Menu

Η απάντηση της Αρμενίας στο προσφυγικό

Ο πόλεμος στην Συρία και το προσφυγικό αποτελούν στις μέρες μας το πιο φλέγον θέμα συζήτησης  παγκοσμίως και κυρίως στην Ευρώπη. Ενώ οι Ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν στο να προάγουν τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το επίπεδο ενωτικής δράσης αποκλίνει δραστικά από χώρα σε χώρα και το θέμα του προσφυγικού περιορίζεται συχνά σε ψυχρά ερωτήματα και διαπραγματεύσεις για τα ποσοστά προσφύγων που θα υποδεχθεί κάθε χώρα.

Εν τω μεταξύ ίσως να μην είναι γνωστό σε πολλούς ότι η Αρμενία, μια μικρή χώρα με 3 εκατομμύρια πληθυσμό, υποδέχεται τους πρόσφυγες που ψάχνουν καταφύγιο για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τα εγκλήματα του ISIS. Συγκεκριμένα, το περιοδικό «The Economist» σε ανάλυσή του αναφέρει ότι η Αρμενία έχει υποδεχτεί τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από την Συρία ως ποσοστό του πληθυσμού της.

Από το ξεκίνημα του πολέμου, 17,000 Σύριοι έχουν μεταναστεύσει στην Αρμενία σύμφωνα με την UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), ένας αριθμός που μεταφράζεται σε 6 πρόσφυγες ανά 1000 κατοίκους. Η φυγή των Σύριων δεν μπορούσε παρά να συγκινήσει τους Αρμένιους καθώς τα τραύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας του 1915 από την Τουρκία παραμένουν ανοιχτά. Η οδύσσεια του αρμενικού λαού εξηγεί και την στάση της Αρμενίας να θεωρεί ιστορική και ηθική υποχρέωσή της να ανοίξει τα σύνορά της και να προσφέρει καταφύγιο σε όσους αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους καταδιωγμένοι από την τραγωδία του πολέμου. Πολλοί εξ αυτών είναι απόγονοι Αρμενίων που κατάφεραν να επιβιώσουν από την Γενοκτονία του 1915 διασχίζοντας τις ερήμους της Συρίας με την ελπίδα να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

Η κυβέρνηση της Αρμενίας προσπαθεί να επουλώσει τις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων ενσωμάτωσης των προσφύγων στην Αρμενία. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υποτροφίες για φοιτητές και διευκολύνσεις στην διαδικασία απόκτησης άδειας παραμονής. Ακόμα, μέσω του προγράμματος «adopt-a-family», οικογένειες προσφύγων στηρίζονται από αρμενικές οικογένειες βοηθώντας τους να ενσωματωθούν στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αρμενίας. Επίσης, η αρμενική κυβέρνηση σε συνεργασία με την UNHCR καθιέρωσε ένα σύστημα μικρο-πίστωσης με σκοπό να υποστηριχθούν οι προσπάθειες των προσφύγων να δημιουργήσουν startups.

Οι ενέργειες αυτές οδήγησαν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, να εκφράσει δημόσια την ικανοποίησή του για την στάση της Αρμενίας στο προσφυγικό πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, δεδομένης της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης της χώρας και της έλλειψης ουσιαστικής εξωτερικής βοήθειας, το μεταναστευτικό κύμα προς την Αρμενία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Το ΑΕΠ της Αρμενίας είναι δέκα φορές μικρότερο από τον μέσο όρο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έτσι τα υπάρχοντα προγράμματα ενσωμάτωσης των προσφύγων κινδυνεύουν να καταστούν ανεπαρκή, έχοντας υπόψιν τον μεγάλο αριθμό νέων προσφύγων που αναμένεται να υποδεχθεί η Αρμενία στο προσεχές μέλλον.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, όπως Τουρκία, Λίβανος και Ιορδανία, η Αρμενία δεν λαμβάνει καμία οικονομική υποστήριξη για να υλοποιήσει το ανθρωπιστικό της πρόγραμμα. Η αδράνεια αυτή των διεθνών θεσμών να στηρίξουν την Κυβέρνηση της Αρμενίας στην προσπάθεια επούλωσης της ανθρωπιστικής κρίσης, οδήγησε την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής (ANCA) να ξεκινήσει μια εκστρατεία με στόχο να συγκεντρώσει το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων που θα διατεθούν στους χιλιάδες πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Αρμενία. Επίσης, το Syrian Armenian Relief Fund, μια συνεργασία των οργανώσεων της αρμενικής κοινότητας στην Αμερική, διοργάνωσε πρόσφατα έναν τηλεμαραθώνιο που προβλήθηκε παγκοσμίως διαδικτυακά και συγκέντρωσε πάνω από 1.2 εκατομμύρια δολάρια τα οποία θα σταλούν ως ανθρωπιστική βοήθεια στην αρμενική κοινότητα της Συρίας.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να ενισχύσει οικονομικά το ανθρωπιστικό έργο της Αρμενίας. Ένα έργο που θα βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να δώσουν ένα τέλος στην τραγωδία που τους σημάδεψε και να αποκτήσουν ξανά το δικαίωμα να ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον.

 

 

Πηγή: ayfgreece.com

Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΠΟΝΑ και η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος αντιδρούν στην επίσκεψη Τσαβούσογλου

Την έντονη αντίδραση της ΕΠΟΝΑ και της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος προκαλεί η έκτακτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα και οι επαφές του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς γίνεται με «μυστική ατζέντα».

Με κοινό δελτίο Τύπου οι δύο οργανώσεις διαμαρτύρονται για την πολιτική που ακολουθεί διαχρονικά η γειτονική χώρα, με «το ένοχο ιστορικό παρελθόν το οποίο προκαλεί εύλογη ανησυχία για το ύποπτο παρόν της».

Όπως σημειώνουν μεταξύ άλλων, όσο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα εγκλήματα έναντι των ιστορικών χριστιανικών λαών, «δικαιώνει το εγκληματικό οθωμανικό και νεοτουρκικό παρελθόν της και συνεχίζει τον φαύλο κύκλο του αίματος και της τρομοκρατίας που για χρόνια μάταια συγκαλύπτει».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, την ώρα που θα δίνεται κοινή συνέντευξη Τύπου, περίπου στις 16:00, μέλη της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής θα βρίσκονται έξω από το υπουργείο Εξωτερικών και θα μοιράσουν 500 αντίτυπα του δελτίου Τύπου.

Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών συναντάται με τον Νίκο Κοτζιά αυτή την ώρα, ενώ στις 18:30 έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Τα βασικά θέματα που τίθενται επί τάπητος είναι οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στη διαχείριση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, καθώς και του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι