Menu

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Ανακοίνωση τύπου

Η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ


Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος  χαιρετίζει την έγκριση του ψηφίσματος 252 από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με το οποίο αναγνωρίζεται η Γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων, που διέπραξε η Τουρκία, το 1915. Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αφενός, να διασφαλίσει ότι «…η εξωτερική πολιτική της χώρας θα αντανακλά την ανάλογη κατανόηση και ευαισθησία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας…» και αφετέρου, κατά το ετήσιο μήνυμά του στις 24 Απριλίου,  «…να χαρακτηρίσει με ακρίβεια τη συστηματική και σκόπιμη εξολόθρευση 1.500.000 Αρμενίων ως γενοκτονία…»

Παρά την προτροπή της κυβέρνησης Ομπάμα, να μη περάσει το ψήφισμα για να μην θιγεί η Τουρκία, παρά την εργώδη προσπάθεια που κατέβαλε η Τουρκική διπλωματία, παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές που εκτόξευσε η Τουρκική κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, η αλήθεια και το δίκαιο θριάμβευσαν, χάρις στην κινητοποίηση και τον αγώνα της Αρμενικής κοινότητας Αμερικής, αλλά και όλων των Αρμενίων. Η επιδίωξη της Τουρκίας, ν’ ανακόψει πάση θυσία την εξέλιξη αυτή, απέτυχε, γι’ αυτό και ανακάλεσε αμέσως, λίγα μόλις λεπτά μετά την ψηφοφορία, τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, εκφράζοντας έτσι την δυσαρέσκειά της.

Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για τις Αρμενο -Τουρκικές σχέσεις περίοδο, όπου, με το πρόσχημα της δήθεν προσέγγισης, μετά την υπογραφή των αμφιλεγόμενων πρωτοκόλλων, η Τουρκία αποπειράται να αναστείλει οποιαδήποτε προσπάθεια διευθέτησης των διμερών ζητημάτων, το ψήφισμα της Επιτροπής, επαναφέρει το θέμα στη σωστή του τροχιά. Όπως ανέφερε στην εισαγωγική του παρέμβαση ο πρόεδρος της επιτροπής Χάουαρντ Μπέρμαν, «…η Αρμενική Γενοκτονία είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, το αναγνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των μελετητών…» και κάλεσε τους συναδέλφους του να το υπερψηφίσουν, προσθέτοντας: «Τώρα, είναι ώρα και η Τουρκία να αναγνωρίσει την πραγματικότητα της Αρμενικής Γενοκτονίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη συνεδρίαση παρευρίσκονταν, μεταξύ άλλων, τρεις υπέργηρες γυναίκες που επέζησαν της Γενοκτονίας, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στις ΗΠΑ, καθώς και μέλη της Αρμενικής κοινότητας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται, τώρα, η εξέταση και έγκριση του ψηφίσματος από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, που θα σημαίνει και την οριστική αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Αμερική.

Διαβάστε περισσότερα...

Κρίση χωρίς προηγούμενο στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, μετά την αναγνώριση ως γενοκτονία τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων από τον Τουρκικό Στρατό κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με ψήφους 23 υπέρ έναντι 22 κατά ενεκρίθη από τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων η γενοκτονία των Αρμενίων.

Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας τα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έκαναν λόγο για ιστορική κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος, Abdullah Gül προέβη μάλιστα σε μια σκληρή δήλωση. «Η Τουρκία δεν θα ευθύνεται στο εξής για το αποτέλεσμα που θα προκαλέσει αυτή η απόφαση».

Μετά την έγκριση της επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων, το σχέδιο ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 θα πρέπει στη συνέχεια να περάσει από την έγκριση της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Γερουσίας και του Αμερικανού προέδρου.

Εκτιμάται ότι αυτή τη φορά το εβραϊκό λόμπι και η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Hillary Clinton, δεν υποστήριξαν την τουρκική πλευρά. Επίσης δεν ήταν ξεκάθαρη και η θέση του προέδρου Obama. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων δήλωσε χαρακτηριστικά: « έφτασε η ώρα της αναγνώρισης».

Έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας

Σε αυτή την εξέλιξη, άμεση ήταν η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης. Εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Ήδη κλήθηκε για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα ο Τούρκος πρέσβης, Ναμίκ Ταν, στις ΗΠΑ.


Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Επιτροπή έχει ως εξής:

"Η Τουρκία δέχθηκε με λύπη το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε σήμερα εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Καταδικάζουμε το σχέδιο αυτό που κατηγορεί την Τουρκία για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει.

Όσοι στήριξαν το σχέδιο αυτό, παρέβλεψαν τις ιστορικές πραγματικότητες και τη διχογνωμία που υπάρχει επί του θέματος μεταξύ των ειδικών ιστορικών και υιοθέτησαν, με πολιτικά κριτήρια, μία λανθασμένη και άδικη στάση.

Το σχέδιο απόφασης πέρα από τα συγκεκριμένα ιστορικά λάθη που περιέχει σχετικά με τα γεγονότα του 1915, συντάχθηκε με μία εξ' ολοκλήρου μονομερή προσέγγιση. Η Τουρκία πιστεύει ότι τα πικρά γεγονότα που έζησε το σύνολο του λαού της Μικρασίας κατά την Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο θα πρέπει να εξεταστούν από ιστορικούς, δίχως προκατάληψη, με επιστημονικές μεθόδους και με βάση τις ιστορικές πηγές και τα αρχεία.

Η επέμβαση των πολιτικών στο αντικείμενο των ιστορικών δημιουργεί πάντα αρνητικές επιδράσεις. Κατά τις πρωτοβουλίες μας σχετικά με το θέμα, είχε υπογραμμιστεί ξεκάθαρα ότι η έγκριση του σχεδίου απόφασης από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για το ότι το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε από την Επιτροπή παρ' όλες τις προειδοποιήσεις μας θα ζημιώσει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ και θα ανακόψει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι