Menu

Οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό πολέμου στη Μεσόγειο!

Με στόχο της επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου ο Ταγίπ Ερντογάν...
"σκοπεύει" το Ισραήλ θέτοντας ως αιχμή το Παλαιστινιακό. Οι Τούρκοι "καλοβλέπουν" και τις πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου της ανατολικής Μεσογείου. Όπως δήλωσε στο Νewsit o διεθνολόγος Αλέξανδρος Κούτσης, επίκουρος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου "στην ουσία η Τουρκία ξεκαθαρίζει σε Ισραήλ και Αμερική πως έχει και εκείνη συμφέροντα στην περιοχή και μπλοφάρει απειλώντας με πόλεμο".

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ
"Μετά την πτώση της σοβιετικής ένωσης η Τουρκία δεν έχει καμία απειλή, δε νοιώθει πως απειλείται από κανένα κράτος της περιοχής. Η Ρωσία είναι μακριά διότι παρεμβάλονται Αρμενία και Γεωργία, επομένως μέσα σε αυτά τα πλαίσια δεν έχει ανάγκη από συμμαχίες της Δύσης. Αυτό φάνηκε και το 2003 όταν οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία τη μετάβαση στρατού στο βόρειο Ιρακ στον πόλεμο κατά του Ιρακ και τη Τουρκία αρνήθηκε. Αυτό μόνο του έδωσε το σύνθημα πια πως η Τουρκία ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Ποιο ειναι το πρόβλημα της Τουρκίας;
Ότι στο χώρο της Μέσης Ανατολής, η Αίγυπτος που έπαιζε ηγεμονικό ρόλο στα αραβικά κράτη επειδή συνεργαζόταν με την Αμερική και στον πόλεμο του Ιρακ και στον αποκλεισμό της Γάζας και στον πόλεμο του Λιβάνουν δεν αντέδρασε και στις επιθέσεις εναντίον της Γάζας το 2009 δεν αντέδρασε, δημιούργησε ένα κενό ηγεσίας στον αραβικό κόσμο. Αυτό το κενό ήθελε να το συμπληρώσει το Ιραν. Και η Τουρκία αποφάσισε ότι η Μέση Ανατολή την οποία θεωρεί αυλή της, θα πρέπει να την έχει υπό τον έλεγχό της ή τουλάχιστον να έχει έναν ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινήθηκε η εξωτερικη πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια.
Το πρόβλημα το μεγάλο για την Τουρκία ήταν το Ισραηλ το οποίο υπό την κυβέρνηση Νετανιάχου ακολουθούσε μια σκληρή πολιτική στο Παλαιστινιακό και έκανε την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας δύσκολη. Αν θυμόσαστε η Τουρκία προσπάθησε να μεσολαβήσει μεταξύ Συρίας και Ισραήλ να λύσει το μέτωπο αυτό αλλά τελικά η υπόθεση αυτή ναυάγησε για διάφορους λόγους. Προσπάθησε επίσης να λύσει το πρόβλημα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και εκεί ακόμη η υπόθεση ναυάγησε.
Μέσα στα πλαίσια αυτά έρχεται η επίθεση εναντίον της Γάζας. Τι είχε συμβεί; Πριν γίνει η επίθεση εναντίον της Γάζας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, το Ισραήλ έκανε ασκήσεις αεροπορικές στην Τουρκία, οι οποίες ουσιαστικά ήταν προετοιμασία για την επίθεση στη Γάζα. Όταν τελικά έγινε ή επίθεση, "ο Τούρκος έγινε Τούρκος". Δηλαδή ο Ερντογάν θεωρούσε απαράδεκτο το να κάνεις ασκήσει και να προετοιμαστείς σε τουρκικό έδαφος για να προχωρήσεις στην επίθεση της Γάζας".

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Εκεί η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα άλλο μέτωπο. Το 2012 εξηγεί ο κύριος Κούτσης " θεωρώ πως τελικά η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Κύπρου ώς εκπροσώπου όλων των Κυπρίων. Το σχέδιο και η επιθυμία της Τουρκίας είναι η διχοτόμηση της Κύπρου. Και ψάχνει τώρα να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του 2012, αναζητά δηλαδή τι διαύλους επικοινωνίας θα έχει με την Ε.Ε αφού δεν αναγνωρίζει τη Λευκωσία. Εκεί έρχεται το θέμα των πετρελαίων. Η συμφωνία που έκανε η Κύπρος με το Ισραήλ, θα την εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν για να πετύχει τους στόχους της. Επιδιώκει δηλαδή να συμπεριλάβει στη συμφωνία της και τους Τουρκοκυπρίους. Δηλαδή, έκανες Κύπρο την συμφωνία αυτή και όφελος πρέπει να έχει όλο το νησί. Την έκανες τη συμφωνία με την συνέναιση των Τουρκοκυπρίων; Αν όχι, τότε η συμφωνία είναι ελλειπής για να μη πω άκυρη. Αν επιμένεις να προχωρήσεις στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου, τότε εγώ σαν εγγύητρια δύναμη βάση της συνθήκης του 1960 θα επιμείνω στη διχοτόμηση της Κύπρου. Αν πετύχω τη διχοτόμηση, τότε η βόρεια Κύπρος θα έχει τη δική της ΑΟΖ και εγώ θα βοηθήσω τη βόρεια Κύπρο να προχωρήσει στην εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή της σε συνεργασία με το Λίβανο.

Η ΜΠΛΟΦΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Ας υποθέσουμε ότι ξεκινά ένας στολίσκος προς τη Γάζα καθώς δεν αναγνωρίζει το αποκλεισμό της ως νόμιμο. "Νομίζω" συνεχίζει ο έμπειρος διεθνολόγος, "κανένας που γνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορει να θεωρήσει πως ο αποκλεισμός αυτός είναι νόμιμος, είναι παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία λοιπόν θα συνοδέψει τον στολισκο αυτό προκαλόντας το Ισραήλ. Όμως δεν νομίζω να φτάσουμε μέχρι εκεί.
Γιατί το Ισραήλ ηδη άρχισε να χαλαρώνει τον αποκλεισμό της Γάζας, να επιτρέπει τρόφιμα και φάρμακα και το ίδιο θα κάνει και η Αίγυπτος από τα δικά της σύνορα. Και δε θα χρειαστεί στολίσκος πια για να βοηθήσει τη Γάζα. Επομένως οι απειλές αυτές ειναι πως εγώ δεν αναγνωρίζω τον αποκλεισμό, επειδή θέλω να συνοδεύω τους στολίσκους θα έχω ναυτική παρουσία στη διώρυγα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στα διεθνή ύδατα δηλαδή και μην τολμήσετε να κάνετε ούτε εξόρυξη φυσικού αερίου, ούτε τίποτα γιατί μετά θα πρέπει να μου λύσετε και το θέμα των Τουρκοκυπρίων. Δηλαδή η Τουρκία δεν μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να έχει 5 με 6 αίτηματα έτσι ώστε να κερδίσει 10.
Ο Ερντογάν στήνει σκηνικό πολέμου ως μπλόφα. Σαν Ισραήλ τι θα κάνεις; Θα προχωρήσεις σε χειρότερα πράγματα ή θα κάτσεις στη θέση σου και θα πεις άσε να βάλουμε την Αμερική και την Ευρώπη να μεσολαβήσει. Διότι το Ισραήλ τώρα δεν είναι σε θέση να πάει σε σύγκρουση με την Τουρκία. Είναι αποδυναμωμένο εσωτερικά, είναι αποδυναμωμένο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και δεν συμφέρει να πάει σε πολεμική σύγκουση με την Τουρκία. Ούτε την Τουρκία την συμφέρει να πάει σε πόλεμο καθώς θα αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ. Επομένως είναι πολύπλοκο το θέμα".
Πηγή: axortagos.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι