Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Παρίσι υποδέχεται τη Χριστίνα Αλεξανιάν, για δύο παραστάσεις για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

бизнес шаблоны joomla
игры для android
обзоры смартфонов на андроид
Η Χριστίνα Αλεξανιάν στο μονόλογο «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» (φωτ.: Facebook / Christina Alexanian) Η Χριστίνα Αλεξανιάν στο μονόλογο «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» (φωτ.: Facebook / Christina Alexanian)

Το όνομά της ήταν Ανζέλ Κουρτιάν, το σπίτι της βρισκόταν στην Προύσα. Η ιστορία της «κοινή», αλλά με τη δική της μοναδικότητα. Παράδοξο; Όχι αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε Αρμένιος που επέζησε της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κουβαλούσε το δικό του τραύμα, τη δική του περιπέτεια. Η Ανζέλ Κουρτιάν που ξεριζώθηκε, έζησε την Καταστροφή της Σμύρνης και κατέληξε στην Κοκκινιά στα τετράδια των παιδιών της κατέγραψε τη δική της οδύσσεια.

Αυτό το συγκινητικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό οδοιπορικό έγινε βιβλίο χάρη στον εγγονό της, ένα βιβλίο που βρέθηκε στα χέρια της Χριστίνας Αλεξανιάν.

Από τότε η Ελληνίδα ηθοποιός «απέκτησε» έναν ρόλο που την ακολουθεί. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που άρχισε να ασχολείται με τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν γνώριζε ότι θα τη συνεπάρει το πάθος για τη μάνα με τις τρεις κόρες που κατάφερε να επιβιώσει και να σταθεί στα πόδια της σε μια ελεύθερη Ελλάδα.

Η πορεία της Αρμένιας στο σανίδι μέσα από το μονόλογο που διασκεύασε, σκηνοθετεί και παίζει η Χριστίνα Αλεξανιάν, ξεκίνησε από τις «Ιωνικές Γιορτές» του 2017 στη Νέα Σμύρνη και συνεχίζεται. Πλέον ήρθε η σειρά της γαλλικής πρωτεύουσας να υποδεχθεί την παράσταση, σε μια ιδιαιτέρως σημαντική στιγμή για την ηθοποιό με καταγωγή από την Αρμενία (από την πλευρά του πατέρα της) και από τη Σινασό της Καππαδοκίας (από την πλευρά της μητέρας της).

Το βιβλίο και τα τετράδια στα οποία η Ανζέλ Κουρτιάν κατέγραψε τη ζωή της (φωτ.: Facebook / Christina Alexanian)

Στη Γαλλία ζει μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες της αρμενικής διασποράς στην Ευρώπη – ο Εμανουέλ Μακρόν, άλλωστε, προσφάτως αναγνώρισε την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ολόκληρος ο Απρίλιος είναι αφιερωμένος στην πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα στη δύση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τις εκδηλώσεις για την 104η επέτειο να κορυφώνονται τη Μ. Τετάρτη. Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν εντάσσονται σε αυτές τις εκδηλώσεις, μιας και θα παρουσιαστούν τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη στο Théâtre Municipal Berthelot στο Μοντρέιγ και στο Auditorium Niedermeyer στο Ισί-λε-Μουλινό. «Πολύ τιμητικά προγραμματίστηκαν οι παραστάσεις τότε, ανήμερα της θλιβερής επετείου και μία μέρα μετά», δήλωσε στο pontos-news.gr η Χριστίνα Αλεξανιάν.

Οι δύο παραστάσεις στο Παρίσι θα είναι στα ελληνικά με γαλλικούς υπέρτιτλους.

«Η παράσταση στο Μοντρέιγ θα δοθεί έπειτα από πρόσκληση της προέδρου της ελληνικής κοινότητας Παρισίων Σέτας Θεοδωρίδη και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Théâtre Municipal Berthelot Χερμάν Ντελικαγιάν με την υποστήριξη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας, της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων, της Αρμένικης Πολιτιστικής Ένωσης του Μοντρέγιν UCAM, της Πολιτιστικής Ένωσης των Αρμενίων στην Γαλλία UCFAF και των Φίλων του Θεάτρου Berthelot», ανέφερε η ηθοποιός.

Οι δύο αφίσες για τις δύο παραστάσεις στο Παρίσι

 

Για την παράσταση που θα ανέβει στο Auditorium Niedermeyer η πρόσκληση προέρχεται από τον αντιπρόσωπο της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου Βαρτκές Μαχτεσιάν. Όταν είδε τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν τον περασμένο Νοέμβριο στη Λευκωσία πρότεινε ανεπιφύλακτα το έργο στον Αράμ Σισεριάν, τον πρόεδρο του Αρμενικού Οργανισμού της Διασποράς της Γαλλίας Homenetmen. «Φυσικά πάντοτε στο πλευρό μου έχω τον πρόεδρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Νέας Σμύρνης Βαγγέλη Χατζατουριάν, αφού η παράσταση αποτελεί παραγωγή του Οργανισμού, ο οποίος της στηρίζει και πρακτικά και ηθικά προκειμένου να ταξιδέψει στο εξωτερικό», είπε η Χριστίνα Αλεξανιάν.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα έργο γραμμένο στα ελληνικά με μια Ελληνίδα ηθοποιό παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων που γίνονται στο Παρίσι.

«Ομολογώ ότι το να μοιραστώ με Αρμένιους και Έλληνες της διασποράς την αληθινή ιστορία μιας επιζήσασας της Γενοκτονίας των Αρμενίων με φορτίζει ιδιαιτέρως συναισθηματικά. Είναι πολύ τιμητικό. Το ότι η παράσταση ταξιδεύει στην μεγαλύτερη παροικία Αρμενίων της Ευρώπης με κάνει υπερήφανη. Η πρόσφατη πληγή από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων μου δημιουργεί όμως ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια αδημονώ να βρεθώ στο Παρίσι για να μοιραστώ την παράστασή μου με το γαλλικό κοινό, και από την άλλη νιώθω θλίψη για ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς που χάθηκε στην λαίλαπα της φωτιάς», κατέληξε η Χριστίνα Αλεξανιάν.

  • Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν παρουσιάζονται στις 24 Απριλίου στο Théâtre Municipal Berthelot και στις 25 Απριλίου στο Auditorium Niedermeyer.
  • Θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Χριστίνα Αλεξανιάν | Τραγούδι: Μαρία Σπυριδωνίδου | Βοηθός σκηνοθέτη, οργάνωση παραγωγής: Κώστας Καρασαββίδης | Μετάφραση στα γαλλικά: Λουκάς Αρβανιτίδης | Υπέρτιτλοι: Αχιλλέας Μαρούλης | Σκηνικά-κοστούμια: Μυρτώ Καραπιπέρη | Μοδίστρα: Πέννυ Τσομπανάκη | Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλογερής | Τρέιλερ: Κώστας Κουφιόπουλος | Γραφίστας: Γεράσιμος Αμπαάτης. Στην ηχογραφημένη μουσική της παράστασης ο Κώστας Γεδίκης παίζει πολίτικό λαούτο και μπαγλαμά.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Armenian Portal ©