Menu

Το Ισραήλ αρνητής της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Με σχεδόν μηδαμινές πιθανότητες να περάσει, το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων συζητείται σήμερα στην ισραηλινή Βουλή (Κνεσέτ), σχεδόν ένα μήνα μετά την ιστορική αντίστοιχη απόφαση της γερμανικής Μπούντεσταγκ.

Το Ισραήλ, που οι άνθρωποί του και ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες εβραίοι έχουν βιώσει ένα Ολοκαύτωμα και που αγωνίζεται κατά των αρνητών του, δεν έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Μετά από αναβολή, που κατά τον Ισραηλινό ιστορικό και γενοκτονολόγο Γιαΐρ Ααρόν, οφείλεται σε πιέσεις του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, η συζήτηση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων προγραμματίστηκε για σήμερα. Και γίνεται με φόντο την πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας για την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων που είχαν πληγεί εξαιτίας του περιστατικού στο «Μαβί Μαρμαρά».


Ο Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, στην Ιταλία πριν από λίγες ημέρες όπου συζήτησε την αναθέρμανση των σχέσεων με την Τουρκία (φωτ.: EPA)

Η σπουδή των Ισραηλινών να στηρίξουν τη συμφωνία με την Τουρκία, αλλά και μια ακόμα οπλική συμφωνία με το πιο φιλικό κράτος προς την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, για την πώληση όπλων, που όπως γράφει ο Ααρόν στην εφημερίδα Haaretz «θα χρησιμοποιηθούν στις μάχες με τους Αρμενίους», προεξοφλούν ουσιαστικά ότι η αναγνώριση δεν θα γίνει ούτε σήμερα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, του Οντέντ Γιόσεφ, πριν από έναν χρόνο, όταν στην Κνεσέτ συνεδρίασε με αφορμή τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Αρμενίων η Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ.

Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είναι ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου...

«Το Ισραήλ διατηρεί σχέσεις με την Αρμενία και συνεργάζεται με τη χώρα αυτή σε πολλά επίπεδα, όμως η συζήτηση σε διεθνές επίπεδο για το αν έγινε ή όχι γενοκτονία είναι πολιτική και αφορά τη σημειολογία»!

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Yair Auron: Το Ισραήλ εξακολουθεί να αρνείται τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου η Κνεσέτ, η ισραηλινή βουλή καλείται να αποφασίσει για το εάν θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η απόφασή της θα είναι, όσο και εάν ακούγεται απίστευτο, αρνητική.

Η συνεδρίαση της Κνεσέτ για το συγκεκριμένο ζήτημα γίνεται σχεδόν ένα μήνα μετά την ιστορική απόφαση της γερμανικής Μπούντεσταγκ, η οποία ως γνωστόν αναγνώρισε τη Γενοκτονία προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.

Το επίμαχο ζήτημα ήταν προγραμματισμένο για να συζητηθεί στην Κνεσέτ στις 31 Μαΐου, ωστόσο έπειτα από πιέσεις του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου η συζήτηση αναβλήθηκε.

«Είναι μια συζήτηση υψίστης σημασίας καθώς η μάχη αυτή διεξάγεται εδώ και χρόνια στο Ισραήλ. Πέρυσι ήλπιζα πως εάν όχι η ισραηλινή κυβέρνηση, τουλάχιστον η βουλή θα αναγνώριζε επιτέλους τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Όμως όπως φαίνεται υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο δεδομένου ότι η συνεδρίαση της Κνεσέτ γίνεται υπό το φόντο της πρόσφατης συμφωνίας επαναπροσέγγισης που υπέγραψαν Ισραήλ και Τουρκία. Άλλωστε που θα διακινδύνευε τη συγκεκριμένη συμφωνία για ένα τόσο αμελητέο ζήτημα όπως αυτό που αφορά στο εάν πράγματι υπήρξε γενοκτονία ενός άλλου έθνους» γράφει, σαρκαστικά, σε άρθρο του στη Haaretz ο Ισραηλινός ιστορικός και ακαδημαϊκός ειδικός σε θέματα γενοκτονίας, ο Yair Auron.

Ο ίδιος εκτιμά πως δεν υπάρχει ουδεμία ελπίδα η κυβέρνηση του Ισραήλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία, μάλιστα κάνει αναφορά και στον πρόεδρο της χώρας, τον Reuven Rivlin, ο οποίος όπως σημειώνει στο παρελθόν είχε εκφράσει τη βαθιά του ταύτιση με το δράμα των Αρμενίων.

«Όταν προήδρευε της Κνεσέτ είχε δηλώσει πως το Ισραήλ πρέπει να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και είναι κρίμα πως όταν εξελέγη πρόεδρος περιορίστηκε στο να δηλώσει απλά πως “δεν έχει αλλάξει γνώμη”». Αναφέρει ο Auron.

O Auron συνεχίζει πως το 2015, σε μια συνεδρίαση της επιτροπής για την Παιδεία της Κνεσέτ και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία, όλα τα κόμματα συναίνεσαν στο ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων πρέπει να αναγνωρισθεί. Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει ο Auron, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ένστασή του υποστηρίζοντας πως η όλη συζήτηση και η προσέγγιση για τη Γενοκτονία έχει πολιτικοποιηθεί και ως εκ τούτου το Ισραήλ δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο όρο.

«Φανταστείτε (τι θα συνέβαινε) εάν κάποιο ευρωπαϊκό κράτος έλεγε πως το «Ολοκαύτωμα» έχει πολιτικοποιηθεί και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να το χρησιμοποιεί τον όρο» σχολιάζει ο Ισραηλινός ακαδημαϊκός και προσθέτει πως δεν υλοποιήθηκε ακόμη και η απόφαση της επιτροπής να διδάσκεται η Γενοκτονία στα σχολεία.

Ο Yair Auron συνεχίζει και είναι «καταπέλτης» εκφράζοντας την απόλυτη απαισιοδοξία του για την όποια θετική εξέλιξη της συζήτησης στην Κνεσέτ δεδομένης της αναθέρμανσης των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας, αλλά και εξαιτίας της συμφωνίας για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν υπογραφεί μεταξύ του Ισραήλ και του Αζερμπαϊτζάν αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για όπλα, επισημαίνει ο ίδιος που θα χρησιμοποιηθούν στις συγκρούσεις εναντίων των Αρμενίων. Όλα αυτά προεξοφλούν την απόφαση που θα πάρει το Ισραήλ συνεχίζει.

«Ακόμη και υπάρχουν άνθρωποι και θεσμοί που δεν τους αρέσουν αυτά που λέω, αυτές οι αλήθειες πρέπει να ειπωθούν: Το Ισραήλ αρνείται τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Είμαστε από τα μόνα κράτη, από τον δημοκρατικό κόσμο, εάν όχι το μοναδικό, που υποστηρίζει την τουρκική ανυποχώρητη πολιτική άρνησης. Οι ΗΠΑ ούτε αναγνωρίζει αλλά ούτε και αρνείται τη Γενοκτονία. Εμείς με το να την αρνούμαστε βεβηλώνουμε την μνήμη των θυμάτων εκείνης της εποχής. Κατά την άποψή μου βεβηλώνουμε και τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος» λέει ο Auron και προσθέτει: «Σήμερα, είναι ήδη γνωστό και έχει αποδειχθεί, όταν αρνούμαστε μια γενοκτονία που έχει συμβεί στο παρελθόν, τότε προετοιμάζουμε το έδαφος για μια νέα γενοκτονία που θα συμβεί στο μέλλον».

Ο Auron υποστηρίζει πως η συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Κνεσέτ θα πρέπει να εγείρει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου και φυσικά μεταξύ των Αρμενίων και των Αρμενίων της διασποράς. Σύμφωνα με την άποψή του εάν το Ισραήλ αναγνωρίσει τη Γενοκτονία τότε είναι πιθανό πως και οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να πράξουν το ίδι.

«...Όποιος δεν είναι με την πλευρά των θυμάτων τότε βρίσκεται με την πλευρά των αρνητών» καταλήγει.

 

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι