Menu

Επέκταση της τριμερούς Κύπρου-Αρμενίας-Ελλάδας επιδιώκουν Συλλούρης και Μιρζογιάν

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας Ararat Mirzoyan και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης  αφού αναφέρθηκαν  στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικότερα σε βάρος των δύο κρατών, βεβαίωσαν το ειδικό ενδιαφέρον τους για επέκταση της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Αρμενίας σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο.
 
Οι Πρόεδροι των δύο Κοινοβουλίων επαναβεβαίωσαν τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας Κυπρίων – Αρμενίων.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης επανατόνισε ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι διακοινοτικό, ούτε μια θρησκευτική ή εθνοτική σύγκρουση, ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, ένα διεθνές πρόβλημα, το οποίο απειλεί και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η Τουρκία προσθέτει στην πάγια αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό τις προκλητικές και έκνομες ενέργειές της εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Οι τουρκικές ενέργειες πέρα από τη λεκτική καταδίκη, επιβάλλεται να τύχουν και της ουσιαστικής αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας, επιφέροντας κόστος στην Τουρκία για τη μη συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
Τόνισε περαιτέρω  πως η πλευρά μας παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη ολοκληρωμένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αξίες και αρχές της ΕΕ, η οποία θα διασφαλίζει το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.
 
Ο κ. Συλλούρης ακολούθως χαιρέτισε την πολύ πρόσφατη υλοποίηση εκ μέρους των Κυβερνήσεων  των τριών κρατών της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Αρμενίας και Ελλάδας και δήλωσε την επιθυμία της Βουλής των Αντιπροσώπων και αυτού του ιδίου, η συνεργασία αυτή να αποτελέσει την απαρχή μιας αντίστοιχης τριμερούς συνεργασίας και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.
 
Αναφέρθηκε επίσης σε στενές και αδελφικές σχέσεις Κύπρου – Αρμενίας, οι οποίες όπως είπε βασίζονται στους ιστορικούς δεσμούς και τις κοινές θρησκευτικές και πολιτισμικές παραδόσεις, καθώς και τη σταθερή κοινή προσήλωσή μας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
«Κύπρος και Αρμενία στέκονται πάντοτε αλληλέγγυες, τόσο κατά τις τραγικές στιγμές της ιστορίας τους, όσο και στους εθνικούς τους αγώνες για δικαίωση», συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και δεύτερη παγκοσμίως που αναγνώρισε επίσημα το 1975 τη Γενοκτονία των Αρμενίων, βεβαιώνοντας πως θα παραμείνει πιστός συμπαραστάτης στο δίκαιο αίτημα της χώρας για ευρύτερη αναγνώριση του αποτρόπαιου εγκλήματος και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
 
Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας απευθύνοντας τον λόγο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού δήλωσε ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο,  η ομιλία του στη Βουλή, αναφέρθηκε στη βελούδινη επανάσταση που συνετελέσθη στη χώρα του, προσθέτοντας πως ο δρόμος της πίστης στη δημοκρατία είναι πλέον μη αναστρέψιμος.
 
Ακολούθως ανέφερε ότι ως νέος Πρόεδρος της Εθνοσυνόλευσης δηλώνει πως οι αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας δεν θα επιφέρουν δραματικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Αρμενίας.
 
Ο κ. Mirzoyan σημείωσε πως οι αιώνες έχουν αποδείξει ότι Αρμένιοι και Κύπριοι είναι πραγματικοί φίλοι, αλληλοϋποστηρίζονται στα ζωτικά θέματα και συντάσσονται προς αντιμετώπιση της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας.
 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα Νακόρνο Καραμπάχ λέγοντας ότι είναι ανεκτίμητη η στάση αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Αρμενία.
 
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό εξέφρασε τη βαθιά πεποίθηση ότι οι αγώνες του κυπριακού λαού για επανένωση του νησιού θα δικαιωθούν.
 
Αναφορά έκανε και σε προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου, λέγοντας ότι είναι μη παραγωγικές ενέργειες που δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Ο κ. Mirzoyan εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και τη ποινικοποίηση της μη αναγνώρισης, όπως και την κύρωση της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αρμενίας.
 
Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής για ανάπτυξη τριμερούς κοινοβουλευτικής συνεργασίας, Ελλάδας-Κύπρου – Αρμενίας και χαρακτήρισε ανεκτίμητο το έργο του Αντιπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή Βαρκές Μαχτεσιάν στην ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων με πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Παρατήρησε τέλος πως υπάρχει περιθώριο περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων.

 

 

Πηγή: reporter.com.cy

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι