Menu

Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής στην Αρμενία

Στην Αρμενία καταγράφηκε η υψηλότερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της τάξεως του 13,4% ανάμεσα στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την επιτροπή στατιστικών της ΚΑΚ.

Ειδικότερα μονάχα ο τομέας των εξορυκτικών εργασιών (ορυχεία) της Αρμενίας ανήλθε σε 290,5 δις AMD το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012, αύξηση 10,2% σε ετήσια βάση (στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Αρμενίας). Ο συνολικός όγκος της γεωργίας και της αλιευτικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 10,4% τον Ιανουάριο-Ιούνιο 2012, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, με AMD 298 800 000 000. Σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα στοιχεία, έξι χώρες μέλη της ΚΑΚ σημείωσαν αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Συγκεκριμένα στο Τατζικιστάν η αύξηση ήταν 12%, στην Λευκορωσία 8,6%, στη Ρωσία 3,2%, στο Καζακστάν 1,3%, στην Ουκρανία 0,2% και στο Ουζμπεκιστάν 7%, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2012.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Κιργιζία σημείωσαν πτώση 2,8% και 30,2% αντίστοιχα, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το Τουρκμενιστάν. Η βιομηχανική παραγωγή της Μολδαβίας κατά τους πρώτους έξι μήνες είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι πτωτική κατά 0,3%. Κατά μέσο όρο, η βιομηχανική παραγωγή στις χώρες της ΚΑΚ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου αυξήθηκε κατά 2,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Η οικονομία της Αρμενίας αναπτύχθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 6,2%. σύμφωνα με τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν από την επιτροπή στατιστικών της ΚΑΚ. Από την άποψη του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, η Αρμενία ήταν η τέταρτη μετά το Τουρκμενιστάν, η οικονομία της οποίας είδε μια αύξηση 11,1%. Παράλληλα και το Ουζμπεκιστάν κατέγραψε αύξηση 8,1%, το Τατζικιστάν 7,4%. Η Αρμενία ακολουθήθηκε σε ανάπτυξη από το Καζακστάν 5,6% και την Ρωσία 4,4%. Η μέση αύξηση του ΑΕΠ σε όλη την ΚΑΚ ήταν 4,4% από έτος σε έτος. Η επιτροπή στατιστικών της ΚΑΚ παρουσίασε επίσης στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο 2012 και για την Λευκορωσία, το Αζερμπαϊτζάν και την Κιργιζία. Οι δύο πρώτες κατέγραψαν επίσης αύξηση σε ετήσια βάση κατά 2,8% και 1,6% αντίστοιχα, ενώ η οικονομία του Κιργιστάν μειώθηκε κατά 5%. Παράλληλα για την Μολδαβία ανακοινώθηκε αύξηση ύψους 1% για το πρώτο τρίμηνο, ενώ το ΑΕΠ της Ουκρανίας στο δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 3%.

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι