Menu

Απόπειρα συμφωνίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε ρωσικό έδαφος

Οι πρόεδροι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντώνται σήμερα στη Ρωσία με τον ομόλογό τους Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ελπίζοντας να βρουν μια διέξοδο στη μακρόχρονη αιματηρή σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκειμένου να αποφευχθεί νέα αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή.

Η Μόσχα ελπίζει σε μια συμφωνία επί των βασικών αρχών, μεταξύ του προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν και του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Άλιεφ, ως πρώτο βήμα για τη διευθέτηση της κρίσης.

Δεκαεπτά χρόνια μετά την "τυπική" κατάπαυση του πυρός, κίνηση υπέρ της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, την οποία υποστηρίζει η Αρμενία, οι ανταλλαγές πυρών και οι εχθροπραξίες με το στρατό του Μπακού πολλαπλασιάζονται.

"Η πολεμική ρητορική ενισχύει την πιθανότητα των συρράξεων και ο κίνδυνος της μετάβασης από τα λόγια στις πράξεις, είναι πλέον πραγματικός", υποστηρίζει ο Τόμας ντε Γουόλ, ειδικός σε θέματα Καυκάσου.

Ο πόλεμος στο Καραμπάχ έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο σε 30.000 ανθρώπους ενώ περίπου 1 εκατ. εκτοπίστηκαν τη δεκαετία του 1990.

Μια αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στην περιοχή θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τους αγωγούς πετρελαίου που καλύπτουν τις ανάγκες ευρωπαϊκών χωρών, ενώ πιθανό είναι το ενδεχόμενο εμπλοκής της Τουρκίας, παραδοσιακής συμμάχου του Αζερμπαϊτζάν, που έχει ήδη προβληματικές σχέσεις με την Αρμενία.

"Το σενάριο θα μπορούσε να γίνει πολύ άσχημο: Οι αγωγοί πετρελαίου θα μπορούσαν να εκλειφθούν ως στόχοι, ένα κύμα προσφύγων θα δημιουργούνταν, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας", συνοψίζει ο Λόρενς Σιτς της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων.

Συνεπώς, οι εκκλήσεις προς τους Σαρκισιάν και Άλιεφ να αποδεχτούν μια "συμφωνία βάσης" για την περιοχή του Καραμπάχ, αρμενικής πλειοψηφίας αλλά σε έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αυξάνονται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε κι αυτός από την πλευρά του τους δύο ηγέτες να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουν σε μια συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

 

Πηγή: enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι