Menu

M. Ταλάτ: «Λάθος η πολιτική της Άγκυρας για το φυσικό αέριο»

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αμφισβήτησε την επιθυμία τόσο του Ντερβίς Ερογλου όσο και του Ραούφ Ντενκτάς παλαιότερα για λύση του Κυπριακού. ''Εάν ο Ερογλου θέλει λύση, εγώ είμαι αστροναύτης'', είπε χαρακτηριστικά.
Την αντίθεση του στην προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα του φυσικού αερίου εξέφρασε ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς, στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων υπάρχει πολεμική αναφορά.
Ο κ. Ταλάτ μίλησε σε πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού Κίπρις και μέρος των δηλώσεών του δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική εφημερίδα Κίπρις Ποστασί.
«Στο τέλος, η Τουρκία δεν είπε ξεκάθαρα θα πάμε να χτυπήσουμε, θα διαλύσουμε την πλατφόρμα. Αλλά είπε λέξεις που θα μπορούσαν να σχολιαστούν ως τέτοιες (πολεμικές απειλές). Αυτό είναι σίγουρα λάθος. Εάν θα επιτίθετο θα μπορούσε να το πει, αλλά εάν δεν το κάνεις, δεν το λες», ανέφερε ο κ. Ταλάτ.
Υποστήριξε δε ότι οι Ελληνοκύπριοι προχωρούν στις έρευνες για το φυσικό αέριο τώρα, για δικούς τους εσωτερικούς λόγους. Επί δικής του εποχής, ανέφερε, είχε υπογραφεί συμφωνία με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) και της είχε δοθεί άδεια για έρευνες στην περιοχή. ''Αυτή τη στιγμή οι Ελληνοκύπριοι κάνουν γεωτρήσεις και εάν εσείς μια σοβαρή γεώτρηση δεν μπορείτε να κάνετε, δεν μπορείτε και να απαντήσετε σε αυτούς. Η πιο αποτελεσματική απάντηση ίσως να ήταν η λύση του Κυπριακού, το βήμα για την ειρήνη. Εκτός από το να απειλείς, να προκαλείς. Δεν έχουμε τέτοια δύναμη'', συμπλήρωσε ο κ. Ταλάτ.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, συμπλήρωσε, χειρίστηκε πολύ καλά τις σχέσεις της με το Ισραήλ και αφού πήρε τη στήριξη του Τελ Αβίβ άρχισε τις έρευνες για το πετρέλαιο. ''Αυτή τη συγκυρία έπρεπε να την αξιολογήσουν πολύ καλά οι Τουρκοκύπριοι και η Άγκυρα. Κατά την άποψή μου εμείς τώρα κάτσαμε. Και εμείς θα ψάξουμε για πετρέλαιο, λέχθηκε. Πού θα ψάξουν κανείς δεν ξέρει. Ρώτησαν τον Κιουτσιούκ και ούτε αυτός ξέρει'', ανέφερε ακόμη κ. Ταλάτ.
Όσο δε αφορά τη ''συμφωνία'' για την ''οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας'' ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κάτι γι αυτό, όπως και δεν γνωρίζει εάν υπάρχει τέτοια συμφωνία στον κόσμο. ''Υπάρχει συμφωνία για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας άραγε; Υπάρχει για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, αλλά τί είναι οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας εγώ δεν ξέρω'', ανέφερε.
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αμφισβήτησε την άποψη ότι όποιος και να είναι στην εξουσία στα κατεχόμενα οι εντολές έρχονται από την Άγκυρα και εκτελούνται, λέγοντας ότι επί δικής του ''προεδρίας'' δεν υπήρχαν εντάσεις με την Τουρκία, η Άγκυρα δέχθηκε ακόμα και τη διασταυρούμενη ψήφο στις συνομιλίες. Ενώ, συνέχισε, επί ''προεδρίας'' Ερογλου και ειδικά για τα οικονομικά μέτρα, η ''κυβέρνηση'' του κόμματος Εθνικής Ενότητας έλεγε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ''τί να κάνουμε, η Τουρκία το θέλει''.
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αμφισβήτησε την επιθυμία τόσο του Ντερβίς Ερογλου όσο και του Ραούφ Ντενκτάς παλαιότερα για λύση του Κυπριακού. ''Εάν ο Ερογλου θέλει λύση, εγώ είμαι αστροναύτης'', είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν θα ξανά είναι ''υποψήφιος'' για τις ''προεδρικές'' εκλογές ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι αυτό ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο. Τώρα, είπε, δημοσιοποιεί τις απόψεις του για θέματα ημέρας και δεν έχει ένα πλάνο για το μέλλον. ''Δεν υπάρχει σκέψη να γίνω υποψήφιος, αλλά και να μην είμαι δεν υπάρχει''. Θα το δείξουν οι συνθήκες, σημείωσε.

 

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι