Menu

Fitch: Υποβάθμισε τις προοπτικές της Τουρκίας

Τις προοπτικές της Τουρκίας από ''θετικές'' σε ''σταθερές'' λόγω πρόσφατης αύξησης κινδύνων υποβάθμισε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch , ενώ επιβεβαίωσε την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας σε BB+.
«Η αναθεώρηση των προοπτικών (outlook) σε σταθερές αντανακλά την αύξηση των βραχυπρόθεσμων κινδύνων για τη μακροοικονομική σταθερότητα», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος στην ομάδα EMEA Ed Parker.
Η Τουρκία καλείται να αντιμετωπίσει το μεγάλο ελλείμμα των τρεχουσών συναλλαγών που διαθέτει και του πληθωρισμού που έχει ξεπεράσει το στόχο που έχει τεθεί στο υπό ύφεση παγκόσμιο και χρηματοδοτικό περιβάλλον.
«Παρ 'όλα αυτά, η αξιολόγηση υποστηρίζεται από την ευνοϊκή δυναμική του δημόσιου χρέους, τον υγιές δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης και τον ισχυρό τραπεζικό τομέα'», αναφέρει ο κ. Πάρκερ.
«Εάν η Τουρκία επιτύχει μια 'ομαλή προσγείωση' και οι βραχυπρόθεσμοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι υποχωρήσουν, τότε η ανοδική αναθεώρηση της αξιολόγησης θα μπορούσε να επαναληφθεί»', υπογραμμίζει ακόμη.

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

"Πόλεμος της Πληροφορίας» κατά της Αρμενίας αποδίδει αντίθετα αποτελέσματα σύμφωνα με τα μίντια

Μπακού. - Ο «πόλεμος των πληροφοριών" κατά της Αρμενίας αποφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο ανταποκριτής της ιστοσελίδας QafqazINFO, κ. Asef Guliyev γράφει, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αζερμπαϊτζάν ότι "εάν οι Αρμένιοι ξεκινήσουν πτήσεις προς το Καραμπάχ, το Γενικό Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και το λαός του Αζερμπαϊτζάν θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. "
"Υπάρχει η εντύπωση ότι όλες οι δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν, αλλά ο γενικός διοικητής δεν δίνει την εντολή. Γιατί φαίνεται ότι δεν σκέφτεται ότι το Καραμπάχ πρέπει να το πάρει πίσω τώρα. Αυτά είναι ανώμαλα φαινόμενα που αποδίδουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Άλλο ένα λάθος βήμα: Πληροφορίες που διαδόθηκαν πριν από ένα μήνα ότι ένα πέτρινος τοίχος ήταν να κατασκευαστεί κατά μήκος των συνόρων του Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν, αλλά αυτό είχε μόνο αρνητικές επιπτώσεις. Οι Αρμένιοι το χρησιμοποίησαν αυτό για να δείξουν ότι το Αζερμπαϊτζάν φοβάται τους Αρμενίους στρατιώτες, "αναφέρει ο Guliyev.
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία, σημειώνοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει το δικαίωμα να χτυπήσει αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας. Προσθέτει, επίσης, ότι αν το Αζερμπαϊτζάν είχε τέτοια δυνατότητα, κατ 'αρχάς θα είχαν βομβαρδίσει τα στρατιωτικά αεροπλάνα που πετούν στο Καραμπάχ.
Συνεχίζοντας ο κ. Asef Guliyev της QafqazINFO.az καταλήγει στο συμπέρασμα, "οι δηλώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της άγνοιας και απληροφόρησης.

 

 

Πηγή: armenains.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο διακεκριμένος Αρμένιος μελετητής, λόγιος και φιλόσοφος, απεβίωσε την Τετάρτη

Ο διακεκριμένος Αρμένιος λόγιος και φιλόσοφος, καθηγητής Hrant Hakobyan απεβίωσε την Τετάρτη, στην ηλικία των 84.

Ο καθηγητής Hakobyan έπαιξε σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα της (YSU) Σχολή Yerevan State University της Θεολογίας, όπου προέδρευσε στο Τμήμα Θρησκείας για περίπου δέκα χρόνια.
Το 2010, ο Πρόεδρος της Αρμενίας του απένειμε στον Καθηγητή Hrant Hakobyan τον τίτλο του Διακεκριμένου Πρόσωπο της Επιστήμης. Επίσης του απονεμήθηκαν το Χρυσό Μετάλλιο Fridtjof Nansen, το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου YSU, και πολλά άλλα βραβεία.

 

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Νεοκλής Σαρρής και η άγνωστη Τουρκία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου έφυγε από κοντά μας ο σπουδαίος Κωνσταντινουπολίτης κοινωνιολόγος και τουρκολόγος Νεοκλής Σαρρής.
Δίδαξε επί πολλά έτη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έγραψε πάμπολλα βιβλία για την Τουρκία και για κοινωνιολογικά θέματα, αγωνίσθηκε ως πολιτικά ενεργό στέλεχος του Κεντρώου χώρου και έγινε ευρύτερα γνωστός για τις μαχητικές τηλεοπτικές του εμφανίσεις με επίκεντρο τα εθνικά θέματα. Χάρις στο μαχητικό δάσκαλο Νεοκλή μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα για τη γειτονική μας χώρα, η οποία νομίζω ότι παραμένει ακόμη άγνωστη σ’ εμάς τους Έλληνες...

Ο Σαρρής προσπάθησε να δημιουργήσει τα θεμέλια μιας σοβαρής τουρκολογικής έρευνας στη χώρα μας και επεσήμανε με τεκμηρίωση και γνώση τους κινδύνους για τον Ελληνισμό που προκαλούνται από τον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έδωσε με γενναιότητα τη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονος.
Συνέχιζε κατά τρόπο αξιοθαύμαστο να ομιλεί και να αγωνίζεται παρά την ασθένειά του και τις βαριές θεραπείες που ακολουθούσε. Τον θυμάμαι σε μία τηλεοπτική εκπομπή για το απαράδεκτο βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού τον Μάρτιο του 2007. Είχε μόλις εντοπισθεί η πάθησή του, αλλά είχε τη δύναμη και τη θέληση να έλθει εκείνο το βράδυ στο μέγαρο της δημόσιας τηλεόρασης. Με χαμόγελο μας διηγήθηκε την περιπέτειά του στην αίθουσα του μακιγιάζ. Έφερε μαζί του ένα γαλλικό δημοσιογραφικό Αλμανάκ του 1821, το οποίο ανέφερε ότι την άνοιξη ξεκίνησε στην Πελοπόννησο μεγάλη εξέγερση των Ελλήνων με αρχηγό τον Μητροπολίτη της Πάτρας (Παλαιών Πατρών) Γερμανό. Αργότερα έμαθα ότι επέβλεψε τη μετάφραση από τα τουρκικά του πολυσυζητημένου βιβλίου ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ, που έγραψε ο καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου πριν αναλάβει τα σημερινά καθήκοντα του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. Η έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά αποτελεί μεγάλη προσφορά σε κάθε Έλληνα που θέλει να γνωρίζει πώς σκέφτεται το νεο-οθωμανικό επιτελείο στην Άγκυρα και καταδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο κεμαλικός εθνικισμός των στρατιωτικών, αλλά και οι Οθωμανικές βλέψεις των Ισλαμοδημοκρατών του Ερντογάν.
Φέτος τον Σεπτέμβριο τον περίμενα να είναι δίπλα μου ως εισηγητής σε μία δημόσια συζήτηση που οργάνωσε στην Καλλιθέα ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών. Η προχωρημένη αρρώστια δεν του επέτρεψε να έλθει.
Ο Σαρρής ενόχλησε τους αφελείς και ανιστόρητους οπαδούς της άκριτης «ελληνοτουρκικής προσέγγισης», οι οποίοι θέλουν να αφαιρούμε τους ήρωες και τους μάρτυρες από τα σχολικά μας βιβλία, να δεχόμαστε σχέδια τύπου Ανάν και να εγκαταλείψουμε τα ζωτικά μας συμφέροντα στο Αιγαίο. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Παναγιώτης Ήφαιστος, που τον γνώρισε καλύτερα, γράφει σχετικά σε πρόσφατο άρθρο του στο ηλεκτρονικό περιοδικό ΑΝΤΙΒΑΡΟ (www.antibaro.gr).
«... Ο Νεοκλής μιλούσε πάντοτε ισορροπημένα, δίκαια , σωστά και με ακρίβεια που τσάκιζε κόκκαλα. Έλαχε να βρεθώ μαζί του με τούρκους φίλους του και συναδέλφους του. Με άφησε άφωνο ο σεβασμός των Τούρκων για τον Σαρρή. Τον θεωρούσαν τον καλύτερο τουρκολόγο. Αυτό, όμως, ήταν και το πρόβλημα στην προσωπική και ακαδημαϊκή παρουσία του στο νεοελληνικό κράτος. Τα εγχώρια καθωσπρέπει τρωκτικά, τα ίδια που τελικά κατέστρεψαν το νεοελληνικό κράτος, τον κτυπούσαν ασταμάτητα και ανελέητα. Μιλούμε για τα γνωστά σε όλους μας τρωκτικά στα ποικίλα πεδία της πολιτικής, της επικοινωνίας και της δήθεν επιστήμης που δεν ήθελαν μια τέτοια φωνή να ακούγεται. Το εγχώριο ξενοκρατικό σύστημα που υιοθετούσε μια καταστροφική κατευναστική στάση απέναντι στην Άγκυρα, δεν ήθελε να ακούγεται η φωνή του Σαρρή. Ανθρώπους όπως τον Σαρρή η συμβατική σοφία επιχειρεί πάντοτε να τους κλείσει το στόμα. Είναι όμως σαν να προσπαθεί κανείς να δέσει έναν γίγαντα με κλωστές. Δεν κατάφεραν να τον καταδικάσουν σε σιωπή. Μόνο δολοφονούσαν τον χαρακτήρα του νυχθημερόν κι είναι αλήθεια μερικές φορές τον εκνεύριζαν. Ο Νεοκλής παρέμεινε πάντα ο ίδιος. Ένας εγγενώς ήπιος άνθρωπος...».
Όσοι άκουσαν κατά καιρούς τον αείμνηστο δάσκαλο και αγωνιστή να ομιλεί περί των ελληνοτουρκικών προβλημάτων διαπίστωσαν την άρτια γνώση της τουρκικής γλώσσας και ιστορίας. Το πλεονέκτημα αυτό τον βοηθούσε να διανθίζει τις αναλύσεις του με ανέκδοτα, ιστοριούλες και ευτράπελα γεγονότα, τα οποία καθίσταντο ακόμη πιο εντυπωσιακά λόγω της χρήσης της σωστής τουρκικής προφοράς των ονομάτων. Διερωτώμαι σήμερα αν έχουμε πολλούς και αξιόλογους νέους επιστήμονες, οι οποίοι γνωρίζουν την γλώσσα, την ιστορία και το πολιτικό σύστημα της γείτονος χώρας και θέλουν να βοηθήσουν την πολιτική ηγεσία, τουλάχιστον εκείνους τους πολιτικούς που πιστεύουν σε μία αξιοπρεπή και εθνωφελή εξωτερική πολιτική. Φοβούμαι ότι μεγάλο μέρος τουρκολογικών αναλύσεων παράγεται από πολιτικοεπιστημονικά ιδρύματα, που έχουν εκ των προτέρων ταχθεί υπέρ των ελληνικών υποχωρήσεων και παραχωρήσεων. Προτείνω να δημιουργηθεί, με χρηματοδότηση ιδιωτών που αγαπούν τον τόπο μας, ένα ίδρυμα στη μνήμη του Νεοκλή Σαρρή, το οποίο θα αξιοποιήσει νέους επιστήμονες που γνωρίζουν ή μαθαίνουν την τουρκική γλώσσα και ιστορία και επιθυμούν να θέσουν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία μιας πιο δυναμικής εξωτερικής πολιτικής. Ελπίζω να υπάρχουν και σήμερα εθνικοί ευεργέτες για να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Είναι ευκαιρία να βάλουμε νέα παιδιά με καθαρό μυαλό να μελετήσουν τα μυστικά που κρύβει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας.
Εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή του Νεοκλή Σαρρή!

 

 

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.com

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι