Menu

Όταν Τούρκοι διανοούμενοι μιλούν για την Γενοκτονία των Ελλήνων...

 «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: 1994-2014, είκοσι χρόνια μετά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων». Μία ιδιαίτερη ημερίδα  στη Κατερίνη.

Η ημερίδα που πραγματοποίησαν, στις 12 Απριλίου, οι Ποντιακοί σύλλογοι του Νομού Πιερίας Πιερίας στην Κατερίνη με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών από την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Βουλή των Ελλήνων, είχε μία σημαντική ιδιαιτερότητα. Τη συμμετοχή Τούρκων διανοουμένων που εδώ και χρόνια αγωνίζονται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, αλλά και για την ελευθερία του Κουρδικού λαού.
Στη σημαντική αυτή εκδήλωση, μίλησαν ο συγγραφέας Σαίτ Τσετίνογλου και ο Θεοφάνης Μαλκίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, ενώ ο εκδότης και συγγραφέας Ραγκίπ Ζαράκολου έστειλε την ομιλία του αφού δεν μπόρεσε να συμμετάσχει λόγω επιδείνωσης της υγείας του.
Την εκδήλωση προλόγισε εκ μέρους των Ποντιακών Σωματείων ο Δημήτρης Προκοπίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκεπτικό πραγματοποίησης, αλλά και στη μοναδικότητά της λόγω της παρουσίας των Τούρκων διανοουμένων. Στη συνέχεια χαιρέτησε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής Ελλάδας Μπεντρός Χαλατζιάν, ο οποίος τόνισε τον κοινό αγώνα Αρμενίων και Ελλήνων, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ασσυρίων Ελλάδας Κυριάκος Μπατσάρας στο χαιρετισμό που έστειλε, επισήμανε τον κοινό αγώνα που δίνεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Αμέσως μετά ο φιλόλογος Πάρις Παπαγεωργίου που μετέφρασε τις  εισηγήσεις των Τούρκων δημοκρατών, διάβασε την ομιλία του Ραγκίπ Ζαράκολου ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναγνώρισης της Γενοκτονίας Αρμενίων και Ελλήνων ως καθήκον και χρέος της ανθρωπότητας καθώς και στην στάση της Τουρκίας η οποία συνεχίζει να αρνείται το έγκλημα. Ο Ραγκίπ Ζαράκολου λίγες μέρες πριν μίλησε στην Γερουσία των ΗΠΑ που ενέκρινε σχετικό ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Ο Σαϊτ Τσετίνογλου αναφέρθηκε στη Γενοκτονία στον Πόντο δίνοντας έμφαση πέρα από τη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων και στη λεηλασία των περιουσιών τους από τους θύτες τους. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε δεκάδες περιπτώσεις όπου οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί λεηλάτησαν τον πλούτο των Ελλήνων, συνεχίζοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο τη Γενοκτονία και την εκδίωξή τους.
Ο Θεοφάνης Μαλκίδης στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στη διαδρομή των Ελλήνων από την Τραπεζούντα και τη Γενοκτονία έως την προσφυγιά και επικέντρωσε την ανάλυσή του στον εγχώριο και διεθνή αγώνα αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Αγώνας ο οποίος όπως τόνισε παρότι έχει πολλές δυσκολίες και εμπόδια από τα δύο μέτωπα - άρνηση της Τουρκίας και  εχθρότητα- αδιαφορία της Ελλάδας –  θα είναι νικηφόρος.
Την ημερίδα παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες από την Κατερίνη αλλά και από άλλες περιοχές, τιμώντας τον αγώνα που δίνεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, ο οποίος εδώ και καιρό έχει ως συμπαραστάτες τους Τούρκους δημοκράτες!

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η γενοκτονία των Αρμενίων στο ντοκιμαντέρ «Ashes and Phoenix»

ΓΡAΦΕΙ Η ΘΕΩΝΗ ΠΑΝΑΓΗ

Με την ευκαιρία της διεθνούς μέρας μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας στις 24 Απριλίου, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου επαναπροβάλλει την ταινία ντοκιμαντέρ «Ashes and Phoenix» των Merlyn Solakhan και Manfred Blank από το 2009 που επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο του Γερμανού θεολόγου και δόκτορα ασιατικών σπουδών Johannes Lepsius (1858-1926), του οποίου το όνομα συνδέθηκε με την ιστορία των Αρμενίων. Άλλωστε ο Lepsius είναι γνωστός για την τεκμηρίωσή του αναφορικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων. Το έργο του, «Έκθεση σχετικά με την κατάσταση του αρμενικού λαού στην Τουρκία», λογοκρίθηκε στις 7 Αυγούστου 1916, ωστόσο, 20.000 αντίγραφα εστάλησαν σε όλη τη Γερμανία πριν την επιβολή της λογοκρισίας. Μια άλλη έκδοση της τεκμηρίωσης είναι μια συνέντευξη με τον Ενβέρ Πασά το 1915 που φέρει τον τίτλο «Ο θανάσιμος διάδρομος  του αρμενικού λαού». Μάλιστα, ο συγγραφέας Franz Werfel του έστησε ένα λογοτεχνικό μνημείο στο διάσημο μυθιστόρημά του, «Οι σαράντα ημέρες της Musa Dagh», όπου ονόμασε τον Lepsius ως τον «φύλακα άγγελο των Αρμενίων». Γι’ αυτό και θέλοντας το Ινστιτούτο Γκέτε να τιμήσει τη μνήμη αυτού του σημαντικού ανθρωπιστή προβάλλει την ταινία ντοκιμαντέρ «Ashes and Phoenix», η οποία έγινε με τη στήριξη του Γερμανικού Ομόσπονδου Ιδρύματος  για τον πολιτισμό το 2009.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Απριλίου στις 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε (πλησίον παλιού ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία). Η ταινία θα προβληθεί στα Γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους και η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Πηγή: citysigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι