Menu

Ανέκδοτα ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στο Βατικανό

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 2.000 σελίδες ανέκδοτων ντοκουμέντων που σχετίζονται με τη Γενοκτονία των Αρμενίων ανακάλυψε ο Γερμανός ιστορικός Μίχαελ Χέσεμαν στα μυστικά αρχεία του Βατικανού.

Μέχρι σήμερα οι πηγές πληροφόρησης που είχαν οι ερευνητές για το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι τα γερμανικά κρατικά αρχεία, στα οποία περιλαμβάνονται εκθέσεις από αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι αναφορές Αμερικανών διπλωματών καθώς επίσης και οι εκθέσεις που είχε συντάξει ο περίφημος Αμερικανός πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη Χένρι Μοργκεντάου αλλά και πολλοί Βρετανοί, Γάλλοι και Ιταλοί συνάδελφοί του στην Τουρκία.

Γι’ αυτό και ο εντοπισμός των άγνωστων ντοκουμέντων χιλιάδων σελίδων στην καρδιά του Βατικανού «αποτελούν μιας πρώτης τάξεως νέα πηγή πληροφοριών» δήλωσε στον ιστότοπο Zenit.org ο διάσημος ιστορικός, που έχει πρόσβαση στα μυστικά αρχεία του Βατικανού από το 2008 και ετοιμάζεται να εκδώσει σχετικό βιβλίο.


Αρμένια περιμένει το καράβι στο λιμάνι του Πειραιά με προορισμό τη Σοβιετική Αρμενία

Τι του προκάλεσε το ενδιαφέρον

Όπως αποκάλυψε, άρχισε να ενδιαφέρεται για τη Γενοκτονία όταν κατά την έρευνά του διάβασε μια επιστολή του αρχιεπισκόπου Κολωνίας, καρδινάλιου φον Χάρτμαν, που συντάχθηκε το 1913 και απευθυνόταν στον Γερμανό Καγκελάριο του Ράιχ.

Ο αρχιεπίσκοπος ζητούσε την υποστήριξη της Γερμανίας για να αποτραπεί μια νέα Γενοκτονία των Αρμενίων μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Τουρκία.

Η Καγκελαρία δεν έκανε τίποτα, αρνήθηκε και συγκάλυψε όλα όσα ακολούθησαν εις βάρος του αρμενικού λαού.

Χρόνια αργότερα, το 1939, ο Αδόλφος Χίτλερ διέπραξε απίστευτες αγριότητες εις βάρος των Πολωνών και των Εβραίων.

Πεποίθηση του Χέσεμαν είναι ότι εάν
δεν είχε συγκαλυφθεί η Γενοκτονία
των Αρμενίων, ίσως να είχε αποφευχθεί
ακόμα και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων!

 

Τα γεγονότα

Τα ευρήματα του Μίχαελ Χέσεμαν (φωτο) δεν διαφέρουν από όλα όσα ήδη γνωρίζουμε για τις εθνοκαθάρσεις που εξαπέλυσαν οι Οθωμανοί Τούρκοι το 1915. Απλώς ενισχύουν όλα αυτά που αρνείται η Άγκυρα, ότι δηλαδή 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι και 1.000.000 Έλληνες και Ασσύριοι σφαγιάστηκαν σαν ζώα.

Οι Τούρκοι χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία –που δεν ντρέπονται να την φιλοξενούν και στα επίσημα βιβλία ιστορίας τους– ότι οι Αρμένιοι ήταν προδότες και με τα όπλα που φύλασσαν στα σπίτια τους ετοίμαζαν εξέγερση για την ανατροπή του πολιτικού καθεστώτος, προχώρησαν στο αποτρόπαιο έγκλημα.

Οι άνδρες συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, εκτοπίστηκαν, και στο τέλος κάποιοι από όσους άντεξαν, σφαγιάστηκαν. Οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά υποχρεώθηκαν να πάνε σε πορείες θανάτου μέχρι τον τόπο μετεγκατάστασής τους. Περπατούσαν χιλιόμετρα διασχίζοντας την περιοχή της Ανατολίας, συχνά χωρίς φαγητό και νερό. Βιάστηκαν ακόμα και οι καλόγριες που ήταν μαζί τους, ληστεύτηκαν, και μόλις το 5% αυτών επέζησε.

Μερικά από τα ορφανά παιδιά που έχασαν τους γονείς τους την περίοδο της Γενοκτονίας

Οι περίπου 350.000 επιζώντες έφθασαν στην έρημο της Συρίας και εγκαταστάθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Τους άφησαν χωρίς νερό και φαγητό, με τις μεταδοτικές ασθένειες να τους θερίζουν. Έξι μήνες μετά, οι νέοι επιζώντες στάλθηκαν σε πορείες θανάτου για ακόμα μία φορά. Στο τέλος επέζησαν μόνο λίγες δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι. Οι περισσότεροι ήταν ορφανά.

Πολλά παιδιά δολοφονήθηκαν από τις ίδιες τις μητέρες τους που ήθελαν να τα... σώσουν για να μην υποφέρουν.  Οι αυτοκτονίες ήταν μια καθημερινότητα. Οι ντόπιοι πληθυσμοί, στις περιοχές όπου έφθαναν οι Αρμένιοι, διατάσσονταν να μην πίνουν νερό από τον Τίγρη και τον Ευφράτη, επειδή υπήρχε κίνδυνος να είναι μολυσμένο από τα χιλιάδες πτώματα.

Ποιο το κίνητρο της Γενοκτονίας;

Ο Μίχαελ Χέσεμαν πιστεύει ότι οι Αρμένιοι δεν δολοφονήθηκαν επειδή ήταν Αρμένιοι αλλά επειδή ήταν χριστιανοί. Εξάλλου, όπως λέει, σε πολλές Αρμένιες γυναίκες προτάθηκε να αλλαξοπιστήσουν προκειμένου να γλιτώσουν το  θάνατο και το έκαναν. Κάποιες παντρεύτηκαν Τούρκους, άλλες πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα ή έγιναν πόρνες σε οίκους ανοχής, ωστόσο επέζησαν. «Για τον ίδιο λόγο δολοφονήθηκαν και άλλοι χριστιανικοί λαοί, Ασσύριοι και Έλληνες» τόνισε.

Αναφερόμενος στο εάν θα πρέπει ό,τι συνέβη την οθωμανική περίοδο να το αποκαλούμε «γενοκτονία», ο Γερμανός ιστορικός είπε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θεωρεί γενοκτονία τις μαζικές δολοφονίες εις βάρος μιας ομάδας ή ενός λαού ακόμα και για θρησκευτικούς λόγους. Συνεπώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χριστιανικοί πληθυσμοί επί οθωμανικής αυτοκρατορίας υπέστησαν γενοκτονία.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Armeniangenocide100.gr

Από εχθές 17 Μαρτίου 2015 είναι στη διάθεση των χρηστών του διαδικτύου η ιστοσελίδα www.armeniangenocide100.gr , η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Αρμενικά» με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορεί να ανατρέξει στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, στα ντοκουμέντα, στους χάρτες, στα κείμενα, να ενημερωθεί για τις διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές και την ελληνόγλωσση βιβλιογραφία με θέμα τη Γενοκτονία.
Το βασικό κριτήριο για την επιλογή του υλικού που προβάλλεται στην ιστοσελίδα είναι η ακριβής και τεκμηριωμένη πληροφορία που συνοδεύει κάθε φωτογραφία και ντοκουμέντο.
Η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε με γνώμονα την αντικειμενικότητα, χωρίς υπερβολές ή ακρότητες, ελπίζοντας να αποτελέσει εργαλείο για τη σωστή και αντικειμενική πληροφόρηση του μεγάλου ιστορικού κεφαλαίου που ονομάζεται Γενοκτονία των Αρμενίων. Η γνώση της σύγχρονης ιστορίας του αρμενικού λαού είναι το βασικό στοιχείο στον αγώνα του για δικαίωση και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Η ιστοσελίδα θα ανανεώνεται με νέο υλικό σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι