Menu

Ιταλία: Αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων - αντιδράσεις από Τουρκία

Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση να «αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων και να δοθεί στο θέμα διεθνής προσοχή». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος καταδίκασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας λέγοντας ότι «η Ιταλία ξεγελάστηκε από τη διασπορά των Αρμενίων».

Το ψήφισμα συγκέντρωσε 382 θετικές ψήφους από όλα τα κόμματα, καμία ψήφο ενάντια και 43 αποχές από το συντηρητικό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με χειροκρότημα στην αίθουσα συνεδριάσεων της βουλής.

Η κυβέρνηση – που δεν τοποθετήθηκε υπέρ ή κατά του ψηφίσματος – θεωρείται ότι θα δώσει συνέχεια στο ψήφισμα της βουλής που την καλεί να αναγνωρίσει την γενοκτονία, αλλά δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να το πράξει.

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καταδίκασε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το ψήφισμα της ιταλικής κάτω βουλής, τονίζοντας ότι η Ιταλία ξεγελάστηκε από τη διασπορά των Αρμενίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Δευτέρα τον Ιταλό πρεσβευτή στην Άγκυρα έπειτα από την κατάθεση του ψηφίσματος στο ιταλικό Κοινοβούλιο προκειμένου να του εκφράσει τη «λύπη» του.

Είκοσι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Πάπας αναφέρθηκε το 2015 στα γεγονότα ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα».

Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται έντονα τη χρήση του όρου γενοκτονία για τη μαζική εκδίωξη και δολοφονία έως και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας η Τουρκία είναι το διάδοχο κράτος.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως από 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι πέθαναν και πως (οι θάνατοι αυτοί) ήταν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της αναταραχής στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν μπορούν να αποκληθούν γενοκτονία.

 

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαινιάστηκε η πρώτη αρμενική ορθόδοξη εκκλησία στο Ιρακινό Κουρδιστάν (video)

Στην Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιοχής του Κουρδιστάν, η Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) εγκαινίασε το Σάββατο 6 Απριλίου τον πρώτο αρμενικό ορθόδοξο ναό. Η εκκλησία, που χτίστηκε και εποπτεύεται από το υπουργείο Κληροδοτημάτων και Θρησκευμάτων, βρίσκεται στην Ανκάουα, μια περιοχή γνωστή για τον χριστιανικό πληθυσμό της.

Τα θυρανοίξια παρακολούθησαν αξιωματούχοι της KRG και ξένοι απεσταλμένοι.

Ο Σαφίν Ντιζαγί, εκπρόσωπος του KRG και του πρωθυπουργού Νετσερβάν Μπαρζανί, δήλωσε στο kurdistan24.net: «Τα εγκαίνια αυτού του ναού είναι άλλος ένας θεμέλιος λίθος για την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στην Περιοχή του Κουρδιστάν». Συμπλήρωσε ότι η κουλτούρα της ανοχής και της συνύπαρξης δεν είναι πολιτική απόφαση αλλά έχει βαθιές πολιτιστικές ρίζες στο Κουρδιστάν, και ότι ελπίζει να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι χριστιανοί στα σπίτια τους, στην Περιοχή του Κουρδιστάν και τις πολυπολιτισμικές περιοχές έξω από τη Μοσούλη (Πεδιάδες της Νινευή).

Η Αυτόνομη Περιοχή του Κουρδιστάν είναι η πατρίδα πάνω από 120.000 χριστιανών που ζουν διασκορπισμένοι σε όλες τις επαρχίες, αλλά κατά πλειοψηφία στην Ερμπίλ και την Νταχούκ. Μετά την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, το 2014, οι περισσότεροι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους στις περιοχές που διοικούνται από την KRG, ενώ άλλοι διέφυγαν στο εξωτερικό.

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι