Menu

Νότης Μαριάς: Τιμούμε την 100η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων

Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους επισήμανε μιλώντας στις 15/4/2015 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Όπως αναφέρει ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, οι εντολές μαζικής εκκαθάρισης των Αρμενίων δόθηκαν από τον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ. Ωστόσο την κύρια ευθύνη για τις εκτεταμένες σφαγές και την γενοκτονία των Αρμενίων την έχει το κίνημα των νεότουρκων, το οποίο διέπραξε επίσης και την γενοκτονία των Ποντίων και της μαζικές σφαγές χιλιάδων Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και στις υπόλοιπες περιοχές της Τουρκίας.

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Η σφαγή πάνω από 1.500.000 Αρμενίων συνιστά μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Σήμερα που οι τζιχαντιστές σφάζουν χιλιάδες χριστιανούς οφείλουμε να στείλουμε ένα αποφασιστικό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλες σφαγές. Και αυτό μπορεί να γίνει και με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και με την καταδίκη της μαζικής σφαγής τους από τους Τούρκους που έγινε επειδή ήταν Αρμένιοι, επειδή ήταν χριστιανοί. Μια γενοκτονία που έγινε για λόγους εθνοκάθαρσης».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Υπερψήφισα το Ψήφισμα με το όποιο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμένιων γιατί έτσι μπορούμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στα εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά των Αρμενίων που σφαγιαστήκαν από τα στρατεύματα των νεότουρκων που στόχο είχαν την εθνοκάθαρση. 100 χρόνια μετά τη γενοκτονία των Αρμένιων η ανθρωπότητα κλείνει το γόνυ στον τάφο τους. Από τους απλούς πολίτες του κόσμου μέχρι τον Πάπα όλοι με ένα στόμα καταδικάζουν τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων, καταδικάζουν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η υπερψήφιση λοιπόν του Ψηφίσματος συνιστά όχι μόνο μια αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και μια ιστορική πράξη που ασκεί πίεση στην Τουρκία που πρέπει να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμένιων αλλά και των Ποντίων και να ζητήσει συγνώμη. Οφείλει να δεσμευτεί στην πράξη η Τουρκία ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο αποσύροντας τα τούρκικα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και αίροντας το Casus Beli κατά της Ελλάδας.

 

 

Πηγή: ekriti.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Με δικό της ψήφισμα απαντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Τουρκία

'Αγκυρα, Τουρκία

Με δικό της ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία απάντησε η τουρκική Εθνοσυνέλευση στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμα που υιοθέτησε, χτες Τετάρτη, κάλεσε την Αρμενία και την Τουρκία να χρησιμοποιήσουν την 100ή επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων ως βάση για να προχωρήσουν σε εξομάλυνση των σχέσεών τους, με το άνοιγμα των συνόρων και την οικονομική ολοκλήρωση.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Γενοκτονία των Αρμενίων, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία «ειλικρινή συμφιλίωση».

Οι ευρωβουλευτές αποτίνουν φόρο τιμής στη μνήμη των 1,5 εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων που εξοντώθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 100 χρόνια.

Το τουρκικό ψήφισμα-απάντηση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών που ανήκουν στο ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Δεν τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος οι βουλευτές που ανήκουν στο κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική Εθνοσυνέλευση χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό ψήφισμα ατυχές και αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξε για μία ακόμη φορά μονόπλευρη και επιλεκτική στάση αναφορικά σε μία τραγική περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση, που αναδεικνύει μόνο τα βάσανα των Αρμενίων, επιδεικνύοντας  αναλγησία στα βάσανα των άλλων λαών της Ανατολίας υπό τις συνθήκες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρείται μη ληφθείσα».  

Στο τουρκικό ψήφισμα κατηγορείται επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι υποκαθιστά τους ιστορικούς και τα διεθνή δικαστήρια, αγνοώντας με αυτόν τον τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δικαιοσύνη, την Ιστορία και τον νόμο.

Πάντως, η Άγκυρα προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε το ψήφισμα της Ευρωβουλής. Πηγές από το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού δήλωσαν ότι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, του είπε ότι «κατανοεί» την αντίδραση της Άγκυρας.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίστηκαν ότι στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Σουλτς είπε ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά την απουσία του.

Εν τω μεταξύ, απομακρύνθηκε από το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού, ο αρμενικής καταγωγής σύμβουλός του Ετυεν Μαχτσουπιάν. Ο διορισμός τους στη θέση αυτή πριν από ένα χρόνο από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου είχε θεωρηθεί «επαναστατική απόφαση» καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένας ανοιχτά δηλωμένος Αρμένιος καταλάμβανε μία τέτοια υψηλή θέση στη σύγχρονη Τουρκία.

Η ανακοίνωση ότι ο κ. Μαχτσουπιάν οδηγείται σε συνταξιοδότηση έρχεται 24 ώρες μετά τη δήλωσή του ότι τα γεγονότα του 1915 ήταν γενοκτονία. «Αν δεχτούμε ότι όσα συνέβησαν στη Βοσνία και την Αφρική ήταν γενοκτονία, τότε είναι αδύνατο να μην χαρακτηρίσουμε επίσης γενοκτονία όσα έζησαν οι Αρμένιοι το 1915» είπε ο κ. Μαχτσουπιάν σε συνέντευξή του, προκαλώντας μήνιν στο εσωτερικό του του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο 65χρονος σύμβουλος του πρωθυπουργού αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.
 
 
 
 
Πηγή: in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο Ερεβάν η Rousey για την γενοκτονία των Αρμενίων

Η πρωταθλήτρια των ΜΜΑ δείχνει την ευαισθησία της στο συγκεκριμένο θέμα λόγω και της καταγωγής του προπονητή της Martin Berberyan. Οι δύο τους θα βρεθούν 22 με 26 Απριλίου στο Ερεβάν της Αρμενίας για να τιμήσουν τα θύματα της γενοκτονίας.

 

 

Πηγή: fightsports.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Eξοργισμένη η Τουρκία με το ΕΚ για γενοκτονία Αρμενίων

Οργισμένα αντέδρασε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την γενοκτονία των Αρμενίων υποστηρίζοντας ότι το ευρωκοινοβούλιο ξεπέρασε τις αρμοδιότητές του, προσθέτοντας ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψην αυτούς που αποδέχτηκαν το ψήφισμα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την απόφαση που έλαβε επανέλαβε το λάθος του ξεπερνώντας τις αρμοδιότητές του με τρόπο που να μην συνάδει με το διεθνές δίκαιο, υποστηρίζοντας ότι πίσω από την απόφαση κρύβεται θρησκευτικός και πολιτιστικός φανατισμός.

Αναφέρει επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “το οποίο είναι γνωστό για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ”, έδειξε πρόθεση να γράψει ξανά την ιστορία στο θέμα των γεγονότων του 1915 όπως είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, αυτή η πρόθεση κατέληξε με ένα γελοίο κείμενο απόφασης ημερομηνίας 15 Απριλίου του 2015 επαναλαμβάνοντας επί λέξη τα κλισέ της αρμενικής προπαγάνδας εναντίον των Τούρκων. "Δεν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψην αυτούς που αποδέχτηκαν το κείμενο αυτό δολοφονώντας την ιστορία και το δίκαιο. Αυτό το κείμενο που δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο του το επιστρέφουμε όπως είναι", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “αυτή η επιλεκτική και μονομερής προσέγγιση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και αντί να φέρει λύση στο πρόβλημα Τουρκίας - Αρμενίας να απομακρύνει τις δύο χώρες. Αυτή η απόφαση δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με αμάθεια και άγνοια", αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Επίσης σε δήλωσή του ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ ανέφερε ότι η απόφαση δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική και νομική πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι ο χαρακτηρισμός των γεγονότων του 1915 ως `γενοκτονία` δεν είναι τίποτε άλλο από συκοφαντία. Αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν αναγνωρίζονται από την Τουρκία, είπε ο Βολκάν Μποζκίρ.

Υποστήριξε ότι το καθήκον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο εκπροσωπεί εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους δεν είναι γράφει ιστορία αλλά να παράγει λύσεις στις δοκιμασίες που υπάρχουν απέναντι των κρατών στην Ευρώπη.

Όπως υποστήριξε με την απόφασή που έλαβε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέδειξε  συμπεριφορά  διάκρισης καθώς παρέβλεψε τις θηριωδίες εναντίων των Τούρκων και των μουσουλμάνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και προέβαλε μόνο τον πόνο των Αρμενίων. Ο Βολκάν Μποζκίρ είπε ότι είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται αυτό ως πρόφαση για την έχθρα εναντίον της Τουρκίας. "Ως Τουρκία κάναμε έκκληση για την ίδρυση κοινής επιτροπής η οποία να μελετήσει επιστημονικά τα γεγονότα του 1915. Αυτή η έκκληση μας ισχύει", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Αναγνώριση της «σφαγής» των Αρμενίων ζητούν οι ΗΠΑ – Δεν μιλούν για γενοκτονία

Έκκληση για «πλήρη και ειλικρινή» αναγνώριση των γεγονότων που αφορούν τη μαζική σφαγή των Αρμενίων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο απηύθυναν οι ΗΠΑ αποφεύγοντας να μιλήσουν για Γενοκτονία.

«Ο πρόεδρος και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν επανειλημμένως αναγνωρίσει το ιστορικό γεγονός και θρηνήσει για το ότι 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν ή βάδισαν στις πορείες θανάτου τις τελευταίες μέρες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας» δήλωσε η Μαρί Χαρφ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Μια πλήρης, ειλικρινής και δίκαιη αναγνώριση των γεγονότων είναι προς το συμφέρον όλων μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Αρμενίας και της Αμερικής».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
πρόσθεσε ότι «τα έθνη είναι
ισχυρότερα και προοδεύουν
αναγνωρίζοντας και αξιολογώντας τα
αρκετά επώδυνα στοιχεία του
παρελθόντος τους».

Τέτοιες κινήσεις, είπε, «είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση ενός διαφορετικού μέλλοντος, με μεγαλύτερη ανοχή».

Η Μαρί Χαρφ αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τις μαζικές δολοφονίες «γενοκτονία», έστω κι αν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του τότε γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα, το 2008, για τον Λευκό Οίκο είχε υποσχεθεί ότι «θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων». Όταν ερωτήθηκε για την επίμαχη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, η εκπρόσωπος παρότρυνε τους δημοσιογράφους να απευθυνθούν στον Λευκό Οίκο.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ

Η ίδια έκκληση κάθε χρόνο

Κανείς θα πίστευε ότι η δήλωση από μόνη της έχει μεγάλη βαρύτητα. Ωστόσο, ανατρέχοντας στα προηγούμενα χρόνια, θα δούμε ότι ανήμερα της 24ης Απριλίου, ημέρα μνήμης της μαύρης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων έχει διατυπωθεί ακριβώς η ίδια έκκληση. Οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια ζητούν την «πλήρη, ειλικρινή και δίκαιη» αναγνώριση της «σφαγής» των Αρμενίων το 2015.

Με αυτό δεδομένο, ίσως είναι δύσκολο να βρει ανταπόκριση το αίτημα των 15 Αμερικανών γερουσιαστών, κι από τα δυο κόμματα, για αναγνώριση της τραγωδίας ως γενοκτονίας από πλευράς του Μπαράκ Ομπάμα. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κόρι Γκάρντνερ. «Ο πρόεδρος πρέπει να στείλει ένα δυνατό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι αυτή η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία, να υπερασπιστεί τα ιδανικά της ανοχής και τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, δικαιώματα πάνω στα οποία έχει οικοδομηθεί η χώρα μας και ότι θα αποτρέψει να συμβούν ξανά παρόμοιες αγριότητες».

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Κεφαλογιάννης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί τις τραγικές πράξεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, Πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Τουρκικής Βουλής με αφορμή την υιοθέτηση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την 100η Επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
 
Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 είναι μια ιστορική πραγματικότητα και υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του από το 1987, έχει καλέσει την Τουρκία να αναγνωρίσει το αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός  της γενοκτονίας των Αρμενίων. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συστηματικά καλεί την τουρκική Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, μέσω των ψηφισμάτων του για την Ετήσια Έκθεση Προόδου της Τουρκίας.
 
Επίσης, στο πλαίσιο της συζήτησης για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
 
Ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ έκανε την εξής δήλωση:
"Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμά του τιμά την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων και καταδικάζει κάθε απόπειρα άρνησης του τραγικού αυτού γεγονότος. Η σύγχρονη Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί τις τραγικές πράξεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να προχωρήσει προς το ευρωπαϊκό της μέλλον."
 
 
 
 
Πηγή: e-pontos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων: «100 χρόνια μετά…»

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων και ενάντια στον κίνδυνο μιας «γενοκτονίας της μνήμης», η αίθουσα τέχνης "Τεχνοχώρος" παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «100 χρόνια μετά…».

Πρόκειται για μία εικαστική συνομιλία Αρμενίων καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο, με κεντρικό καλλιτέχνη τον Gagik Altunyan, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια και είναι ο δημιουργός των δύο βασικών έργων της έκθεσης. Ενός γλυπτού μεγάλων διαστάσεων και μίας ζωγραφικής εγκατάστασης μικτής τεχνικής, μήκους 15 μέτρων.

Το γλυπτό, αποτυπώνει την ιστορία της οικογένειάς του καθώς ο παππούς του και η αδερφή του ήταν οι μόνοι διασωθέντες ενός ολόκληρου χωριού και μέσα από πολλές δυσκολίες και δοκιμασίες, ήταν τα μόνα «κλαριά» του «δέντρου» της οικογένειας που κατάφεραν να «αναπτυχθούν».

«Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα ήταν των Αρμενίων και η δεύτερη των Εβραίων» σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Gagik Altunyan. «Αν δεν μάθουμε γι' αυτά τα γεγονότα θα συνεχίζουν να συμβαίνουν» προσθέτει ο ίδιος. «Δικό μας καθήκον είναι να μάθει ο κόσμος τι έγινε, για την πατρίδα που μας έκλεψαν, γιατί από τα 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έμειναν μόνο 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η οικογένεια του παππού μου ήταν ογδόντα άνθρωποι που ζούσαν μαζί και μετά την γενοκτονία έμειναν δύο άνθρωποι, ο παππούς μου και η αδελφή του. Ήθελα κάτι να κάνω για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία. Οι πίνακές μου δεν είναι εμπνευσμένοι από τη γενοκτονία, τι να ζωγραφίσεις; πώς σκοτώνουν τον άνθρωπο; Δεν είναι αρμενική σκέψη αυτό. Πώς ζούμε, αυτό μπορούμε να το ζωγραφίσουμε» υπογραμμίζει ο Gagik Altunyan.

Η έκθεση εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα. Σε πρώτη ανάγνωση, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με όλη τη θηριωδία της γενοκτονίας μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σε δεύτερο επίπεδο, οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν μέσα από τα έργα τους τη σημερινή πραγματικότητα, με τεχνοτροπία, σύνθεση και χρώματα που χαρακτηρίζουν την αρμενική τέχνη.

«Στον πρώτο όροφο θα εκτεθούν φωτογραφίες της γενοκτονίας. Εμείς στην Αρμενία λέμε "καλύτερα μία φορά να δεις παρά εκατό φορές να ακούσεις". Βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες καταλαβαίνεις τι μπορεί να τραβήξει ο άνθρωπος» επισημαίνει ο ζωγράφος.

Οι πίνακές του έχουν θέμα την οικογένεια και τους παιδικούς φίλους. «Η οικογένεια είναι σημαντικό πράγμα, είναι βάση για τη ζωή και το έθνος» τονίζει ο G. Altunyan και συνεχίζει: «100 χρόνια πριν, η Ελλάδα και η Αρμενία έζησαν περισσότερες δυσκολίες. Τώρα δεν είναι άσχημη εποχή, απλώς εμείς συνηθίσαμε να ζητάμε από τη ζωή πολλά. Ζητάμε περισσότερα από αυτά που χρειαζόμαστε γι' αυτό δεν νιώθουμε καλά. Αν θέλουμε να νιώθουμε καλά πρέπει να ξέρουμε τι χρειαζόμαστε και αυτό να παίρνουμε, όταν θέλουμε παραπάνω δυσκολεύουμε τη ζωή μας».

Μιλώντας για την τέχνη, ο G. Altunyan παρατηρεί ότι «αν αποξενώσεις τον άνθρωπο από την τέχνη, τη ζωγραφική, την όπερα, τον κινηματογράφο, γίνεται ζώο» και υπογραμμίζει ότι ζωγραφίζει μόνο για τον εαυτό του.

«Αν αρέσει και σε κάποιον άλλο τότε είμαι ευχαριστημένος που υπάρχει και κάποιος άλλος άνθρωπος που σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Όταν αγαπάς δεν ξέρεις γιατί, αν ξέρεις γιατί, τότε δεν αγαπάς. Όπου υπάρχει λόγος δεν υπάρχει καρδιά. Εδώ δεν υπάρχει λόγος, εγώ απλά ζωγραφίζω» λέει ο ίδιος.

Στην έκθεση, που τελεί υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, συμμετέχουν επίσης οι: Gagik Ghazanchyan, Albert Hakobyan, Sarkis Hamalbashian, Haik Mesropian, Eozen Agopian, Anna Ghamaryan, Arakel Grigoryan, Irini Mnatsakanian, Edouard Sacaillan, Minas Semertzian, Mariam Tsakirian.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 20 Απριλίου και ώρα 20:00 στην Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη).

 

 

 

Πηγή: real.gr από ΑΜΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Δήλωση-βόμβα του αρχισυμβούλου του Νταβούτογλου για την αρμενική γενοκτονία

«Τη στιγμή που αναγνωρίζεται η γενοκτονία που έγινε στην Βοσνία και την Αφρική, είναι αδύνατον να μην πει κανείς ότι όσα έγιναν εναντίον των Αρμενίων το 1915 ήταν γενοκτονία». Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο Ετιέν Μαχτσουπιάν, αρχισύμβουλος του Αχμέτ Νταβούτογλου, τις δηλώσεις του Πάπα που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την επίσημη Τουρκία.

Ο Μαχτσουπιάν, που έδωσε συνέντευξη στον ιστότοπο Karar.com, δήλωσε: «Το Βατικανό έβγαλε από πάνω του ένα ψυχολογικό βάρος 100 ετών. Αντί να λέμε γιατί το έκανε αυτό μετά από 100 χρόνια, να δούμε τα πράγματα από την ανάποδη και να πούμε γιατί άργησε να το κάνει εκατό ολόκληρα χρόνια. Το Βατικανό μπορούσε να το κάνει καιρό τώρα. Όμως δεν το έκανε, δεν έκανε τέτοια δήλωση».

Για τον Μαχτσουπιάν, ο όρος «γενοκτονία» για τους Αρμενίους δεν έχει πολιτική αλλά ψυχολογική σημασία, και δεν θα πρέπει να αναζητούμε πολιτικές πτυχές πίσω από τη δήλωση του Πάπα.

«Τη στιγμή που αναγνωρίζεται η
γενοκτονία που έγινε στην Βοσνία και
την Αφρική, είναι αδύνατον να μην πει
κανείς ότι τα όσα έγιναν εναντίον των
Αρμενίων το 1915 ήταν γενοκτονία.

»Το σημαντικό είναι να παραδεχτείς τα λάθη σου. Είναι σημαντικό να δεις κατά πρόσωπο αυτά που έγιναν και να εξάγεις συμπεράσματα, να πάρεις μαθήματα για το πώς πρέπει να οικοδομήσουμε μαζί το μέλλον. Η λέξη αυτή καθ' αυτή δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να δούμε μαζί αυτά που έγιναν πριν από 100 χρόνια. Σημασία έχει οι δυο πλευρές να μπορούν να συναντηθούν και να συζητήσουν, να αγγίξει ο ένας τον άλλον».

Η επίσημη Τουρκία ωστόσο κλιμακώνει τις επιθέσεις της εναντίον όλων όσοι τολμούν να αποκαλέσουν τις ανείπωτες σφαγές των Αρμενίων «γενοκτονία». Μετά τις πρωινές δηλώσεις του Ερντογάν ότι όποια απόφαση κι αν βγάλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπει από το ένα αυτί και θα βγει από το άλλο, επανέκαμψε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, για να καταγγείλει τον Πάπα ως μέρος μιας συνωμοσίας ενός σατανικού μετώπου!

«Διαμορφώνεται ένα μέτωπο κακού εναντίον μας. Και τώρα ο Πάπας γίνεται μέρος αυτής της συνωμοσίας», είπε ο Νταβούτογλου. 

Οι δηλώσεις του έγιναν ενώπιον μελών του κόμματός του, του κυβερνώντος ΑΚΡ, κάτι όχι τυχαίο μια και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι η περιβόητη συνωμοσία στρέφεται κατά του ΑΚΡ!

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ερντογάν: Στου «κουφού την πόρτα» τυχόν ευρωπαϊκό ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Απ΄το ένα αυτί θα μπει, κι απ΄το άλλο θα βγεί, η απάντηση του Τούρκου προέδρου σε περίπτωση υιοθέτησης του ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

"Απ΄το ένα αυτί θα μπει, κι απ΄το άλλο θα βγεί".  Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κίνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υιοθετήσει ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Όπως είπε χαρακτηριστικά δεν θα αποδεχθεί πως η Τουρκία διέπραξε "ένα τέτοιο έγκλημα, μία τόσο μεγάλη αμαρτία", απορρίπτωντας εμμέσως τον χαρακτηρισμό γενοκτονία.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει πως η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγω να αντιδρά σε οποιαδήποτε πρόταση η οποία "αναγνωρίζει τη σφαγή Οθωμανών Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου".

Υπενθυμίζοντας πως 100,000 Αρμένιοι μετανάστες ζουν αυτή τη στιγμή επί Τουρκικού εδάφους, σε συνδυασμό με Τούρκους υπηκόους που έχουν Αρμένικη καταγωγή, ο πρόεδρος της γείτονος δήλωσε πως "η Τουρκία ποτέ δεν έχει κάνει διακρίσεις κατά των Αρμενίων".  Επανέφερε επίσης μία πρότερη δήλωσή του, η οποία είχε γίνει προ χρόνων, κατά την οποία η Τουρκία είναι γενναιόδωρη αφού δεν απελαύνει αυτούς του 100,000 Αρμενίους, αν και θα μπορούσε.

Ερωτηθείς ως προς την πιθανότητα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Τούρκος ηγέτης απάντησε πως "θα λάβουν την απάντηση που τους αρμόζει".

Το Ευρωκοινοβούλιο θα αποφασίσει επί της "Πρότασης Ψηφίσματος σχετικά με την Επέτειο των Εκατό χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων" σήμερα, 15 Απριλίου.

 

 

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η αρμενική κοινότητα καλεί τον αυστραλό πρωθυπουργό να αναγνωρίσει τη γενοκτονία

Να «ακολουθήσει το παράδειγμα του ποντίφικα» στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών, καλεί η αρμενική κοινότητα της Αυστραλίας τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ.

 Με την παρέμβαση του πάπα «δυσανασχέτησε» η τουρκική κοινότητα της χώρας, κατηγορώντας τον ότι «ανακινεί το θέμα, προκειμένου να μετατοπιστεί το κέντρο της προσοχής από τα σκάνδαλα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας».

Οι Αυστραλοί πολιτικοί ηγέτες επέλεξαν να κρατήσουν αποστάσεις στο θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, δεδομένων των επικείμενων επετειακών εκδηλώσεων για την Καλλίπολη. Πάντως, η αρμενική γενοκτονία έχει αναγνωρισθεί από είκοσι-δύο χώρες και τρεις αυστραλιανές πολιτείες, αλλά όχι σε ομοσπονδιακό επίπεδο ούτε επισήμως από τα δύο μεγάλα αυστραλιανά κόμματα.

«Η τουρκική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς τις ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αυστραλιανής, απειλώντας αφενός ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στην Καλλίπολη στους πολίτες των χωρών που αναγνωρίζουν την αρμενική γενοκτονία και αφετέρου ότι θα σταματήσει να συνεργάζεται με τις συμμαχικές δυνάμεις που πολεμούν το «Ισλαμικό Κράτος» υποστηρίζει ο πρόεδρος της αρμενικής κοινότητας στην Αυστραλία.

Την ίδια στιγμή οι Αρμένιοι της Αυστραλίας, σε συνεργασία με πολλούς ιστορικούς της Αυστραλίας, ετοιμάζουν εκδηλώσεις μνήμης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την γενοκτονία των Αρμενίων. Στις εκδηλώσεις θα μιλήσει και ο κορυφαίος νομικός και συγγραφέας του βιβλίου «Μια ενοχλητική γενοκτονία» Τζέφρι Ρόμπερτσον που είναι γνωστός και για τους αγώνες του υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

 

 

 

Πηγή: newpost.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι