Menu

Η δίκη της υπόθεσης Χραντ Ντινκ, που δολοφονήθηκε σαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη το 2007, αρχίζει τώρα!

Ήταν 19 Ιανουαρίου του 2007 όταν ο εθνικιστής Ογκιούν Σαμάστ, με εντολή του Γιασίν Χαγιάλ, εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Αρμένιο δημοσιογράφο και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χραντ Ντινκ έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Agos στην Κωνσταντινούπολη. Ο Σαμάστ καταδικάστηκε σε 22 χρόνια κάθειρξη και ο Χαγιάλ σε ισόβια για ηθική αυτουργία. Αποδόθηκε όμως δικαιοσύνη; Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ακόμα βγαίνουν στους δρόμους για να τιμήσουν τη μνήμη του Χραντ Ντινκ και να αξιώσουν δικαίωση –ανάμεσά τους πολλοί Τούρκοι– πιστεύουν πως όχι.

Ένα καλά δικτυωμένο παρακράτος φέρεται εμπλεκόμενο στη δολοφονία του Ντινκ· ανώτατα στελέχη της στρατοχωροφυλακής αλλά και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ).

Πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του φιλοκουρδικού HDP, Ιντρίς Μπαλουκέν, και ο βουλευτής του κόμματος Γκάρο Παϊλάν, αρμενικής καταγωγής, ζήτησαν έρευνα της Βουλής περί τη δολοφονία του Ντινκ. Το επιχείρημά τους ήταν ότι το έγκλημα δεν έχει διαλευκανθεί ουσιαστικά, ούτε και ο ρόλος ορισμένων μέσων ενημέρωσης τα οποία τον είχαν βάλει στο στόχαστρο πριν από το θάνατό του. Επίσης, ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι ο ανακριτής που είχε αναλάβει την υπόθεση, ο Γκιοκάλπ Κιοκτσού, απομακρύνθηκε από τη θέση του την περασμένη εβδομάδα.

Η πρόταση του Κιοκτσού για την άσκηση δίωξης εναντίον 25 υψηλόβαθμων αξιωματούχων και αξιωματικών –ανάμεσά τους ο πρώην επικεφαλής της ΜΙΤ Κωνσταντινούπολης Σάμπρι Ουζούν και ο πρώην αστυνομικός διευθυντής επαρχίας Τραπεζούντας Ρεσάτ Αλτάι– έγινε τελικά δεκτή στις 9 Δεκεμβρίου 2015 και η υπόθεση προχωρεί.


(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας Ντινκ, Φετιγιέ Τσετίν και Χακάν Μπακιρτζίογλου, που μίλησαν σε επιμνημόσυνη τελετή στο πολιτιστικό κέντρο DEPO της Πόλης την περασμένη Παρασκευή, η δίκη βρίσκεται σε σημείο καμπής καθώς επίκειται η αποκάλυψη του ρόλου που έπαιξαν στη δολοφονία Ντινκ θεσμικοί παράγοντες όπως αξιωματικοί της στρατοχωροφυλακής.

«Μετά από εννέα χρόνια πολλά από όσα ισχυριζόμασταν τεκμηριώνονται και περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Τώρα αρχίζει η δίκη», είπε ο Μπακιρτζίογλου στη Zaman.

Για σήμερα, επέτειο της δολοφονίας του Ντινκ, έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις σε πολλές χώρες, ενώ στην Κωνσταντινούπολη φίλοι του δολοφονηθέντος και υποστηρικτές της υπόθεσης εξιχνίασης του εγκλήματος δίνουν ραντεβού στις 13:30 στην πλατεία Ταξίμ.


(Φωτ. αρχείου: EPA / Tolga Bozoğlu) 

Από την καρδιά της Πόλης, θα πορευτούν προς το σημείο της δολοφονίας του Ντινκ, μπροστά από τα παλιά γραφεία της Agos, όπου στις 14:30 θα γίνει εκδήλωση μνήμης.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Χραντ Ντινκ: 1.500.000 θύματα + 1

του Θεοφάνη Μαλκίδη

 

Με τον αρμενικό λαό έχω μακροχρόνιους, ιστορικούς και προσωπικούς δεσμούς. Με εμπνέει ως άνθρωπο ο συνεπής αγώνας που κάνει για την ιστορία του και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας – γι' αυτό και έχει αποτελέσματα, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια· τα οποία είναι πολλά, αλλά επειδή έχει μαζί του την αλήθεια και το δίκαιο, είναι νικηφόρος. Έχω δει πολλά δείγματα της προσπάθειας αυτής, για το πώς δηλαδή ο αγώνας αναγνώρισης μπορεί να είναι δυνατός πνευματικά και ηθικά.

Να μπορεί δηλαδή ο αγώνας να παλέψει το σκοτάδι, τις δολοφονίες, το ψέμα, την προπαγάνδα.

Ωστόσο, δύο γεγονότα είναι αυτά που ξεχωρίζω τον τελευταίο χρονικό διάστημα, που δείχνουν ότι ο αρμενικός λαός έχει μεγάλη αίσθηση της ιστορικής του πορείας και διαθέτει, κυρίως, αυτοσεβασμό.

Η αγιοποίηση των 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας ήταν το πρώτο. Βρέθηκα στην τελετή αυτή στο Ερεβάν τον Απρίλιο του 2015 και πρέπει να γράψω ότι ήταν από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ζωής μου. Το δεύτερο ήταν η δολοφονία του Χραντ Ντινκ, του Αρμένιου αγωνιστή δημοσιογράφου της εφημερίδας Agos της Κωνσταντινούπολης.

Τώρα οι Αρμένιοι έχουν 1.500.000 θύματα συν ένα. Τον Χραντ.

Οι φασίστες νόμιζαν ότι με τη δολοφονία του, τον Ιανουάριο του 2007, θα τελείωναν με αυτόν και τον αγώνα του. Πέτυχαν βεβαίως ακριβώς το αντίθετο. Το μαρτυρούν οι διαδηλώσεις την ημέρα της δολοφονίας του και την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας, το μαρτυρούν οι αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλεγε πως όταν ένας άνθρωπος δολοφονείται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για την απελευθέρωση ενός έθνους, τότε συμβάλλει στην ανάσταση του έθνους του. Και είναι βέβαιο ότι ο Χραντ Ντινκ έχει συμβάλει στο ποθούμενο. Στη δικαίωση δηλαδή. Την απελευθέρωση και την ανάσταση του αρμενικού έθνους.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενία: αύξηση 11,6% σημείωσε η αγροτική παραγωγή το 2015

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας κ. Karapetyan, κατά την διάρκεια του 2015 η αγροτική παραγωγή σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 11,6% και συνέβαλε στην δημιουργία θετικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει την εντατικοποίηση της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών άρδευσης, την εισαγωγή συστημάτων αντιμετώπισης της χαλαζόπτωσης και την επέκταση των θερμοκηπίων. Στον κτηνοτροφικό τομέα επιδιώκεται η ανάπτυξη μεθόδων τεχνητής γονιμοποίησης, η αξιοποίηση των εισαγωγών ζώων ράτσας και η ενίσχυση της λειτουργίας των υφισταμένων σφαγείων καθώς και η δημιουργία νέων μονάδων.

Στα 14,6 εκ.$ αυξήθηκαν οι εισαγωγές από Ελλάδα

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας προσέγγισε τα 124,3 εκ$ το 2015, καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά -41,6% σε σχέση με το 2014. Εκ του ποσού αυτού οι τουρκικές εξαγωγές ανέρχονται σε 122,9 εκ$, και διαπιστώνουμε την ανισομέρεια των σχέσεων.

Τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα είναι οι ορυκτές πρώτες ύλες, 424,6 εκ.$ καταγράφοντας ετήσια αύξηση σε ποσοστό 21,5%, τα τρόφιμα και ποτά, 273,8 εκ.$ (-11,5%), τα μη πολύτιμα μέταλλα και τεχνουργήματα, 211 εκ.$ (-23,6%), οι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι, 183,8 εκ.$ (-11%) και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, 75,4 εκ.$ (+58,9%).

Τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα είναι οι ορυκτές πρώτες ύλες, 626 εκ.$ καταγράφοντας ετήσια μείωση σε ποσοστό -18,7%, αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτών, 356,5 εκ.$ (-32,2%), χημικά προϊόντα, 265,9 εκ.$ (-16,2%), μεταφορικά οχήματα, 175,9 εκ.$ (-46%), τρόφιμα και ποτά, 167,4 εκ.$ (-21,1%) και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, 153,6 εκ.$ (-3,8).

 

 

Πηγή: froutonea.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι