Menu

Εκδήλωση «Χρέους» - Πόντος & Αρμενία: Δύο λαοί με παράλληλη μοίρα και πορεία | 1 Σεπτ 2014

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν σε μία ιδιαίτερη παράσταση που θα λάβει χώρα την Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 21:00, στο ιστορικό θέατρο «Δόρα Στράτου» (Αρακύνθου 33 στον λόφο Φιλοπάππου):

«ΧΡΕΟΣ»

Τρεις χιλιετίες θρύλων, ιστορίας και παραδόσεων Δύο Ορθόδοξοι Χριστιανικοί λαοί με παράλληλη μοίρα και πορεία...

Μια κατάθεση ΧΡΕΟΥΣ...

Οι χορευτικές ομάδες της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής και της Αρμένικης κοινότητας της Κεντρικής Ρωσίας της Anah Sari, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID-UNESCO) και του προέδρου του, Δρ. Άλκη Ράφτη, επιχειρούν μέσα από τον συνδυασμό θεάματος 3D mapping και λαϊκής χορευτικής παράδοσης να καταθέσουν φόρο τιμής και ταυτόχρονα να αφήσουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Μέσω οπτικών-μουσικοχορευτικών παρεμβάσεων θα υλοποιηθεί η παρουσίαση των σημαντικότερων ορόσημων της ιστορίας των δύο λαών από την αρχαιότητα έως τις Γενοκτονίες και έως και σήμερα με κορύφωση την αναζήτηση της λύτρωσης του μέλλοντος...

Γενική επιμέλεια – Συντονισμός: Όμηρος Παχατουρίδης

Προπώληση εισιτηρίων:

Η προπώληση εισιτηρίων με κόστος 10€ θα γίνεται στα εξής σημεία:

1) Βιβλιοπωλείο Ινφογνώμων, Φιλελλήνων 14 Αθήνα, 210 3316036 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2) Μακρίδης Θοδωρής 6988 071 784 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

3) Παχατουρίδης Όμηρος 6932 488 710 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Xορηγός επικοινωνίας: pontos-news.gr

 

 

 

Πηγή: newsnowgr.com

Διαβάστε περισσότερα...

Ρώσοι εκπαιδεύονται στα UAV στην Αρμενία

Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας περισσότερα από 100 άτομα στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύονται στην Αρμενία στην επιχειρησιακή χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων.

Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι τριήμερη και διεξάγεται στα εκπαιδευτικά κέντρα αλπικών επιχειρήσεων Kamhud και Alagyaz στην Αρμενία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου αντικείμενο της εκπαίδευσης είναι η εξοικείωση του προσωπικού στην απογείωση, πτήση και προσγείωση των μη επανδρωμένων αεροχημάτων Navodchik-2, Forpost, Orlan-10 και Zastava (απεικονίζεται στη συνημμένη φωτογραφία) σε ορεινές περιοχές και ιδιαίτερα σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1.500 μέτρων.

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι τα μη επανδρωμένα αεροχήματα χρησιμοποιούνται σε αποστολές επιτήρησης – αναγνώρισης κατά τη διάρκεια τακτικών ελιγμών και πορειών και ότι οι μονάδες που τα επιχειρούν στελεχώνονται από επαγγελματικό προσωπικό που έχει υποστεί ειδική εκπαίδευση.

Ειρήσθω εν παρόδω, κύριο πυλώνα της αμυντικής συνεργασίας Ρωσικής Ομοσπονδίας – Αρμενίας αποτελεί η ρωσική 102η Στρατιωτική Βάση, πλησίον της αρμενικής πόλης Gyumri που αποτελεί κόμβο του ενοποιημένου συστήματος αεράμυνας της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

Από τη βάση επιχειρούν μαχητικά MiG-29 Fulcrum και συστήματα αντιαεροπορικής – αντιπυραυλικής άμυνας S-300 (SA-21 Grumble). Μάλιστα τον Αύγουστο του 2010 οι δύο χώρες συμφώνησαν την επέκταση της χρονικής λειτουργίας της βάσης μέχρι το 2044, ενώ πιθανή είναι και επέκταση της περιοχής επιχειρήσεων που καλύπτει.

 

 

 

Πηγή: defence-point.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η πρώτη επίπληξη της Αρμενίας στη Ρωσία

του John Drennan

Στις 10 Ιουλίου, η ηγεσία της Αρμενίας επίπληξε για πρώτη φορά δημοσίως τη σύμμαχο και προστάτη της, Ρωσία, σχετικά με την εμπλοκή της στην περιφερειακή ασφάλεια. Ο πρόεδρος Serzh Sargsyan άσκησε κριτική στη ρωσική κυβέρνηση για την απόφασή της να προχωρήσει με την παράδοση όπλων 1 δισ. δολαρίων στο Μπακού, δηλώνοντας: «αυτό είναι ένα πολύ επώδυνο θέμα για μας. Οι πολίτες μας είναι εξαιρετικά ανήσυχοι που ο στρατηγικός μας εταίρος πουλάει όπλα στο Αζερμπαϊτζάν». Μόλις τον Μάιο, Αρμένιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν ανησυχούν για τις φήμες σχετικά με την πώληση. Φαίνεται ότι το Έρεβαν τα υπολόγισε εκ νέου, φοβούμενο ότι το στρατηγικό του πλεονέκτημα στην περιοχή μπορεί να μετατοπιστεί υπέρ του Μπακού.

Η πώληση όπλων ήταν στην πραγματικότητα μια σειρά συμφωνιών που υπογράφθηκαν το 2011 και το 2012, και που είχαν μπει στην αναμονή. Η συμφωνία περιλαμβάνει περίπου 100 τανκς T-90C, Smerch και εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων TOS-1A καθώς και κανόνια του πυροβολικού τύπου Mst-A και Vena. Καθοδηγούμενη από τη ρωσική βιομηχανία όπλων, η πώληση φαινομενικά έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη αμυντική πολιτική, η οποία στην περίπτωση της συμμαχίας με την Αρμενία, διαχειρίζεται από το υπουργείο Άμυνας, που έχει μια βάση στη χώρα. Το Reuters, επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανέδειξε αυτή τη σύγκρουση των ομάδων συμφερόντων: «η παραγγελία βρισκόταν σε αναμονή για κάποιο διάστημα ώστε να αποφευχθεί η διατάραξη της στρατιωτικής ισορροπίας στο Νότιο Καύκασο, όπου η Ρωσία έχει μια στρατιωτική βάση στην Αρμενία και μια συμφωνία να υπερασπιστεί τη χώρα εάν δεχθεί επίθεση. Αλλά η συμφωνία προωθήθηκε κατ’ εντολήν των ισχυρών της βιομηχανίας όπλων της Ρωσίας». Ως εκ τούτου, τώρα ισχύει μια κατάσταση που τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να σκοτωθούν από ρωσικά όπλα, εάν η χώρα τους παρενέβη στο πλευρό της Αρμενίας, σε μια υποθετική σύγκρουση.

Η στρατηγική ισορροπία, εδώ και καιρό υπέρ της Αρμενίας, είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης της σύγκρουσης μετά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Εξαιτίας του ότι η σοβιετική στάση στον Καύκασο ευνόησε το Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού έμεινε με ένα πλεονέκτημα, τουλάχιστον στην αρχή. Αλλά οι Αρμένιοι ήταν μια πιο ικανή δύναμη πάλης.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται επισήμως σε πόλεμο από τα τέλη του 1992, ένα χρόνο αφότου έγιναν και οι δύο ανεξάρτητα κράτη. Η σύγκρουση επικεντρώνεται γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένας θύλακας αρμένικης πλειοψηφίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν. Ενώ η Αρμενία δημοσίως αρνήθηκε την παροχή στρατευμάτων για την υποστήριξη του στρατού άμυνας της δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (NKRDA), παρείχε υλικά και άλλους πόρους. Επιπλέον, η αρμένικη διασπορά παρείχε σημαντική βοήθεια και το lobbying της είχε επιτυχία στο αμερικανικό Κογκρέσο, ώστε να απαγορευθεί η αμερικανική βοήθεια προς το Αζερμπαϊτζάν. Την ίδια στιγμή, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ήταν σε γενικές γραμμές σε σύγχυση καθώς το ηθικό τους υπέστη σημαντικό πλήγμα μετά από την απώλεια εδαφών. Μέχρι το 1994, το Μπακού υποχρεώθηκε να υπογράψει κατάπαυση του πυρός και η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατέλαβε διάφορες στρατηγικά σημαντικές περιοχές έξω από το θύλακα, συνολικά το ένα έκτο του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν.

Έκτοτε, αψιμαχίες λαμβάνουν χώρα κατά μήκος της «γραμμής επαφής» μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά ένας πλήρης κλίμακας πόλεμος δεν έχει ξεσπάσει εκ νέου. Το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν επίσης κεντρικός μοχλός στην αρμένικη πολιτική, καθώς πολλοί κάτοικοι του Καραμπάχ υπηρετούν στην αρμένικη κυβέρνηση.

Ωστόσο, καθώς η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν ενισχυμένη από την αύξηση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες έχει εκτιναχθεί, το ίδιο συνέβη και με τον αμυντικό προϋπολογισμό. Πραγματικά, στις αρχές του 2008 ορισμένοι αναλυτές άρχισαν να υποθέτουν ότι η περιφερειακή ισορροπία μπορεί να άρχιζε να γέρνει υπέρ του Μπακού. Όπως καταγράφεται από το IISS Military Balance, ο αμυντικός προϋπολογισμός του Αζερμπαϊτζάν έχει ξεπεράσει κατά πολύ των αρμένικων. Το 2013, το Μπακού ξόδευε 2 δισ. δολάρια έναντι 447 εκατ. δολάρια που ξόδευε το Έρεβαν. Επιπλέον, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν είχαν 66.950 ενεργούς στρατιώτες έναντι 44.800 της Αρμενίας.

Αυτή η απόκλιση των πόρων έχει εξισορροπηθεί από την συμμαχία της Αρμενίας με τη Ρωσία, η οποία έχει παράσχει βοήθεια με τη μορφή όπλων, αναβαθμισμένης τεχνολογίας και εκπαίδευσης, καθώς και φυσικής παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων σε μια στρατιωτική βάση στο Gyumri. Αυτή η βάση φιλοξενεί σχεδόν 3.300 στρατεύματα. Αυτή περιλαμβάνει μία μαχητική μοίρα και SAM battery, που υπερασπίζονται τον εναέριο χώρο της Αρμενίας.

Ωστόσο, είναι ασαφές ακόμη πώς θα αντιδράσει η Ρωσία εάν ξεκινήσει εκ νέου μια πλήρης κλίμακας σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι νομικές υποχρεώσεις της Collective Security Treaty Organization, της οποίας οι Αρμενία και Ρωσία είναι μέλη, παρουσιάζουν ορισμένες ασάφειες.

Οι υποχρεώσεις αυτές φαίνεται να εκτείνονται μόνο στη διεθνώς αναγνωρισμένη περιοχή της Αρμενίας, η οποία θα αποκλείει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Άρθρο 4 της συνθήκης ορίζει ότι «η επίθεση εναντίον ενός από τα κράτη-μέρη… θα θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων» των άλλων μελών. Επιπλέον, όλα τα άλλα μέλη της CSTO απαιτείται να υπερασπιστούν συλλογικά όποιο μέλος υπόκειται σε επίθεση. Εάν μια πιθανή μελλοντική σύγκρουση λάβει χώρα εντός των αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν, τα άλλα μέλη της CSTO δεν θα είναι τυπικά υποχρεωμένα να παρέμβουν.

Βάζοντας στην άκρη τις νομικές διατυπώσεις, είναι ασαφές πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία δεδομένων των ισχυρών δεσμών της με τον αρμενικό στρατό και του συμφέροντός της να αποφύγει μια ραγδαία αλλαγή στην περιφερειακή ισορροπία.

Προσφάτως, έλαβαν χώρα κάποια από τα περισσότερα βίαια γεγονότα που έχουν συμβεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, πιθανώς σηματοδοτώντας μια στροφή της σύγκρουσης από «παγωμένη» σε μια πιο ενεργή κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, μέσω ενός ευρέως φάσματος πολεμοχαρής ρητορικής, σε ένα tweet του ανέφερε ότι «ο πόλεμος δεν τελείωσε. Μόνο το πρώτο στάδιο αυτού. Αλλά το δεύτερο στάδιο μπορεί να ξεκινήσει επίσης». Ως εκ τούτου, το Έρεβαν έχει αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τον πολύ πραγματικό κίνδυνο για την εκ νέου έναρξη της βίας στο πλαίσιο μιας νέας πραγματικότητας στην οποία μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να κερδίσει εύκολα –ή τουλάχιστον να διατηρήσει τα δύσκολα αποκτηθέντα κέρδη- εναντίον του Αζερμπαϊτζάν.

Αυτοί οι φόβοι έχουν επιδεινωθεί από τη συνειδητοποίηση ότι οι ρωσικοί δεσμοί με το Αζερμπαϊτζάν αυξάνονται σημαντικά, παρά τις μεγάλες παραχωρήσεις της Αρμενίας στη Μόσχα. Το φθινόπωρο του 2013, μετά από αίτημα της Μόσχας το Έρεβαν αντίστρεψε απότομα την πορεία του σε μια συμφωνία ενοποίησης και εμπορίου με την ΕΕ, υπέρ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Αλλά η πίστη δεν φαίνεται να αγοράζει στην Αρμενία τις ευκαιρίες στη ρωσική πολιτική που επιδιώκει. Η φύση της συνεργασίας είναι τέτοια που η ασύμμετρη εξάρτηση του Έρεβαν από τη Μόσχα δημιουργεί μια κατάσταση που ο κίνδυνος της εγκατάλειψης είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο της ρωσικής παγίδευσης. Αυτή η εξάρτηση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από τον ανταγωνιστικό, πανίσχυρο όμιλο συμφερόντων (την βιομηχανία όπλων) που οδήγησε την απόφαση της Μόσχας να πουλήσει όπλα στο Αζερμπαϊτζάν. Ως ο μικρός εταίρος, και πολύ πιο αδύναμη χώρα, η μόνη επιλογή της Αρμενίας είναι να ακολουθήσει τη ρωσική πολιτική. Αν και είναι άνευ προηγουμένου, η κριτική της Αρμενίας είναι περισσότερο μια πράξη απελπισίας παρά μια στρατηγική στροφή και είναι απίθανο να αλλάξει την πολιτική της Μόσχας με οποιονδήποτε τρόπο.

 

 

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: www.iiss.org

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Πηγή:

 

Πηγή:

Διαβάστε περισσότερα...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το θρυλικό America America του Ελία Καζάν

Εκατόν δεκαοχτώ χρόνια έχουν περάσει από την 26 Αυγούστου 1896 (14 Αυγούστου 1896 με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο), ημέρα που 26 Αρμένιοι αγωνιστές κατέλαβαν την Οθωμανική Τράπεζα για να υποχρεώσουν τη διεθνή κοινότητα να ασχοληθεί με το Αρμενικό Ζήτημα και 51 χρόνια από την ημέρα που προβλήθηκε η εμβληματική ταινία του Ελία Καζάν America, America, η οποία βασίστηκε σε αυτό ακριβώς το γεγονός για να περιγράψει τις θηριωδίες των Τούρκων κατά Αρμενίων και Ελλήνων.

Η αφίσα της ταινίας

O Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης, που γεννήθηκε ως Ηλίας Καζαντζόγλου στην Κωνσταντινούπολη  και έγινε ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες παγκοσμίως είχε και μια μαύρη σελίδα στη ζωή του. Ήταν η συνεργασία του, την περίοδο του μακαρθισμού, με την Επιτροπή Αντι-αμερικανικών Ενεργειών, το 1952 όταν αποκάλυψε ονόματα Αριστερών φίλων και συνεργατών του. Τα ονόματα που κατέδωσε ήταν ήδη γνωστά στα μέλη της επιτροπής. Αυτό όμως δεν αίρει το γεγονός ότι με τη στάση αυτή φάνηκε πως υποστήριζε τη δράση της.

Στο America America μέσα από τη διήγηση της ιστορίας του θείου, ο Καζάν καταγράφει με ζωντανό τρόπο τις συστηματικές διώξεις και σφαγές των Αρμενίων και την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η ταινία

Βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ελία Καζάν, η ταινία που προβλήθηκε στην Ελλάδα με τον τίτλο “Το Χαμόγελο της Ανατολής”, αφηγείται την ιστορία του Έλληνα Σταύρου Τοπούζογλου, στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Σταύρος (τον ενσάρκωσε ο άγνωστος τότε ηθοποιός Στάθης Γιαλελής) παιδί από ένα φτωχό χωριό της Ανατολίας βιώνει τις αγριότητες στις οποίες επιδίδονται οι Τούρκοι με θύματα Έλληνες και Αρμένιους. Όνειρο του Σταύρου είναι να πάει στην Αμερική.




Η εισαγωγή της ταινίας

Μέχρι να τα καταφέρει όμως η ζωή τον οδήγησε στην Κωνσταντινούπολη, στα βάθη της Μικράς Ασίας όπου κόντεψε να πεθάνει και μετά πίσω στην Πόλη και στην αγκαλιά της κόρης ενός πλούσιου εμπόρου, την οποία αναγκάζεται να αρραβωνιαστεί. Μη θέλοντας όμως να την κοροϊδέψει, ομολογεί πως θα την παντρευτεί για να χρησιμοποιήσει την προίκα της ώστε να μεταναστεύσει στην Αμερική. Εκείνη τον εκλιπαρεί να την πάρει μαζί του. Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων θα παίξει ένας Αρμένιος, ο Οβανές, που ο Σταύρος είχε βοηθήσει όταν πρωτοπήγε στην Πόλη. Ο Οβανές έχει βρει χρηματοδότη για να πάει στην Αμερική, ο οποίος θα εγγυηθεί και για τον Σταύρο. Το όνειρο δεν είναι άπιαστο πια… Αν και στην πορεία όλα μπορούν να αλλάξουν…

Το προξενιό του Σταύρου

Εγκαταλείπει την αρραβωνιαστικιά του και μπαρκάρει όμως η ερωτική σχέση που συνάπτει στο πλοίο με τη Σοφία Κεμπαμπιάν είναι μοιραία. Ο σύζυγός το ανακαλύπτει και ο Σταύρος απειλείται με απέλαση, πριν καλά καλά φθάσει στο Νέο Κόσμο. Ο Οβανές όμως, που τον υποδύθηκε ο Γρηγόρης Ροζάκης, είναι πάλι εκεί. Πάσχει από φυματίωση και αφού θεωρεί ότι θα τελειώσει, δίνει τα χαρτιά του στο φίλο του και ο Σταύρος σώζεται με νέο όνομα και μια άδεια εργασίας.

Ο Σταύρος ήδη εργάζεται στην Αμερική

Η ταινία ολοκληρώνεται με την εικόνα του Αγάλματος της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, τον Σταύρο να δουλεύει ως λουστράκος και να μαζεύει χρήματα μέχρι να φέρει την οικογένειά στην Αμερική, όπου τελικά ρίζωσαν οι απόγονοί του, ανάμεσα τους και ο Ελία Καζάν.

Τα γυρίσματα

Αρχικά τα γυρίσματα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Καζάν πήγε στον ίδιο τον Αμερικανό πρέσβη για να του πει ότι η ταινία «δεν θα έχει τουριστική ματιά, ούτε θα κολακεύει ιδιαίτερα την Τουρκία».
Σε αντίθεση με τον Αμερικανό πρέσβη, ο πραξικοπηματίας στρατηγός Τζεμάλ Γκιουρσέλ δείχνει ενθουσιασμένος με την ιδέα και τον βοηθά στη αναζήτησή του για το προγονικό σπίτι του στην Καισάρεια. Ωστόσο, όπως φοβόταν ο Καζάν, οι Τούρκοι άρχισαν να του εγείρουν θέματα. Έτσι η ταινία ολοκληρώθηκε τελικά στην Ελλάδα.
Στις οντισιόν πήγαν ηθοποιοί από όλη την Ελλάδα, γνωστοί και άγνωστοι. Ωστόσο ο σκηνοθέτης στάθηκε σε έναν, τον Στάθη Γιαλελή. Κι αυτός ήταν. Ο 22χρονος -τότε- νεαρός παίζει σχεδόν σε κάθε σκηνή της τρίωρης ταινίας.

Ο Καζάν σκηνοθετεί τον Γιαλελή


Η μουσική του Μάνου Χατζιδάκη

Τη χαρακτηριστική μουσική επένδυση έκανε ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος είχε μάλιστα δηλώσει  για τον Ηλία Καζάν: «έξυνε τις παλιές πληγές και ανεκάλυπτε την πατρική του γη, την Ανατόλια. Ο ίδιος είχε οικειοποιηθεί τα χαρακτηριστικά του Έλληνα ανατολίτη μαζί με μίαν έκφραση δυνάμεως και υπεροχής που του παρείχε η δεύτερη πατρίδα του, η Αμερική».
Το εξώφυλλο του δίσκου με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκη από την ταινία “Αμέρικα - Αμέρικα”. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1963, συγχρόνως με την κυκλοφορία της ταινίας.

  

Τα βραβεία

Η ταινία America, America, προτάθηκε για τέσσερα βραβεία Όσκαρ και κέρδισε εκείνο της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης (Τζιν Κάλαχαν). Ο Ελία Καζάν βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας και ο Στάθης Γιαλελής με εκείνη του Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού (έχασε από τον Σίντνεϊ Πουατιέ τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού).

Από την τιμητική βράβευσή του Ελία Καζάν με Όσκαρ για την προσφορά του στον κινηματογράφο, σε ηλικία 90 ετών.

Το 2001, η ταινία επιλέχθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική ταινία του αμερικανικού Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου. 

 

 

 

 

 Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Calif. Senate Unanimously Passes Genocide Education Act

SACRAMENTO–Earlier Tuesday evening, the California Senate, with a vote of 36-0, unanimously passed the Armenian Genocide Education Act (AB 1915), which adds Armenian Genocide survivor and witness oral testimonies into the teachings of human rights in California public schools and encourages state and local professional development activities to provide teachers with resources to teach about the Genocide, reported the Armenian National Committee of America Western Region.

This bill, authored by Assemblymember Adrin Nazarian, builds upon the first legislation passed in 1985, AB 1273, which incorporated the Armenian Genocide in the Social Studies Curriculum.

AB 1915 received unanimous support in the California State Assembly in April and was swiftly moved on to the Senate floor under the watchful leadership and full support of incoming Senate President Pro Tem,
Kevin De Leon. The bill will now be forwarded to the Governor to be signed into law.

“The ANCA WR applauds the California State Senate for their steadfast support on this critical education bill and Senators De Leon and Mark Wyland along with co-authors Assemblymembers Nazarian and Katcho Achadjian for their unwavering commitment and leadership,” stated Nora Hovsepian, Chair of ANCA Western Region.

“At every step, we had an unprecedented response from the grassroots on this bill. We can’t thank you enough and want you to know that our collective voice was heard loud and clear throughout the halls of the California State Capitol. We look forward to having the Governor sign the bill into law and continuing our work alongside our elected officials and our schools to ensure that future generations learn about the Armenian Genocide of 1915,” added Elen Asatryan, Executive Director of ANCA WR.

Assembly member Adrin Nazarian

In his introductory remarks, Senator Wyland provided resounding remarks about the importance of Genocide Education in public schools, provided background information on AB 1915, and discussed the importance of the oral history component that comes with the AB 1915.

In the months, weeks, and days leading up to today’s vote, the ANCA Western Region worked closely with legislators to ensure they learned of the broad, enthusiastic support for the measure. Just since last Thursday evening, close to 5,000 community members responded to the ANCA WR action alert, communicating their support for the bill to Senator De Leon.

Currently, California is one of 11 states, including Georgia, Illinois, Kansas, Massachusetts, Minnesota, New Jersey, New York, Ohio, Rhode Island, and Virginia, which have the Armenian Genocide included in their curriculum.

Coauthors of AB 1915 on the Assembly side include Assembly Members Achadjian, Ammiano, Ian Calderon, Fox, Hall, Holden, Nestande, Patterson, and Wilk. Coauthors on the Senate side include Senators Berryhill, Lara, Vidak, and Yee.

“I am so glad that my colleagues in the Senate unanimously voted for AB 1915. As this bill comes back to the Assembly, and ultimately advances to Governor Brown’s desk, I look forward to its swift implementation. The teaching of human rights and more specifically, the Armenian Genocide is significant in ensuring that future generations of Californians are educated about our past, in hopes of deterring such acts in the future by being better informed,“ stated Author of AB 1915, Assemblymember Nazarian.

 

 

 

Source: asbarez.com

Διαβάστε περισσότερα...

Calif. Senate Recognizes Artsakh’s Independence

SACRAMENTO—The California State Senate, led by incoming Senate President Pro Tem Kevin De Leon, by an overwhelming majority of votes on Wednesday passed Assembly member Mike Gatto’s resolution, AJR 32, encouraging Artsakh’s (Nagorno Karabakh) continuing efforts to develop as a free and independent nation and formally calling upon the upon the President and Congress of the United States to support the self-determination and democratic independence of the Nagorno-Karabakh Republic, reported the Armenian National Committee of America – Western Region. Though the resolution has officially passed, the finally tally will not be available until early tomorrow morning as Senators absent from the floor during the vote have until the end of the day to cast their vote.

In his opening remarks, Senator De Leon recognized the presence of ANCA WR and ACA in support of the resolution, provided background information on the resolution and the region, and continued on to state, “The ethnic Armenian people in this region have suffered tremendously and deserve a free and independent homeland where they won’t be in danger of persecution. California can be a front line leader that seeks to motivate change in the world…With that in mind, I ask you to support democracy, freedom, a people’s resolution to conflicts and international recognition and recognition of Artsakh,”

His remarks and sentiments were echoed by fellow colleagues Senators Tom Berryhill and Ricardo Lara.

“As Americans, we should understand the desire to be an independent nation, free of tyranny and free to form a government that best reflects our values. It is our own history. Many times on this floor we address the plight of the oppressed and express our desire, as a state legislature, for people to be free and to be able to determine their own destinies. AJR 32 is no different. The peoples of Nagorno-Karabakh Republic did not elect to become part of Azerbaijan in 1921; they were forced into it by the Soviets. It is now their understandable desire to be free. Since declaring its independence Nagorno-Karabakh has held free, transparent and democratic elections. It is fitting that the United States stands behind regions seeking democracy. I urge your Aye vote,” stated Senator Berryhill.

“I rise today to speak in strong support of this important resolution, which encourages and supports the Nagorno-Karabakh Republic’s continuing efforts to develop as a free and independent nation. The resolution states that this region has historically been Armenian territory, populated by an overwhelming majority of Armenians, and yet was illegally severed from Armenia by the Soviet Union in 1921. Senate District 33 is home to a thriving and vibrant Armenian Portal – people who have embraced important American values of freedom, democracy, and justice. This resolution asks the President and Congress to extend those fundamental values to the people of the Nagorno-Karabakh Republic, and encourages their continued development as a free and independent nation. I ask for your support of this important resolution,” stated Senator Lara.

AJR 32 was adopted by the CA State Assembly in May 2014 by a sweeping vote of 70 to 2 under the leadership of Speaker Emeritus John Perez.

“Today, under the great leadership of incoming Senate President Pro Tem Kevin De Leon and Assemblymember Mike Gatto, the State of California stood strong on our nation’s core values of liberty, freedom and independence for the people of Artsakh. We are extremely grateful to the CA Senate for their resounding support of this resolution and Artsakh’s need to develop as a free and independent nation,” stated ANCA WR Chair, Nora Hovsepian. “ We, along with our grassroots, are proud to have worked alongside Senator De Leon and Assembly members Mike Gatto, Katcho Achadjian, Adrin Nazarian, John Perez, and Scott Wilk in making today’s victory possible and thank them profoundly for their unwavering leadership towards advancing a cause that is so dear to all of us,” added Hovsepian.

California is home to tens of thousands of Armenian-Americans who are refugees of pogroms against Armenians in Sumgait (1988), Kirovabad (1988), and Baku (1990), and the ethnic-cleansing of the Armenian population of Azerbaijan. Dozens of refugees from the region, many from the Shahumian district of Artsakh, were present for the historic vote along with representatives from the Armenian National Committee of America – Western Region and the Armenian Council of America.

The Armenian National Committee of America – Western Region (ANCA-WR) worked closely with Senator De Leon’s office as well as the author, Assemblyman Mike Gatto, Co-Author Katcho Achadjian, and Assembly members Adrin Nazarian and Scott Wilk to garner support for the resolution. In weeks and days leading up to the vote, aside from having their Government Affairs Director Tereza Yerimyan and Legislative Affairs Director Haig Baghdassarian work day-in and day-out with local activists to educate officials about the resolution and the issues in the region, the ANCA WR also activated its grassroots in sending letters and making calls to elected officials, urging them to support AJR 32.

“The passage of this important resolution was a long and challenging journey that started with the introduction of this resolution back in January. We worked so hard to make it move forward, and we are so proud today that the California State Senate stood with me in support of the people of Artsakh in their ongoing quest for freedom, democracy, and independence,” stated lead author of AJR 32, Assemblymember Mike Gatto.

“This resolution couldn’t have come at a better time, given the recent escalated level of violence along the Artsakh-Azerbaijan border, and as our freedom fighters continue to defend their right to live under a government of their own choosing. The people of Artsakh deserve nothing less and need this support now, more than ever before,” stated ANCA WR Executive Director Elen Asatryan.

The State of California now joins Massachusetts, Rhode Island, Maine and Louisiana in adopting legislation which supports the independence of Artsakh.

The Armenian National Committee of America-Western Region is the largest and most influential Armenian American grassroots advocacy organization in the Western United States. Working in coordination with a network of offices, chapters, and supporters throughout the Western United States and affiliated organizations around the country, the ANCA-WR advances the concerns of the Armenian American community on a broad range of issues.

 

 

 

 

Source: asbarez.com

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενία καλεί Ερντογάν στην 100η επέτειο από τη Γενοκτονία

Θα δεχθεί ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας την πρόσκληση-πρόκληση;

Τα μάτια της διεθνούς κοινότητας, αύριο θα είναι στραμμένα στην Τουρκία. Εξάλλου ο επόμενος πρόεδρος της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να το πετύχει. Ιδιαιτέρως με τη μεγαλοπρεπή τελετή που έχει ετοιμάσει αλλά και τους πολλούς προσκεκλημένους του, κάποιοι από τους οποίους αποτελούν έκπληξη. Όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Εντουάρντ Ναλμπαντιάν, μιας χώρας με την οποία η Άγκυρα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις.
Στην Αρμενία δεν θα κοιτούν τις λεπτομέρειες της ορκωμοσίας, αλλά θα περιμένουν να ακούσουν τι έχει να πει ο 12ος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας στη κρίσιμο ερώτηση που θα θέσει αρμοδίως ο υπουργός Εξωτερικών, Εντουάρντ Ναλμπαντιάν: «Θα δεχθεί την επίσημη πρόσκληση της Αρμενίας να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης για την 100η Επέτειο από τη γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, το 1915;».
Την αποκάλυψη για την έξυπνη αυτή κίνηση με την οποία ουσιαστικά ρίχνει το γάντι στην Τουρκία, έκανε ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαργκισιάν, αφού συνεχάρη τον Ερντογάν επί τη αναλήψει των καθηκόντων του. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα η προεδρία της Τουρκίας να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Η επίσημη τελετή μνήμης για την 100η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που έχει αναγνωριστεί διεθνώς αλλά όχι φυσικά από την Τουρκία, θα γίνει στις 24 Απριλίου 2015.


 

 

Πηγή: pontos-news.gr 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι