Menu

Η αξιωματική μέθοδος

(Κ. Καραθεοδωρή)

Μετάφραση: Ν. Λυγερός

Οι θεωρίες που αποτελούν την επιστήμη των μαθηματικών εξετάζουν αντικείμενα από τα πιο ποικίλα είδη: δεν είναι μόνο οι πραγματικοί και μιγαδικοί αριθμοί, τα σημεία, τα σχέδια κι υποσύνολα χώρων πεπερασμένου ή άπειρου αριθμού διαστάσεων μιας αυθαίρετης τοπολογικής δομής, και συναρτήσεις ποικίλων ειδών, παραδείγματα τέτοιων αντικειμένων αλλά κι όλες οι πράξεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα αυτά τα πράγματα.

Παρόλη αυτή τη μεγάλη ποικιλία του υλικού, υπάρχουν κλάδοι εντελώς ξεχωριστοί των μαθηματικών, μεταξύ των οποίων έχουμε μία εντυπωσιακή αναλογία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες προτάσεις που έχουν ενδιαφέρον, σε κάθε περίπτωση δεν εξαρτούνται τελικά στην ειδική επιλογή των αντικειμένων που μας απασχολούν, αλλά πιο πολύ σε μερικές ιδιότητες τις έχουν αυτά τα αντικείμενα.

Αυτό υποδηλώνει άμεσα τότε ότι αυτές οι χαρακτηριστικές ιδιότητες πρέπει να εξεταστούν ως το κύριο αντικείμενο της έρευνας, ορίζοντας και μελετώντας αφαιρετικά αντικείμενα που δεν πρέπει να ικανοποιούν άλλες συνθήκες από αυτές που είναι απαραίτητες στη θεωρία που πρέπει να αναπτυχθεί.

Αυτή η διαδικασία έγινε – περισσότερο ή λιγότερο συνειδητά – από τους μαθηματικούς του κάθε τομέα. Η γεωμετρία του Ευκλείδη κι ο αλγεβρικός λογισμός των δεκάτου έκτου και δεκάτου εβδόμου αιώνων εμφανίστηκαν με αυτόν τον τρόπο. Αλλά μόνο τα πρόσφατα χρόνια αυτή η μέθοδος που ονομάζουμε αξιωματική μέθοδο, αναπτύχθηκε με συνοχή κι έφερε τα λογικά της συμπεράσματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Οι Τουρκοκύπριοι είναι αγανακτισμένοι για την καταπίεση που δέχονται και έτσι αντιδρούν και διαμαρτύρονται, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής εορτασμού του Αγίου Μάρωνα στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις της τουρκικής πλευράς ότι υπάρχει ανάμιξη των Ελληνοκυπρίων στις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα, είπε ότι «όποιος δεν μπορεί να δέρει το γαϊδούρι δέρνει το σαμάρι. Οι Τουρκοκύπριοι είναι αγανακτισμένοι για την καταπίεση που δέχονται. Οι Τουρκοκύπριοι νιώθουν να ‘φεύγει το χαλί κάτω από τα πόδια τους’ ως Κύπριοι και να αφομοιώνονται. Αντιδρούν και διαμαρτύρονται. Χωρίς καμία απολύτως ανάμιξη. Στο κάτω – κάτω, όμως, η απάντησή μου είναι ότι ενδιαφερόμαστε εμείς για το τι γίνεται στην κατεχόμενη περιοχή και τι γίνεται μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενδιαφερόμαστε για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είτε αυτοί είναι Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι ή Λατίνοι. Αυτό το ενδιαφέρον δεν μπορεί να μας το υπεξαιρέσει και να μας το απαγορεύσει κανένας. Η κατοχική δύναμη με τη συμπεριφορά της συμπεριφέρεται ως κατοχική δύναμη. Αυθαίρετα, αλαζονικά, ετσιθελικά. Κάνουν καλά να ακούσουν τη φωνή διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων και προπάντων την πιο βασική απαίτηση. Να αποσύρουν τα στρατεύματά τους. Η ΄Αγκυρα να πάει στην ΄Αγκυρα, εννοώ τα τουρκικά στρατεύματα να επιστρέψουν στην Τουρκία και να αφήσουν τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ελεύθερους, να καθορίσουν ελεύθεροι το μέλλον τους στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μόνο έτσι θα τερματιστούν, κατά την εκτίμησή μου οι διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων που προέρχονται από συνθήματα που γεννιούνται ένεκα της κατοχής».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ακούστηκε από πλευράς του κ. ΄Ερογλου ότι αυτό το θέμα το συζήτησαν στις συναντήσεις τους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «από ό,τι εγώ έχω διαβάσει στις δηλώσεις του κ. ΄Ερογλου, ο κ. ΄Ερογλου είπε ότι δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα και ότι ούτε του είπα ούτε μου είπε οτιδήποτε. Είναι λάθος η τοποθέτηση. Καμία κουβέντα δεν έχει γίνει».

Κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές που συντελούνται στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι έκανε χθες τοποθέτηση ο Υπουργός Εξωτερικών και η τοποθέτησή του δεν είναι διαφορετική από την τοποθέτηση της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά. Ενδιαφερόμαστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο το συντομότερο δυνατόν. Ενδιαφερόμαστε να υπάρξουν δημοκρατικές αλλαγές, αλλά αυτές οι αλλαγές να μην επιδράσουν αρνητικά στην εξωτερική πολιτική της Αιγύπτου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της με την Κύπρο και τις θέσεις της στο Κυπριακό. Οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο είναι οι πιο στενές σχέσεις που θα μπορούσαν να έχουν δύο γειτονικά κράτη και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα, δεν είναι κάτι θεωρητικό. Θέλουμε λοιπόν να συνεχιστούν αυτές οι στενές σχέσεις».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επίσης, πρόσθεσε: «Κάτι το οποίο είπα και στο Συμβούλιο της ΕΕ: Αυτοί που σήμερα φωνάζουν και δίνουν συνταγές στον λαό της Αιγύπτου και στον κ. Μουμπάρακ, έπρεπε πρώτα, εάν όντως τον θεωρούν ως τον άνθρωπο τον δικτάτορα κλπ, να απολογηθούν στον λαό της Αιγύπτου διότι στήριζαν τον κ. Μουμπάρακ για 30 χρόνια. Τα πράγματα δεν είναι έτσι που πρέπει να τα βλέπουμε. Οι αλλαγές ή η κατάσταση στις διάφορες χώρες πρέπει να είναι υπόθεση κυριαρχική του λαού της κάθε χώρας. Ευχόμαστε ο λαός της Αιγύπτου να βρει το δρόμο του μέσα από δημοκρατικές αλλαγές που ο ίδιος θα αποφασίσει και να λύσει τα προβλήματά του και να ευτυχήσει.

Η Αίγυπτος διαδραματίζει νευραλγικό ρόλο στην περιοχή μας, ιδιαίτερα ανάμεσα στα αραβικά κράτη. Παρακολουθούμε, λοιπόν, χωρίς να θορυβούμε και χωρίς να κάνουμε κάθε μέρα δηλώσεις. Αυτή είναι η πρώτη και τελευταία μου δήλωση. Σάς το λέω, πιστεύω ακράδαντα ότι ο λαός της Αιγύπτου θα βρει το δρόμο του».
Πηγή: moi.gov.cy
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι