Menu

'Εβάλαν χέρι (πάλι) στα βιβλία της Ιστορίας

«Αντιαποικιακός» και όχι απελευθερωτικός ο αγώνας της ΕΟΚΑ

Ξέγραψαν τη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων - Εξωραΐζεται η Τουρκοκρατία.

ΑΘΗΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Κάποιες από τις εισηγήσεις  είναι άστοχες και ατυχείς

Οι παραλείψεις και η σκόπιμη αλλαγή στην ορολογία που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα, στα σχολικά βιβλία Ιστορίας, προκάλεσαν την έντονη παρέμβαση της Επιτρόπου Παιδείας και βουλευτού του ΔΗΚΟ Αθηνάς Κυριακίδου.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα ''Αναλυτικά προγράμματα - μάθημα Ιστορίας", η κ. Κυριακίδου είπε ότι «παρατηρούνται ορισμένες βολικές παραλείψεις και αλλαγές στη χρησιμοποιούμενη ορολογία, που σε μεγάλο βαθμό προκαλούν το δημόσιο αίσθημα», για να προσθέσει οτι «η Ιστορία δεν είναι υποκειμενική ούτε μπορεί να υποτάσσεται σε πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά πρέπει να αποτυπώνει πραγματικά ιστορικά γεγονότα, βασιζόμενη σε πηγές».
«Η ειδική αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων έχει απαλειφθεί από τη διδακτέα ύλη, ενώ αποτελεί ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που δεν πρέπει να υποτιμάται».
«Ο αγώνας της ΕΟΚΑ, ενώ έως τώρα περιγραφόταν ως ''εθνικοαπελευθερωτικός'', μετονομάζεται πλέον σε ''αντιαποικιακό''. Θεωρούμε ότι ο ορισμός για τον προσανατολισμό του αγώνα δόθηκε από τον ίδιο τον αγώνα και από αυτούς που τον συντέλεσαν. Η εισαγωγή οποιουδήποτε επιπρόσθετου προσδιορισμού δεν πρέπει να αναιρεί τον υφιστάμενο προσδιορισμό του αγώνα της ΕΟΚΑ, ο οποίος είναι δεδομένος», παρατήρησε η κ. Κυριακίδου.
«Η θεματική ενότητα της ''Τουρκοκρατίας'' μετονομάζεται σε ''Η Κύπρος υπό Οθωμανική κυριαρχία'' και ως διδακτικός στόχος της θεματικής ενότητας καθορίζονται ''οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για τις δύο μεγάλες εθνοτικο-θρησκευτικές ομάδες του νησιού».
«Η διαχωριστική πρόνοια για τους Κύπριους της εποχής και η πλήρης εξίσωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι καινοφανές στοιχείο, το οποίο κρίνουμε ως προβληματικό. Η σκοτεινή περίοδος της Τουρκοκρατίας ήταν τραυματική για τον Ελληνισμό και δεν χρειάζεται ωραιοποιήσεις για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων», είπε.
Αυτά τα στοιχεία, ανέφερε η κ. Κυριακίδου, «δεν συνάδουν με τη δική μας αντίληψη για το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και δεν θεωρούμε ότι συμβάλλουν θετικά στην αναβάθμιση της παιδείας μας, αλλά μάλλον αναστάτωση θα προκαλέσουν στη σχολική κοινότητα και στον εκπαιδευτικό κόσμο».
Πρόσθεσε ότι μετά την προκαταρκτική μελέτη της εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής για τη διαμόρφωση των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, η Επιτροπή Παιδείας του ΔΗΚΟ διαπιστώνει ότι κάποιες από τις εισηγήσεις για το μάθημα της Ιστορίας είναι άστοχες και ατυχείς.


Θα τοποθετηθεί το ΔΗΚΟ
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι «η επαναδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αφού μέσα από το περιεχόμενο των μαθημάτων και της διδακτέας ύλης καθορίζεται το περιεχόμενο της παιδείας μας, το οποίο μεταφέρεται στα παιδιά μας».
«Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου της επιστημονικής επιτροπής για τη διαμόρφωση των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, η Επιτροπή Παιδείας του Δημοκρατικού Κόμματος σημειώνει ότι αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους συμμετέχοντες και επιφυλάσσεται για σε βάθος μελέτη της διαμορφωμένης εισήγησης», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής, το ΔΗΚΟ θα εκφραστεί αναλυτικά και τεκμηριωμένα, μέσα από την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων.
«Αν και αναγνωρίζουμε ότι είναι χρήσιμος ο εκσυγχρονισμός και ο εμπλουτισμός κάποιων πτυχών του μαθήματος της Ιστορίας για πληρέστερη απόδοση της ιστορικής πραγματικότητας και για ανταπόκριση στις ανάγκες μια σύγχρονης πολυπολιτισμικής κοινωνίας, που προϋποθέτει τη γνώση για την αποδοχή της διαφορετικότητας, διαπιστώνουμε ότι κάποιες από τις εισηγήσεις είναι άστοχες και ατυχείς», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κυριακίδου είπε ότι «μετά την ολοκλήρωση της μελέτης από την Επιτροπή Παιδείας του κόμματος, θα έχουμε ως ΔΗΚΟ μια τελική και ολοκληρωμένη θέση και πιστεύουμε ότι μέσα από ένα δημιουργικό, δημόσιο διάλογο και η επιστημονική επιτροπή θα αναθεωρήσει τις θέσεις της και θα καταλήξουμε σε ένα αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος της Ιστορίας, το οποίο θα συνάδει με τις ιστορικές πραγματικότητες».


Στην Επιτροπή Παιδείας
Το μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Φύτος Κωνσταντίνου, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης από την Επιτροπή Παιδείας του ΔΗΚΟ, θα επανέλθουν με ολοκληρωμένες εισηγήσεις.
«Τονίζουμε την ετοιμότητά μας για δημιουργική συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο για το θέμα της τροποποίησης των αναλυτικών προγραμμάτων. Αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζουμε ότι δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε στην εισαγωγή στοιχείων που κρίνουμε ως προβληματικά ή προκλητικά», είπε.
Ο κ. Κωνσταντίνου είπε, ακόμα, ότι «σίγουρα αυτό το θέμα θα απασχολήσει και την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής».
«Εμείς, ως ΔΗΚΟ, ξεκινήσαμε να μελετούμε, εντοπίσαμε αυτά τα στοιχεία που αφορούν στην Ιστορία και θέλαμε να δημοσιοποιήσουμε και να επισημάνουμε αυτές τις διαφωνίες μας γιατί τα θεωρούμε σοβαρά. Και συμφωνώ ότι έχουν άμεση σχέση και με το μέλλον αυτού του τόπου, που πρέπει ο καθένας και ιδιαίτερα οι νέοι να γνωρίζουν επακριβώς τα ιστορικά γεγονότα και το τι έγινε σε αυτό τον τόπο», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα...

Άρχισε η καταβολή των αποζημιώσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εισπράττουν χρήματα από τις ασφάλειες των προγόνων τους 2.850 έλληνες δικαιούχοι.

Εκατό και πλέον χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι παππούδες τους που ζούσαν στη Μικρά Ασία έκαναν ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής και περιουσίας στην αμερικανική εταιρεία New York Life, η οποία δραστηριοποιούνταν από το 1882 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Σήμερα, 2.850 έλληνες δικαιούχοι άρχισαν να παίρνουν χρήματα από την ασφάλεια των προγόνων τους, που ξεκινούν από τα 800 δολάρια και φτάνουν τα 5.000 ευρώ για τον καθένα. “Είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός. Φάνηκε το πανέξυπνο μυαλό των Μικρασιατών, που κρατούσαν στα χέρια τους το εμπόριο της Μικράς Ασίας και ασφάλιζαν τη ζωή και το εμπόρευμά τους”, υπογράμμισε ο Ευθύμιος Αρζόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μικρασιατικών Συλλόγων (ΠΟΜΣ), σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Η ιστορία ξεκινά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εύποροι Έλληνες που ζούσαν στη Σμύρνη, ως επί το πλείστον έμποροι, ασφαλίστηκαν στη New York Life, η οποία σταμάτησε να δραστηριοποιείται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1914. Ακολούθησαν οι γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ποντίων και των Μικρασιατών και η Μικρασιατική Καταστροφή, την περίοδο 1915-1923. Χιλιάδες αρμένιοι και έλληνες ασφαλισμένοι της εταιρείας αφανίστηκαν ή εκτοπίστηκαν χωρίς να πάρουν ποτέ όσα δικαιούνταν από την ασφάλεια. Σχεδόν εκατό χρόνια μετά, ο αρμενικής καταγωγής δικηγόρος Βαρτκές Γεγκαγιάν άρχισε να ψάχνει τη λίστα με τα ονόματα των αρμενίων ασφαλισμένων της New York Life. Μετά από δικαστικούς αγώνες άνοιξε τα αρχεία της εταιρείας, που παραμένει εν λειτουργία, και βρήκε 2.300 αρμένιους δικαιούχους αλλά και έλληνες. Η New York Life τον Σεπτέμβριο του 2008 δημοσιοποίησε λίστα με ονόματα 1.031 ασφαλισμένων ελλήνων, καλώντας τους δικαιούχους να καταθέσουν δικαιολογητικά μέχρι τις 31 Μαρτίου 2009, για να λάβουν την αποζημίωσή τους. Το ποσό που δικαιούνταν ανερχόταν σε 15 εκ. δολάρια.

Δικαιούχοι από την Κρήτη έως τον Έβρο
“Ξεκίνησε ένας μαραθώνιος, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, για να βρεθούν οι δικαιούχοι. Όσοι έβλεπαν στη λίστα το όνομα του προγόνου τους έρχονταν στην ομοσπονδία και τους δίναμε τις αιτήσεις που έπρεπε να συμπληρώσουν. Πήραμε μάλιστα ένα μήνα αναβολή στην προθεσμία. Τελικά βρέθηκαν 2.850 δικαιούχοι. Πριν από λίγες μέρες άρχισαν να στέλνονται οι επιστολές της New York Life μαζί με τις επιταγές, γεγονός που γέμισε υπερηφάνεια και ανακούφιση όλους εμάς τους Μικρασιάτες δεύτερης γενιάς. Υπάρχουν όμως και δικαιούχοι των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν. Για παράδειγμα, σε μια οικογένεια ήταν έξι οι δικαιούχοι και πήραν τα ασφάλιστρα μόνο τέσσερις. Θα έρθουμε σε επικοινωνία με την εταιρεία, για να το διευκρινίσουμε”, περιέγραψε ο κ. Αρζόγλου.
Ο κ. Αρζόγλου έθεσε επίσης ζήτημα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής και της ανταλλάξιμης περιουσίας των Μικρασιατών που εκμεταλλεύεται το κράτος και ζήτησε τη συνδρομή της πολιτείας για την αποπεράτωση του πολιτιστικού κέντρου της ΠΟΜΣ, στην Τούμπα, που παραμένει γιαπί εδώ και οκτώ χρόνια.


Ηθική ικανοποίηση για τους δικαιούχους

Δικαιωμένοι παρά την πολυετή καθυστέρηση δηλώνουν οι απόγονοι των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ως νόμιμοι κληρονόμοι όσων είχαν κάνει ασφάλειες ζωής και περιουσίας πριν από το 1914 καθίστανται σήμερα οι δικαιούχοι των αποζημιώσεων.
“Διάβασα στην εφημερίδα τη λίστα και είδα το όνομα του παππού μου”, είπε στη “Μ” ο Γιώργος Αμοιρίδης και συμπλήρωσε “Ένας ξάδελφός μας ανέλαβε να στείλει τα δικαιολογητικά και περιμένουμε τις επιταγές. Είμαστε 16 ξαδέλφια δικαιούχοι. Είμαι ικανοποιημένος ηθικά. Τα χρήματα δεν έχουν σημασία. Έρχονται στο μυαλό μνήμες του παρελθόντος. Ο παππούς λειτουργούσε εκείνα τα χρόνια όπως δεν λειτουργούμε εμείς σήμερα. Ασφάλισε τη ζωή και την περιουσία του”.
Στους αδικημένους που δεν έλαβαν επιταγή αποζημίωσης περιλαμβάνεται ο Στάθης Τζοάνος. “Ο αδελφός μου πήρε από την ασφαλιστική εταιρεία επιταγή 5.000 δολαρίων. Τη δική μου αίτηση την απέρριψαν. Το συμβόλαιο το είχε κάνει ο αδελφός τού παππού μου”, ανέφερε ο κ. Τζοάνος μιλώντας στη “Μ”.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter