Menu

Νικόλαος Λυγερός: Η ετυμολογία της γενοκτονίας

Πολλοί πιστεύουν στον ελλαδικό χώρο ότι η λέξη γενοκτονία είναι ελληνική. Αν εξετάσουν όμως την ετυμολογία της, θα αντιληφθούν ότι η επινόηση του Raphaël Lemkin βασίστηκε σε δύο ρίζες για να κατασκευάσει αυτή τη διεθνή ορολογία μέσω των αγγλικών. Έτσι όπως το εξηγεί ο ίδιος επέλεξε μια ελληνική ρίζα και μια λατινική για να δημιουργήσει τη λέξη genocide.
Πιο σημαντικό ακόμα είναι ότι εμπνεύστηκε από τα γεγονότα που χαρακτηρίζονται πλέον ως γενοκτονία των Αρμενίων και γενοκτονία των Ελλήνων. Με άλλα λόγια η λέξη γενοκτονία χρωστά την ύπαρξή της σε αυτά και όχι στη γενοκτονία των Εβραίων που είναι μεταγενέστερη και στην οποία εφαρμόστηκε η λέξη εκ των υστέρων. Δυστυχώς αυτό το νοητικό σχήμα είναι σπάνια γνωστό ακόμα και στον χώρο της νομικής.
Πάντως αυτή η προσέγγιση σημαίνει πρακτικά ότι κάθε φορά που κάποιος χρησιμοποιεί την λέξη γενοκτονία ακόμα και σε αφαιρετικό επίπεδο, αναγνωρίζει έμμεσα τη γενοκτονία των Αρμενίων και τη γενοκτονία των Ελλήνων. Αυτό το χαρακτηριστικό στοιχείο δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς, ενώ βρίσκεται η πηγή στα αρχεία του Lemkin στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στη Washington και είναι προσβάσιμη μέσω διαδικτύου.
Αν το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας θα μας δώσει στοιχεία για να θεμελιώσουμε μια στρατηγική αναγνώρισης πιο αποτελεσματική και θα διευκολύνει τις σχέσεις μας όταν προσπαθούμε να πείσουμε άλλες χώρες να μας αναγνωρίσουν.
Στην πραγματικότητα, αρκεί για μας να δείξουμε τα κείμενα του Lemkin για να δούμε και να δουν ότι ο ίδιος ο ορισμός της γενοκτονίας βοηθά τις προσπάθειές μας, αφού η ίδια η ετυμολογία δικαιώνει επί της ουσίας τις θέσεις μας πάνω στο θέμα της ιστορικής αναγνώρισης. Αλλά δίνει επίσης ένα πλαίσιο, όπου μπορούμε να σκεφτούμε κι άλλες δράσεις που θα βασίζονται πάνω στο έργο του Lemkin.

 

 

Πηγή: nikos-lygeros-poihsh.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ενοχλήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι από τις συστάσεις των ΗΠΑ για προστασία των χριστιανικών μνημείων

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής ενέκρινε νομοσχέδιο, το οποίο καθιστά την Τουρκία υπόλογη έναντι του Κογκρέσου για την επιστροφή εκκλησιών κι άλλων χριστιανικών τόπων λατρείας που κατέχονται παράνομα.

Αβάσιμο και απαράδεκτο χαρακτηρίζει το λεγόμενο "υπουργείο εξωτερικών" του ψευδοκράτους το νομοσχέδιο 4347 που ενέκρινε η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, το οποίο καθιστά την Τουρκία υπόλογη έναντι του Κογκρέσου για την επιστροφή εκκλησιών κι άλλων χριστιανικών τόπων λατρείας που κατέχονται παράνομα, εντός της χώρας και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. 
Σχολιάζοντας σε γραπτή δήλωση το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών υποστηρίζει ότι το κείμενο περιέχει «αβάσιμους ισχυρισμούς και ότι αυτό είναι απαράδεκτο». Ισχυρίζεται επίσης ότι «δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη μουσουλμανική-τουρκική κληρονομιά στη νότια Κύπρο», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι το οποίο, όπως αναφέρει, «αγνοεί η επιτροπή της αμερικανικής Βουλής». 
Προβάλλεται επίσης ο ισχυρισμός ότι «οι Ελληνοκύπριοι, οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και άνθρωποι από άλλες θρησκείες που ζουν στην Κύπρο, μπορούν ελεύθερα να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα».  
Επίσης αναφέρεται ότι «λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς» και ότι το 2013 ολοκληρώθηκε η αναστήλωση τριών εκκλησιών στα κατεχομένα, ενώ συνεχίζεται η αναστήλωση δέκα θρησκευτικών και ιστορικών χώρων.
Το λεγόμενο "υπουργείο εξωτερικών" αναφέρει ακόμα ότι η διαδικασία για την αναστήλωση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα «έχει επιταχυνθεί με τις θετικές προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς».
Τέλος, εύχεται το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής «να μη βλάψει τη διαδικασία των συνομιλιών».

 

 

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι