Menu

Οι ευαισθησίες του προέδρου Ομπάμα δεν αγγίζουν την Τουρκία

Νέα Υόρκη - Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Ως υποψήφιος για το χρίσμα των δημοκρατικών κι αργότερα ως υποψήφιος για την προεδρία, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε διάφορες υποσχέσεις σε σχέση με την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια. Κάποιες τήρησε στην πρώτη θητεία (αποχώρηση από το Ιράκ και το Αφγανιστάν) κάποιες άρχισε να προωθεί στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του (Ιράν – Κούβα). Μάλιστα οι τελευταίες κάθε άλλο παρά εύκολες ήταν, αφού για μεν το Ιράν συγκρούστηκε με το πανίσχυρο Εβραϊκό Λόμπι και πολλούς ισχυρούς δημοκρατικούς βουλευτές και γερουσιαστές, ενώ για την Κούβα πέραν της σύγκρουσης με του δημοκρατικό γερουσιαστή Μενέντεζ, κινδυνεύουν οι δημοκρατικοί να χάσουν πανηγυρικά τη Φλόριδα το 2016, εξ αιτίας της ισχυρής παρουσίας Κουβανο-αμερικανών ψηφοφόρων.

Όμως η ευαισθησία του Αμερικανού προέδρου δεν αγγίζει την Τουρκία. Εκεί οι υποσχέσεις δεν τηρούνται, για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Τι κι αν ο ίδιος ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών καταθέτει στο Κογκρέσο πως η Τουρκία είναι πύλη εισόδου στρατολογημένων τρομοκρατών του ISΙL; Όταν ερωτάται σχετικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απάντηση είναι «ουδέν σχόλιον».

Τι κι αν προβαίνει σε δημόσιες επικριτικές δηλώσεις ο ίδιος ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν; Οι δηλώσεις ουδέποτε αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.

Για να μην μιλήσουμε για τα δύο μέτρα και σταθμά για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που δεν είναι ίδια με τη ρωσική στην Κριμαία, γιατί – σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ – στην Κύπρο «δεν κατερρίφθη πολιτικό αεροπλάνο».

Ως υποψήφιος πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα προέβη σε αρκετές υποσχέσεις στο κυπριακό, που παραμένουν ανεκπλήρωτες. Υποσχέθηκε όμως και στους Αρμένιους της Αμερικής πως θα αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων. Δεν τήρησε την υπόσχεση, φοβούμενος τις αντιδράσεις των Τούρκων. Εξι συνεχείς χρονιές στα μηνύματά τους στις 24 Απριλίου χρησιμοποιεί τον Αρμενικό όρο «τρομερές σφαγές». Όχι όμως Γενοκτονία. Και όταν το 2012 υπερψηφίστηκε από την επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Βουλής ψήφισμα αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας, ο Λευκός Οίκος άσκησε πιέσεις στην τότε πρόεδρο Νάνσι Πελόσι, να μην το φέρει στην Ολομέλεια. όπως και έγινε. Φέτος, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής έχει ο ίδιος φιλοτουρκικές τάσεις, όχι απλά δεν θα έλθει ψήφισμα στην Ολομέλεια, αλλά απαγορεύτηκε και στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων να το συζητήσει.

Ενδεικτικός – για μια ακόμη φορά – της αμηχανίας της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι ο χθεσινός διάλογος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταξύ του «πρύτανη» των ανταποκριτών Ματ Λι (AP) και της εκπροσώπου Μαρί Χαρφ, όταν ο δημοσιογράφος έθεσε υπόψη την ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου, που χαρακτήρισε τις σφαγές των Αρμενίων «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα».

«Ο πρόεδρος κι άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αναγνωρίσει το ιστορικό γεγονός και θρηνούν το γεγονός ότι 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι σφαγιάστηκαν, ή οδηγήθηκαν στο θάνατό τους τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και δήλωσαν ότι μία πλήρης, ειλικρινής και δίκαιη αναγνώριση των γεγονότων είναι προς το συμφέρον όλων μας, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Αρμενίας και της Αμερικής».

Και πρόσθεσε ότι από θέση αρχής η κυβέρνηση πιστεύει ότι η αναγνώριση από κράτη τέτοιων επίπονων στοιχείων του παρελθόντος τους, οικοδομεί ένα διαφορετικό και περισσότερο ανεκτικό μέλλον.

Επανέρχεται όμως ο δημοσιογράφος και ζητεί σχολιασμό της δήλωσης του Πάπα. Η απάντηση είναι πως δεν έχει κάτι περαιτέρω να προσθέσει.

Σε νέο ερώτημα για την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη στο Βατικανό και την καταδίκη του Πάπα Φραγκίσκου από τον Ερντογάν, η απάντηση είναι ξανά η ίδια.

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».

Τότε ο δημοσιογράφος υπενθυμίζει την υπόσχεση Ομπάμα το 2008, για να λάβει την απάντηση πως αυτή μιλά εκ μέρους της κυβέρνησης κι όχι υποψηφίων.

Και τότε έρχεται εκ μέρους τους δημοσιογράφου η «χαριστική βολή»:

«Είναι ενδιαφέρον πόσοι υποψήφιοι έδωσαν αυτή την υπόσχεση, ως μέρος του προγράμματός τους κι όταν κέρδισαν άλλαξαν γνώμη, γιατί η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και κανείς δεν θέλει να τους ενοχλήσει. Είναι γι’ αυτό; Γιατί ο πρόεδρος αναθεώρησε τη θέση του στο αν αυτό που συνέβη ήταν γενοκτονία»;

Η κ. Χαρφ απλά είπε πως θα ρωτήσει το Λευκό Οίκο.

Κι η ασυλία της Τουρκίας απλά συνεχίζεται…

 

 

Πηγή: greeknewsonline.com

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι