Menu

Τα οπλικά συστήματα που έχει στείλει στην Αρμενία η Ρωσία…

Οι πρόσφατες, επί εκτεταμένου γεωγραφικού χώρου, ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις, και ειδικά το σκέλος που περιλάμβανε την περιοχή του Καυκάσου, προκαλούν ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα ρωσικής κίνησης κατά της Γεωργίας, με σκοπό να αποτρέψουν τη χώρα αυτή από το συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό ήταν το γεγονός της συμμετοχής στην άσκηση ρωσικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, αλλά και στην Αρμενία. Τα ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Αρμενία ενεπλάκησαν σε μια μεγάλη σειρά ασκήσεων, τις τελευταίες εβδομάδες.

Τον Φεβρουάριο οι μονάδες ασφαλείας της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής (ΝΣΠ) ασκήθηκαν για έναν ολόκληρο μήνα, σε ορεινό περιβάλλον, με υψόμετρο άνω των 2.000μ. Επίσης, οι μονάδες μεταφορών ασκήθηκαν στην οδήγηση σε ορεινούς δρόμους. Επίσης ασκήθηκαν τμήματα πυροβολικού και μηχανικού, με την υποστήριξη μαχητικών MiG-29.

Η ΝΣΠ συστάθηκε το 2010. Τότε υπεγράφη και συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας με την οποία η Ρωσία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί βάσεις στην Αρμενία μέχρι το 2044. Είναι εμφανές ότι για τη Ρωσία η Αρμενία αποκτά την ίδια σημασία με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Είναι λοιπόν πιθανό η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στην περιφέρεια του Καυκάσου για να επεκτείνει τον έλεγχό της σε όλη την περιοχή.

Η Ρωσία, από το 2010, έχει εκσυγχρονίσει την κύρια βάση της στην Αρμενία, αυτή του Γκιούμρι. Επίσης, μετά την ένταξη της Αρμενίας στην Ευρασιατική Τελωνιακή Ένωση, η Ρωσία ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό 18 αρμενικών μαχητικών MiG-29, τα οποία απέκτησαν και δυνατότητες προσβολής.

Η Ρωσία ανέπτυξε, επίσης, επιπλέον επιθετικά ελικόπτερα και αερομεταφερόμενα τμήματά της στην Αρμενία. Η βάση του Γκιούρμι μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιηθεί και για επιθετικές επιχειρήσεις. Από τη βάση αυτή μπορούν να δράσουν αερομεταφερόμενα τμήματα σε ακτίνα 500χλμ.

Στη βάση αυτή επίσης έχουν αναπτυχθεί πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών Tornado-G, εκσυγχρονισμένοι δηλαδή BM-21 Grad, αλλά και βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander-M. Όχι άδικα, λοιπόν, πολλοί στη Δύση, θεωρούν πως η Αρμενία έχει εξελιχθεί σε ένα πρώτης τάξεως εργαλείο προώθησης των ρωσικών στρατηγικών στόχων στην περιοχή του Καυκάσου.

Η στενή συνεργασία της Ρωσίας με την Αρμενία, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία στοχεύει στην αποτροπή της Γεωργίας από την σύσφιξη των σχέσεών της με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η Ρωσία δαπάνησε 1 δισ. δολάρια για να ανακατασκευάσει έναν πρώην εγκαταλειμμένο αυτοκινητόδρομο που μέσω Νταγκεστάν καταλήγει στη Γεωργία.

Μέσω του εν λόγω δρόμου η Ρωσία μπορεί να πλήξει τη Γεωργία από μια ακόμα κατεύθυνση, αν και οι Γεωργιανοί μιλούν ήδη για υβριδικό πόλεμο, σε εξέλιξη, εναντίον τους, με αφορμή επιθέσεις ρωσικών στρατευμάτων κατά παραμεθόριων χωριών της Γεωργίας από τη Νότια Οσετία.

Η Ρωσία θεωρεί την περιοχή του Καυκάσου ως αποκλειστική της ζώνη επιρροής και αντιδρά στο σχέδιο εγκατάστασης ΝATOϊκού κέντρου εκπαίδευσης στη Γεωργία. Αν σε αυτό προστεθεί και η γεωστρατηγική σημασία της Γεωργίας, λόγω των αγωγών και άλλων υποδομών που διασχίζουν το έδαφός της, ο έλεγχος της χώρας αυτή αποτελεί το κλειδί για τον έλεγχο της περιοχής του Καυκάσου.

Κατά συνέπεια, ρωσική επίθεση κατά της Γεωργίας δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Διαβάστε περισσότερα...

Η φρίκη της Αρμενικής Γενοκτονίας: Έκθεση φωτογραφίας για τα 100 χρόνια από τις σφαγές που διέπραξαν οι Τούρκοι

Όταν ένας άνθρωπος ζήσει τη φρίκη, σίγουρα θα προσπαθήσει να ξεχάσει, τις περισσότερες φορές όμως τον συνοδεύει για ολόκληρη του τη ζωή. Όταν ένας λαός ζήσει όμως τη φρίκη, όπως ο λαός των Αρμενίων, τότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να θυμάται και να διεκδικεί, η φρίκη αυτή να μην επαναληφθεί.

Η φετινή χρονιά είναι συμβολική και μεγάλης σημασίας για όλους τους Αρμένιους, καθώς στις 24 Απριλίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Αρμενική Γενοκτονία, την οποία κάποιος θα μπορούσε να περιγράψει ως μια από τις πιο φρικτές σελίδες της σύγχρονης ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας ιστορίας και κατά την οποία υπολογίζεται ότι 1 με 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι δολοφονήθηκαν από τους Οθωμανούς.

«Θυμάμαι και διεκδικώ» είναι ακριβώς και το μήνυμα που επέλεξε να στείλει η Κρατική Συντονιστική Επιτροπή της Αρμενίας στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις στον κόσμο με αφορμή την εκατονταετή επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας.

«Το σύνθημα αυτό αποτελεί» σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Γκαλούστ Σαχακιάν, «πανανθρώπινο μήνυμα για την καταδίκη της Αρμενικής Γενοκτονίας και όλων των άλλων γενοκτονιών που έχουν διαπραχθεί».

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων η Βουλή των Αντιπροσώπων διοργανώνει στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Αρμενική Γενοκτονία: Μια φωτογραφική – ειδησεογραφική μαρτυρία». Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσαν το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Γκαλούστ Σαχακιάν.

«Όσο επώδυνη και τραγική είναι η μνήμη αυτών των γεγονότων, άλλο τόσο είναι υποχρεωτική και η διάδοση από γενιά σε γενιά της εντολής `Ποτέ ξανά`» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας εξηγώντας πως η η προβολή αυτού του μοναδικού φωτογραφικού υλικού που μαρτυρεί το γεγονός της μεγάλης τραγωδίας της εν ψυχρώ εξολόθρευσης και εκτοπισμού των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων, έχει ως αποστολή να διαφυλαχθεί ζωντανή η μνήμη και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά για το τρομερό έγκλημα που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

«Η έκθεση αυτή μαρτυρεί από μόνη της ότι όσος χρόνος και να περάσει `εμείς θα θυμόμαστε και θα διεκδικούμε`» και πως «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται» διεμήνυσε ο κ. Σαχακιάν.

Στη νότια αίθουσα της Πύλης Αμμοχώστου ο επισκέπτης μπορεί να δει συγκλονιστικές φωτογραφίες – ντοκουμέντα της Γενοκτονίας των Αρμενίων ενώ στη βόρεια αίθουσα φιλοξενούνται αντίγραφα από πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου της εποχής τα οποία αναφέρονται στις σφαγές και στη Γενοκτονία.

Στην κεντρική αίθουσα θα προβάλλεται απόσπασμα από την ταινία «Πλειστηριασμός ψυχών (Auction of Souls)» η οποία γυρίστηκε στη Νέα Υόρκη το 1918 και βασίζεται στο βιβλίο «Ο βιασμός της Αρμενίας (Ravished Armenia) της επιζήσασας Αουρόρα Μαρντιγκανιάν, η οποία κατάφερε, μετά που έζησε μπροστά στα μάτια της την άγρια δολοφονία των γονιών και των αδελφιών της, να αποδράσει από το χαρέμι του Τούρκου Κεμάλ Εφέντη και να καταφύγει τελικά στην υπό τον έλεγχο των Ρώσων πόλη Ερζερούμ και από εκεί να καταλήξει τελικά στη Νέα Υόρκη όπου και εγκαταστάθηκε.

Στην κεντρική αίθουσα εκτίθεται επίσης η ενότητα «Αρμενική Γενοκτονία και Κύπρος» που περιλαμβάνει τα ψηφίσματα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Γενοκτονία και το νόμο που ψήφισε την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 η κυπριακή Βουλή για ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γκαλούστ Σαχακιάν εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου αλλά και τον Αντιπρόσωπο της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρκτές Μαχτεσιάν, όπως επίσης και σε όσους συνέβαλαν για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας καθώς και προς όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της έκθεσης.

 

 

 

Πηγή: mignantiou.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι