Menu

Επίσκεψη του Αρμένιου Πατριάρχη του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας στο Κολλέγιο Ανατόλια

Το Κολλέγιο Ανατόλια επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου ο Προκαθήμενος του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, ο κ.κ. Αράμ ο Α΄, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη.

Τον Αρμένιο Πατριάρχη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Δρ Πάνος Βλάχος ο οποίος του μίλησε για την ιστορία του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού υπογραμμίζοντας τη σύνδεσή του με το αρμένικο στοιχείο από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του. Οι πρώτοι μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια που ιδρύθηκε το 1886 στη Μερζιφούντα του Πόντου ανήκαν στην αρμενική κοινότητα της περιοχής, ενώ όταν ξέσπασαν οι διωγμοί των χριστιανικών πληθυσμών το σχολείο προστάτεψε, περιέθαλψε και έσωσε πολλούς Αρμένιους μαθητές και μαθήτριες.

Στον Πατριάρχη επιδείχθηκαν ντοκουμέντα, αρχειακό υλικό όπως και πρωτότυπες φωτογραφίες εκείνης της περιόδου από το εξαιρετικό φωτογραφικό αρχείο των αδερφών Dildilian το οποίο βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Bissell του Κολλεγίου Ανατόλια.

 

 

Πηγή: epixeiro.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Στην Αρμενία για επίσημη επίσκεψη ο Παπούλιας

Επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του προέδρου της χώρας Σερζ Σαργκσιάν.

Ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί την Αρμενία από την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Παπούλια πρόκειται να διοργανωθεί οικονομικό φόρουμ, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Αρμενίων επιχειρηματιών με στόχο την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στην Αρμενία.

 

 

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Τζιτζικώστας πρότεινε στον Πατριάρχη Αράμ να επισκεφθούν το Άγιον Όρος

Τον Πατριάρχης της Αρμενικής Εκκλησίας Πατριάρχη κ. Αράμ Α΄, συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Βαρτκές Κονταξιάν, δέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης του πρώτου στην Ελλάδα με αφορμή τα 180 χρόνια της Αρμενικής Εκκλησίας Κομοτηνής.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Αρμενικής Εκκλησίας για την τιμητική επίσκεψη στην έδρα της Π.Κ.Μ. και αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αρμενίους.

«Η αρμενική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη είναι μία από τις πλέον δυναμικές και δραστήριες κοινότητες της πόλης μας, με ισχυρή παρουσία στα οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα, καθώς και αξιόλογη δράση στην ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων Αρμενίων. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε αναπτύξει άριστους δεσμούς με την Αρμενική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, της οποίας το έργο παρακολουθούμε με ενδιαφέρον», σημείωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του, ο Προκαθήμενος της Αρμενικής Εκκλησίας Πατριάρχης κ. Αράμ Α΄ ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τη θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη καθώς και στον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χάρισε στον Πατριάρχη κ. Αράμ Α΄ μια ασημένια εικόνα της Παναγίας και τον προσκάλεσε να επισκεφθούν από κοινού το Άγιον Όρος.

 

 

Πηγή: romfea.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών από τον Πατριάρχη των Αρμενίων

Έκκληση για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών απηύθυνε σε όλα τα έθνη και όλες τις θρησκείες ο Πατριάρχης Κιλικίας Αράμ ο Α΄ σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Ορφανό.

«Πιστεύουμε ότι όλα τα έθνη και οι θρησκείες, οι παράγοντες της πολιτισμένης κοινωνίας, η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιταχθούν σε αυτό το παγκόσμιο κακό», είπε ο Πατριάρχης των Αρμενίων και πρόσθεσε: «Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι ένα διεθνές ανθρωπιστικό θέμα και δεν πιστεύω ότι υπάρχει έθνος ή θρησκεία που αποδέχεται τη βία. Για παράδειγμα, πριν τρεις μέρες καταστράφηκε μια αρμενική εκκλησία στη Συρία και άλλες εκκλησίες που ανήκαν σε άλλες κοινότητες. Είναι απαράδεκτο. Σε αυτό τον κόσμο πρέπει να συμβιώσουν όλα τα έθνη, όλες οι θρησκείες. Σεβόμενοι, κατανοώντας και αποδεχόμενοι ο ένας τον άλλον».

Με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης ο Πατριάρχης συζήτησε για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την πορεία εξόδου από αυτή, την Αρμενική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, καθώς και τις εξελίξεις τη Μέση Ανατολή και τη δράση των εξτρεμιστών.

Ο Πατριάρχης χαιρέτισε τα αποτελέσματα της ελληνικής κυβέρνησης και τα βήματα για την οικονομική ανάκαμψη και εξήρε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι αποτελεί «γέφυρα» μεταξύ Ανατολής-Δύσης και έχει καλές σχέσεις με τον μουσουλμανικό κόσμο.

Η συζήτηση ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα γιατί ο Πατριάρχης είναι πολύ καλός γνώστης των όσων συμβαίνουν όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά διεθνώς, είπε από την πλευρά του ο κ. Ορφανός και σημείωσε: «Συζητήσαμε για την ισχυρή παρουσία της Αρμενικής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, η οποία παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Πολλοί από αυτούς εκπροσωπούνται και πολιτικά σε διάφορα επίπεδα. Συζητήσαμε για τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς συνδυάζει στοιχεία τα οποία τη φέρνουν κοντά στην Ευρώπη-είναι μέλος της Ε.Ε.-γνωρίζει και τον τρόπο σκέψης της Ανατολής, έχει καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, μπορεί να είναι η χώρα "γέφυρα" η οποία θα βοηθήσει ώστε αυτή η ταραγμένη περιοχή να βρει διεξόδους, να δώσει απαντήσεις, να βρούμε λύσεις. Σε αυτή την πορεία ο ελληνικός και ο αρμενικός λαός είναι στην ίδια πλευρά, όπως ήταν πάντα».

Ο Πατριάρχης των Αρμενίων επισκέφθηκε, επίσης, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι