Menu

His Holiness Aram I was invited to take part in the World justice Forum III

In a letter addressed to the presidents of the World Justice Forum III, His Holiness Catholicos Aram I emphasized “the crucial importance of global platforms”. According to Aram I, “such international gatherings provide excellent opportunities and challenges for people of different cultures, nations and professions to interact and seek together efficient ways and concrete means of building a global community of justice, peace and reconciled diversities.” Speaking about the rule of law, which is the theme of the World Justice Forum III, His Holiness considered it “a critical topic that deserves a serious discussion and a common understanding.”

Aram I was invited to take part in the World Justice Forum III which will be held from June 20-23, 2011 in Barcelona, Spain. But due to his prior commitment he will not be able to attend this major global gathering, which will bring together politicians, lawyers, scientists, and players of civil society.

His Holiness was also invited as a keynote speaker to the pre-G8 Inter-religious Summit in France last month. He could not make it because of his heavy schedule.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρμενία μέσα από τα γραμματόσημα

Την αξία και την πολλαπλότητα της φωνής των γραμματοσήμων και πολύ περισσότερο τη δυνατότητα να πλησιάσουμε την Αρμενία στα διαχρονικά χαρακτηριστικά και τη σύγχρονη παρουσία της μας δίνουν τα γραμματόσημα και η εργασία του Ο.-Σ. Αγαμπατιάν που τα παρουσιάζει. Και βλέπουμε την Αρμενία και την ιστορία της τόσο όπως τη βλέπουν οι ίδιοι οι Αρμένιοι, όσο και οι καλλιτέχνες άλλων λαών σε γραμματόσημά τους.
Το κείμενο παρακολουθεί τις εικόνες των γραμματοσήμων και έτσι η εικαστική μαρτυρία πλουτίζεται και από τη λεκτική αναφορά, τις κάθε είδους πληροφορίες που μας παρέχονται, ώστε να ολοκληρώνεται η γνωριμία μας με τον κόσμο και την προσφορά της Αρμενίας στον πολιτισμό.
Η χρησιμοποίηση των γραμματοσήμων ως σημαντικής πηγής ιστορικής και πολιτιστικής πληροφόρησης, για να γνωρίσουμε την Αρμενία, είναι αναμφίβολα μια πρωτότυπη επιλογή. Ο σκοπός και το μήνυμα αυτού του βιβλίου δεν είναι βέβαια η ευαισθητοποίηση μόνο του ειδικευμένου συλλέκτη για μια θεματική συλλογή, αλλά κι αυτή του απλού αναγνώστη που θα έχει τη δυνατότητα μέσω του φιλοτελισμού να γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό της πολύπαθης αυτής χώρας.
Συγγραφέας:  Οχανές - Σαρκίς Αγαμπατιάν
O Οχανές - Σαρκίς Αγαμπατιάν γεννήθηκε το 1948 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και ηλεκτρονικά στο Παρίσι. Έχει μεταφράσει αρκετά βιβλία και συχνά αρθρογραφεί πάνω σε διάφορα αρμενικά θέματα. Κύρια ασχολία του είναι ο τομέας των ασφαλιστικών υπηρεσιών. Βιβλία του είναι: "Η Αρμενία και το αρμενικό ζήτημα", "Η Αρμενία μέσα από τα Γραμματόσημα", "Αρμενία: Αναδρομή στην ιστορία του αρμενικού έθνους". Μετέφρασε το βιβλίο του Jean - Pierre Alem, "Η Αρμενία" (1973) και το βιβλίο του Αρσαβίρ Σιρακιάν, "Η κληρονομιά των μαρτύρων· τα απομνημονεύματα ενός Αρμένιου πατριώτη" (ανέκδοτο). Ασχολήθηκε με μεταφράσεις και κείμενα γύρω από διάφορα αρμενικά θέματα.
Πηγή: captainbook.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενία - Μαυροβούνιο (U21)

Στα χνάρια της εξαιρετικής εθνικής ανδρών τα πιτσιρίκια του Μαυροβουνίου που ξεκίνησαν περνώντας δια περιπάτου από την Ανδόρα και ελπίζοντας να διπλασιάσουν τις νίκες τους σήμερα στο Ερεβάν κόντρα στην Αρμενία.

Τα πρώτα καλά δείγματα γραφής για τους νεαρούς του Μαυροβουνίου ήρθαν στα προηγούμενα προκριματικά όπου είχαν μια πολύ αξιόλογη πορεία, τερματίζοντας τελικά στην τρίτη θέση πίσω από τις Σουηδία και Ισραήλ. Ίσως, τα πράγματα να ήταν διαφορετικά αν τις δύο τελευταίες αγωνιστικές δεν αντιμετώπιζαν τις δύο συγκεκριμένες ομάδες εκτός έδρας. Αν καταφέρει σήμερα να περάσει νικηφόρα από το Ερεβάν θα βάλει γερές βάσεις για την κατάληψη μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων καθώς οι δύο αναμετρήσεις με την θεωρητικά δυνατότερη και πιο έμπειρη ομάδα του ομίλου, την Τσεχία, αργούν ενώ την επόμενη αγωνιστική θα φιλοξενήσει την Ουαλία.

Οι Αρμένιοι από την πλευρά τους είχαν μια εξαιρετική παρουσία στα προηγούμενα προκριματικά παρά την τέταρτη θέση και τον αποκλεισμό τους. Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι πλην των Ελβετών που ήταν η καλύτερη ομάδα του ομίλου και δίκαια πήρε την πρώτη θέση, η Τουρκία πήρε την δεύτερη στις λεπτομέρειες από τις Αρμενία και Γεωργία. Είναι ομάδα που δεν φοβάται να παίξει ανοιχτά και είναι χαρακτηριστικό πως στα περισσότερα παιχνίδια της έχουμε πολλά γκολ.
Πηγή: sportgate.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεματοφύλακας του παρελθόντος το ιστορικό μουσείο Αλεξανδρούπολης

Το βράδυ του Σαββάτου η Αλεξανδρούπολη απέκτησε ένα ακόμη σημείο αναφοράς, τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους επισκέπτες της πόλης, Έλληνες και ξένους. Στο Ιστορικό Μουσείο, που φιλοξενούσε επί χρόνια περιοδικές εκθέσεις, εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση με θέμα τη σύντομη μεν, αλλά τόσο σημαντική ιστορία της Αλεξανδρούπολης.

Αποστολή: Κώστας Μαρίνος


Ήταν το αποτέλεσμα σκληρής και ομαδικής δουλειάς του προεδρείου και των μελών του Συλλόγου Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του νομού Έβρου, μιας δουλειάς που άρχισε πριν από αρκετά χρόνια. Τελικά, με ενίσχυση από τις τοπικές αρχές, στον όροφο του κτιρίου, το οποίο ανήκει στον Σύλλογο, στήθηκε ένα σύγχρονο μουσείο που παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τα κεφάλαια της ιστορίας όχι μόνο της πόλης, αλλά και των ανθρώπων που πέρασαν από εκεί.
Ένα μουσείο που μπορεί να αποτελέσει τον συνεκτικό ιστό για τους κατοίκους της πόλης αλλά και ένα παράδειγμα για την πόλη του αύριο.
“Έχει αλλάξει αρκετά η πόλη”, συμφωνεί ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νικόλαος Πινάτσης, ο οποίος είχε και την ιδέα δημιουργίας αυτού του μουσείου, και προσθέτει: “Πιστεύω ότι η δημιουργία του μουσείου αυτού θα συνδέσει τους τωρινούς κατοίκους με το παρελθόν της, που πολλοί δεν το γνωρίζουν, κι έτσι οι νέοι θα αντιληφθούν και το πώς γεννήθηκε αυτή η πόλη με τον τόσο έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και την έντονη κοινωνική και πολιτιστική κίνηση. Και νομίζω πως ο επισκέπτης του μουσείου θα το νιώσει αυτό”.

Ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας και λαμπρά κτίσματα
Η μόνιμη έκθεση στον όροφο του κτιρίου αρχίζει με την παρουσίαση κάποιων ενδείξεων παρουσίας ανθρώπων από την αρχαιότητα, που ανακαλύφθηκαν σε θεμελιώσεις οικιών, αλλά και με μια αναφορά στους αρχαιολογικής σημασίας τόπους στη γύρω περιοχή. Στη συνέχεια αρχίζει η αναφορά στον ρόλο που έπαιξε ο σιδηρόδρομος για τη δημιουργία της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα, με την ονομασία τότε Δεδέ Αγάτς. Επρόκειτο αρχικά για ένα σύνολο παραπηγμάτων με σκοπό τη στέγαση των εργατών και τεχνικών που απασχολούσε η Εταιρεία Εκμετάλλευσης των Σιδηροδρόμων της Ανατολής, όταν κλήθηκε επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας να συνδέσει τη Δύση με την Ανατολή.
Σύντομα τα παραπήγματα άρχισαν να δίνουν τη θέση τους σε λαμπρά κτίσματα, έγιναν τα πρώτα σχέδια πόλης, ενώ τονώθηκε η κοινωνική και πολιτιστική ζωή σε μια κοινωνία όπου ζούσαν Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι και Ευρωπαίοι από πολλές διαφορετικές χώρες.
Οι εξελίξεις αυτές παρουσιάζονται στα επόμενα “κεφάλαια” της έκθεσης, με φωτογραφίες και αντικείμενα που δώρισαν κάτοικοι της περιοχής. Ανάμεσά τους πολύτιμα σερβίτσια και μουσικά όργανα, έντυπα της εποχής και γραμματόσημα ιδιαίτερης αξίας.

Παιδευτικός αλλά και ερευνητικός χαρακτήρας
Ακόμη, ο εξοπλισμός του μουσείου επιτρέπει στον επισκέπτη να αναζητήσει μέσα από οθόνες αφής τις επιπλέον λεπτομέρειες για τους τομείς που τον ενδιαφέρουν, ενώ ένας μεγάλος διαδραστικός χάρτης τού αποκαλύπτει την πόλη, τις γειτονιές της και τα σημαντικότερα σημεία με ενδιαφέρον που θα πρέπει να αναζητήσει στη συνέχεια. “Θέλουμε να λειτουργήσει και παιδευτικά για τους μαθητές που θα επισκέπτονται το μουσείο αλλά και ως ερευνητικό κέντρο για τους μελετητές της ιστορίας της πόλης” αναφέρει ο Νικόλαος Πινάτσης, ο οποίος είδε να υλοποιείται η ιδέα που είχε για να γίνει ένα μουσείο για την πόλη.
Τη μουσειολογική μελέτη έκανε η Ελένη Βρετζάκη και την επιστημονική ευθύνη είχε ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Βεβαίως το μουσείο, ως ζωντανός οργανισμός, θα εξελίσσεται διαρκώς. Όμως για τη λειτουργία του και κυρίως για την εκτέλεση των εκπαιδευτικών και άλλων προγραμμάτων απαιτείται προσωπικό, και σίγουρα τα οικονομικά του συλλόγου δεν επιτρέπουν την πρόσληψή του. Επομένως τι θα συμβεί; “Το μουσείο με τον τρόπο που θέλουμε να λειτουργεί έχει ανάγκη υποστήριξης”, παραδέχεται ο Νικόλαος Πινάτσης και προσθέτει: “Πρέπει λοιπόν η πολιτεία να το αγκαλιάσει και να βοηθήσει ώστε να μην αναγκαστούμε να το κλειδώσουμε στο μέλλον και να παραδώσουμε τα κλειδιά του”.

 

Πηγή: makthes.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι