Menu

Τα πρώτα εκσυγχρονισμένα T-72 είναι να παραλάβει η Αρμενία

Μια πολωνική εταιρεία έχει αναλάβει τον ριζικό εκσυγχρονισμό δεκάδων αρμάτων μάχης των Αρμενίων, στο πλαίσιο της αυξανόμενης στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Αρμενίας και το μέλος του ΝΑΤΟ Πολωνία, επιβεβαίωσαν στρατιωτικές πηγές στο Ερεβάν.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ήταν τα πρώτα που είχαν αναφέρει σχετικά με τη συμφωνία του Μαΐου. Επικαλούμενα ανώνυμους αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, ανέφεραν ότι τα ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης T-72 θα έχουν ισχυρότερη θωράκιση και θα είναι εφοδιασμένα με πιο ισχυρούς κινητήρες, νέα πολυβόλα, κάμερες επιτήρησης και υπερύγχρονα συστήματα επικοινωνίας. Οι αναβαθμίσεις αυτές θα τα μετατρέψουν να είναι ανάλογα με το πιο προηγμένο άρμα μάχης Τ-90 που κατασκευάζονται σήμερα από τη Ρωσία.

Με βάση στοιχεία από το Κέντρο για την Ανάλυση του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων (TsAMTO) ο κορυφαίος κατασκευαστής όπλων της Πολωνίας Polish Defense Holding πρόκειται να αναβαθμίσει 84 T-72 των Αρμενίων μέχρι το τέλος του 2015, σύμφωνα με μια σύμβαση που υπογράφηκε πέρυσι και εκτιμάται σε 100 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την σύμβαση, 24 από αυτά τα άρματα μάχης πρέπει να εκσυγχρονιστούν εντός του 2013.

Στρατιωτικές πηγές στο Ερεβάν αχές Δεκεμβρίου ουσιαστικά επιβεβαίωσαν την πληροφορία αυτή. Ο Αρμενικός Στρατός θα λάβει την πρώτη παρτίδα των αναβαθμισμένων αρμάτων μάχης πριν από το τέλος του έτους.

Το Υπουργείο Άμυνας στο Ερεβάν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις αναφορές. Ο εκπροσώπός του, Αρτσρούν Χοβαννισιάν, είπε μόνο ότι ο εκσυγχρονισμός του στρατιωτικού υλικού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Διοίκηση του Αρμενικού Στρατού.

Οι αναφορές των ρωσικών πρακτορείων τον Μάιο, ήρθαν λίγο ανακοινωθεί δημόσια ότι η Ρωσία έχει αρχίσει την παροχή όπλων αξίας 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 94 αρμάτων μάχης Τ-90 στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με μια σειρά από συμβάσεις που υπεγράφησαν το 2011.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν είναι γνωστό να έχουν T-90 στο οπλοστάσιό τους . Η συντριπτική πλειοψηφία των αρκετών εκατοντάδων αρμάτων μάχης είναι τα T-72, μοντέλα που κατασκευάστηκαν αρχικά στη Σοβιετική Ένωση στις αρχές του 1970.

Αρμένιοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν τις εκσυγχρονισμένες πολωνικές εκδόσεις του T-72 ως αποτελεσματική εναλλακτική λύση για το T- 90. «Με λιγότερες δαπάνες , κάνουμε τα άρματα μας τόσο ισχυρά όσο αυτά που μπορεί να είναι του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Βαγκαρσάκ Χαρουτιουνιάν, πρώην Υπουργός Άμυνας.

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η Ρωσία υπήρξε η κύρια πηγή των όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία, γεγονός που αντικατοπτρίζει τους στενούς στρατιωτικούς δεσμούς. Το Ερεβάν έχει αποκτήσει ρωσικά όπλα σε πολύ χαμηλές τιμές ή ακόμα και δωρεάν.

Τα τελευταία χρόνια, η Αρμενία έχει επίσης ξεκινήσει την στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία με διάφορα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και ειδικότερα με την Πολωνία. Η αρμενική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι σχεδιάζει να υπογράψει σχετική συμφωνία με την πολωνική πλευρά.

«Συνεργαζόμαστε με πολλές χώρες του ΝΑΤΟ και αυτό είναι φυσικό. Αυτό ενισχύει την άμυνα μας», είπε ο Χαρουτιουνιάν στην αρμενική υπηρεσία RFE/RL's.

 

 

Πηγή: fox2magazine.net

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι