Menu

Κύπρος: Θεία Λειτουργία στην αρμενική εκκλησία, 50 χρόνια μετά

Την Κυριακή η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά από μισό αιώνα.

Τελείται την ερχόμενη Κυριακή, 11 Μαΐου, η πρώτη Θεία Λειτουργία στην κατεχόμενη αρμενική εκκλησία της Παναγίας, μετά από 50 χρόνια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Εκπροσώπου της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στις  12:00 και θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.
Προστίθεται ότι η γοτθική εκκλησία, επί της οδού Βικτωρίας, βρίσκεται στην καρδιά της Αρμενικής συνοικίας της Λευκωσίας μέχρι το 1964, όταν εγκαταλείφθηκε κατά τις διακοινοτικές ταραχές.
Μεταξύ 2008 και 2012 η εκκλησία έτυχε αποκατάστασης από το UNDP-ACT και USAID, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Πηγή: kathimerini.com.cy

Διαβάστε περισσότερα...

Armenia: Lest They Perish

  • Κατηγορία VIDEOS

A documentary about the events surrounding the legacy of Near East Relief (NER), a humanitarian organization created in 1915 to save the lives of Armenians and other Ottoman Christians in the aftermath of WWI. NER would become known as the Near East Foundation (NEF), and is the oldest organization of its kind. The Foundation of Foundations, its innovative models became the base for development and relief programs such as the Marshall Plan, the Peace Corps, and the United States Agency for International Development (USAID). Read more about our history at neareast.org/whoweare/history

Today, NEF is no longer a relief organization. NEF is a nonsectarian, apolitical development organization that actively builds and supports prosperous, sustainable communities and operates in seven countries across the Middle East and Africa.

Διαβάστε περισσότερα...

Δίνει το παράδειγμα η Αρμενική!

Ένα από τα πιο ιστορικά και καλά οργανωμένα αθλητικά σωματεία της Αττικής είναι η Ένωση Αρμενίων Αθλητών ή αλλιώς Αρμενική όπως την αποκαλούν οι φίλοι.

Η Αρμενική με έδρα την Νέα Σμύρνη διατηρεί τμήματα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, κολύμβησής, σκακιού και προσκοπικές ομάδες. Έχοντας ιδρυθεί το 1922 από Μικρασιάτες Αρμένιους πρόσφυγες έχει σαν πρωταρχικό στόχο να ωθεί τα παιδιά της 2ης 3ης, 4ης κοκ γενιάς προσφύγων στον αθλητισμό και συμβάλει σημαντικά στην διατήρηση της αρμενικής κουλτούρας και γενικότερα στη δημιουργία «φιλίας».

Απόδειξη ότι ο αθλητισμός δημιουργεί φιλίες και οι φιλίες σε συνδυασμό με το καλό κλίμα καλλιεργούν το έδαφος για το… θαύμα, είναι το τμήμα μπάσκετ της Αρμενικής!

Το 2008 η Ένωση Αρμένιων Αθλητών ενώ αγωνίζονταν για αρκετά χρόνια στην Δ κατηγορία αντρών κατάφερε να δημιουργήσει έναν κορμό από αξιόλογους παίκτες και καλούς χαρακτήρες , κάνοντας μια εκπληκτική σεζόν παίζοντας παράλληλα ωραίο μπάσκετ ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια Δ ΕΣΚΑΝΑ!

Ήταν μια ομάδα, μια γροθιά, μαζί στους τραυματισμούς, στις χαρές, μια παρέα φίλων..που γούσταρε το μπάσκετ, την μυρωδιά της θερμαντικής στα αποδυτήρια, από το 1ο βιολί μέχρι και το τελευταίο..
Δυστυχώς τα επόμενα χρόνια, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του.. άλλαξε ο προπονητής, έφυγε από την ομάδα ο «φύλακας άγγελός της» - έφορος και πολλοί αθλητές είτε για προσωπικούς λόγους (σπουδές, στρατιωτικές υποχρεώσεις) είτε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων σταματήσανε..αποτέλεσμα?

Χάθηκε η παρέα..εξαφανίστηκε το ωραίο μπάσκετ..

Και φτάνουμε στο σήμερα..μετά από σχεδόν 6 χρόνια..η παρέα ΞΑΝΑμαζεύτηκε και παίρνει από το χέρι την Αρμενική στην Γ ΕΣΚΑΝΑ!

Ορισμένοι στα ίδια πόστα, ορισμένοι σε ..άλλα!

«Καπετάνιος», προπονητής, επέστρεψε ο ίδιος, Στέφανος Νικολαϊδης, ο «φύλακας άγγελος» της ομάδας ο ίδιος πάλι, Χοβίκ Δερχοβακιμιάν, έχοντας αυτή την φορά την πολύτιμη βοήθεια των Αρντάς Γκουντικιάν (μέλος του ΔΣ της Αρμενικής) και Άγγελου Μανούση, παλαίμαχου αθλητή , αρχηγός της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια, ο πολύμπειρος Σέρκο Γιετιμιάν ή αλλίως Dodi, ο πιτσιρικάς Δρόσος Ρουμελιώτης (18 ετών το 2008) πλέον μεγάλωσε και είναι το βασικό διάρη της ομάδας ενώ ο Αλέξης Αμπάτζης που είχε έρθει το 2008 χαριστικά για έναν χρόνο να κλείσει την καριέρα του αγωνίζεται με το ίδιο απαράμιλλο πάθος μέχρι και σήμερα και μαζί με τους παραπάνω ο «Νάσης», ο Θανάσης Σεργουνιώτης … τον κύκλο του 2008 τον κλείνουν 2 παλιοί αθλητές της Αρμενικής, σε άλλα πόστα πλέον, ο Χαϊκ Τσιρωνιάν στο πλευρό του «καπετάνιου» ως βοηθός προπονητή και ο Γιάννης Χατζησταμάτης με καθήκοντα Γενικού Αρχηγού της ομάδας…

Απλά ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκε η παροιμία: ομάδα που κερδίζει ΔΕΝ την αλλάζεις!

Τη συνταγή την ξέρανε, τα υλικά τα βρήκανε, οπότε… η επιστροφή στην Β’ ΕΣΚΑΝΑ ήταν εύκολη υπόθεση! Η επόμενη σεζόν θα βρει την Αρμενική στην Β ΕΣΚΑΝΑ!

Το ρόστερ της Αρμενικής για τη σεζόν 2013-2014, είναι το εξής:
Γιετιμιάν Σέρκο (αρχηγός), Αμπατζής Αλέξης, Ρουμελιώτης Δρόσος, Σεργουνιώτης Θανάσης, Αντωνομανωλάκης Δημήτρης, Νικολόης Γιώργος , Μακρινός Μάρκος, Εμμανουήλ Βίκτωρας, Σταματόπουλος Αλκης, Γιαννακόδημος Αντώνης, Ματιάτος Φάνης, Λιοφάγος Νίκος, Μελκονιάν Τιγκράν, Αβεντισιάν Αβεντίς, Λινάρδος Μάρκος και Ανδρεαδάκης Μανώλης. Προπονητής: ΝικολαΙδης Στέφανος, Βοηθός Προπονητή: Χαϊκ Τσιρωνιάν, έφοροι ομάδας: Χοβίκ Δερχοβακιμιάν, Αρντάς Γκουντικιάν και Άγγελος Μανούσης, Γενικός Αρχηγός της ομάδας: Χατζησταμάτης Γιάννης.

Ηθικό δίδαγμα 1: Το μπάσκετ δεν σταματάει μόνο στις 4 γραμμές του τερέν! Υπάρχει «ζωή» και αγάπη για το άθλημα και μετά την ενεργό δράση. Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό πέρα από έναν καλό προπονητή χρειάζονται και οι άνθρωποι οι οποίοι θα τρέξουν την ομάδα, θα εμψυχώσουν τους αθλητές και θα είναι δίπλα τους στα καλά και στα άσχημα!

Ηθικό δίδαγμα 2: Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό τα καλά αποτελέσματα δεν τα φέρνουν ούτε τα χρήματα ούτε οι βεντέτες. Τα φέρνει το καλό κλίμα, η χημεία, ομαδικότητα και η παρέα! Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ένωση Αρμενίων Αθλητών δεν αμείβεται κανένας αθλητής αλλά τα παιδία δείχνουν τη αφοσίωση επαγγελματιών.

 

 

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Γενοκτονία Ποντίων 2014 - Εκδηλώσεις Μνήμης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη | 19 Μαΐου 2014

Πανελλαδικές εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Ποντίων από την Π.Ο.Ε. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 19 Μαΐου 2014 από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), στις 18:30 στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και στις 18:30 στην πλατεία Συντάγματος την Αθήνα.

Κεντρικές εκδηλώσεις - Αναλυτικό πρόγραμμα:

Θεσσαλονίκη

Κυριακή 11 Μαΐου:
10.00: Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας
Ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα 
11.00: Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Γενοκτονίας  Ποντιακού Ελληνισμού
Εθελοντική Αιμοδοσία Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ν.Θεσσαλονίκης
 «Δίνω αίμα για το αίμα που χύθηκε»
9.00-13.00: Εθελοντική αιμοδοσία στην Ένωση Ποντίων Πολίχνης (Αθ. Διάκου 26) και στην Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς (Πλ. Προσφυγικού Ελληνισμού)

Δευτέρα 19 Μαΐου

17.00: Ποδηλατοπορεία «Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη»
Ποδηλατοπορεία Μνήμης από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. με αφετηρία την Είσοδο του Λιμανιού και κατάληξη στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.
Κεντρική εκδήλωση Μνήμης στην Πλατεία Αγίας Σοφίας
18.30: Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Πλ. Αγίας Σοφίας) - Κατάθεση Στεφάνου
19.00: Χαιρετισμός Προέδρου της Π.Ο.Ε. Επαμεινώνδα Φαχαντίδη και Προέδρου της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. Γεωργίου Παρχαρίδη
Ομιλία από τον Δρα Νικόλαο Λυγερό, Στρατηγικό Σύμβουλο
20.00: Πορεία διαμαρτυρίας προς το Τούρκικο Προξενείο και επίδοση Ψηφίσματος

Τρίτη 20 Μαΐου: Ημερίδα με θέμα την Ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας
18.30: Ημερίδα στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Νίκης 13) με θέμα "Ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας - Πρώτη προσέγγιση"
Εισηγητές: Δρ. Νίκος Ζάικος, Επ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δρ. Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός σύμβουλος.

Αθήνα:

Κυριακή 11 Μαΐου: Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη
08.00: Επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
11.30: Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου
12.00: Ομιλία Θεοφάνη Μαλκίδη, Δρα Κοινωνικών Επιστημών, Μέλους της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών (IAGS), με θέμα: "Μνήμη Γενοκτονίας ή Γενοκτονία της Μνήμης"
13.00: Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
19.30: Επίσημη υποστολή της Εθνικής Σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Δευτέρα 12 Μαΐου – Παρασκευή 16 Μαΐου:
Εθελοντική Αιμοδοσία Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων «Δίνω αίμα για το αίμα που χύθηκε»
9.00-18.00: Εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας (Λεωφ. Αλεξάνδρας 171)

Δευτέρα 12 Μαΐου – Δευτέρα 19 Μαΐου: Πλατεία Περσεφόνης (Στ. Μετρό Κεραμεικού)
Ενημερωτικά περίπτερα σωματείων Σ.Πο.Σ. Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. στην Πλατεία Περσεφόνης, όπου με οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα θα προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου και η τραγική τους κατάληξη.

Σαββάτο 17 Μαΐου: ΕΣΗΕΑ - Ημερίδα για την Ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας
18.30: Ημερίδα με θέμα «Απαγορεύεται η βαρβαρότητα» στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (Ακαδημίας 20)
Εισηγητές: Δρ. Χαΐκ Ντεμογιάν, Διευθυντής Μουσείου Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Έρεβαν, Δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών (IAGS), Δρ. Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός σύμβουλος

Κυριακή 18 Μαΐου – Δευτέρα 19 Μαΐου: Πλατεία Περσεφόνης – Ολονυχτία.
Ολονυχτία στο εκθεσιακό περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.
Κατά το ποντιακό έθιμο, τη νύχτα πριν την ταφή του απολεσθέντος προσώπου, τελείται το «μόνασμα» του νεκρού. Τη δε νύχτα αυτή, των 353.000 γενοκτονημένων Ποντίων...

Δευτέρα 19 Μαΐου

16.00: Ποδηλατοπορεία «Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη»
Ποδηλατοπορεία Μνήμης από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. με αφετηρία την Πλατεία Περσεφόνης στον Κεραμεικό και κατάληξη στην Πλατεία Συντάγματος.
18.30: Κεντρική εκδήλωση Μνήμης στο Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη

19.00: Επίσημη αλλαγή Προεδρικής Φρουράς με ευζώνους να είναι ενδεδυμένοι τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη
Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Αττικής Ιωάννη Σγουρού και Προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. Γεωργίου Βαρυθυμιάδη

Ομιλία από τον Δρα Χαΐκ Ντεμογιάν, Γενοκτονολόγο, Διευθυντή του Μουσείου Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Έρεβαν

19.45: Επιμνημόσυνη Δέηση - Κατάθεση στεφάνου - Εθνικός Ύμνος

20.00: Πορεία προς την Πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας και επίδοση Ψηφίσματος

Καλούμε σύσσωμο τον Ποντιακό, και όχι μόνο, Ελληνισμό να δώσει δυναμικό παρόν στις εκδηλώσεις Μνήμης, καθώς το έγκλημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ο αγώνας για την Διεθνή αναγνώριση αφορά, όπως κάθε μείζον εθνικό θέμα, ολόκληρο τον Ελληνισμό.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Έκπληξη στον πιτσαδόρο των Όσκαρ (video)

Η ιστορία με τον πιτσαδόρο των Όσκαρ είναι γνωστή: την βραδιά της απονομής, η Ντε Τζένερις παρήγγειλε πίτσες και ο Έντγκαρ Μαρτροσιάν που τις παρέδωσε δεν γνώριζε ότι θα το κάνει κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, περιτριγυρισμένος από σταρ παγκόσμιου βεληνεκούς.
Στην δική της εκπομπή η Ντέ Τζένερις είχε καλέσει τον Έντγκαρ, που της είχε αποκαλύψει ότι η αγαπημένη του ηθοποιός είναι η Τζούλια Ρόμπερτς. Η Ντε Τζένερις αποφάσισε σε επόμενη εκπομπή να του κάνει την εξής έκπληξη… (δείτε μετά το 1.40΄΄)

 

Πηγή: athensvoice.gr

Διαβάστε περισσότερα...

California State Assembly Recognizes Artsakh Independence

ARF Western US Central Committee Issues Announcement on Historic Vote

Moments ago, the California State Assembly, by a decisive vote adopted a resolution recognizing the independence of the Nagorno-Karabakh Republic, a historic move by the legislature of the State, which is home to the largest Armenian Portal outside of Armenia.
The Armenian Revolutionary Federation Western US Central Committee welcomes this bold and groundbreaking move, which is a testament to not only the hard work of the Armenian-American community, but also the cognizance of public officials in the State of California about the right to self-determination of all peoples—and in this case the people of Artsakh.
This vote goes a long way in cementing the just aspirations of the Armenian people and underscores the importance of the struggle waged by the people of the Nagorno-Karabakh Republic to determine their own fate and to establish democratic norms for governing themselves in the face of grave adversity and threats to their daily existence.
Despite heavy opposition by Azerbaijan, the California Legislature took the heroic step to advance the cause of freedom and self-determination. For this each and every legislator who voted in favor of the measure must be commended. At the same time, State Assemblymembers Mike Gatto, Scott Wilk, Adrin Nazarian and Khatcho Achadjian and Assembly Speaker John Perez must be commended for their leadership in this effort and their commitment to becoming the true representatives of the constituencies.

This is a definitive victory for the Armenian Nation, as well as for the people of Artsakh who have heroically waged a struggle for self-determination and for other disenfranchised peoples around the world.

 

 

Source: asbarez.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι