Menu

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ : Απειλή νέου πολέμου

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Ελτνάρ Σαμπίρογλου, οι αρχές της Αρμενίας συνεχώς ματαιώνουν τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα σ' ένα νέο πόλεμο. «Τελικά ο Αζέρος στρατιώτης θα δικαιώσει τις ελπίδες του λαού, της ηγεσίας της χώρας, του Ανώτατου Διοικητή και θα απελευθερώσει τις κατεχόμενες περιοχές από τον εχθρό», υπογράμμισε ο Σαμπίρογλου. Σύμφωνα με τα λόγια του, το Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζεται προς την κατεύθυνση αυτή. «Ο εχθρός πρέπει αυτό να το γνωρίζει», ανέφερε ο ίδιος. Οπως σημείωσε ο Σαμπίρογλου, σήμερα ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν σε μεγάλο βαθμό ξεπερνά τη μαχητικότητα του αρμένικου στρατού και κατηγόρησε την αρμενική πλευρά πως εκτός από την καθυστέρηση στην ειρηνική επίλυση του προβλήματος, ανεβάζει την ένταση στη γραμμή επαφής των στρατευμάτων, π.χ. στήνοντας προβοκάτσιες, όπως ήταν η πρόσφατη δολοφονία εννιάχρονου Αζέρου που βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του στη ζώνη του μετώπου.

Αμεση ήταν η αντίδραση του στρατού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διέψευσε τις παραπάνω κατηγορίες, καταγγέλλοντας το Αζερμπαϊτζάν για πολιτική όξυνσης της αντιπαράθεσης. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως μόνο το διάστημα από 29 Μάη έως 4 Ιούνη ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν παραβίασε την κατάπαυση του πυρός 230 φορές, ρίχνοντας περίπου 1.500 πυροβολισμούς κατά των θέσεων των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Να σημειωθεί πως οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας, που διεξάχθηκε στη Μόσχα στις 11 Ιούνη, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που τα τελευταία 20 χρόνια αποτελεί μια μόνιμη πηγή έντασης στην περιοχή του Καυκάσου.

 

 

Πηγή: rizospastis.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Το Sukhoj Superjet πραγματοποίησε την πρώτη του τακτική πτήση από τη Μόσχα στο Σανκτ-Πετερμπούργκ

Το νέο ρωσικό αεροπλάνο Sukhoj Superjet πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη του τακτική γραμμή από τη Μόσχα στο Σανκτ-Πετερμπούργκ μεταφέροντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Ρώσους Υπουργούς.

Η πτήση διήρκησε λίγο παραπάνω από μία ώρα. Ανάμεσα στους πρώτους επιβάτες ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ και η Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Ελβίρα Ναμπιούλινα. Το νέο αεροπλάνο προορίζεται για περιφερειακές μεταφορές. Η  κατασκευάστρια εταιρεία «Αεροπλάνα πολιτικής αεροπορίας Sukhoj» πήρε ήδη 170 παραγγελίες για το αεροπλάνο Sukhoj Superjet τόσο από τη Ρωσία, όσο και από το εξωτερικό,- είπε ο Ιβανόφ. Το πρώτο αεροπλάνο μαζικής παραγωγής Sukhoj Superjet παραδόθηκε τον Απρίλιο στον πρώτο παραγγελιοδότη - μία αρμενική αεροπορική εταιρεία.

 

 

Πηγή: greek.ruvr.ru

Διαβάστε περισσότερα...

Στρατηγική και οικονομία

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Σπάνια η στρατηγική είναι οικονομική και σπάνια η οικονομία είναι στρατηγική. Αυτή η σπανιότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα δύο γνωστικά αντικείμενα δεν έχουν κοινή τομή. Απλώς σπάνια υπάρχουν ειδικοί και στους δύο τομείς. Η τέχνη της μίας φοβίζει την επιστήμη της άλλης, κι όμως η θεωρία παιγνίων καθώς το απέδειξε ο John Nash είναι ικανή να συνδυάσει και τις δύο και το ίδιο ισχύει και για την θεωρία αγορών, η οποία γενικεύει την προηγούμενη, όταν το πλήθος των παικτών είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται και αποδεικνύει την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο, είναι ότι η οικονομία μπορεί να έχει στρατηγικές επιπτώσεις και η στρατηγική να έχει οικονομικές επιπτώσεις. Στις μέρες μας δίνεται μεγάλη έμφαση στην οικονομία λόγω έλλειψης στρατηγικής. Κατά συνέπεια όλοι ψάχνουν λύσεις στον τομέα της οικονομίας, ενώ εκεί βρίσκονται απλώς τα προβλήματα, οι λύσεις ανήκουν στην στρατηγική. Και δίχως αυτήν οι επιπτώσεις θα εμφανιστούν ακόμα σε πιο σοβαρό επίπεδο στην σφαίρα της. Ένα απτό παράδειγμα αποτελείται από τις προσπάθειες της μικροπολιτικής να λύσει πρόβλημα μακροοικονομίας. Έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως νοητικό σχήμα η εφαρμογή της μακροπολιτικής στην οικονομία. Διότι δεν είναι με μικροοικονομικά μοντέλα που θα καταφέρουμε να λύσουμε οποιοδήποτε σοβαρό οικονομικά πρόβλημα. Διότι αυτός που έχει μόνο την τακτική ως στρατηγική, είναι καταδικασμένος ήδη στο επιχειρησιακό επίπεδο. Η προσέγγιση της μακροπολιτικής έχει το επίπεδο αλλά και το ύφος της υψηλής στρατηγικής. Δεν μπορούμε απλώς να δρούμε παθητικά αλλιώς θυμίζουμε το ανέκδοτο της Κορσικής, όπου προτείνεται σε αυτόν που σκέφτεται να δουλέψει, να καθίσει. Η σκέψη είναι και αυτή μια επένδυση, μόνο που χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί μια ανθεκτική στρατηγική. Παρουσιάζοντας συνεχώς σε όλους ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι καθημερινά και πρέπει να δοθεί μια καθημερινή μάχη για το καθένα, εξαφανίζουμε τον ρόλο της σκέψης. Διότι στην ουσία παράγουμε ένα σημείο τριβής στην εφοδιαστική αλυσίδα στο πλαίσιο της νοόσφαιρας. Η τοπική επίλυση προβλημάτων δίχως ολική προσέγγιση, αντιμετωπίζει εκ φύσης το εμπόδιο του ορίζοντα και οι διαδοχικές τροποποιήσεις δίχως στρατηγική δεν μπορούν να βρουν ούτε τη βέλτιστη λύση ούτε την ανθεκτική. Και οι κινήσεις με κίνητρα αλλά χωρίς σκοπό δεν δικαιολογούν ούτε την ίδια τους την ύπαρξη, ακόμα και αν επιτρέπουν σε ειδικούς να παραμείνουν στις θέσεις τους. Ενώ η πραγματικότητα αλλάζει μόνο με πράξεις που έχουν ένα όραμα, που προσπερνούν την ουτοπία και σκέφτονται το αδιανόητο για να δημιουργήσουν την επόμενη πραγματικότητα. Το θέμα δεν είναι πρόβλημα αλλά το πρόβλημα είναι θέμα και όχι μόνο ρεαλισμού, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Ο ρεαλισμός σε φάση κρίσης προκαλεί και αδράνεια. Εξετάζουν το θέμα του κόστους και δεν μελετούν το πρόβλημα του κέρδους, διότι θεωρούν ότι η έλλειψη ήττας είναι ήδη μια νίκη, ενώ δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η εφαρμογή υψηλής στρατηγικής παρουσιάζεται ως αδιανόητη από τους πολιτικούς, ενώ επιβάλλεται από την μακροπολιτική. Είναι απλώς θέμα χρόνου να το αποδεχθούν και να γίνει πραγματικότητα από άλλους.


Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι