Menu

Βραβεύτηκε η αρμενική εκκλησία Σουρπ Γκιραγκός στο Ντιγιαρμπακίρ

Η αρμενική εκκλησία Σουρπ Γκιραγκός (Άγιος Κυριάκος), στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, έλαβε σπουδαία τιμητική διάκριση στα φετινά βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

H παλαιότερη αρμενική εκκλησία στην Ανατολία που λειτουργεί ακόμη, χτίστηκε (σύμφωνα με επιγραφή σε τοίχο του ναού) μεταξύ 1515 και 1518. Ξεκίνησε να ανακατασκευάζεται το 2009, υπό την αιγίδα του Αρμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Στα φετινά βραβεία έλαβε ένα από τα επτά έπαθλα των Grand Prix, στην κατηγορία της συντήρησης και προστασίας σημαντικών μνημείων.

Ο θεσμός που ξεκίνησε η Κομισιόν το 2002 και οργανώνεται κάθε χρόνο από την Europa Nostra, έχει στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη.

Κάθε χρόνο η κριτική επιτροπή εξετάζει μέχρι 30 υποψηφιότητες και αναδεικνύει τους επτά νικητές των Grand Prix (υπάρχει και η κατηγορία των επάθλων που ψηφίζει το κοινό). Εκτός από τις τιμητικές πλακέτες, οι νικητές (Grand Prix) λαμβάνουν και 10.000 ευρώ.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι