Menu

ΑΟΖ, ονομασίες και στρατηγική

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Το πλαίσιο της ΑΟΖ δημιουργεί μια δυναμική σε πολλούς τομείς και ενώ φαίνεται να αφορά αποκλειστικά ένα οικονομικό θέμα έχει επιπτώσεις σε διάφορους τομείς λόγω στρατηγικής. Ένα χειροπιαστό παράδειγμα αφορά τη σημειωτική. Οι ονομασίες των κοιτασμάτων στο πεδίο της έρευνας δεν είναι τυχαίες. Όσον αφορά στο Ισραήλ έχουμε ήδη τις ονομασίες Dalit, Leviathan και Tamar, οι οποίες έχουν σχέση με την εβραϊκή μυθολογία. Όσον αφορά στην Κύπρο έχουμε πλέον την Αφροδίτη, κι ας μην ξεχάσουμε ότι η πλατφόρμα της γεώτρησης ονομάζεται Όμηρος όπως το είχαμε ήδη επισημάνει σε παλαιότερη αναφορά. Για λόγους λειτουργικότητας τα blocks, τα οικόπεδα δηλαδή, καθορίζονται γεωμετρικά έτσι ώστε να ελαχιστοποιούν τις κορυφές του τόπου και για λόγους απλοποίησης έχουμε συχνά ένα τετραγωνικό σχήμα. Στην περίπτωση της Κύπρου, τα 13 οικόπεδα έχουν αυτήν την ιδιότητα, δεν έχουν όμως σημασία. Και οι ονομασίες των εταιριών αφορούν τα κοιτάσματα που έχουν μια πολυπλοκότερη δομή λόγω γεωλογίας. Από την άλλη πλευρά, η τοποστρατηγική ανάλυση της ΑΟΖ μέσω των διαγραμμάτων Voronoi, επιτρέπει με τις κυψέλες αλλά και τις γενικευμένες κυψέλες να καθοριστούν εύκολα και αποτελεσματικά περιοχές. Δηλαδή, με άλλα λόγια προσφέρει τη δυνατότητα της ονομασίας. Πιο συγκεκριμένα, για την περίπτωση της Ελληνικής ΑΟΖ, κάθε νησί μας μπορεί να έχει μια γενικευμένη κυψέλη, η οποία αποτελείται από τα σημεία της θάλασσας, τα οποία βρίσκονται σε κοντινότερη απόσταση από το νησί. Αφού τα διαγράμματα Voronoi υποστηρίζουν τη μέση γραμμή είναι εύκολο να γίνει ο επιμερισμός της ΑΟΖ μας με τις γενικευμένες κυψέλες και αυτές να έχουν την ονομασία των νησιών. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνουμε με άμεσο τρόπο την περιοχή της ΑΟΖ, που υπάγεται σε αυτό το νησί. Αυτή η στρατηγική ονομασία επιτρέπει βέβαια την επικάλυψη όλης της ελληνικής ΑΟΖ και αναδεικνύει και την επιρροή κάθε νησιού. Έτσι, δίχως να υπάρχει αρίθμηση μπορούμε εύκολα να αναφερόμαστε σε μια ειδική περιοχή της ΑΟΖ μας. Και η ελληνική ονομασία αποτελεί το επιπλέον στίγμα όταν πρόκειται να βρεθούμε σε κρατικές διαπραγματεύσεις για τις διακρατικές συμφωνίες. Ακόμα και αν υπάρχει μια χώρα που να αμφισβητεί μερικά σημεία της ΑΟΖ μας, θα πρέπει να κάνει χρήση της ονομασίας αυτής και όχι μιας ουδέτερης αρίθμησης που δεν θα αντιπροσωπεύει κανένα από τα μέρη της διαπραγμάτευσης και της διεκδίκησης.

Διαβάστε περισσότερα...

Στην UEFA η Αρμενία!

Η Αρμενία προσέφυγε στην UEFA, προκειμένου να καταγγείλει τον διαιτητή του ματς με την Ιρλανδία, θεωρώντας πως της στέρησε άδικα τη συμμετοχή στα πλέι οφ του Euro 2012.

Στο τελευταίο ματς των προκριματικών του Euro 2012, η Αρμενία ήθελε νίκη απέναντι στην Ιρλανδία για να βγει δεύτερη και να κερδίσει μια θέση στα πλέι οφ. Οι Αρμένιοι έχασαν με 2-1, αλλά διαμαρτύρονται για την αποβολή του τερματοφύλακα Ρόμαν Μπερεζόφσκι από τον Εντουάρντο Γκονζάλες, ο οποίος αποβλήθηκε για μπλοκάρισμα της μπάλας εκτός περιοχής, με το ριπλέι ωστόσο να δείχνει ότι η μπάλα τον βρήκε με το στήθος. Όπως δηλώνουν, οι Αρμένιοι δεν περιμένουν από την UEFΑ να τιμωρήσει τους διαιτητές, αλλά τουλάχιστον θέλουν να σβηστεί η κόκκινη κάρτα από τον παίκτη τους.

Οι θεωρίες... συνωμοσίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία χρωστούσε κάτι στην Ιρλανδία, η οποία είχε αποκλειστεί από το Μουντιάλ του 2010 ύστερα από καθαρό χέρι του Ανρί. Ο πρόεδρος της Αρμενικής Ομοσπονδίας, Ρούμπεν Αϊραπετιάν, αρνήθηκε να πιστέψει αυτά τα σενάρια: «Πιστέψτε με, ποτέ δεν θα πίστευα ότι η UEFA θα έδινε τέτοιες οδηγίες στον διαιτητή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πηγή: gazzetta.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter