Menu

Φιλοξενώντας παιδιά από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ...Μικροί πρέσβεις που μεταφέρουν την αγάπη στην πατρίδα τους

Δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν από την πρώτη φορά που ο πρώην δήμος της Άνω Σύρου  και η Αρμένικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδος οργάνωσαν την πρώτη φιλοξενία παιδιών από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που ακόμη και σήμερα αποτελεί εμπόλεμη περιοχή (στις πρώτες γραμμές της) ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Φέτος, και επί τη ευκαιρία της παρουσίας 22 νέων φιλοξενούμενων παιδιών, συνομιλήσαμε με τον Χατσίκ Χατσατουριάν, μέλος της Αρμένικης Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, για το ιστορικό της πρωτοβουλίας αυτής και κυρίως για το πως περνούν τα παιδιά στη Σύρο.

του Θεοδόση Δανάμπαση

Τα ορφανά του 1923 και τα εκπαιδευμένα σε βόμβες παιδιά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ
«Η αποστολή των παιδιών από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ άρχισε πριν 19 χρόνια, όταν ήταν δήμαρχος Άνω Σύρου ο Γιώργος Πάπιτσης. Μαζί αποφασίσαμε τότε να φέρνουμε παιδιά Αρμενίων αγωνιστών που είχανε σκοτωθεί στην περιοχή, στον πόλεμο κατά του Αζερμπαϊτζάν. Έκτοτε, περίπου 450 παιδιά έχουν έρθει και επισκεφτεί τη Σύρο. Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες χρονιές ήταν πάρα πολύ δύσκολες για όλους. Την πρώτη φορά, μάλιστα, εδώ στο οίκημα των Φρερ, στο Κίνι, πηγαίνοντας προς την θάλασσα, έτυχε και πέρασαν  από την περιοχή δύο πολεμικά αεροπλάνα. Αυτά τα παιδιά, όντας εκπαιδευμένα σε συνθήκες πολέμου, χωριστήκανε σε δύο γκρουπ, βγήκανε έξω από τον δρόμο, έπεσαν κάτω και ενστικτωδώς σκεπάσανε τα κεφάλια τους, επειδή έτσι είχαν μάθει  να αντιδρούν για να καλυφτούν από τις βόμβες των πολεμικών αεροπλάνων στην πατρίδα τους.
Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Σύρος βοήθησε την Αρμενία καθώς το 1923 μεταφέρθηκαν στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα το στρατόπεδο  και το μουσείο του 2000 περίπου ορφανά παιδιά που προέρχονταν από την πρώτη φάση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους.

Μικροί πρέσβεις που μεταφέρουν την αγάπη στην πατρίδα τους
Φέτος, υπάρχουνε και πάλι 22 παιδιά (από 12 έως 16 ετών), κάποια από αυτά ορφανά, ωστόσο  η πλειοψηφία σήμερα αποτελείται από αριστούχους μαθητές της περιοχής, ταλαντούχα παιδιά, παιδιά από μονογονεϊκές, φτωχές και πολύτεκνες οικογένειες. Τα παιδιά, όταν έρχονται στην Ελλάδα για περίπου 2 βδομάδες, τις πρώτες 3 μέρες μένουν στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα στον Πειραιά, για να έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα αξιοθέατα της Αθήνας. Στη συνέχεια έρχονται στη Σύρο και μετά δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το Κίνι. Αυτά τα παιδιά, γυρνώντας στην πατρίδα τους, μεταφέρουνε όλη αυτή την αγάπη που εισπράττουν στη Σύρο. Πηγαίνεις σε απόμερα χωριά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και βλέπεις δίπλα στην φωτογραφία του σκοτωμένου πατέρα και κάποιες φωτογραφίες από τη Σύρο από τα παιδιά που είχαν έρθει. Σαν να είναι μικροί πρέσβεις που μεταφέρουν την αγάπη στην πατρίδα τους.
Γι' αυτό τον λόγο, λοιπόν,  θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προηγούμενους δημάρχους (Πάπιτση, Σαλάχα, Ξαγοράρη, Δεκαβάλλα), τον νυν Γ. Μαραγκό, στην συνεργάτιδά του Στέλλα Λημναίου που κάθε μέρα είναι εδώ και στην δική μας "μητέρα" Τερέζα Δαλεζίου. Πρέπει οπωσδήποτε  να αναφέρω και τις ευχαριστίες μας προς τους αδερφούς Φρερ που μας παραχωρούν τον χώρο τους κάθε χρόνο στο Κίνι, τα μαγαζιά και όλους τους επαγγελματίες που μας προσφέρουν υλικά αγαθά και πολύ αγάπη. Του χρόνου, μάλιστα, που κλείνουμε τα 20 χρόνια φιλοξενίας, θα κανονίσουμε με τη νέα Δημοτική Αρχή μία σπουδαία εκδήλωση καθώς είναι και  η επέτειος των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Αρμενίων».

Η επίσκεψη της Αρμενικής αντιπροσωπείας στο Δημαρχιακό Μέγαρο
Την ευκαιρία να επισκεφτούν το Δημαρχιακό Μέγαρο και να συνομιλήσουν με τον δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό είχε η αρμενική αντιπροσωπεία, η οποία αυτή τη φορά συνοδεύονταν και από τον Αρχιεπίσκοπο Αρμενίων Ορθοδόξων Ελλάδος κ. Χορέν Τογραματζιάν. Στη σύντομη συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο, όλα τα μέλη της αρμενικής αντιπροσωπείας ευχαρίστησαν θερμά στο πρόσωπό του κ. Μαραγκού όλους τους προηγούμενους δημάρχους και κυρίως τον συριανό λαό για την απίστευτη αγάπη και φιλοξενία που χάρισε απλόχερα  σε όλα αυτά παιδιά, ενώ από την μεριά του ο δήμαρχος τόνισε ότι τα παιδιά αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Σύρου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η Ελλάδα τη δεύτερη πατρίδα τους.
Ο  κύκλος των επισκέψεων είχε συνέχεια καθώς η αρμενική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το στρατόπεδο, το οποίο αποτέλεσε  - όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως - το σπίτι για 2000 περίπου ορφανά της Αρμενίας, ενώ την Τετάρτη τα παιδιά αναχώρησαν πίσω στην πατρίδα τους.

Αποκλειστικές δηλώσεις Αρχιεπισκόπου Αρμενίων Ελλάδος κ. Χορέν Τογραματζιάν
Καταρχήν, ως Αρχιεπίσκοπος των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων, θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο και τον κόσμο της Σύρου που τα τελευταία 19 χρόνια φιλοξενεί τα παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας γιατί πάνω από 450 παιδιά έχουν έρθει εδώ και έχουν μάθει όλη την ιστορία της Ελλάδας και της Σύρου. Εδώ, μαθαίνουν καινούργια πράγματα και όταν γυρίζουν πίσω φέρνουν μαζί τους όλα τα καλά που έζησαν εδώ, από την φιλοξενία του κόσμου μέχρι την έμπρακτη καθημερινή αγάπη των ατόμων που οργάνωσαν όλα αυτά. Επί τη ευκαιρία αυτή, επισκέπτομαι κι εγώ τη Σύρο κάθε χρόνο για μια εβδομάδα και γίνομαι ένα με τα παιδιά. Προσπαθούμε να τα διδάξουμε όλα αυτά που μπορούν να δημιουργήσουν στη ζωή τους, όταν θα μεγαλώσουν. Και επειδή αυτά τα παιδιά έχουν δει και έχουν βιώσει τον πόλεμο από μικρά, είναι πολύ σημαντικό για μας να ξέρουμε ότι κάποιοι τους μεταφέρουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στη ζωή τους έτσι ώστε να δουν τον κόσμο με άλλα μάτια. Γι' αυτό, λοιπόν, θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό και πάλι τον κόσμο της Σύρου που μας αγκαλιάζει  και μας κρατάει κοντά του.

Τέλος, η μικρή Λωρέην από την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ Στεπανακέρτ δηλώνει: "Είμαι πολύ χαρούμενη που  βρίσκομαι στη Σύρο γιατί η επίσκεψη στην Ελλάδα αποτελεί το όνειρο της παιδικής μου ηλικίας. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους οργάνωσαν αυτή την φιλοξενία γιατί έκαναν πραγματικότητα το όνειρό μου αυτό. Όπως γνωρίζετε, στην πατρίδα μου δεν υπάρχει θάλασσα, οπότε ερχόμενοι εδώ όλοι μαζί απολαμβάνουμε τη θάλασσα, το περιβάλλον της φιλοξενίας και όλοι είμαστε πολύ χαρούμενοι γι' αυτό. Επιστρέφοντας πίσω στην πατρίδα μου, αυτό που θα πω στους δικούς μου είναι ότι γνώρισα πολλούς νέους ανθρώπους, είδα καινούργια πράγματα διαφορετικά από την πατρίδα και ότι είμαι πολύ εντυπωσιασμένη από τους Έλληνες και ειδικά από τους Συριανούς, καθώς έκαναν τα πάντα για να μας κάνουν να νοιώθουμε άνετα και οικεία. Ευχαριστούμε Σύρο για ό,τι  έχεις κάνει για μας".

 

 

Πηγή: logotypos.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι