Menu

Ανησυχία Κλίντον για τη βία μεταξύ Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την ανησυχία της για τα επεισόδια βίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την ανησυχία της χθες για τη βία ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη, την ημέρα που τρεις Αρμένιοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στην μεθόριο.

Η Κλίντον άρχισε την επίσκεψή της στο Νότιο Καύκασο καλώντας όλες τις πλευρές να αποκηρύξουν τη βία, καθώς οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αντάλλασσαν κατηγορίες για το επεισόδιο, στο οποίο σκοτώθηκαν Αρμένιοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν στρατιωτικοί σε αμφότερες τις πλευρές.

«Είμαι πολύ ανήσυχη εξαιτίας αυτών των επεισοδίων και κάλεσα όλες τις πλευρές, όλους τους παράγοντες, να απόσχουν από την περαιτέρω χρήση βίας», είπε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ Έντβαρντ Ναλμπάντιαν.

«Υπάρχει ο κίνδυνος ότι θα μπορούσαν [τα επεισόδια αυτά] να κλιμακωθούν σε μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση, που θα ήταν τραγική για όλους όσους αφορά», πρόσθεσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το 1991 είχε ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στους Αζέρους και στους Αρμένιους για την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αρμένιοι, όταν αυτή είχε αποσχιστεί από το μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της χριστιανικής Αρμενίας. Τα σποραδικά επεισόδια βίας συνεχίζονται παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε το 1994. Περίπου 30.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και περίπου 1 εκατ. αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους στο Αζερμπαϊτζάν.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν σημειωθεί επεισόδια κυρίως στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκαλώντας ανησυχίες για αναζωπύρωση του πολέμου σε μια περιοχή από την οποία διέρχονται σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη. Πάντως, το χθεσινό επεισόδιο σημειώθηκε πάνω από 400 χλμ. μακριά από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το ταξίδι της Κλίντον στο Νότιο Καύκασο επικεντρώνεται στην ασφάλεια και στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην περιοχή. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Αρμένιο Πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν και τον ομόλογό της Ναλμπάντιαν στην διάρκεια της πεντάωρης επίσκεψής της στο Γερεβάν. Κάλεσε την Αρμενία και την Τουρκία να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, καθώς τα σύνορα των δύο κρατών παραμένουν κλειστά από το 1993.

Αν και η Αρμενία και η Τουρκία είχε καταλήξει τον Οκτώβριο του 2009 σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, το άνοιγμα των συνόρων και την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, του τουρισμού και της οικονομικής συνεργασίας τους, δεν την επικύρωσαν ποτέ. Η έλλειψη μιας οριστικής λύσης στο πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γαλλίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, συνέβαλε καθοριστικά να ακυρωθούν τα σχέδια του Γερεβάν και της Άγκυρας να προχωρήσουν σε εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Ακόμη η Κλίντον κάλεσε την Αρμενία, τα κλειστά σύνορα της οποίας με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία σημαίνουν ότι εξαρτάται από το Ιράν και την Ρωσία, να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της οικονομίας της και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Από το Γερεβάν, η Κλίντον μετέβη στο θέρετρο Μπατούμι της Μαύρης Θάλασσας όπου θα παραμείνει για δύο βράδια πριν μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν, όπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φρόντισε η επίσκεψή της να διαρκέσει σχεδόν όσο ακριβώς αυτή στην Αρμενία.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Προσπάθειες ανάπτυξης εξωστρέφειας του κλάδου οίνων στην Αρμενία

«Οι οινοπαραγωγοί στην Αρμενία σταθερά θεωρούν ότι πρέπει να διαμαρτύρονται για την πτώση των διεθνών πωλήσεων και την αλλαγή των παγκόσμιων τάσεων και κατόπιν για την ανάδειξη νέων παικτών στην αγορά. Στην αρμενική αγορά οι τάσεις αυτές αφορούν τα κρασιά που πωλούνται σε τιμές 1.200 – 3.000 αρμενικά δράμια. Ο ανταγωνισμός σκληραίνει και έχει ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω, παρ' όλα αυτά, οι εταιρείες που πασχίζουν για να κυριαρχήσουν στην αγορά, είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται». Αυτό αναφέρει το Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Δελτίο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής πρεσβείας στο Ερεβάν της Αρμενίας για τον Ιούνιο του 2012.

Στο ίδιο δελτίο τονίζεται ακόμα ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών που παράγουν οίνους με μέσες τιμές που δεν υπερβαίνουν τα 1.000 AMD έχει ενταθεί. Αλλά υπάρχει και μια θετική πλευρά σε αυτό. Η εμφάνιση νέων ανταγωνιστών, έχει οδηγήσει όλους τους δρώντες στον κλάδο στην επιτάχυνση αναβάθμισης της ποιότητας των προϊόντων τους. Από την άλλη πλευρά, αυτό έκανε και άλλες εταιρείες να στραφούν στην παραγωγή υψηλής ποιότητας οίνων με υψηλότερο κόστος. Κατά τον τρόπο αυτό παρατηρήθηκε αύξηση προώθησης στη λιανική προϊόντων που κοστίζουν μέχρι και 2000 AMD. Ωστόσο, τελικώς αυτή η εξέλιξη δεν έχει σημαίνουσα αξία για τον μέσο καταναλωτή, επειδή τα ακριβά κρασιά ακόμα απευθύνονται σε ένα στενό φάσμα πελατών. Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών παράλληλα οδήγησε σε αύξηση της τιμής των οίνων από φρούτα.
Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν/μετακυλίστηκαν μόνο από τα οινοποιεία που παράγουν κρασιά ποιότητας από πρώτες ύλες (απευθείας από σταφύλια και όχι μούστο). Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών οδήγησε ωστόσο σε αναστολή των σχεδίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου (οι οποίες γίνονται κατά κύριο ποσοστό αποδέκτες των ξένων επενδύσεων στον κλάδο) για να επεκτείνουν τη βάση της παραγωγής τους. Η Ένωση Οινοπαραγωγών πρότεινε στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τους συντελεστές των ειδικών φόρων κατανάλωσης και τούτο να υιοθετηθεί εντός του προσεχούς φθινοπώρου. Τα εγχώρια προϊόντα εξακολουθούν να ανταγωνίζονται τους εισαγόμενους οίνους, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον καλής ποιότητας και κοστίζουν από 2500 AMD και άνω. Οι κύριοι ανταγωνιστές των αρμενικών οίνων στην εγχώρια αγορά είναι η Χιλή, τα γαλλικά και ιταλικά κρασιά, τα οποία αποθαρρύνουν την παραγωγή εγχώριων ακριβών κρασιών Όσον αφορά την αγορά κονιάκ, οι τιμές είναι σταθερές με ελαφρά αυξητική τάση και χωρίς να κλονίζεται η κυριαρχία του αρμενικού κονιάκ στην εγχώρια αγορά.

«Το μεγαλύτερο μέρος των αρμενικών οίνων δεν είναι ανταγωνιστικά στην Ευρώπη, αν και κάθε τοπική εταιρεία παράγει μια μικρή ποσότητα από τα προϊόντα που πληρούν τα διεθνή ποιοτικά πρότυπα. Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα, καθώς το 75% των κρασιών στη διεθνή αγορά έχει κόστος περίπου 2,5 ευρώ το λίτρο. Τα αρμενικά κρασιά σε αυτό το τμήμα είναι ανταγωνιστικά, αλλά το πρόβλημα είναι ότι λόγω της γεωπολιτικής και των μεταφορών τα εμπόδια είναι υπαρκτά και τελικώς δεν είναι εφικτή η εξαγωγή στην Ευρώπη και η πώλησή τους σε ανταγωνιστικές τιμές. Έτσι, είναι λογικό να επιδιώκεται η εξαγωγή οίνων με κόστος 4 - 7 ευρώ, αλλά σύμφωνα με εκπροσώπους της Ένωσης Οινοπαραγωγών, τελικά ούτε αυτό είναι εφικτό. Δεν μπορούν να ενταχθούν στη διεθνή αγορά των πιο ακριβών κρασιών των 10 -15 ευρώ, λόγω της κακής της τεχνολογίας, πρώτων υλών και την ποιότητα των σταφυλιών.

Όσον αφορά την αγορά κονιάκ, προβλέπεται, δυσμενής εξέλιξη. Το γεγονός είναι ότι κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια διαπιστώνεται συνεχής μείωση της ποιότητας των Αρμενίων κονιάκ. Οι αγρότες δεν μπορούν να παράξουν ποσότητες σταφυλιών που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή μπράντι 20 και πλέον χρόνια πριν. Λόγω οικονομικών περιορισμών, οι αμπελουργοί έχασαν παλαιές αγορές και ως εκ τούτου έπρεπε να καταστρέψουν τους αμπελώνες. Ενώ καλλιεργούνταν 30.000 στρέμματα αμπελώνων, το 2000 απέμειναν 13.000. Και αν και η ανάκαμψη άρχισε το 1998, ακόμα δεν έχουν εμπεδωθεί κανονισμοί ποιότητας των ρυθμίσεων και μηχανισμών ελέγχου, τόσο στην Αρμενία και τη Ρωσία, όπου προωθείται το 90% των προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα. Μοιραία ήταν άμεση επιλογή να πωλείται το κονιάκ χαμηλότερης ποιότητας και σε χαμηλότερες τιμές, ώστε να διασφαλιστεί ένα μέσο εισόδημα, καθώς ότι οι ρώσοι κυρίως καταναλωτές δεν αναζητούν υψηλής ποιότητας μπράντι.

Οι οινοπαραγωγοί της Αρμενίας εκτιμούν ότι κινδυνεύει η παραδοσιακή ποιότητα του εγχώριου Μπράντι (που εκτιμούν ότι είναι καλύτερο από της Μολδαβίας, της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν μπράντι, αλλά όχι καλύτερα από της Γαλλίας). Η σύγκλιση τιμών θα οδηγήσει τελικά στην αγορά γαλλικού κονιάκ και από τους ρώσους μεσαίους καταναλωτές. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι μισό λίτρο μπουκάλι του γαλλικού κονιάκ κοστίζει μέχρι και 700 ρούβλια, όταν το αρμένικο μπράντι πωλείται 500-600 ρούβλια. Καθώς η τιμή των σταφυλιών μεγαλώνει, αυτό σημαίνει ότι δεν εφικτή η διατήρηση της ίδιας τιμολογιακής πολιτικής για να διακρατηθεί το μερίδιο της αγοράς στην βασική αγορά της Ρωσίας. Ένα άλλο αρνητικό φαινόμενο συνδέεται με τη χρήση του εμπορικού σήματος. Στην Ευρώπη, το αρμένικο κονιάκ πωλείται ως μπράντυ σε αντίθεση με τη Ρωσία», αναφέρει το δελτίο.

 

 

Πηγή: agrotypos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Φαρμακευτική Βιομηχανία της Αρμενίας

Στον κλάδο παραγωγής φαρμάκων δραστηριοποιούνται 17 βιομηχανίες, που έχουν λάβει μόνιμη άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών της Αρμενίας. Επίσης δραστηριοποιούνται 20 εμπορικές εταιρείες χονδρεμπόρων και υπάρχουν 800 σημεία λιανικών πωλήσεων και 4 μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων. Στην Αρμενία 170 επιχειρήσεις απασχολούνται με τις εισαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η εγχώρια παραγωγή ανέρχεται σε 2.3 δις AMD (περίπου 7.6 εκ. δολ). Οι εξαγωγές ανέρχονται σε 3.7 εκ. δολ. και οι εισαγωγές σε 100 εκ. δολ. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 61% κατά τα έτη 2003-2011 φτάνοντας τα 5.7 εκ. δολ. Οι μεγαλύτερες αγορές είναι η Ρωσία, Γεωργία, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία και Λευκορωσία. Το επιστημονικό δυναμικό των εταιρειών που παράγουν φάρμακα (κυρίως με τη μορφή cluster) ανέρχεται σε 4.800-5.000 υπαλλήλους. Ο μέσος όρος ανά μονάδα είναι 600 εργαζόμενοι.

Ο μέσος μισθός στον κλάδο ανέρχεται σε 600 δολ. τον μήνα., ενώ για τους εξειδικευμένους (Pharmacist/Engineer/Technologist) κυμαίνεται σε $450 - $600. Για το λοιπό διοικητικό προσωπικό της φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι $200-300.

Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα περιλαμβάνει 6 Σχολές στις οποίες είναι ενταγμένα και τα σχετικά Ινστιτούτα Έρευνας και Ανάπτυξης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Το κράτος βέβαια ελέγχει και διαμορφώνει τη διοίκηση σε όλους αυτούς τους οργανισμούς.

Οι ιδιωτικές εταιρείες επενδύουν κατά μέσο όρο 10% σε έρευνα (R&D). Λειτουργούν 18 εργαστήρια των εταιρειών αυτών που είναι πιστοποιημένα με ISO και έχουν υιοθετήσει τεχνολογίες αιχμής. (ExLab - Laboratory of the Scientific Center Of Drug And Medical Technology Expertise). Ενώ 3 εταιρείες έχουν υποβάλει σχετική αίτηση για να λάβουν επίσης ISO και πιστοποιητικό για GSM. Η ένωση των παραγωγών και εισαγωγέων φαρμάκων έχει δέκα μέλη.

Η Αρμενική Ένωση Φαρμακοποιών περιλαμβάνει 1.500 μέλη, τα οποία έχουν λάβει την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση κυρίως σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αρμενίας.

Βασικά προϊόντα που παράγονται

Η παραγωγική αλυσίδα της φαρμακοβιομηχανίας παράγει ευρεία γκάμα γενοσίμων φαρμάκων και συμπλέγματα προβιοτικών σκευασμάτων.

  • Αποστειρωμένα υγρά παρασκευάσματα (συμπεριλαμβανομένων ενδοφλέβιων διαλυμάτων έγχυσης).
  • Αντισηπτικά παρασκευασμάτων (σε μεγάλο βαθμό καλύπτουν την εγχώρια ζήτηση)
  • Καρδιοαγγειακά φάρμακα
  • Εκχυλίσματα βοτάνων και υγρών σκευασμάτων
  • Οφθαλμολογικά παρασκευάσματα
  • Προβιοτικά σκευάσματα
  • Βιοδραστικά πρόσθετα τροφίμων

Η φαρμακευτική βιομηχανία παράγει σκευάσματα σε μορφή δισκίων, κάψουλας, αλοιφών και λοιπών σύγχρονων μορφών.

Δύο φαρμακευτικές βιομηχανίες και μια αλυσίδα λιανικής αποτελούν τις εταιρείες υποδοχής των άμεσων ξένων επενδύσεων στον κλάδο. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και την Μη κυβερνητική Οργάνωση Αρμενική Διασπορά.

Βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κλάδου

Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους των επιχειρήσεων στην Αρμενία. Οι πρόσφατες τάσεις ανάπτυξης και οι τρέχουσες επενδύσεις των εταιρειών έχουν δημιουργήσει μια στερεά βάση για τη διασφάλιση της περαιτέρω ανάπτυξης του τομέα. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς οφείλονται τόσο στη μεγέθυνση της εγχώριας αγοράς όσο και των εξαγωγών εντός της ζώνης των χωρών μελών της ΚΑΚ οι οποίες επίσης κατέγραψαν σημαντική άνοδο τα έτη 2005-2009.

Η ισχυρή βάση των χημικών βιομηχανιών έχει προσδώσει πλεονέκτημα στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος ανάπτυξης της βιομηχανίας, καθώς πολλά στελέχη με υψηλή εξειδίκευση και εκπαίδευση αλλά και υψηλά επίπεδα ασφαλείας, έχοντας υιοθετήσει τα σοβιετικά πρότυπα ποιότητας του κλάδου (GHOST).

Κάθε χρόνο το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του εργατικού δυναμικού εμπλουτίζεται από νέους αποφοίτους των διεθνώς αναγνωρισμένων πανεπιστημίων της Αρμενίας που έχουν επίσης υιοθετήσει πολιτική εξωστρέφειας μέσω σύναψης συνεργασιών με γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού (συνολικά 19 συνεργασίες έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα και είναι σε ισχύ).

Οι εγκαταστάσεις των εργαστηρίων παρότι το 1993, με την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση, υπέστησαν σημαντική υστέρηση σε συντήρηση και αναβάθμιση του εξοπλισμού τους, μετά το 2000 έχουν καλύψει εν πολλοίς το χαμένο έδαφος. Οι νέοι επιχειρηματίες του κλάδου είναι συνάμα και νέοι επιστήμονες που επιθυμούν να υλοποιήσουν στον ιδιωτικό τομέα τις γνώσεις τους, συμβάλλοντας στην ποιοτική αναβάθμιση της ασφάλειας τροφίμων και των δομών υγείας της χώρας τους.

Η χημική βιομηχανία αποτελεί εδώ και χρόνια σημαντικό μέρος της αρμενικής οικονομίας καθώς από την δεκαετία του 1980 περίπου 10% της μεταποιητικής παραγωγής προέρχονταν από το χημικό κλάδο, στον οποίο σημαντικό μερίδιο κατέχουν τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία της Αρμενίας, ήταν η Yerevan-Chemical-Pharmaceutical Firm που είχε ιδρυθεί το 1967. Ένα χρόνο αργότερα, η επιχείρηση είχε αρχίσει την παραγωγή δέκα διαφορετικών ιατρικών σκευασμάτων. Η εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε το 1995. Ένα νέο κύμα εκτεταμένης ανάπτυξης της φαρμακευτικής βιομηχανίας άρχισε με την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν επικράτησε στην Αρμενία η μακροοικονομική σταθερότητα και η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Ήταν σε αυτό το διάστημα όταν η Αρμενία υποδέχτηκε την πρώτη ξένη επένδυση στη φαρμακευτική μεταποιητική βιομηχανία.

Σήμερα υπάρχουν 17 φαρμακευτικές εταιρείες με κρατική άδεια για παραγωγή φαρμάκων στην Αρμενία. Το σημαντικό είναι ότι όλες έχουν εξειδικευτεί στην παραγωγή γενόσημων φαρμάκων, αν και μερικοί (π.χ. Liqvor, Pharmatech, Arpimed και Vitamax-Ε) παράγουν και επώνυμα προϊόντα που έχουν υψηλή ζήτηση τόσο στην εγχώρια όσο και στις άλλες χώρες (εξαγωγικές αγορές).

Σημαντικό μερίδιο κατέχει και η παραγωγή φαρμάκων με σύμβαση παρασκευής φαρμακευτικών σκευασμάτων άλλων μεγάλων επιχειρήσεων του διεθνούς ανταγωνισμού (π.χ. Arpimed, Pharmatech).

Σε όλες τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις πάντως είναι διαρκώς αυξανόμενος ο αριθμός των μετόχων που συμμετέχουν στην κεφαλαιακή δομή τους και μάλιστα παρά τις παραδοσιακές προσπάθειες της ολιγαρχικής δομής της οικονομίας της Αρμενίας να διαμορφώσει και την συγκεκριμένη αγορά. Ωστόσο η διαδικασία συγχωνεύσεων είναι επιλογή των περισσοτέρων παραγωγικών μονάδων στην πορεία ενδυνάμωσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας και της προοπτικής διαμόρφωσης περισσότερο εξωστρεφών πολιτικών.

Μέχρι τον Ιούλιο 2008 υπήρχαν περισσότερα από 170 εισαγωγείς φαρμάκων, 10 χονδρέμποροι και περίπου 800 σημεία λιανικής πώλησης με άδεια λειτουργίας φαρμακείου. Υπάρχουν επίσης 4 μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης φαρμάκων : AlfaFarm, NataliFarm, 911 και Esculap.

Η ποιότητα των προϊόντων αποτελεί υψηλή προτεραιότητα μεταξύ των Αρμενίων κατασκευαστές. Οι περισσότερες πρώτες ύλες εισάγονται από την ΕΕ και από προμηθευτές στις ΗΠΑ, γεγονός που διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των παραγομένων σκευασμάτων, αλλά επιδρά στην τιμολογιακή πολιτική, η οποία τελικώς διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα ένεκα των λοιπών στοιχείων διαμόρφωσης του κόστους.

Επιπλέον, το ανεπτυγμένο και διεθνώς αναγνωριζόμενο για την εξειδίκευσή του στον κλάδο ανάπτυξης φαρμακευτικών προτύπων (πατεντών) Drug & Medical Technology Expertise Center of Armenia, με τεχνολογία αιχμής εξασφαλίζει την ανάπτυξη και εφαρμογή των ιδανικών μεθόδων ελέγχου τόσο στα παραγόμενα όσο και στα εισαγόμενα φαρμακευτικά σκευάσματα. Η παρουσία αυτής της ικανότητας στη χώρα είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του κλάδου. Η εφαρμογή των διεθνώς αποδεκτών προτύπων ποιότητας, η οποία είναι σε διαδικασία, θα υποστηρίξει την περαιτέρω διασφάλιση της ποιότητας και τη μείωση του κινδύνου των κατώτερης ποιότητας προϊόντων που εισάγονται στην αγορά. Τρεις μεγάλοι παραγωγοί έχουν επιτυχώς ελεγχθεί από δυτικές εταιρείες και μία έχει ήδη αναδιοργανώσει τις δομές της εταιρείας της στη βάση υιοθέτησης των διαδικασιών σύμφωνα με τις προδιαγραφές GMP και πρόκειται να πιστοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του νέου εργοστασίου.

Το συνολικό εργατικό δυναμικό που απασχολείται στις επιχειρήσεις και στα clusters του κλάδου εκτιμάται σε 4.800-5.000 εργαζομένους εκ των οποίων 550-600 απασχολούνται άμεσα στον τομέα της φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας και παραγωγής. Το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας είναι εξειδικευμένο δυναμικό αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι σε μεγάλο βαθμό τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ο αριθμός των εργαζομένων ποικίλλει από εταιρεία σε εταιρεία και κυμαίνεται από 30 έως 100 ανά παραγωγική μονάδα. Σε σύγκριση με άλλους παραγωγικούς τομείς στην Αρμενία, η φαρμακευτική βιομηχανία έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για περαιτέρω ανάπτυξη που απορρέουν από: την υψηλή προβλεπόμενη ανάπτυξη της αγοράς στις χώρες ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών), οι διαθέσιμες γνώσεις και τεχνολογική βάση, η δυνατότητα της υποκατάστασης των εισαγωγών, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η διαφάνεια στον τομέα, η διαφάνεια για τις επενδύσεις και ένα καλά αναπτυγμένο στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Είναι αξιοσημείωτο ότι η διαφάνεια που επικρατεί στη λειτουργία του εν λόγω κλάδου αποτελεί υπόδειγμα για την αναμόρφωση και των λοιπών τομέων της αρμενικής οικονομίας. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι το υψηλό επίπεδο των εμπλεκομένων στην παραγωγική βάση της φαρμακοβιομηχανίας έχει οδηγήσει σε ευθύγραμμες λύσεις σε θέματα οργάνωσης της παραγωγής και προώθησης των προϊόντων.

Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) είναι περιορισμένη. Η έρευνα αναλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό από το δημόσιο τομέα και τα χρηματοδοτούμενα από αυτό ιδρύματα (πανεπιστημιακοί φορείς). Υπάρχουν πέντε επιστημονικά ερευνητικά ιδρύματα, που αναλαμβάνουν μελέτες για λογαριασμό ιδιωτικών επιχειρήσεων του φαρμακευτικού κλάδου και τους συναφείς τομείς, αν και διαπιστώνεται υστέρησή τους σε τεχνολογική αναβάθμιση, γεγονός που ήδη έχει οδηγήσει σε διαμόρφωση πρωτοβουλιών από τον ιδιωτικό τομέα, σε συνεργασία με επενδυτές του εξωτερικού.

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε Αζέροι στρατιώτες νεκροί στα σύνορα με την Αρμενία

Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε σήμερα την Αρμενία ότι οι ένοπλες δυνάμεις της σκότωσαν πέντε αζέρους στρατιώτες στα σύνορα των δυο χωρών, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του Γερεβάν ότι Αζέροι σκότωσαν τρεις αρμένιους στρατιώτες.

"Τέσσερις στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν τη νύχτα και ένας πέμπτος λίγο αργότερα, από πυρά Αρμενίων στα σύνορα", τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.
Πηγή: express.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι