Menu

Τουρκία: Η αστυνομία γνώριζε για τη δολοφονία του αρμένιου δημοσιογράφου Χ. Ντινκ

Ο Ερχάν Τουντσέλ είχε ενημερώσει τον πρώην αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας, για τη συνωμοσία εναντίον του δημοσιογράφου, αλλά οι προειδοποιήσεις του αυτές δεν είχαν εισακουσθεί, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Ένας από τους υπόπτους ως υποκινητές της δολοφονίας του αρμενικής καταγωγής τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, το 2007, κατηγόρησε την αστυνομία σήμερα, στη διάρκεια της δίκης του σε δεύτερο βαθμό, ότι δεν έκανε τίποτε για να εμποδίσει το έγκλημα, για το οποίο εντούτοις γνώριζε.

Ο Ερχάν Τουντσέλ, ο οποίος αθωώθηκε πρωτοδίκως το 2012, υποστήριξε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης ότι είχε ενημερώσει τον πρώην αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας, τον Ραμαζάν Ακιουρέκ, για τη συνωμοσία εναντίον του δημοσιογράφου, αλλά οι προειδοποιήσεις του αυτές δεν είχαν εισακουσθεί, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

"Δεν έχω καμιά σχέση με το φόνο. Τους είχα προειδοποιήσει. Ο φόνος θα μπορούσε να εμποδισθεί", επέμεινε ο κατηγορούμενος.

Στις 19 Ιανουαρίου 2007, ο 52χρονος Χραντ Ντινκ δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά από τα γραφεία του Agos, του δίγλωσσου τουρκο-αρμενικού εβδομαδιαίου περιοδικού που διηύθυνε, από ένα 17χρονο εθνικιστή. Το έγκλημα αυτό συγκλόνισε την Τουρκία.

Ο Χραντ Ντινκ εργαζόταν για τη συμφιλίωση μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων, αλλά οι τούρκοι εθνικιστές τον μισούσαν.

Περίπου πενήντα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης για να καταγγείλουν τη "συνέργεια" των τουρκικών αρχών σ' αυτό το φόνο. "Το κράτος δολοφόνος θα λογοδοτήσει", φώναζαν.

Οι καταγγελίες του Ερχάν Τουντσέλ συνηγορούν υπέρ του σεναρίου μιας συνωμοσίας στους κόλπους του τουρκικού κράτους, υποκινημένης από τις υπηρεσίες της αστυνομίας, που ήθελαν να απαλλαγούν από το δημοσιογράφο.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον περασμένο μήνα, ο Τουντσέλ είχε κατηγορήσει τη Χωροφυλακή ότι διαδραμάτισε "μεγάλο ρόλο" στην υπόθεση αυτή.

Ανήλικος όταν διέπραξε το έγκλημα, ο Ογκιούν Σαμάστ ομολόγησε το φόνο του δημοσιογράφου και καταδικάσθηκε τον Ιούλιο του 2011 σε κάθειρξη 23 ετών.

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, ο εγκέφαλος και υποκινητής του φόνου, ο Γιασίν Χαγιάλ, καταδικάσθηκε από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης σε ισόβια κάθειρξη, αλλά οι δικαστές απήλλαξαν άλλους 18 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων τον Ερχάν Τουντσέλ, εκτιμώντας ότι δεν υπήρξε συνωμοσία.

Ωστόσο τον περασμένο Μάιο, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε να διεξαχθεί νέα δίκη, υποστηρίζοντας αντίθετα τη θέση ότι υπήρξε συνωμοσία.

 

 

Πηγή: protothema.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι