Menu

«Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από 24 χώρες έως τον Σεπτέμβριο»

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Φάταχ, που είναι το κόμμα του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι τουλάχιστον 24 χώρες θα αναγνωρίσουν ως το Σεπτέμβριο το κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967.

«Εκατόν δεκαπέντε χώρες μας έχουν επισήμως αναγνωρίσει μέχρι στιγμής και πέντε αναμένεται ακόμη να το επιβεβαιώσουν, με τις οποίες θα ανέλθει σε 120 ο αριθμός τους», δήλωσε χθες ο Ναμπίλ Σαάτ σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.

«Όμως έχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 24 χώρες έχουν αποφασίσει να μας αναγνωρίσουν πριν από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Μας έχουν ενημερώσει και αναμένουμε αυτό να γίνει τις προσεχείς εβδομάδες, αρχίζοντας από την Αρμενία», προσέθεσε ο Σαάτ.

Ο πρόεδρος Αμπάς επιβεβαίωσε επισήμως την Κυριακή ότι οι Παλαιστίνιοι είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν από τον ΟΗΕ το Σεπτέμβριο την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ελπίζουν ότι η πρότασή τους θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων των 192 χωρών μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά την προσεχή σύνοδό της το Σεπτέμβριο.
Πηγή: newscode.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμφαση στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού

Η ειδική αυτή μορφή τουρισμού παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική παγκοσμίως και σημαντικές προοπτικές στη χώρα.

Εμφαση στον θρησκευτικό τουρισμό με πληροφορίες σχετικά με όλα τα μνημεία που βρίσκονται ανά την περιφέρεια, πολλά από τα οποία είναι βυζαντινής κληρονομιάς, σε συνδυασμό με τουριστικές υπηρεσίες, θα δοθεί στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) ύστερα από συνεργασία με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και τις Μητροπόλεις, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης.

Στο πλαίσιο έκθεσης «Λατρεία και Προσκυνήματα μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως» που εγκαινιάστηκε από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο, ο υφυπουργός τόνισε την προτεραιότητα που έχει δοθεί στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στη χώρα, προσθέτοντας ότι για το θέμα αυτό έχει συγκληθεί δύο φορές Επιτροπή.

Η ειδική αυτή μορφή τουρισμού παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική παγκοσμίως και σημαντικές προοπτικές στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), ο τζίρος του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού υπολογίζεται σε 15 δισ. ευρώ. Περίπου 300 εκατ. άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε θρησκευτικούς τόπους, ενώ στην παγκόσμια αγορά σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν θρησκευτικές αναφορές και αποτελούν εν δυνάμει τουρίστες αυτού του είδους. Την ίδια ώρα ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός, είναι ο μόνος «ανθεκτικός» σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ύφεσης, στοιχείο που οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί σπεύδουν να αξιοποιήσουν σήμερα καθώς ολοένα και περισσότεροι εμπλουτίζουν το ενημερωτικό τους υλικό με θρησκευτικά προγράμματα. Σύμφωνα με το National Tour Association 35% των ταξιδιωτικών γραφείων προσφέρουν πλέον και τουριστικά προϊόντα θρησκευτικού ενδιαφέροντος.
Στην Ευρώπη παρατηρείται ανερχόμενη τουριστική δραστηριότητα, όπως σε όλες τις ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού από τη δεκαετία του '90. Η Ελλάδα ωστόσο δεν έχει μεγάλη παράδοση στον εξωτερικό θρησκευτικό τουρισμό, παρ' όλο που σε μια πρώτη καταγραφή από τον ΠΟΤ εντοπίστηκαν 280 τόποι θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Σε άρθρο του για τους «Δέκα κορυφαίους αναδυόμενους θρησκευτικούς προορισμούς», ο πρόεδρος του World Religious Travel Association (WRTA) κ. Κέβιν Ράιτ, αναφέρει ότι τη δεκάδα αποτελούν με σειρά προτεραιότητας οι Αρμενία, Κολομβία, Λίβανος, Συρία, Ινδία, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αιθιοπία, Πολωνία και το Κεμπέκ του Καναδά.

Στη χώρα, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι κατά το 85% εσωτερικός, αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενος ειδικά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη 500.000 περίπου τουριστών ετησίως, που αν και έρχονται στην Ελλάδα στα πλαίσια του οργανωμένου μαζικού τουρισμού, επισκέπτονται και θρησκευτικά μνημεία και συνιστούν δυνάμει θρησκευτικούς τουρίστες για ένα μικρό μέρος της παρουσίας τους στη χώρα. Αντίστοιχα πάνω από ένα εκατ. τουρίστες υπολογίζεται ότι κάνουν τον παράπλου του Άθω κάθε χρόνο, ενώ περισσότεροι από 120.000 προσκυνητές επισκέπτονται το Αγιον Όρος σε ετήσια βάση. Στην περιοχή παρατηρείται έντονη κινητικότητα από Βουλγάρους, Σέρβους, Ρώσους και τα τελευταία χρόνια από κόπτες Αιγύπτιους, ενώ ενισχυμένες είναι και οι προκρατήσεις από γερμανούς τουρίστες.
Πηγή: tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης

Η νέα πρόσφατη αποτυχία των συνομιλιών των προέδρων της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας, για το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυξάνουν το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης.

Μιλώντας στις 26 Ιουνίου στη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα των Ενοπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, ο Πρόεδρος της χώρας, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν πρέπει το συντομότερο δυνατό να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητά του. «Είμαι απολύτως σίγουρος πως η εδαφική μας ακεραιότητα θα αποκατασταθεί με οποιοδήποτε τρόπο. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν. Οπως σημείωσε ο Αλίεφ, η κατοχή του 20% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία είναι ένα προσωρινό φαινόμενο και δεν μπορεί να διαρκέσει αιώνια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, το Αζερμπαϊτζάν θα συνεχίσει να αυξάνει τη στρατιωτική δύναμή του. «Εάν το 2003 οι στρατιωτικές δαπάνες μας ανέρχονταν σε 160 εκατομμύρια δολάρια, το 2010 έφτασαν τα 2,15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τη φετινή χρονιά ο δείκτης αυτός ξεπέρασε τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Αλίεφ, σημειώνοντας πως οι σημερινές στρατιωτικές δαπάνες του Αζερμπαϊτζάν κατά 50% ξεπερνάνε ολόκληρο τον κρατικό προϋπολογισμό της Αρμενίας. Οι στρατιωτικές δαπάνες θα συνεχίσουν να έχουν προτεραιότητα στον προϋπολογισμό του Αζερμπαϊτζάν μέχρι εκείνη τη στιγμή που η Αρμενία θα απελευθερώσει τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν και θα υπογραφεί ειρηνική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Ι. Αλίεφ.

 

Πηγή: rizospastis.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι