Menu

Τα προβλήματα των μειονοτήτων στο επίκεντρο δημοσίου διαλόγου στην Τουρκία

Δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες όσο και σημαντικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν ζητήματα που ενδιαφέρουν τα Βακούφια και τις μη μουσουλμανικές κοινότητες στην Τουρκία.

Διάλογος ουσίας στην Κωνσταντινούπολη

Στην συνάντηση της Πόλης,  η «Επιτροπή Σοφών» της περιοχής του Μαρμαρά  είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με με εκπροσώπους των μειονοτήτων της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Επιτροπή Σοφών» έχει διορισθεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης και κατανόησης στο πολιτικό ευαίσθητο θέμα της επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος. Στο πλαίσιο των επαφών που έχει η Επιτροπή συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των μη Μουσουλμανικών Μειονοτήτων με σκοπό να ενημερωθεί για  τα προβλήματα και τα θέματα που τους απασχολούν και αναμένουν την λύση τους εδώ και δεκαετίες.

Η συνάντηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των μειονοτικών ιδρυμάτων και στη δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αρμενικής εκκλησίας Surp Vartanants στο Φερίκιοϊ της Πόλης, συμμετείχαν περίπου 150 εκπρόσωποι και μέλη διαφόρων μειονοτικών βακουφίων, ο Υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείο Διακ.Ιωακείμ, Ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και άλλοι παράγοντες.

Η συνάντηση ξεκίνησε με ομιλία του Παντελή Βίγκα, εκπροσώπου των μη Μουσουλμανικών Μειονοτικών Ιδρυμάτων στο δεκαπεντεμελές Συμβούλιο για μειονοτικά ιδρύματα, της Γενικής Διευθύνσεως των Βακουφίων που εδρεύει στην Άγκυρα. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν μέλη της Επιτροπής Σοφών και ακολούθησε ανοικτός διάλογος με την συμμετοχή και του κοινού. Τα συμπεράσματα από τις συναντήσεις και τις επαφές που θα έχει το επόμενο δίμηνο η Επιτροπή Σοφών θα κατατεθεί στην Κυβέρνηση της Άγκυρας με στόχο να διαμορφώσει αναλόγως την πολιτική της.

Στη συνάντηση αναφέρεται σε εκτενές ολοσέλιδο δημοσίευμά της, με αναφορά και στην πρώτη της σελίδα, η τουρκική εφημερίδα SABAH. «Οι σοφοί άνθρωποι έγιναν η φωνή των Μειονοτήτων» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στο οποίο σημειώνεται ότι «οι εκπρόσωποι των Μειονοτήτων εξέφρασαν άφοβα τις απόψεις τους για τα θέματα που τους απασχολούν».  

Η συνάντηση της Άγκυρας

Στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας , στις 13 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε δημόσια συζήτηση με θέμα «Το νομικό καθεστώς των βακουφίων και των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων και το ζήτημα της νομικής τους προσωπικότητας», ύστερα από κοινή πρωτοβουλία των μειονοτικών ιδρυμάτων και του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

  Ακαδημαϊκοί και έμπειροι Νομικοί συζήτησαν για το ευαίσθητο αυτό θέμα στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης και της αναδιάρθρωσης των Μειονοτικών Ιδρυμάτων. Η συνάντηση ξεκίνησε με εισήγηση του Παντελή Βίγκα με θέμα, «Το νομικό καθεστώς και η νομική προσωπικότητα των μη Μουσουλμανικών κοινοτήτων και κοινοτικών ιδρυμάτων».

Στην συνέχεια οι δικηγόροι Sebul Aslangil και Evren Çelikel ανέπτυξαν το θέμα, «Το ζήτημα του καθεστώτος των μειονοτικών βακουφίων και κοινοτήτων». Ο δικηγόρος Cem Murat Sofuoğlu ανέπτυξε τις «Προτάσεις διευθέτησης του ζητήματος της νομικής προσωπικότητας των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων υπό το πρίσμα των αποφάσεων της Επιτροπής Βενετίας» ενώ ο Λέκτορας Levent Korkut μίλησε με θέμα, «Ανάλυση της ελεύθερης πρόσβασης σε νομική προσωπικότητα και οι δυνατότητες κοινοτικής οργάνωσης τον 21ο αιώνα».  Ο Λέκτορας και διακεκριμένος νομικός Γιάννης Κτιστάκις, πραγματοποίησε την εισήγηση με τίτλο,  «Παραδείγματα και εφαρμογές σε άλλες χώρες και συγκριτική ανάλυση».

Από τις εισηγήσεις αλλά και από την συζήτηση που ακολούθησε επισημάνθηκε η αναγκαιότητα προώθησης δίκαιων λύσεων με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την μη ύπαρξη της νομικής προσωπικότητας των κοινοτικών ιδρυμάτων. Στο τέλος της συζήτησης ο Παντελής Βίγκας έκανε γνωστό ότι τον επόμενο Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί ένα νέο συνέδριο, αυτή την φορά στην Πόλη, όπου θα συνεχισθεί η συζήτηση για τα μειονοτικά ζητήματα.

Στη συνάντηση αυτή παρέστησαν ο Γενικός Διευθυντής της Γεν. Διευθύνσεως των Βακουφίων Δρ. Adnan Ertem, εκπρόσωποι Πρεσβειών, ο διακεκριμένος Πανεπιστημιακός Καθηγητής BaskinOran, ο Υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Διακ.Ιωακείμ, ο Πρόεδρος του ΣΥ.Ρ.Κ.Ι (Rumvader) Αντώνης Παριζιάνος, παράγοντες κοινοτήτων από διάφορες μειονότητες, ακαδημαϊκοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες.      

 

 

Πηγή: amen.gr

Διαβάστε περισσότερα...

«Εγώ για μένα» το νέο τραγούδι του Hovig

Νέο τραγούδι και ολοκαίνουργιο videoclip μας παρουσίασε ο νεαρός τραγουδιστής Hovig. Τους στίχους έγραψε το δίδυμο των επιτυχιών Γιώργος και Γρηγόρης Βαξαβανέλης, ενώ η μουσική ανήκει στον ίδιο τον ερμηνευτή. Το τραγούδι έχει τίτλο « Εγώ για μένα» και αναμένεται να αποτελέσει την επόμενη επιτυχία του τραγουδιστή μετά το «Μυστικά». Το βιντεοκλίπ επιμελήθηκε ο Δημοσθένης Τότσης.

 

Πηγή: zougla.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Συνεργασία Αρμενίας - Ιράν στην ανταλλαγή ενέργειας

Η κρίσης στην αύξηση τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου άλλαξε την ρότα στη πολιτική ενέργειας της Αρμενίας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Αρμενίας Αρμεν Μοβσισγιαν σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή τόνισε πως η συνεργασία που υπήρχε ανάμεσα στις δυο χώρες στο τομέα της ενέργειας έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία στην τελευταία περίοδο.

Η Κοινή Επιτροπή Συνεργασίας Αρμενίας-Ιράν θα δώσει ένα νέο δυναμικό με το σύστημα ανταλλαγής ενέργειας  δήλωσε ο Μοβσισγιαν και συμπλήρωσε… έναντι του φυσικού αερίου που θα αγοράσουμε από το Ιράν θα πουλήσουμε στην χώρα αυτή ηλεκτρικό αλλά σε όλη την διαδικασία θα ισχύει η μέθοδος της απόλυτης ανταλλαγής. Οι αγωγοί φυσικού αερίου ανάμεσα στην Αρμενία και στο Ιράν περιέχουν μεγάλο δυναμικό και αυτό ευνοεί την χρήση τους στις πιο δύσκολες στιγμές.

Η πολιτική ανταλλαγής  της Αρμενίας όπως αναφέρουν οι αναλυτές προέρχεται από την διαφωνία τιμής του φυσικού αερίου πουπροεκυψε με την Μοσχα. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνησης δέχτηκε σοβαρό ρεύμα  διαδηλώσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης  λόγο της σιωπηρής στάσης που κράτησε στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που προχώρησε η Ρωσία.

 

Πηγή: trtgreek.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι