Menu

Τουρκική λογοκρισία στην... καταστροφή της Σμύρνης

«Κόπηκε» διάλογος της σειράς «Τhe Ρacific»

ΑΓΚΥΡΑ Μία αναφορά στην καταστροφή της Σμύρνης ήταν αρκετή για να λογοκρίνει ωμά η τουρκική τηλεόραση την αμερικανική πολεμική σειρά «Τhe Ρacific», συμπαραγωγή δύο διάσημων υπογραφών του Χόλιγουντ: του σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ και του ηθοποιού Τομ Χανκς.

Η σειρά πραγματεύεται τις μάχες που ξέσπασαν στις ακτές του Ειρηνικού, με πρωταγωνιστές ιάπωνες και συμμαχικούς στρατιώτες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε κάποιο σημείο μία Ελληνίδα της Σμύρνης που εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αυστραλία εμφανίζεται να συνομιλεί με αμερικανό στρατιώτη, εξηγώντας του πώς «οι Τούρκοι μπήκαν το 1922 στη Σμύρνη και την έκαψαν». Η σειρά άρχισε να προβάλλεται στη Τουρκία στις 18 Απριλίου από τον τηλεοπτικό σταθμό CΝΒC-e. Δέκα ημέρες πριν από την προβολή του πρώτου επεισοδίου, το κανάλι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι «ο διάλογος που περιλαμβάνεται στο τρίτο επεισόδιο της σειράςπληγώνει την τουρκική κοινή γνώμη, ενώ συνιστά αντίφαση προς την ιστορική πραγματικότητα» . « Συνεπώς », συνέχισε η ανακοίνωση, «επειδή δεν θα αλλοιωθεί η ενότητα της σειράς αν δεν μεταδοθεί το συγκεκριμένο σημείο,έχει αφαιρεθεί η σχετική στιχομυθία». Μερικές ημέρες νωρίτερα, η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζανάν Αριτμάν απηύθυνε στην τουρκική Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου , ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το αν το υπουργείο σκοπεύει να λάβει μέτρα για το ζήτημα. Η κυρία Αριτμάν υποστήριξε ότι «η πυρκαϊά στη Σμύρνη είχε προκληθεί από αρμενικές συμμορίες,κάτι που τεκμηριώνεται και από τη σχετική έκθεση του Πολ Γκρέσκοβιτς, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Σμύρνη».

Τα τουρκικά σχολικά εγχειρίδια διδάσκουν στους μαθητές ότι η Σμύρνη κάηκε από τον ελληνικό στρατό κατά την αποχώρησή του.

Στις 31 Μαρτίου ο συγγραφέας και αρθρογράφος της εφημερίδας «Χουριέτ» Γιασάρ Ακσόι έγραψε, ωστόσο, ότι ο ισχυρισμός ότι η Σμύρνη κάηκε από τον ελληνικό στρατό «δεν μπορεί να ευσταθεί, αφού ο ελληνικός στρατός αποχώρησε από τη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου και η φωτιά ξέσπασε στις 13». Ο Ακσόι λέει ότι «στον βαθμό που δεν τεκμηριώνεται με αδιάσειστα στοιχεία», η άποψη ότι η Σμύρνη κάηκε από Τούρκους αποτελεί «συκοφαντία». Στο τέλος έκανε λόγο για διεθνείς παράγοντες που αναφέρουν ότι «την πυρκαϊά προκάλεσαν αρμένιοι τρομοκράτες». Η σειρά «Τhe Ρacific» θα ξεκινήσει να προβάλλεται στην Ελλάδα από συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι στις 26 Απριλίου.

Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκία - Αμερικάνικη ταινία επαναφέρει το θέμα της φωτιάς στη Σμύρνη, το 1922

Η φωτιά που έκαψε τη Σμύρνη το 1922 είναι για άλλη μια φορά επίκαιρη στην Τουρκία, με αφορμή την αμερικανική πολεμική τηλεοπτική σειρά «The Pacific». Η σειρά μεταδίδεται και στην Τουρκία, αλλά με λογοκρισία στο σημείο, που αναφέρεται στη φωτιά της Σμύρνης.

Πρόκειται για σειρά, που πραγματεύεται τις μάχες που έγιναν στις ακτές του Ειρηνικού, με πρωταγωνιστές Ιάπωνες και συμμαχικούς στρατιώτες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Προβάλλεται αυτές τις μέρες σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα και η Τουρκία. Σε κάποιο σημείο της ταινίας, εμφανίζεται Ελληνίδα της Σμύρνης η οικογένεια της οποίας, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία, να συνομιλεί με Αμερικανό στρατιώτη και να του λέει πως «οι Τούρκοι μπήκαν το 1922 στη Σμύρνη και την έκαψαν».

Η σειρά άρχισε να προβάλλεται στις 18 Απριλίου στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNBCe. Δέκα μέρες πριν την προβολή τού πρώτου επεισοδίου, το κανάλι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι «διάλογος που περιλαμβάνεται στο τρίτο επεισόδιο της σειράς, πληγώνει την τουρκική κοινή γνώμη, ενώ συνιστά αντίφαση προς την ιστορική πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό, και επειδή δεν θα αλλοιωθεί η ενότητα της σειράς αν δεν μεταδοθεί το συγκεκριμένο σημείο, έχει αφαιρεθεί ο εν λόγω διάλογος».

Μερικές μέρες πριν την ανακοίνωση, η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζανάν Αριτμάν, κατέθεσε στην τουρκική εθνοσυνέλευση ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητώντας να απαντηθεί για ποιον λόγο το Υπουργείο δεν έχει εκδόσει σχετική ανακοίνωση και να διευκρινιστεί αν το Υπουργείο σκοπεύει να προβεί σε πρωτοβουλία σχετικά με τη σειρά. Η βουλευτής υποστήριξε στην ερώτησή της ότι «η πυρκαγιά στη Σμύρνη είχε προκληθεί από αρμενικές συμμορίες, πράγμα που τεκμηριώνεται και από τη σχετική έκθεση του Πωλ Γκρέσκοβιτς, που την εποχή εκείνη ήταν διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Σμύρνη».

Στα τέλη Μαρτίου, το θέμα άρχισε να εμφανίζεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στις 31 Μαρτίου, η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Χουριέτ» φιλοξένησε τις απόψεις του αρθρογράφου της ιστοσελίδας Γιασάρ Άκσοϊ σχετικά με το «ποιος έκαψε τη Σμύρνη». Ο Άκσοϊ υπογράμμιζε ότι «δεν μπορεί να ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι τη Σμύρνη έκαψε ο ελληνικός στρατός», αφού «ο ελληνικός στρατός αποχώρησε από τη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου και η φωτιά ξέσπασε στις 13».

Σημειώνεται ότι τα σχολικά βιβλία και η γενικότερη βιβλιογραφία στην Τουρκία, ανέκαθεν προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι ο ελληνικός στρατός έκαψε τη Σμύρνη.

Ο Άκσοϊ διατύπωνε, στη συνέχεια, το ερώτημα αν έκαψαν τη Σμύρνη οι Τούρκοι για να σημειώσει ότι «ο ισχυρισμός αυτός, στον βαθμό, που δεν τεκμηριώνεται με αδιάσειστα στοιχεία, είναι συκοφαντία». Τέλος, διατύπωνε το ερώτημα αν οι δράστες ήταν Αρμένιοι και σημείωνε ότι «δεν μπορεί να ευσταθεί και αυτός ο ισχυρισμός, αφού στην περίπτωση αυτή θα έχουμε κατηγορήσει στο σύνολό της μια εθνότητα, μια μειονότητα». Ο Άκσοϊ έκανε, πάντως, λόγο για διεθνή στοιχεία τα οποία αναφέρουν ότι «την πυρκαγιά προκάλεσαν Αρμένιοι τρομοκράτες».

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter