Menu

ΠΑΣΠΕ: Οι Αρμένιοι παρέδωσαν λαμπρά μαθήματα στους Πόντιους

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού: Οι Αρμένιοι παρέδωσαν λαμπρά μαθήματα στους Πόντιους. Μαθήματα συμπόρευσης σ’ ένα κοινό αγώνα τη δικαίωση των εκατοντάδων χιλιάδων αθώων θυμάτων των Γενοκτονιών.

Συμπληρώθηκε ένας αιώνας από την μαρτυρική σφαγή 1.500.000 εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Νεότουρκους όπως αυτά τα γεγονότα περιγράφονται, όχι μόνο στα ιστορικά ντοκουμέντα, αλλά και στα κείμενα των διεθνών οργανισμών και κρατών που έχουν αναγνωρίσει αυτές τις σφαγές ως Γενοκτονία.
Πρέπει να αποτελεί πάντα μνημείο θύμησης, αλλά και βδελυρό παράδειγμα προς αποφυγήν, σφαγής αθώων και αμάχων ανθρώπων με βάση εθνικά, θρησκευτικά και άλλα κριτήρια.
Αποτελεί ένα απ’ τα πιο ζοφερά γεγονότα στην ιστορία της ανθρωπότητας, γεγονός που επιτέλους το τουρκικό κράτος πρέπει να αναγνωρίσει ως τέτοιο, ως Γενοκτονία δηλαδή, και να αποδώσει φόρο τιμής στα θύματα με τον ίδιο τρόπο που γονάτισαν στα μνημεία Γενοκτονίας του ολοκαυτώματος οι Καγκελάριοι της Γερμανίας, ζητώντας συγνώμη.
Οι Αρμένιοι είτε στην Αρμενία είτε όπου γης, παρέδωσαν λαμπρά μαθήματα και σε εμάς τους Ποντίους, θύματα μιας άλλης Γενοκτονίας 353.000 χιλιάδων Ποντίων, που ξεριζώθηκαν και σφαγιάσθηκαν από τις ορδές του Μουσταφά Κεμάλ Πασά και τους Νεότουρκους, λαμπρά μαθήματα συμπόρευσης σ’ ένα κοινό αγώνα, σ’ έναν αγώνα δηλαδή για τη δικαίωση των εκατοντάδων χιλιάδων αθώων θυμάτων των Γενοκτονιών.
Σήμερα συμπάσχουμε μαζί σας και κλείνουμε ευλαβικά το γόνατο μπροστά στις ψυχές των 1.500.000 εκατομμυρίων θυμάτων.
Συμπροσευχόμαστε να αναπαύσει ο Θεός τις ψυχές των γενοκτονισμένων προγόνων σας και προγόνων μας ελπίζοντας στην τελική δικαίωση του αγώνα τους.

Για το ΠΑΣΠΕ & την Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων
  Χαράλαμπος Αποστολίδης

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ομπάμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σε μια «πλήρη, ειλικρινή και δίκαιη» αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, μια ημέρα αφότου η Τουρκία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους απογόνους των θυμάτων.
«Μια πλήρης, ειλικρινής και δίκαιη αναγνώριση των γεγονότων είναι προς το συμφέρον όλων μας» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος με αφορμή την 99η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από την οθωμανική αυτοκρατορία.
Σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης αυτής πάντως ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μιλά για «γενοκτονία» : προτιμά τον όρο «σφαγή». Ενώ δεν απευθύνεται απευθείας στην Τουρκία, τη σύμμαχο της Ουάσιγκτον στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Την παραμονή αυτών των εκδηλώσεων μνήμης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια πρωτοφανή κίνηση, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του «στα εγγόνια των Αρμενίων που σκοτώθηκαν το 1915».
«Αναγνωρίζοντας και λαμβάνοντας υπόψη τα οδυνηρά επεισόδια του παρελθόντος, οι λαοί και τα Έθνη αποκτούν περισσότερη δύναμη και οικοδομούν τα θεμέλια ενός πιο δίκαιου και ανεκτικού μέλλοντος» υπογράμμισε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Στις ΗΠΑ συνεχίζουμε να διδασκόμαστε αυτό το μάθημα προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τα πιο σκοτεινά επεισόδια της ιστορίας μας. Δίνουμε συγχαρητήρια στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των Αρμενίων και Τούρκων που έχουν ήδη ακολουθήσει αυτό το δρόμο και ενθαρρύνουμε περισσότερους να κάνουν το ίδιο με τη στήριξη της κυβέρνησής τους και της δικής μου» εξήγησε ο Ομπάμα.

 

 

Πηγή: real.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμένιοι και άλλοι μειονοτικοί νιώθουν παρείσακτοι στην Τουρκία

Στην σημερινή Τουρκία οι αρμενικής καταγωγής πολίτες, καθώς και πολλοί μειονοτικοί, ιδίως όσοι ανήκουν σε μη μουσουλμανικές και δη μη σουνιτικές κοινότητες, αισθάνονται και σήμερα «παρείσακτοι». Σε αυτό το συμπέρασμα συμφώνησαν οι περισσότεροι από τους πανεπιστημιακούς, λογοτέχνες και διανοητές που συμμετείχαν σε συνέδριο με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τη Γενοκτονία», το οποίο διεξήχθη την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τη φετινή ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.  

«Το 99% των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνουν τα μέλη των διαφόρων μειονοτήτων της Τουρκίας να νιώθουν παρείσακτοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι εγώ ο ίδιος δεν αισθάνομαι πολίτης στην Τουρκία. Οι περισσότεροι Τούρκοι πιστεύουν ότι οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι κυβερνάνε τον πλανήτη» δήλωσε ο γνωστός μαρξιστής ποιητής και δημοσιογράφος Ρόνι Μαργκούλις.

Και πρόσθεσε: «Εγώ ζω σε αυτή τη χώρα σαν ξένος εδώ και 50 χρόνια. Τα βιβλία μου τα τοποθετούν συχνά στα ράφια με την «ξένη λογοτεχνία» στα βιβλιοπωλεία. Δεν θεωρούμαι πραγματικός πολίτης στην Τουρκία. Είμαι σαν ξένος. Και δεν με ενδιαφέρει αυτό το κράτος να ζητήσει καμία συγγνώμη για τη γενοκτονία. Γιατί δεν μας αναγνωρίζει: σύμφωνα με το σύνταγμα όλοι μας είμαστε απλώς Τούρκοι».

Η γνωστή δικηγόρος, συγγραφέας και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Φετχιγιέ Τσετίν, ζήτησε από την κυβέρνηση Ερντογάν να αναγνωρίσει, επιτέλους, την γενοκτονία των Αρμενίων. «Είμαστε όλοι ασθενείς, είμαστε όλοι θύματα από αυτή την ιστορία. Θα γίνουμε καλύτερα μόνο όταν ξεκινήσουμε να παραδεχόμαστε τι συνέβη και το διαχειριστούμε» δήλωσε στο Συνέδριο η Τσετίν, η προγιαγιά της οποίας ήταν ένα κοριτσάκι Αρμενίων που γλίτωσε τον θάνατο αλλά δόθηκε σε τουρκική οικογένεια και ανατράφηκε μουσουλμανικά.

«Η υφιστάμενη πολιτική δομή τοποθετεί την έννοια της «τουρκικότητας» σε υψηλότερη θέση από τις άλλες εθνοτικές ταυτότητες. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει» δήλωσε, τέλος, η Οζγκιούρ Σεβγκί Γκιοράλ, η οποία ίδρυσε το Κέντρο για την Αλήθεια, τη Δικαιοσύνη και τη Μνήμη. 
Διαβάστε περισσότερα...

Στην επιμνημόσυνη δέηση για τη γενοκτονία των Αρμενίων ο Μ. Μπόλαρης

Τιμώντας την θλιβερή επέτειο των 99 χρόνων από την γενοκτονία των Αρμενίων, ο επικεφαλής της παράταξης «συμμετέχω» και υποψήφιος περιφερειάρχης, Μάρκος Μπόλαρης και η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης της παράταξης, Χρυσούλα Παλιαδέλη, παραβρέθηκαν στην επιμνημόσυνη δέηση, η οποία  τελέσθηκε στην μνήμη  των μαρτύρων της γενοκτονίας. 

«Έναν αιώνα μετά την εφαρμογή ενός συστηματικού σχεδίου εξόντωσης των αλλοεθνών υπηκόων της Οθωμανικής επικράτειας, οι πληγές από την αφανισμό πλέον του ενός εκατομμυρίων Αρμενίων εξακολουθεί να είναι μια οδυνηρή εμπειρία που ο χρόνος δεν μπορεί να απαλύνει. Τα συλλυπητήρια της Τουρκίας όπως τα υπέβαλλε στη φετινή επέτειο της γενοκτονίας ο Τούρκος Πρωθυπουργός  "στα εγγόνια των Αρμενίων που σκοτώθηκαν το 1915", δεν μπορούν να αποτελέσουν χειρονομία συμφιλίωσης, όσο δεν συνοδεύονται άμεσα και ανυπόκριτα από έκφραση συγνώμης. Γιατί η συγνώμη δεν είναι μια πράξη ταπείνωσης, αλλά γενναιοφροσύνης. Η αμήχανη διαχείριση του παρελθόντος από την Τουρκική Κυβέρνηση, αποκαλύπτει εκτεταμένο δημοκρατικό έλλειμμα. Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου, θα αποτελέσει και τη συγνώμη, η οποία θα ενισχύσει την ειλικρινή μετάβαση της Τουρκίας σε ένα σύγχρονο κράτος που αντλεί τη δύναμή του όχι από την ισχύ του απολυταρχισμού, που είναι συνυφασμένη με πράξεις βίας, αλλά από τη δύναμη της συμφιλίωσης με το επώδυνο παρελθόν. Διαπιστευτήριο της Τουρκίας για την ένταξή της στον ιστορικό κύκλο των δημοκρατικών χωρών είναι και η αναγνώριση της γενοκτονίας Αρμενίων και Ελλήνων», ανέφερε ο Μάρκος Μπόλαρης.

 

 

Πηγή: egnatiapost.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ολάντ: «Πρόοδος τα συλλυπητήρια του Ερντογάν για τη γενοκτονία των Αρμενίων»

Είναι η πρώτη φορά που ένας τούρκος αξιωματούχος αυτού του επιπέδου μιλάει τόσο ανοικτά για τα γεγονότα που στιγμάτισαν τα τελευταία χρόνια της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα συλλυπητήρια που υπέβαλε χθες Τετάρτη ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 99 χρόνια μετά την γενοκτονία των Αρμενίων, αποτελούν «μια πρόοδο», όμως δεν είναι αρκετά, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
«Είναι μία λέξη που έπρεπε να ακουστεί, η οποία όμως δεν μπορεί να αρκεί», δήλωσε ο Ολάντ στη διάρκεια της τελετής μνήμης για την επέτειο της γενοκτονίας στο Παρίσι. «Αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι αυτό που συνέβη, ακόμη κι αν υπήρξε μια πρόοδος» από την πλευρά της Τουρκίας, συνέχισε ο ίδιος.
«Η σημερινή τελετή μνήμης είναι μια πρόβα γιατί μαζί προετοιμάζουμε την τελετή της εκατονταετίας το 2015. Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας για την τελετή αυτή και στις 24 Απριλίου (2015) δεν θα είμαι εδώ ανάμεσά σας, αλλά στο Γερεβάν για την εκατονταετία», υπογράμμισε ο Ολάντ.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε χθες, Τετάρτη, τα συλλυπητήρια της Τουρκίας «στα εγγόνια των Αρμενίων που σκοτώθηκαν το 1915», με την ευκαιρία της 99ης επετείου των σφαγών που είχαν στόχο την αρμενική κοινότητα κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Είναι η πρώτη φορά που ένας τούρκος αξιωματούχος αυτού του επιπέδου μιλάει τόσο ανοικτά για τα γεγονότα που στιγμάτισαν τα τελευταία χρόνια της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία», την οποία η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά.

 

 

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκικά ΜΜΕ: Ιστορικό μήνυμα του Ερντογάν για τη γενοκτονία

«Ιστορικό μήνυμα» χαρακτηρίζει σήμερα Πέμπτη ο τουρκικός τύπος το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για τα γεγονότα του 1915. Όλα τα πρωτοσέλιδα τονίζουν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, πρωθυπουργός σε επίσημη δήλωση του αναφέρεται στα γεγονότα του 1915 και εκφράζει την λύπη του.

«Ελάτε να μετατρέψουμε τις πικρίες σε φιλία», συνοψίζει με τον τίτλο της πρώτης σελίδας η εφημερίδα Sabah, ενώ η Milliyet αναφέρεται σε «Δήλωση έκπληξη από τον Ερντογάν για το 1915». Πολλές εφημερίδες διατείνονται ότι διεθνώς η δήλωση χαρακτηρίστηκε ως «πολιτικός σεισμός».
Ο τύπος σημειώνει ωστόσο ότι η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού δεν ικανοποίησε απολύτως την αρμενική διασπορά, προς την οποία απευθυνόταν αφού είχε εκδοθεί σε εννέα γλώσσες. Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, που εκπροσωπεί αρμενικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι «η Άγκυρα εξακολουθεί να αρνείται την γενοκτονία».
Ο τοποτηρητής της πατριαρχικής έδρας των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, σεβασμιότατος Αράμ Ατεσιάν, είπε ότι «πρόκειται για μία συγκινητική ιστορική δήλωση, η οποία ελάφρυνε τον πόνο μας».
Αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αντιμετώπισε θετικά τη δήλωση Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικό και θετικό βήμα». Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε που τόνισε ότι «πρόκειται για ένα θετικό μήνυμα».

 

 

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενία: Τα τουρκικά συλλυπητήρια δεν είναι «αναγνώριση» της γενοκτονίας ούτε αίτηση «συγγνώμης»

Η Αρμενία θεωρεί πως η Τουρκία «συνεχίζει την πολιτική της πλήρους άρνησης» της γενοκτονίας του 1915, ανέφερε την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Σερζ Σαρκισιάν σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν αναφέρεται ρητά στα συλλυπητήρια που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά χθες από την Άγκυρα με την ευκαιρία της σημερινής 99ης επετείου των σφαγών.
Η γενοκτονία «συνεχίζει να υφίσταται όσο ο διάδοχος της Οθωμανικής Τουρκίας συνεχίζει την πολιτική της πλήρους άρνησης» τονίζει ο αρμένιος πρόεδρος στην ανακοίνωσή του. «Μόνον η αναγνώριση και η καταδίκη (της γενοκτονίας) μπορούν να εμποδίσουν την επανάληψη ενός τέτοιου εγκλήματος στο μέλλον» προσθέτει, υπογραμμίζοντας πως περίπου 1,5 εκατ. μέλη της αρμενικής κοινότητας «σκοτώθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν Αρμένιοι».
Ωστόσο, ο αρμένιος ηγέτης δήλωσε πως «δεν θεωρούμε εχθρό μας την τουρκική κοινωνία» και ευχαρίστησε Τούρκους που βοήθησαν Αρμένιους στα χρόνια του πολέμου.
«Ο Θεός να ευλογεί την μνήμη αυτών που προσέφεραν στους συμπατριώτες μας μια χείρα βοηθείας διακινδυνεύοντας ακόμη και τη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους» δήλωσε.
Ο Βίγκεν Σαρκισιάν, σύμβουλος του προέδρου, υπογράμμισε πως η δήλωση συλλυπητηρίων του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν συνιστά την «τελειοποίηση της άρνησης και της αποσιώπησης της γενοκτονίας».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η τουρκική χειρονομία «περιέχει όλες τις γνωστές θέσεις του τούρκου αγκιτάτορα: βάζει τον δήμιο και το θύμα στο ίδιο καλάθι, διαστρεβλώνει το αίτιο και το αποτέλεσμα και καλεί σε αναθεώρηση ιστορικών γεγονότων» σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο regnum.ru.

Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ

Ωστόσο, οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τα συλλυπητήρια που προσέφερε η Τουρκία «στα εγγόνια των Αρμενίων που σκοτώθηκαν το 1915» χαρακτηρίζοντάς τα θετικό βήμα προς την συμφιλίωση.
Η δήλωση που έκανε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν αποτελεί για την Ουάσινγκτον «μια ιστορική δημόσια αναγνώριση των βασάνων που υπέστησαν το 1915 οι Αρμένιοι» και «ένα θετικό βήμα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.
«Πιστεύουμε πως πρόκειται για ένα θετικό σήμα που δείχνει πως μπορεί να υπάρξει μια πλήρης, ειλικρινής και δίκαιη αναγνώριση των γεγονότων, η οποία ελπίζουμε πως θα κάνει να προχωρήσει η υπόθεση της συμφιλίωσης ανάμεσα στους Τούρκους και τους Αρμένιους» πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Οι Αρμένοι τιμούν σήμερα τη μνήμη της γενοκτονίας που διαπράχθηκε πριν από 99 χρόνια υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την επομένη της πρωτοφανούς και απροσδόκητης κίνησης της Τουρκίας να απευθύνει συλλυπητήρια στους απογόνους των θυμάτων αυτής της τραγωδίας, την οποία δεν αναγνωρίζει ως γενοκτονία.
Στις 24 Απριλίου 1915, η κυβέρνηση των Νεοτούρκων διέτασσε τον εκτοπισμό προς την οθωμανική επαρχία της Συρίας εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων, τους οποίους κατηγορούσε ότι είχαν συνταχθεί με τον ρώσο εχθρό.
Η ημέρα αυτή τιμάται σ' ολόκληρο τον κόσμο από την αρμενική διασπορά.
Σύμφωνα με τους Αρμενίους, 1,5 εκατ. ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν στη διάρκεια διώξεων και εκτοπισμών. Η Τουρκία αναγνωρίζει πως οι σφαγές στοίχισαν τη ζωή σε 300.000 ανθρώπους, αλλά αρνείται να χαρακτηρίσει τις σφαγές αυτές γενοκτονία. Η αρμενική γενοκτονία έχει αναγνωρισθεί από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία.
Οι τούρκοι διανοούμενοι, οι οποίοι επιφύλαξαν μικτή υποδοχή στο μήνυμα του Ερντογάν, είδαν επίσης σ' αυτό τη βούληση να μειωθούν οι επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας με την ευκαιρία της εκατοστής επετείου της γενοκτονίας, το 2015.
«Πρέπει βεβαίως να χειροκροτηθεί αυτή η δήλωση, αλλά είναι πολύ ανεπαρκής» δήλωσε ο πανεπιστημιακός Μπασκίν Οράν.
«Με αυτά τα συλλυπητήρια, η (τουρκική) κυβέρνηση ελπίζει να μειώσει το σοκ από την κινητοποίηση που θα υπάρξει για την εκατονταετηρίδα» εκτιμά από την πλευρά του ο Καντρί Γκιουρσέλ, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις και χρονογράφος της εφημερίδας Milliyet.

 

 

 

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Γενοκτονία των Αρμενίων στην Αλεξανδρούπολη

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, η Αρμενική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την κεντρική εκδήλωση για την 99η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Απριλίου 2014 και ώρα 11:00 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Ιάκωβος Ακτσόγλου (Επίκουρος Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης) με θέμα:

«1878-1915 Σταθμοί στην ιστορία του Αρμενικού Ζητήματος»

 

 

Πηγή: faros24.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι