Menu

ΠΚ: Σπάνια έγγραφα για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Εκδήλωση με θέμα: «100 Χρόνια μετά: Νέες πτυχές της Γενοκτονίας των Αρμενίων» διοργάνωσε η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Κύπρου και η Κυπριακή Επιτροπή Μνήμης της 100ης Επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
 
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, χορηγός επικοινωνίας της οποίας ήταν το ΚΥΠΕ, ήταν ο Τούρκος καθηγητής Taner Akcam. Ο κ. Akcam παρουσίασε σπάνια ιστορικά έγγραφα της οθωμανικής κυβέρνησης μέσα από τα οποία αποκαλύπτεται, με τεκμηριωμένο επιστημονικώς τρόπο, η συστηματική και μεθοδευμένη εξόντωση – γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.
 
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε ότι το Ολοκαύτωμα των Αρμενίων, ένα οργανωμένο και σκόπιμο έγκλημα κατά των Οθωμανών Αρμενίων, αποτελεί μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία του κόσμου. Αποκαλύπτει, σημείωσε, τη βιαιότητα με την οποία ένα έθνος μπορεί να δράσει εναντίον ενός άλλου, χωρίς καμία αποδεδειγμένη αιτιολόγηση.
 
Πρόκειται, είπε, για ένα επαίσχυντο ιστορικό γεγονός που πρέπει να μας υπενθυμίζει τη σημασία του αμοιβαίου σεβασμού. Το κύριο μέσο για την ενίσχυση της ειρήνης, της ανάπτυξης και της ευημερίας είναι η αμοιβαία κατανόηση και αποδοχή της πολιτισμικών μας διαφορών, είπε.
 
Ιδιαίτερα στην Κύπρο, επεσήμανε, μια ειλικρινής συζήτηση όσον αφορά το παρελθόν θα βοηθήσει όλες τις κοινότητες στο νησί να κτίσουν ένα κοινό μέλλον στο οποίο η διαφορετικότητα θα τυγχάνει σεβασμού.
 
Ο Εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή Βαρκές Μαχτεσιάν είπε ότι το 2015 σηματοδοτεί την 100η επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων “ένα τραγικό ιστορικό γεγονός που η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται, κάτι που είναι απαράδεκτο από τους απόγονους των νεκρών Αρμενίων που πάντα θα θυμούνται και θα απαιτούν όπως η θηριωδία των Οθωμανών αναγνωριστεί από την Τουρκία”.
 
“Πώς μπορούμε να σταματήσουμε να ζούμε με τον πόνο των όσων συνέβησαν στους πρόγονους μας”, διερωτήθηκε και τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί τα γεγονότα και να ζητήσει συγνώμη όχι μόνο προς τους Αρμενίους αλλά σε όλη την ανθρωπότητα.   
 
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ σημείωσε ότι “ήταν ο John Ray που είπε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνεις σύγχρονος, εκ των οποίων ορισμένοι ήταν εξαιρετικά τερατώδεις”. Πράγματι, πρόσθεσε, “η μετάβαση από τις παραδοσιακές κοινωνίες στις σύγχρονες κοινωνίες, από το Δήμο στο Έθνος και από την αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος συνοδευόταν πάντα από τη βία”.
 
“Κατά τη γενέτειρα στιγμή των εθνών και των κρατών-εθνών υπήρχε βία, αφομοίωση, απέλαση,  εθνοκάθαρση και γενοκτονία”, είπε και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών τον 20ον αιώνα εξαιτίας εθνοτικής σύγκρουσης ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ανθρώπους.
 
Ανέφερε ότι αμέσως μετά την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τον Απρίλιο του 1915, η ξαφνική σύλληψη των Αρμενίων διανοουμένων και πολιτικών ηγετών κατέληξε στην εθνοκάθαρση και τη γενοκτονία του αρμενικού λαού.
 
 
 
 
 
Πηγή: sigmalive.com

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι