Menu

H Toυρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της από την Γαλλία λόγω αρμενικού!

Μείζονα κρίση στις ελληνογαλλικές σχέσεις λόγω αρμενικού ζητήματος με την Τουρκία ανακαλεί επ' αόριστον τον πρεσβευτή της στο Παρίσι εάν η εθνοσυνέλευση της...
Γαλλίας υπερψηφίσει νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τον «αρνητισμό» ως προς την γενοκτονία των Αρμενίων. Δηλαδή αν αποδεχθεί ότι αξιωματούχοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξόντωσαν συστηματικά σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους στο περιθώριο των ρωσοτουρκικών συγκρούσεων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο πρέσβυς μας στο Παρίσι θα κληθεί να επιστρέψει στο κέντρο για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Και το μήνυμα είναι ότι αν ληφθεί τέτοιο μέτρο θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημία οι διμερείς σχέσεις Γαλλίας - Τουρκίας» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή εκπρόσωπος της πρεσβείας στο Παρίσι.

Η ψηφοφορία για τον σχετικό νόμο, ο οποίος προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο μέχρι 45.000 ευρώ για τους παραβάτες που αρνούνται το γεγονός της ύπαρξης Γενοκτονίας έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογος νόμος ισχύει στη Γαλλία από το 1990 και για όσους αρνούνται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το θέμα επανέφερε στην πολιτική επικαιρότητα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αρμενία.
Διαβάστε περισσότερα...

Απειλές Ερντογάν κατά Σαρκοζί για την αρμενική γενοκτονία

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι πρόκειται να υπάρξουν "πολύ σοβαρές"... "ανεπανόρθωτες" συνέπειες εάν η Γαλλία επικυρώσει ένα νομοσχέδιο το οποίο ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

"Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι εάν αυτά τα μέτρα τεθούν σε εφαρμογή, οι συνέπειες για τις [διμερείς] σχέσεις, τις πολιτικές, τις οικονομικές, τις πολιτισμικές, και σε κάθε πεδίο με τη Γαλλία θα είναι πολύ σοβαρές", ανέφερε ο Ερντογάν σε επιστολή του στον επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Ο Ερντογάν - η χώρα του οποίου αρνείται πάντοτε να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων - έκανε λόγο ακόμη για "ανεπανόρθωτες" συνέπειες για τις σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας εάν εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο από το γαλλικό κοινοβούλιο, καλώντας το Σαρκοζί να εμποδίσει την επικύρωσή του.

"Ελπίζω ειλικρινά ότι θα τιμήσετε την υπόσχεσή σας να αποτρέψετε πρωτοβουλίες αυτού του είδους και να εμποδίσετε τα μέτρα (που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο), τα οποία θα έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες", ανέφερε η επιστολή Ερντογάν.

Κάλεσε παράλληλα τη γαλλική κυβέρνηση να αποτρέψει τον κίνδυνο να υπαχθούν οι διμερείς σχέσεις "σε ομηρία (...) παραταξιακών σκοπιμοτήτων", αναφερόμενος στην Αρμενία.

"Αυτό το νομοσχέδιο στοχοθετεί άμεσα την δημοκρατία της Τουρκίας, το εθνικό έθνος και την τουρκική κοινότητα στη Γαλλία και το θεωρούμε εχθρικό", ανέφερε ο Ερντογάν.
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι