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης και την ηθική ανύψωση των προσφύγων συμπατριωτών τους μέσα από τον προσκοπισμό και τις αθλοπαιδιές. Μία νέα φάση είχε αρχίσει στην ιστορία των Αρμενιών, αυτή της Διασποράς.
Στις δραστηριότητες εκείνων των πρώτων χρόνων συμπεριλαμβάνονταν συγκεντρώσεις των μελών, ομιλίες, εκδηλώσεις, εκδρομές προσκόπων, κατασκηνώσεις και αθλητικές διοργανώσεις.
Με το πέρασμα των χρόνων οι Αρμένιοι της διασποράς εξαπλώθηκαν σε όλες τις γωνιές της γης.
Αν μιλήσουμε και με τη γλώσσα των αριθμών, το ΧΟΜΕΝΕΤΜΕΝ σήμερα λειτουργεί σε 24 χώρες στη διασπορά και στην Αρμενία και έχει 98 παραρτήματα με 24.360 μέλη.

 

ΑΡΜΕΝΙΑ

Το 1991 το όνειρο της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Αρμενίας έγινε πραγματικότητα. Το Χομενετμέν αρχίζει την λειτουργία του στην πατρίδα, ιδρύοντας προσκοπικές ομάδες.
Στις 29 Μαίου του 1995 οι πρόσκοποι Χομενετμέν της Αρμενίας (H.A.S.K) αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τη Αρμενίας ως ο επίσημος φορέας του προσκοπισμού στην χώρα.
Στις 17 Απριλίου του 1997, το H.A.S.K γίνεται επίσημο μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσκόπων.
Σήμερα το H.A.S.K διατηρεί 12 και πλέον παραρτήματα στην Αρμενία.

 

ΧΟΜΕΝΕΤΜΕΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας είναι και το ΧΟΜΕΝΕΤΜΕΝ της Ελλάδας .Το 1924, ιδρύθηκε η Κεντρική Επιτροπή της Ένωσης Αρμενίων Αθλητών Ελλάδος και σταδιακά δημιουργήθηκαν τα κατά τόπους παραρτήματα της Ένωσης σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Συγγρού, Μαρούσι, Ταμπούρια, Νέο Φάληρο, Νέα Σμύρνη, Καρέα-Καισαριανή, Μυτιλήνη, Ηράκλειο Κρήτης και Ρέθυμνο, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και στο κέντρο της Αθήνας. Γίνονταν ετήσιες συναντήσεις μεταξύ των μελών των διαφόρων παραρτημάτων αρχής γενομένης τον Απρίλιο του 1926. Παράλληλα, διοργανώνονταν και ετήσιοι αθλητικοί αγώνες για του μαθητές των σχολείων της παροικίας.
Μετά από μια γόνιμη περίοδο, πλούσια σε δραστηριότητες, η ΑΡΜΕΝΙΚΗ αναγκάστηκε να αναστείλει τη δράση του στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τη λήξη του πολέμου ξεκίνησε εκ νέου η δραστηριότητα της Ένωσης.
Από τη δράση των τελευταίων δεκαετιών αξίζει να μνημονεύσουμε τις ακόλουθες διοργανώσεις που είχαν παναρμενικό χαρακτήρα:
Συμμετοχή σε Παναρμενικούς Αγώνες του Χομενετμέν στο Λος Άντζελες (1993) και την Ουάσιγκτον (1997) των Η.Π.Α με ομάδες μπάσκετ ,βόλλευ και ποδοσφαίρου.
Την διοργάνωση στην Αθήνα των Έβδομων Παναρμενικών Αθλητικών Αγώνων του Χομενετμέν το 2005.
Κατασκηνώσεις Αρμενίων προσκόπων με συμμετοχή από τις παροικίες πολλών χωρών του κόσμου έγιναν το 1978 στον Κάλαμο και το 1990 στον Άγιο Ανδρέα Αττικής και τα τελευταία χρόνια στην Αρμενία.
Το 1982 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο της Ένωσης Αρμενίων Αθλητών με συμμετοχή αποστολών από πολλές παροικίες του κόσμου. Στη διάρκεια αυτού του συνεδρίου συντάχθηκε το καταστατικό των σωμάτων των προσκόπων. Ακολούθησαν άλλα δύο παγκόσμια συνέδρια το 1983 και το 1987.
Συμμετοχή στους Παναρμενικούς Αγώνες που διοργανώνονται στο Ερεβάν της Αρμενίας κάθε τέσσερα χρόνια (το 2003 και το 2007 με ομάδες μπάσκετ ανδρών , γυναικών και σκάκι).

 

ΑΡΜΕΝΙΚΗ Αθήνας – Νέας Σμύρνης

Το 1923 ιδρύθηκε στην Αθήνα, η πρώτη προσκοπική ομάδα ενώ το 1924 ακολούθησε το αθλητικό σκέλος, η Ένωση Αρμενίων Αθλητών που είναι ευρύτερα γνωστή ως ΑΡΜΕΝΙΚΗ.
Έδρα του παραρτήματος, είναι από το 1963 το γήπεδο Αρακελιάν-Γκιουντενιάν που συστεγάζεται με τα Σχολεία του Αρμενικού Κυανού Σταυρού στο Νέο Κόσμο. Το Παράρτημα της Αθήνας-Νέας Σμύρνης έχει ομάδα ποδοσφαίρου από το 1924, ανδρική ομάδα μπάσκετ από το 1950, γυναικεία ομάδα μπάσκετ από το 1952, κολυμβητικό τμήμα από το 1977, ομάδα σκακιού από το 2003 και προσκοπικές ομάδες από το 1923. Οι ομάδες συμμετέχουν στα πρωταθλήματα που διοργανώνουν οι ομοσπονδίες της περιοχής στην οποία εδρεύουν, ενώ στο παρελθόν οι καλύτεροι αθλητές του Χομενετμέν συμμετείχαν στις Εθνικές ομάδες της Ελλάδας.
Αριθμεί συνολικά 400 μέλη, εκ των οποίων 100 πρόσκοποι, 200 αθλητές και 180 απλά μέλη.
Ο σκοπός που ενώνει τα μέλη της ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ στην Αθήνα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο , είναι πάνω-κάτω ίδιος μ’αυτόν που είχαν οι πρώτοι ιδρυτές του Χομενετμέν 90 χρόνια πριν και που συγκεντρώνεται στην φράση

 

ΕΞΥΨΩΣΟΥ ΚΑΙ ΕΞΥΨΩΣΕ


καλή άνοδο!!!!

 

Περισσότερα...

Πηγή: gatonix.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα...

31 χρόνια αργότερα λειτουργία στο Ντιγιαμπαρκίρ

31 χρόνια μετά η πρώτη λειτουργία στο Ντιγιαρμπακίρ

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ-31 χρόνια μετά έγινε η πρώτη λειτουργία στην Αρμενική εκκλησία Σουρπ Γραγκός. Η εκκλησία Σουρπ Γραγκός που κατασκευάστηκε από Αρμένιους το 1376 μετά από 635 χρόνια ιστορίας-31 χρόνια πριν από σήμερα, είχε σταματήσει να λειτουργεί. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης της εκκλησίας που άρχισαν πριν από 3 χρόνια, ώστε να λειτουργήσει ξανά. Η εκκλησία βρίσκεται στην περιοχή Μπαλικτσιλάρμπασι του δήμου Σουρ και μετά την τελετή εγκαινίων έγινε η πρώτη λειτουργία.

Στην λειτουργία μετείχε η πρόξενος των ΗΠΑ στα Άδανα Σάρον Άντερχολμ, ο Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος του Αρμενικού Πατριαρχείου Αράμ Ατεσιάν, ο Αρμένιος αρχιεπίσκοπος Ανατολικής Αμερικής Χαζάκ Μπαρσανιάν, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Εκκλησιών αρχιεπίσκοπος Βικέν Αϊκαζιάν, ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ Οσμάν Μπαϊντεμίρ, και ο δήμαρχος της Σουρ Αμπντουλλάχ Ντεμιρμπάς. Η πρώτη αυτή λειτουργία τελέστηκε με την παρουσία χιλίων περίπου Αρμενίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Αυτή πρώτη λειτουργία 31 χρόνια μετά τελέσθηκε με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο και Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο του Αρμενικού Πατριαρχείου Αράμ Ατεσιάν.

Ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ Οσμάν Μπαϊντεμίρ ανέφερε πως πρόκειται για ένα ορόσημο και είπε : ¨ Αυτή η ευτυχία προέρχεται από την καρδιά των ανθρώπων. Αυτό είναι δυνατόν να το ζήσουμε και να το συντηρήσουμε. Κινούμενοι με αγάπη είναι ανάγκη να σκεπάζουμε με αγάπη όλη μας την ύπαρξη. Κατά την γνώμη μου πρόκειται για ένα ορόσημο. Είναι ανάγκη όλοι μας να το στηρίξουμε. Αυτός ο κόσμος, αυτή η χώρα αρκεί για όλους μας. Αρκεί να μάθουμε να μοιραζόμαστε και να σεβόμαστε τις διαφορές μας.

Αρμένιοι που μετείχαν στην λειτουργία εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επαναλειτουργία της εκκλησίας και είπαν ότι συγκινήθηκαν πολύ.

 

 

 

Πηγή: tourkikanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας βρίσκετε σε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία

Στις 23 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Αρμενίας κ.Σερζ Σαργκσιάν ξεκίνησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του. Στο περιθώριο της επίσκεψης ο Πρόεδρος της Αρμενίας είχε ομιλία στο στους καθηγητές και φοιτητές του πανεπιστημίου Lomonosov Moscow State , και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Στις 23 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος Sargsyan έδωσε το παρών στην τελετή εγκαινίων του νέου Αρμενικού Καθεδρικού Ναού της Μόσχας. Η ευλογία θα γίνει από τον επικεφαλή της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας Πατριάρχη Karekin II, και είναι χτισμένο στη διασταύρωση των οδων Trifonovskaya και Olympiski Avenue, και είναι ο μεγαλύτερος Αρμενικός Καθεδρικός Ναός εκτός σύνορων της Αρμενίας

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Το Αζερμπαϊτζάν νέο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας

Θα αντικαταστήσει τη Σλοβενία που αποσύρθηκε
Το Αζερμπαϊτζάν, αντί της Σλοβενίας, εκλέχθηκε εντέλει ώστε να καταλάβει την έδρα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για τη χρονική περίοδο 2012 - 2013. Η επιλογή έγινε μετά από την απόσυρση της Σλοβενίας από τη διεκδίκηση της έδρας.
Παρ΄ ότι το Αζερμπαϊτζάν χρειάζεται τα δύο τρίτα των ψήφων ώστε να εξασφαλίσει τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θεωρείται βέβαιο ότι θα τα αποκτήσει και θα γίνει με το Πακιστάν, το Μαρόκο, τη Γουατεμάλα και το Τόγκο μέλος του Συμβουλίου, τον Ιανουάριο.

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι