Menu

Η μελέτη για τις κατασχεθείσες περιουσίες των Αρμενικών βακουφίων

Η παρουσίαση της ενδελεχούς έρευνας για την κατασχεθείσα περιουσία των Αρμενικών κοινοτικών ιδρυμάτων παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κτίριο του IKSV.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχε ο καθηγητής Χουσεΐν Χατεμί, ο Αναπ. Καθηγητής Ελτσίν Ματζάρ, ο δικηγόρος Οράλ Τσαλισάρ και η Νόρα Μιντάνογλου εκ των υπευθύνων υλοποίησης της μελέτης.

Οι ομιλητές τόνισαν κατά την έναρξη της εκδήλωσης ότι δεν πρόκειται για ένα έργο που θέλει να προβάλλει τη χαμένη περιουσία αλλά να υπογραμμίσει ότι αυτή η περιουσία ήταν το δίκτυ που στήριζε και παρείχε τα απαραίτητα προκειμένου να οικοδομηθεί γύρω από τις εκκλησίες, τα σχολεία, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τους μορφωτικούς συνδέσμους, η κοινωνική ζωή και πολιτισμός των Αρμενίων. Πράγματι, αυτό ισχύει για όλες τις μειονότητες που είδαν τα ιδρύματα τους να αποψιλώνονται από τα βασικά τους περιουσιακά στοιχεία.

Ο καθηγητής Χουσεΐν Χατεμί που έχει ασχοληθεί σε βάθος με τα ιδιοκτησιακά ζητήματα των βακουφικών περιουσιών έκανε μια ανάλυση για την νομική διάσταση των ζητημάτων που πηγάζει από την Οθωμανική αυτοκρατορία και το ισλαμικό δίκαιο ενώ ο Καθηγητής Ελτσίν Ματζάρ τόνισε πως αυτό το έργο καταγραφής και ανάδειξης του προβλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις είναι αυτό ακριβώς το βήμα που πρέπει να γίνει ώστε η συζήτηση και ο διάλογος για τις μειονότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν να πάει παρακάτω.

Η Νόρα Μιντάνογλου αναφέρθηκε στη μεθοδολογία της έρευνας και στα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν κατά τον εντοπισμό των διάφορων αρχείων μιας για σχεδόν το 6% της συνολικής αρμενικής περιουσίας δεν έχει μπορέσει να εξακριβωθεί το νομικό της καθεστώς. Επίσης ανέφερε ότι από το σύνολο της περιουσίας όλων των αρμενικών ιδρυμάτων το περίπου 50% έχει χαθεί ενώ το 44% είναι αυτό παραμένει ακόμα στα βακούφια.

Το βιβλίο «Δηλωτικό 2012, Οι κατασχεθείσες περιουσίες των Αρμενικών βακουφίων» κατ’ αντιστοιχία του Δηλωτικού του 1936 το οποίο χρησιμοποιήθηκε αργότερα για να πλήξει την περιουσία των μειονοτικών ιδρυμάτων, είναι μια ενδελεχής μελέτη 480 σελίδων του φαινομένου υφαρπαγής της μειονοτικής περιουσίας που δημοσιεύεται για πρώτη φορά. Περιλαμβάνει αναλυτικούς πίνακες και χάρτες στους οποίους αποτυπώνονται όλες οι περιουσίες καθώς και κείμενα που αναδεικνύουν την προβληματική των μειονοτικών βακουφικών περιουσιών μαζί με παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων από τα αρμενικά ιδρύματα. Η έκδοση είναι στα τουρκικά και αγγλικά.

Σύντομα όλο το έργο καταγραφής και τα αποτελέσματά του θα αναρτηθούν σε ιστοσελίδα που κατασκευάζεται ειδικά για αυτό τον σκοπό ώστε να γίνουν προσβάσιμες οι πληροφορίες σε όλους.

Αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του στο ίδρυμα Hrant Dink ως ταν ο φορέας υλοποίησης του έργου σε χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιδρύματος Open Society (Açık Toplum) και ευχόμαστε σύντομα να ακολουθήσει αντίστοιχη μελέτη και σε όλες τις υπόλοιπες κοινότητες.

Της Μαρίνας Δρυμαλίτου

 

Πηγή: rumvader.org

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι