Menu

Χιουνκιάρ Μπεϊντί

Τη συνταγή μάς έδωσε η Ναζίκ Μπαρσαμιάν

Υλικά

2 κιλά μελιτζάνες μεγάλες (φλάσκες), 2 κούπες μπεσαμέλ,

Μοσχοκάρυδο, 3 κούπες γραβιέρα μαλακιά, 2 κιλά μοσχάρι

Ντοματάκια (κονκασέ),

Μπεσαμέλ

2 κουταλιές σούπας αλεύρι, 2 κουταλιές σούπας βούτυρο,

1 κούπα γάλα, Μοσχοκάρυδο, 3 κούπες μαλακιά γραβιέρα,

Η μπεσαμέλ να είναι αραιή.

Κρέας κοκκινιστό

2 κιλά μοσχάρι κομμένα τετράγωνα μεσαίου μεγέθους. Το τσιγαρίζουμε με λάδι, εφόσον πάρει χρώμα προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να ψηθεί. Κατά προτίμηση μπορείτε να βάλετε κανέλα, γαρύφαλλο σε ξύλο.

 

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο χωρίς να τις τρυπήσουμε μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε καλά με το πιρούνι, προσθέτουμε την μπεσαμέλ, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Σερβίρουμε σε μεγάλη στρογγυλή πιατέλα, στη μέση το κοκκινιστό κρέας και γύρω-γύρω η μελιτζάνα.

 

 

Πηγή: armenika.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αφιέρωμα στον Αμερικανο-Αρμένιο συγγραφέα William Saroyan

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει σε συνεργασία με την πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα και το Κέντρο Ελληνο-Αρμενικών Μελετών οργανώνει έκθεση φωτογραφιών, βιβλίων και τεκμηρίων αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του μεγάλου Αμερικανο-Αρμενίου συγγραφέα Γουίλιαμ Σαρογιάν.

Ο Γουίλιαμ Σαρογιάν (1908-1981) τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ και το Βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Κριτικών της Νέας Υόρκης και με το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου. Στην Ελλάδα, την οποία επισκέφτηκε το 1957, έχουν εκδοθεί κατ' επανάληψη τα βιβλία του Ανθρώπινη Κωμωδία και Με Λένε Αράμ ενώ ελληνικοί θίασοι έχουν ανεβάσει τα θεατρικά του έργα Ο Χρόνος της Ζωής σου (The Time of your Life) και Ε! Σεις εκεί έξω! (Hello! Out There!).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 στις 18.30' στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης (Πανεπιστημίου 32) με ομιλητές τον συγγραφέα και ακαδημαϊκό Θανάση Βαλτινό και τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Φώτιο Δημητρακόπουλο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης επιχειρεί μια διαδρομή-αναδρομή πολιτισμού και θύμησης εν όψη των 90 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης

Πληθώρα αφιερωμάτων με αναφορά στα κορυφαία σύμβολα της Σμύρνης.
Αθήνα, 12 Μαρτίου 2012 – Μεγάλο γεγονός στο φετινό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Νέας Σμύρνης είναι η ένταξη ντοκιμαντέρ, προβολών ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, ιστορικών και εικαστικών εκθέσεων αφιερωμένα στην Σμύρνη, αφού φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή.

Στους τρεις χρονικά κύκλους που θα διαρκέσει το ετήσιο πολιτιστικό αφιέρωμά, θα παρουσιαστούν είδη και μορφές πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής έκφρασης μέσα από μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστά¬σεις, λογοτεχνικές βραδιές και βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις ιστορι¬κών αλλά και εικαστικών εκθέσεων καλλιτεχνών από τη Σμύρνη, διαλέξεις και αφιερωμάτων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών που θα αναφέρονται στα κορυφαία σύμβολα της Σμύρνης.

Το πρόγραμμά θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναυλίες με λαϊκά, ρεμπέτικα και αστικά τραγούδια της Σμύρνης από τον Μπάμπη Τσέρτο και την Μαριώ, το θεατρικό «Αγγέλα Παπάζογλου», στο οποίο η Άννα Βαγενά μας ταξιδεύει στην νεότερη ελληνική ιστορία μέσα από τα μάτια της Σμυρνιάς τραγουδίστριας, Αγγέλας Παπάζογλου, την προβολή της ταινίας «1922» του Νίκου Κούνδουρου και του ντοκιμαντέρ «Από την οδό Ελ.Βενιζέλου στην οδό Κεμάλ Ατατούρκ».

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης κ. Βαγγέλης Χατζατουριάν, δήλωσε σχετικά: «Για την πραγματοποίηση αυτού του πολυεπίπεδου αφιερώματος μόχθησαν πολλοί άνθρωποι που άμεσα ή έμμεσα έχουν δεσμούς και αγάπη με τη Σμύρνη καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης δεν επιδιώκει ούτε γιορτές ούτε μνημόσυνα. Ανιχνεύει και ανακαλεί, με διάθεση επικαιροποίησης, όλο τον πλούτο των πολιτιστικών, πνευματικών και κοινωνικών αποσταγμάτων του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα και από την άσβεστη και αδέκαστη ματιά της ιστορίας. Αναδεικνύει, επίσης, και παρουσιάζει, εκφράσεις πολιτισμού και τέχνης εμπνευσμένες από την εποποιία της ζωής και την οδύνη του τέλους στα Μικρασιατικά παράλια».

Α’ ΚΥΚΛΟΣ Γαλαξίας

5/3 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Από την Μικρασία: Με υπογραφή Έρνεστ Χεμινγουέη» (Ανταποκρίσεις του νομπελίστα συγγραφέα από το Μικρασιατικό μέτωπο)

Ομιλητής: Ηλίας Μαγκλίνης, συγγραφέας, δημοσιογράφος

Διαβάζει ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός

Ο Δημήτρης Θεοχάρης στο πιάνο και ο Χάρης Λαμπράκης στο νέϊ μας ταξιδεύουν μελωδικά από την Ανατολή στη Δύση. Προβολή οπτικού υλικού

12/3 ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μαριώ - Αναδρομή σε λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια της Σμύρνης από την τελευταία αυθεντική ρεμπέτισσα.

14/3 ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μπάμπης Τσέρτος - Ο Μπάμπης Τσέρτος ερμηνεύει τα αστικά της Σμύρνης και άλλα τραγούδια της εποχής.

18/3 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Ματωμένα Χώματα» - Το κλασσικό βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου ζωντανεύει μέσα από την αφήγηση του σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη και τις σκηνές από τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς. Διαβάζει ο ηθοποιός Τάσσος Νούσιας. Παίζει με το σαντούρι της η Αρετή Κετιμέ.

21/3 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

«Οι ποιητές υμνούν την Ιωνία και την Σμύρνη»

Ο Γ. Σεφέρης, ο Κ. Καβάφης, ο Κ. Παλαμάς, ο Ο. Ελύτης, ο Ναζίμ Κιχμέτ, ο Γ. Αθάνας, ο Α. Σικελιανός υμνούν την γη της Ιωνίας, την Σμύρνη, “όπου όλα εδώ είναι φως και μύρα”

Ομιλήτρια: Η φιλόλογος, κ. Δώρα Μέντη, καθηγήτρια στην Ευαγγελική Σχολή Ν. Σμύρνης

Απαγγέλλουν οι ηθοποιοί: Ρένη Πιττακή και Νίκος Ψαρράς

Μουσικό πρόγραμμα: Κιθάρα: Τάκης Μπαρμπέρης, Tραγούδι: Αγάθη Γεωργιάδου

Προβάλλεται οπτικό υλικό

24/3 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Σαν της Σμύρνης το Γιαγκίνι» του Βασίλη Κούρη.

“…Και ο καιρός κύλησε σαν το νερό! Βαθυκόκκινα σημάδια σκουριάς, κακοφορμισμένες πληγές κι ανείπωτες κουβέντες χαράσσουν το χάρτη των περασμένων…”

Διαβάζει η ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη. Τραγούδι : Πασχάλης Τόνιος

28/3 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Η μάστιγα της Ασίας» του Τζώρτζ Χόρτον

Ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη από το 1911 ως το 1922, Τζώρτζ Χόρτον, σ αυτό του το βιβλίο, υπερασπίζεται τα δίκαια των απλών Ελλήνων και Αρμενίων, ως αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής. Το βιβλίο παρουσιάζει ο Λέκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Πλουμίδης. Διαβάζει ο ηθοποιός Δημήτρης Καρούμπαλης. Ο Χρήστος Τσιαμούλης παίζει ούτι και ο Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι

Προβάλλεται οπτικό υλικό

2/4 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

«Χαμένος Παράδεισος» του Γκάϊλς Μίλτον

Ένα λογοτεχνικό-ιστορικό ντοκουμέντο αφιερωμένο στην μεγάλη τραγωδία του Ελληνισμού, του περασμένου αιώνα. Ομιλητής: Μιχάλης Βαρλάς, Ιστορικός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Σαπουντζής και Μάρω Παπαδοπούλου.

Ο Σωκράτης Σινόπουλος με την πολίτικη λίρα του και η Κατερίνα Παπαδοπούλου στο τραγούδι μας ταξιδεύουν “στον χαμένο παράδεισο” της αλησμόνης πατρίδας.


3/4 ΘΕΑΤΡΟ

«Αγγέλα Παπάζογλου». Η Άννα Βαγενά μας ταξιδεύει στην νεότερη ελληνική ιστορία μέσα από τα μάτια, της Σμυρνιάς τραγουδίστριας, Αγγέλα Παπάζογλου.

6/4 ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ρεμπέτικο - Κώστας Φέρρης

«Οι δρόμοι της Σμύρνης μέσα από το ρεμπέτικο τραγούδι.»

24/4 ΜΟΥΣΙΚΗ

«Τραγούδια και συνθέτες της Σμύρνης»

Ανάλυση από τον μουσικολόγο Παναγιώτη Κουνάδη. Τραγουδούν οι Πασχάλης Τόνιος και Μαρία Σουλτάτου.

25/4 ΠΡΟΒΟΛH ΤΑΙΝIΑΣ

«1922» του Νίκου Κούνδουρου.

Ταινία που αναφέρεται στην πυρπόληση και καταστροφή της Σμύρνης της Μικράς Ασίας και η οποία βασίστηκε σε αυθεντικές μαρτυρίες από το μυθιστόρημα«Το νούμερο 31328», του Ηλία Βενέζη και στην οποία απαγόρευσαν την προβολή της, στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Προλογεί ο Νίκος Κούνδουρος.

2/5 ΜΟΥΣΙΚΗ

Χρόνης Αϊδονίδης

Μια σημαντική προσωπικότητα που έχει συμβάλει τα μέγιστα για τη καταγραφή, διάσωση και διάδοση της μουσικής παράδοσης της Μικράς Ασίας.

7/5 ΜΟΥΣΙΚΗ

«Σαν ταξιμάκι»

Μια μουσική περιπλάνηση στα μουσικά ακούσματα της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας με τη φωνή του Πασχάλη Τόνιου και της Αρετής Κετιμέ.

14/5 ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«Από την οδό Ελ.Βενιζέλου στην οδό Κεμάλ Ατατούρκ»

Ομιλητές: Σάββας Καλεντερίδης (Πολιτικός επιστήμονας), Ελένη Πετώνη (Διευθύντρια ΙΔΥΣΜΕ), Ειρήνη Σαρίογλου (Γενική γραμματέας ΙΔΥΣΜΕ)

25/5 ΜΟΥΣΙΚΗ

Χρήστος Τζιτζιμίκας

Ο καταξιωμένος παραδοσιακός τραγουδιστής Χρήστος Τζιτζιμίκας, στήνει ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι, αναδεικνύοντας τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης.

_________________________________________________________________________

B’ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Εβδομάδα αφιερωμένη στην επέτειο 10-16/09/2012 με συναυλίες, θεατρικά, χορευτικά και άλλα δρώμενα στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ των “Ιωνικών Γιορτών”

__________________________________________________________________________

Γ’ ΚΥΚΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Πανιώνιο γυμναστικό σύλλογο Σμύρνης

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Αγία Φωτεινή

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης

Αφιέρωμα στον συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
(Και στους δυο εκθεσιακούς χώρους)

18.4.12 - 30.4.12 Έκθεση της Σμυρνιάς Χαράκτριας Άννας Κυνδίνη
2.5.12 - 20.5.12 Καρτ-ποστάλ Σμύρνης
21.5.12-11.6.12 Δρόμοι σελίδες Ιστορίας
20.10.12 - 11.11.12 “Χρυσόστομος Σμύρνης”
12.11.12 - 2.12.12 “Κοσμοπολιτεία της Σμύρνης”

__________________________________________________________________________

Ωράριο λειτουργίας Γαλαξία:
από 29.02.12 έως 08.04.12 στις 19:30
από 16.04.12 έως 09.09.12 στις 20:30

Είσοδος: Εισιτήριο 5€ (όπου υπάρχει ένδειξη) τα εισιτήρια θα διατίθενται μια (1) ημέρα πριν από κάθε εκδήλωση καθώς και την ίδια ημέρα της εκδήλωσης (Ώρες λειτουργίας 18:00 - 22:00). Τα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του δήμου μας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Δημοτικός Πολυχώρος Πολιτισμού Γαλαξία: 210 9334064

Πολιτιστικός Οργανισμός: 2109310408

 

Πηγή: neasmyrni.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι