Menu

Αρμένιοι Μουσουλμάνοι

¨Δόξα τω Θεώ είμαστε Αρμένιοι¨

 

Οι κρυφοί Αρμένιοι ανακοινώνουν πλέον πιο θαρραλέα την ταυτότητα τους. Ο καταγόμενος από το Ντιγιαρμπακίρ Γκαφούρ Τουρκάι δηλώνει πως ¨Είμαι σουνίτης μουσουλμάνος αλλά είμαι Αρμένιος¨.

Ο Γκαφούρ Τουρκάι έμαθε ότι είναι Αρμένιος στα 15 του χρόνια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Τα βήματα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας επιτρέπουν να εμφανιστούνε οι Αρμένιοι που ζούσαν κρύβοντας την ταυτότητα τους. Πολλοί εξ αυτών παρά το ότι αναγνωρίζονται ως Αρμένιοι, ζούνε ως ¨Σουνίτες μουσουλμάνοι¨ ή ως ¨Κούρδοι-Αλεβίτες¨. Ο καταγόμενος από το Ντιαγιαρμπακίρ Γκαφούρ Τουρκάι παρουσιάζεται ως σουνίτης μουσουλμάνος και δηλώνει πως ο πατέρας του έγινε χατζής και πως ο ίδιος ανατράφηκε με την σουνιτική-μουσουλμανική κουλτούρα. Ο Τουρκάι έμαθε στα 15 του χρόνια ότι το πραγματικό του επώνυμο είναι Οχανιάν και δηλώνει ότι ¨Ζω ως μουσουλμάνος αλλά δεν αρνούμαι το παρελθόν και την κουλτούρα μου. Η θρησκεία δεν είναι σημαντική αλλά θέλω να ξέρω την γλώσσα μου¨. Ο Τουρκάι λέει πως οι Αρμένιοι στο Ντιγιαρμπακίρ γνωρίζουν ο ένας τον άλλο, και πως οι χριστιανοί Αρμένιοι δυσφημούνε τους μουσουλμάνους Αρμένιους : ¨Λές και εμείς διαλέξαμε αυτή τη κατάσταση. Η Αρμενική ταυτότητα πρέπει να ενωθεί γύρω από την εθνική καταγωγή και όχι γύρω από την ταυτότητα¨.

Ο Τουρκάι αναφέρει ότι ¨ Κρυφοί Αρμένιοι υπάρχουν όχι μόνο στο Ντιγιαρμπακίρ αλλά σε όλη την Τουρκία και πλέον ανακοινώνουν την ταυτότητα τους¨.

¨Στην ανατολή προσεύχονται ¨

Αρμένιοι που έγιναν μουσουλμάνοι και μιλάνε μια διάλεκτο των αρμενικών στις περιοχές του Άρτβιν και της Ριζούντας, αυτοαναγνωρίζονται ως ¨Χεμσινλί¨. Ο Χέμσινλι ερευνητής και πολιτικός Ισμέτ Σαχίν λέει πως οι Χέμσινλι κράτησαν χριστιανικά έθιμα. Ο τηλεοπτικός παραγωγός Καζίμ Γκιουντογάν λέει πως η οικογένεια του που ζούσαν ως Κούρδοι –Αλεβίτες, ήταν από τους κρυφοαρμένιους του Τουντζελι και έκαναν την προσευχή τους στραμμένοι προς την ανατολή.

 

Πηγή: tourkikanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι