Menu

«Οι Γερμανοί να στηρίξουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.»

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ερντογάν-Μέρκελ
Φανερά εκνευρισμένος είναι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Γερμανία υποστηρίζοντας ότι δεν στηρίζει την ενταξιακή της υποψηφιότητα στην Ε.Ε. και δεν αναγνωρίζει την προσπάθεια των Τούρκων να ενταχθούν στη γερμανική κοινωνία.
H συνέντευξη του δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα «Bild», λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ερντογάν με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο για τη τελετή της 50ής επετείου της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που έθεσε το πλαίσιο για τη μετανάστευση μεγάλου αριθμού τούρκων εργατών στη Γερμανία.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών είναι τεταμένες λόγω των έντονων επιφυλάξεων της Άγγελα Μέρκελ για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και των ομιλιών του Ερντογάν προς την τουρκική κοινότητα στη Γερμανία, σε παλαιότερα ταξίδιά του, στις οποίες ζητούσε από τους συμπατριώτες του να μην ξεχνούν τις ρίζες τους.
Οταν ρωτήθηκε ποιά θεωρεί ότι είναι η μεγαλύτερη αδυναμία των γερμανών πολιτικών σχετικά με την ένταξη, ο Ερντογάν απάντησε: «Οι γερμανοί πολιτικοί δεν αναγνωρίζουν επαρκώς την ενσωμάτωση τριών εκατομμυρίων Τούρκων στη Γερμανία».
«Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς αυτό θα στηρίξει μαζικά την ένταξη. Καθώς εμείς οι Τούρκοι έχουμε πολύ θετική άποψη για τη Γερμανία, νιώθουμε απογοητευμένοι ως προς το θέμα αυτό», πρόσθεσε.
Η Μέρκελ διαφωνεί με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και προτιμά μια προνομιακή εταιρική σχέση με τη χώρα αυτή, της οποίας τα 74 εκατομμύρια του πληθυσμού της είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι.
Χαρακτηρίζοντας τους Τούρκους ανθρώπους ανοιχτούς και νομοταγείς, ο Ερντογάν είπε ότι η Γερμανία πρέπει να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη προς την Τουρκία. Επέκρινε επίσης τη διαφωνία της Γερμανίας στη διπλή υπηκοότητα και τους νόμους που υποχρεώνουν κάθε Τούρκο που μεταβαίνει στη Γερμανία να μιλά καλά γερμανικά πριν φθάσει στη χώρα αυτή, λέγοντας ότι αυτό παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Την Άνοιξη το τέμενος των Αθηνών

Θα είναι μία λιτή και μεταλλική κατασκευή και η μελέτη ανατέθηκε στο Γραφείο Τομπάζη
Αθήνα Με γοργούς ρυθμούς, αλλά και ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους προχωρά η δημιουργία του τεμένους των Αθηνών στον Ελαιώνα από το υπουργείο Υποδομών. Κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν ότι η δημοπράτησή του έργου θα έρθει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η αποπεράτωσή του εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην Άνοιξη, εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις.
Η αρχιτεκτονική μελέτη ανατέθηκε από τον σύμβουλο του έργου στο Γραφείο Τομπάζη, που είναι ίσως το μόνο στη χώρα μας που διαθέτει σχετική εμπειρία, λόγω των έργων που έχει σχεδιάσει στη Μέση Ανατολή.
Όπως πληροφορείται το Βήμα, η μελέτη προβλέπει μία λιτή, διακριτική μετασκευή υπάρχοντος κτιρίου. Ο φέρων οργανισμός θα «ντυθεί» με μεταλλικό σκελετό, που θα συνάδει με το βιομηχανικό τοπίο της περιοχής. Το εμβαδόν του τεμένους δεν θα ξεπερνά τα 1.000 τ.μ., η χωρητικότητά του θα είναι περίπου 350 άτομα, ενώ δεν θα υπάρχει μιναρές.
Η υλοποίησή του θα γίνει με ειδικούς πολεοδομικούς όρους, ενώ η μελέτη προβλέπει «συμμάζεμα» των υπαίθριων χώρων, που έχουν σημαντική λειτουργική σημασία στην ισλαμική πίστη.
Το κόστος του έργου εκτιμάται να ανέλθει στις 750.000 ευρώ, ενώ με τις αμοιβές των συμβούλων και το ΦΠΑ, θα αγγίξει το 1 εκατ. ευρώ.
Επίσης, μελετώνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει σηματοδότηση ή κόμβος και πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προσπελασιμότητα του τεμένους.
Ωστόσο, θα πρόκειται για προσωρινό τέμενος, το οποίο θα λειτουργεί έως την δημιουργία του κανονικού τζαμιού, όταν, βέβαια, αυτό χτιστεί στο μέλλον. Όμως, δεδομένης της οικονομικής στενότητας καθίσταται σαφές ότι το τέμενος που θα δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες, θα συνοδεύει τις ζωές των πιστών του Ισλάμ της Αττικής για αρκετό καιρό.
Το έργο υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κτιριακών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, κατ' εφαρμογήν πρόσφατου νόμου, όμως οι δαπάνες μετασκευής θα βαρύνουν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας.
Μετά την ολοκλήρωση της υλοποίησης του τεμένους, θα παραχωρηθεί δωρεάν στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», που συστάθηκε με νόμο του 2006, ενώ θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείο Παιδείας.
Πηγή: tovima.gr
Σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών που αναρτήθηκε στο ιστότοπο της «Διαύγειας» αναφέρει: «Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης ευαισθησίας, για το οποίο δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία και απαιτείται ακρίβεια κατασκευής και υψηλή ποιότητα, επιπλέον δε η τήρηση του οικονομικού και χρονικού προγραμματισμού του έργου, δεδομένου ότι ο χρόνος κατασκευής προβλέπεται να διαρκέσει τρεις μήνες, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Υπηρεσία».

 

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Κωνσταντινούπολη: καλεσμα σε αρμενικές εφημερίδες να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις για το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. – Ο ομιλητής της Μεγάλης Τουρκίκης Εθνοσυνέλευσης κ. Cemil Cicek κάλεσε τους εκπροσώπους τεσσάρων εθνικών εφημερίδων των μειονοτήτων της χώρας, να λάβουν μέρος στο συνέδριο αφιερωμένο στην προετοιμασία του νέου Συντάγματος.
Οι αρχισυντάκτες ή οι διευθυντές από 5 πρακτορεία ειδήσεων, 29 εφημερίδες και 25 τηλεοπτικές επιχειρήσεις καλούνται σε αυτή την εκδήλωση, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων CNN Turk. Οι προσκλήσεις εστάλησαν επίσης στις εφημερίδες τις αρμενικές "Agos" και "Jamanak," την εβραϊκή «Shalom» και την ελληνική «Απογευματινή».

 

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι